Vingo wrote:Kate is a keen runner and in the last few days has tried to include a run in the daily routine. Yesterday (Sat) at 7am we ran to the monument at the top of the steep cliff overlooking Praia de Luz. We reached it in 19 minutes.
WHOW! Bravo Kate! Da si tako keen bila u cuvanju vlastite djece....tesko da bi ti ko mogao oteti djevojcicu...No biti u baru je svakako zabavnije...Koliko god da mi je zao djeteta i nadam se da nije povrijedjena, toliko me ispizde kvaziroditelji....Da, ja sam balkanska primitivka koja ne moze zamisliti da neko ostavlja troje sicusne djece same po noci i koja ne moze shvatiti mentalni sklop majke koja ne zna sta joj je s djevojcicom, ali se ponosi faktom da je istrcala do vrha brijega za 19 minuta....
Pratim ovaj slucaj, iako pratim vecinu slucajeva ove vrste, ovaj je specifican upravo zbog cijele frke koja se digla oko toga, da su roditelji ostavili troje male djece u hotelskoj sobi i sisli u restoran da veceraju.Portugalci su masovno kako javljaju mediji "ustali" protiv roditelja koji su eto tim cinom sami krivi za nestanak djeteta.Sto me uzasava!
Ni ja licno ne bih ostavila svoje dijete u hotelskoj sobi i bilo gdje drugdje samo pa otisla negdje 100 metara dalje da veceram ali da li je cijena "greske" roditelja "proporcionalna" zrtvi? Krivi roditelji ili oni koji su dijete oteli? I sta to opet govori o tim roditeljima? Da su nemarni? Da ne zasluzuju djecu i sve one stvari koje ljudi ovih dana govore?
Portugalcima je nezamislivo da neko moze ostaviti dijete ( kao valjda i nama) i otici negdje.Oni svoju djecu vuku u bilo koje doba dana i noci bilo kuda.Englezima je "to" nesto normalnije.
No, otkako se digla cijela frka oko greske roditelja, nesto se mislim, evo samo u mom kvartu, djeca stranaca, sasvim normalno hodaju u 20 h -22-24 h po ulici, djeca kojima je 4/5/6/7/8/9/ godina i vise.Igraju se, dok roditelji negdje isto 100 metara dalje, sjede u kuci i katkada izvire da pogledaju sta im dijete radi.U to doba !

No neki od tih istih roditelja, govore kako su ovi sami krivi za nesrecu koja im se desila!

Ne treba zaboraviti cinjenicu, da su ta djeca, bila udaljena, koliko, 100 metara? i da su roditelji svako malo isli da ih pregledaju!!!
Posto je porodica zivjela neko vrijeme i u Holandiji, oglasili su se njihovi prijatelji, upravo zbog te hajke na roditelje i pricali o vremenu koliko i kako su ti roditelji cinili i zeljeli to dijete, te kada je majka ostala trudna sa blizancima i morala odlezati cijelu trudnocu, oni su se vratili u Englesku da budu uz rodbinu i prijatelje koji ce im pomoci u tom periodu.
Mislim, Boze, kakav sud tu moze biti ispravan? Ja se jezim od same pomisli da se takvo nesto desava bilo kome , a desava se i "najbriznijim" roditeljima!
No kako to obicno biva, mediji i siroka javnost, odgovornosti u ovakvim situacijama nerijetko traze i u roditeljima! Nije li to malo iskrivljena slika?
Nekome je ispravno da mu dijete u 8 sati na vecer drezdi pred kucom, a neko zeli da ono bude u krevetu u to doba !