LOKALNI IZBORI
-
emirolini
#627 Re: LOKALNI IZBORI
Jedino mi je drago sto je Srebrenica nasa, to je jedina dobra stvar ovih izbora! Nazalost nece tu biti velikih promjena ali bar i ovo, simbolicno...
- volta dzontra
#629 Re: LOKALNI IZBORI
vatrogasac wrote:Kakva je razlika između SDS-a i SNSD-a? Ko je pomogao HDZ-u da se ovako oporavi? Niko o tome ne govori.bude wrote:Tesko nama kad su nam ovi najbolji moguci izbor (sda, hdz, sds), vrtimo se u krug i prodje nam zivot cekajuci da pocnemo zivjeti u normalnoj drzavi![]()
![]()
SDP najviše!!!
-
bjelave
#632 Re: LOKALNI IZBORI
U datoj konkurenciji SDA, ponavljam kakva god bila, ima najvise demokratskog, patriotskog supstrata, barem kada je rijec o partijama koje pretendiraju da osvoje glasove bosnjackog glasackog tijela
Uporedi stranacke izbore u SDA i SDP. U SDA su se Bakir i Suljo "potukli" na kongresu a onda nastavili zajedno da rade u korist partije. To je ipak neka zrelost. Osim toga tamo nema likova poput Lagumdzije koji su spremni izazivati drzavnu krizu kako bi se dokopali ministarskog mjesta. Mislim da SBB i Fahra nema potrebe ni komentirati.
Sve gore navedeno se vidi na rezultatima ovih izbora
Uporedi stranacke izbore u SDA i SDP. U SDA su se Bakir i Suljo "potukli" na kongresu a onda nastavili zajedno da rade u korist partije. To je ipak neka zrelost. Osim toga tamo nema likova poput Lagumdzije koji su spremni izazivati drzavnu krizu kako bi se dokopali ministarskog mjesta. Mislim da SBB i Fahra nema potrebe ni komentirati.
Sve gore navedeno se vidi na rezultatima ovih izbora
emirolini wrote:To jeste, definitivno, ako sada Langundzija ne ode nece nikada, nadam se da ce se Komsic aktivirati u, najvise bi volio, Nasu stranku ili osnovati svoju stranku, sto da ne. Za SDP bi najbolje rjesenje sada bilo da Lagundzija ode.
Ovo drugo, sto si rekao da je SDA "najvise demokratska"... hahahahahahahhahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahahhahahahhahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahahhahahahahahahahahhahahahahahahahahahah hahahahahahahahahahhaha hahahah ahhaa haha ha
Takodjer, drago mi je da je SBB izgubio skroz a za ove ostale, dodik je izgubio moc kao ali opet ovi drugi nisu nimalo bolji a ni gori od njeg, laprdalo staro... hdz... nista novo...
-
ocammog
#633 Re: LOKALNI IZBORI
Ni ja nisam baš nesto ljubitelj raznih uticajnih i finansijski imućnih pseudoelita.
Glede Radončića, moram napraviti samo jednu malu korekciju-oni nije Sandžaklija (ako pod tim pojmom podrazumijevaš ljude iz Novopazarskog sandžaka), nego Crnogorac (rođen je u Beranima, a odrastao u Plavu, a to je Crna Gora). Naravno, postojao je nekad u osmanlijsko doba i crnogorski sandžak, ali kad se danas kaže "Sandžaklija" ovdje se uglavnom misli na ljude iz nekadašnjeg srbijanskog sandžaka, u koji je nekad, usput, pored Novog Pazara i Sjenice, spadalo i Prijepolje (http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0% ... %81%D1%82), rodni grad zaštitnog grada Sarajeva-Vladimir Perića Valtera, kojeg, interesantno, ovdje niko ne smatra Sandžaklijom (http://sh.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Peri%C4%87_Valter).
Dakle, mislim da pojam "Sandžaklija" zahtijeva redefiniciju.
Mislim da ljudi kod nas pod pojmom "Sandžaklija" misle na ljude iz Novog Pazara, Sjenice, ali i svake druge osobe sa juga Srbije ili Crne Gore a koji su kao odrasle osobe došle u BiH pred rat , za vrijeme rata il poslije rata, i naročito sve takve ljude kad dođu u centar pažnje, bilo u negativnom bilo u pozitivnom kontekstu.
Mene brine porijeklo imovine i ponašanje nekog pojedinca (odakle god da je) a ne etničko ili regionalno porijeklo tog pojedinca, jer je onda to ksenofobija.
Tačno je da stanovništvo iz Novog Pazar, Sjenice i ostatka južne Srbije i Crne Gore zaista bitno drugačije po mentalitetu od Bosanskih Muslimana, te da se nije baš najuspješnije integrisalo u BH društvo i njegove tradicionalne vrijednosti, ali to i dalje ne opravdava ksenofobiju.
Problem je u tome što je lakše identifikovati izgovor i navike nego korupmiranost, a kad se već desilo da se korumpiranost od devedesetih pa naovamo nekako dovela u vezu sa tim stanovništvom, automatski je svaka osoba iz tog kraja dobila etiketu "korumpirane osobe".
Dakle, problem je porijeklo imovine i ponašanje pojedinca ( ili grupe pojedinaca), a ne njegovo/njihovo etničko, regionalno ili svako drugo porijeklo, ili sve ono drugo što stičemo po rođenju.
Glede SDA, nisam od onih koji govore "napamet" tj. ne mogu suditi o bilo kome bez čvrstih dokaza, ali jeste indikativno da u ovom poslijeratnom periodu, u kojem su uglavnom vladale ta tzv. demokratske stranke nastale pred rat u BiH, stvoren jedan evidentno autoritarni, ili totalitaristički odnos službenika i vlasti općenito prema građaninu bez štele i pozicije, a to je evidentno na svakom koraku, uprkos nastojanju ovih tzv. demokratskih stranaka da se prikažu kao demokratske i antitotalitarističke.
Postavimo samo sljedeće pitanje: Koliko od kraja rata pa do danas vrijedi jedan obični građanin bez štele i pozicije?
Nije li upravo status i kvalitet običnog građanina bez štele i pozicije mjerilo razvoja i civilzovansoti jednog društvaobični građanin bez štele i pozicije?
Dakle u svijetlu stanja i statusa tog običnog malog smrtnika, građanina BiH koji nema štele i poziciju, treba posmarati djelovanje i moralne standarde ovih do danas vodećih stranaka, uključujući i neke novonastale koje očigledno imaju novca, ali se nisu proslavile poboljšanjem kvaliteta života tog običnog malog čovjeka.
pozdrav
occa
Glede Radončića, moram napraviti samo jednu malu korekciju-oni nije Sandžaklija (ako pod tim pojmom podrazumijevaš ljude iz Novopazarskog sandžaka), nego Crnogorac (rođen je u Beranima, a odrastao u Plavu, a to je Crna Gora). Naravno, postojao je nekad u osmanlijsko doba i crnogorski sandžak, ali kad se danas kaže "Sandžaklija" ovdje se uglavnom misli na ljude iz nekadašnjeg srbijanskog sandžaka, u koji je nekad, usput, pored Novog Pazara i Sjenice, spadalo i Prijepolje (http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0% ... %81%D1%82), rodni grad zaštitnog grada Sarajeva-Vladimir Perića Valtera, kojeg, interesantno, ovdje niko ne smatra Sandžaklijom (http://sh.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Peri%C4%87_Valter).
Dakle, mislim da pojam "Sandžaklija" zahtijeva redefiniciju.
Mislim da ljudi kod nas pod pojmom "Sandžaklija" misle na ljude iz Novog Pazara, Sjenice, ali i svake druge osobe sa juga Srbije ili Crne Gore a koji su kao odrasle osobe došle u BiH pred rat , za vrijeme rata il poslije rata, i naročito sve takve ljude kad dođu u centar pažnje, bilo u negativnom bilo u pozitivnom kontekstu.
Mene brine porijeklo imovine i ponašanje nekog pojedinca (odakle god da je) a ne etničko ili regionalno porijeklo tog pojedinca, jer je onda to ksenofobija.
Tačno je da stanovništvo iz Novog Pazar, Sjenice i ostatka južne Srbije i Crne Gore zaista bitno drugačije po mentalitetu od Bosanskih Muslimana, te da se nije baš najuspješnije integrisalo u BH društvo i njegove tradicionalne vrijednosti, ali to i dalje ne opravdava ksenofobiju.
Problem je u tome što je lakše identifikovati izgovor i navike nego korupmiranost, a kad se već desilo da se korumpiranost od devedesetih pa naovamo nekako dovela u vezu sa tim stanovništvom, automatski je svaka osoba iz tog kraja dobila etiketu "korumpirane osobe".
Dakle, problem je porijeklo imovine i ponašanje pojedinca ( ili grupe pojedinaca), a ne njegovo/njihovo etničko, regionalno ili svako drugo porijeklo, ili sve ono drugo što stičemo po rođenju.
Glede SDA, nisam od onih koji govore "napamet" tj. ne mogu suditi o bilo kome bez čvrstih dokaza, ali jeste indikativno da u ovom poslijeratnom periodu, u kojem su uglavnom vladale ta tzv. demokratske stranke nastale pred rat u BiH, stvoren jedan evidentno autoritarni, ili totalitaristički odnos službenika i vlasti općenito prema građaninu bez štele i pozicije, a to je evidentno na svakom koraku, uprkos nastojanju ovih tzv. demokratskih stranaka da se prikažu kao demokratske i antitotalitarističke.
Postavimo samo sljedeće pitanje: Koliko od kraja rata pa do danas vrijedi jedan obični građanin bez štele i pozicije?
Nije li upravo status i kvalitet običnog građanina bez štele i pozicije mjerilo razvoja i civilzovansoti jednog društvaobični građanin bez štele i pozicije?
Dakle u svijetlu stanja i statusa tog običnog malog smrtnika, građanina BiH koji nema štele i poziciju, treba posmarati djelovanje i moralne standarde ovih do danas vodećih stranaka, uključujući i neke novonastale koje očigledno imaju novca, ali se nisu proslavile poboljšanjem kvaliteta života tog običnog malog čovjeka.
pozdrav
occa
blesava wrote:mislim da je sda dobro odradila posao na ovim izborima, pustila je da se pljuje po njima, da se pise svasta, pustila je i Radoncicu da okolo prica kako ce SBB preuzeti vlast i sl. Narod se valjda prepao, da ce nam Sandžo doci glave, pa ko vele bolje stari neprijatelj nego novi prijatelj.
Uglavnom, mada nisam simpatizer SDA stranke, ipak mi je mnogo draze nego da nam Sandzo vlada. Svaka cast SDA-a.
- Bisogna Vincere
#634 Re: LOKALNI IZBORI
Ibrahim Hadžibajrić
2008. - 5,640 glasova ili 40,19 %
2012. - 8,001 glas ili 45.80 % (obrađeno 97,87% biračkih mjesta)
2008. - 5,640 glasova ili 40,19 %
2012. - 8,001 glas ili 45.80 % (obrađeno 97,87% biračkih mjesta)
- Bisogna Vincere
#635 Re: LOKALNI IZBORI
Bećirević Dževad
2008. - 10,135 glasova ili 42,39 %
2012. - 9467 glasova ili 37.59 % (obrađeno 97,53 % biračkih mjesta)
2008. - 10,135 glasova ili 42,39 %
2012. - 9467 glasova ili 37.59 % (obrađeno 97,53 % biračkih mjesta)
Last edited by Bisogna Vincere on 08/10/2012 11:50, edited 1 time in total.
- Bisogna Vincere
#636 Re: LOKALNI IZBORI
2008.
HADŽIĆ DAMIR SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BOSNE I HERCEGOVINE 19,002 glasa ili 49,11 %
HEĆO MIRSAD STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE 12,593 glasa ili 32,55 %
2012.
EFENDIĆ SEMIR - SDA-STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE 18154 glasova ili 39.18 %
ŠUMAN ANER - SDP-SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BIH 12435 glasova ili 26.84 %
HADŽIĆ DAMIR SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BOSNE I HERCEGOVINE 19,002 glasa ili 49,11 %
HEĆO MIRSAD STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE 12,593 glasa ili 32,55 %
2012.
EFENDIĆ SEMIR - SDA-STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE 18154 glasova ili 39.18 %
ŠUMAN ANER - SDP-SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BIH 12435 glasova ili 26.84 %
- Bisogna Vincere
#637 Re: LOKALNI IZBORI
2008.
Ćenanović Amer - SDA BiH - 13,154 glasova ili 66,58 %
2012.
Memić Senaid - SDA BiH - 7423 glasova ili 28.08 %
Ćenanović Amer - SDA BiH - 13,154 glasova ili 66,58 %
2012.
Memić Senaid - SDA BiH - 7423 glasova ili 28.08 %
- Bisogna Vincere
#638 Re: LOKALNI IZBORI
Dok čekamo rezultate za OV, evo stanja iz 2008. godine:

-
hAZNADAR
#639 Re: LOKALNI IZBORI
Malo mi je ipak zao pada Stranke za Bosni u Hercegovinu.
Mozemo sad nalaziti stotine mana, afere, korupcije, laganje,... - ali koja stranka toga nema.
Nadam se da ni Hare nije skroz zavrsio karijeru - da je u pitanju samo pauza - ali ak ose vrati u politiku za koju godinu - pitanje je gdje ce . SzaBiH fakticki ne postoji - samo po inerciji zauzima mjesto na politickoj sceni i rasipa dodatno bosnjacko politicko tkivo. A steta - nadao sam se svojevremeno da ce SDA otici u proslost a SzBiH biti balans SDP-u.
Mozemo sad nalaziti stotine mana, afere, korupcije, laganje,... - ali koja stranka toga nema.
Nadam se da ni Hare nije skroz zavrsio karijeru - da je u pitanju samo pauza - ali ak ose vrati u politiku za koju godinu - pitanje je gdje ce . SzaBiH fakticki ne postoji - samo po inerciji zauzima mjesto na politickoj sceni i rasipa dodatno bosnjacko politicko tkivo. A steta - nadao sam se svojevremeno da ce SDA otici u proslost a SzBiH biti balans SDP-u.
- dust in the wind
#640 Re: LOKALNI IZBORI
ljudi moje, hoce li ovi rezultati za opcinska vijeca
ko oyeblo sunce cekam da vidim crno na bijelo
-
drug profi
#641 Re: LOKALNI IZBORI
E ja se nadam da je ZaBiH konacno umrla i da ce se Hare bataliti izbora. Nek radi ono sto zna, lobira, ublehari, vecera...
A sad treba ocekivati SNSD pokusaje povratka popularnosti. Do sada je to radio tako sto je maksimalno zatezao sa strankama iz Federacije. Sad da vidimo hoce li i njega federalna braca vracati u zivot.
Kladim se da hoce, a ko ce to biti vidjecemo.
A sad treba ocekivati SNSD pokusaje povratka popularnosti. Do sada je to radio tako sto je maksimalno zatezao sa strankama iz Federacije. Sad da vidimo hoce li i njega federalna braca vracati u zivot.
- Arteta
#642 Re: LOKALNI IZBORI
NeizvjesnoBisogna Vincere wrote:Neum
- Arteta
#643 Re: LOKALNI IZBORI
Nadam se da ce se jos pokoja stranka izdvojiti iz SDA i SDP-a.hAZNADAR wrote:Malo mi je ipak zao pada Stranke za Bosni u Hercegovinu.
Pa da im otimaju glasove.
- ultima_palabra
#644 Re: LOKALNI IZBORI
Umrla je zabih, podržavaju SDA kandidate na svim nivoima... sad će prebaciti svu infrastrukturu i kadrove njima (ako ih ovi budu htjeli) i staviti katanac.drug profi wrote:E ja se nadam da je ZaBiH konacno umrla i da ce se Hare bataliti izbora. Nek radi ono sto zna, lobira, ublehari, vecera...
- Arteta
#645 Re: LOKALNI IZBORI
Ma sta ce ti?dust in the wind wrote:ljudi moje, hoce li ovi rezultati za opcinska vijecako oyeblo sunce cekam da vidim crno na bijelo
Ionako ce sve ostati isto.
- Bisogna Vincere
#646 Re: LOKALNI IZBORI
Naredna press konferencija CIK-a zakazana je za 15:00 sati.
-
Suzie Q
#647 Re: LOKALNI IZBORI
imam osjećaj da su stranke koje forsiraju kult ličnosti lidera najviše izgubile - Dodik, Lijanović, Lagumdžija i Radončić
- PapeSusic
#648 Re: LOKALNI IZBORI
sto ovoliko ne vazecih ko da su nepismeni jbtBisogna Vincere wrote:Neum
sto se tice pobjede SDA, moremo ocekivati da ce koncert ACDC:a bit zvanican ove sedmice.
- gidora
#649 Re: LOKALNI IZBORI
Očito je bilo jasno ko će dobiti zato se raja šprdalaPapeSusic wrote:sto ovoliko ne vazecih ko da su nepismeni jbtBisogna Vincere wrote:Neum
sto se tice pobjede SDA, moremo ocekivati da ce koncert ACDC:a bit zvanican ove sedmice.
- zambaklija
#650 Re: LOKALNI IZBORI
znači u proljeće počinju da cvatu zlatne nam kašike po vrbama i ostalim grOonama