poznanik wrote:
Pa koje u to "probosanske" stranke, a koje nisu? I - po čemu su "probosanske", a po čemu druge nisu?
Nećemo bit' djeca, sve se zna. Ja ovdje haman 10 godina pod raznim nickovima (zbog čega sam dobivao i banove) pokušavam da objasnim da nema nikakvog razloga da se pravimo mutavi na nivou forumske rasprave. To što SDP, SDA ili neka treća probosanska stranka (jer ljudi koji vole BiH glasaju za njih) glume da im nije drago što je jedna od ovih stranaka preuzela Novi Travnik ili Bužim od HDZ-a, isključivo prohrvatske stranke (jer za tu stranku glasaju samo Hrvati koji ne vole BiH), ja potpuno razumijem, jer nije lijepo u javnosti likovati radi toga, shvatiće se loše. Al mi ovdje (koji se tako osjećamo) možemo onako s merakom proslavit' isparavanje antibosanskih snaga (u ovom slučaju HDZ-a) iz nekih opština, nikom ne odgovaramo za to. Ako se ti tako ne osjećaš meni je to sasvim OK.
Eh sad da odgovorim na pitanje još jednom direktno. Probosanske (ili probosanskohercegovačke zvanično, ali ne i suštinski) stranke su one za koje mahom glasaju ljudi koji vole Bosnu i Hercegovinu, dok su antibosanske one za koje glasaju ljudi koji mahom ne vole BiH i žele joj cijepanje. Pojedinci na obje strane me ne zanimaju, nebitni su u globalnom smislu. Istina je i to da su probosanci mahom Bošnjaci, da se ne lažemo, ali to je potpuno nebitno za nas same, a trebalo bi biti nebitno i za one nebošnjake koji vole BiH, koji su probosanci, jer bi u političkom smislu imali državu kakvu žele pobjedom ovakve ideje, dok bi nacionalni sastav bio od sekundarnog značaja, što je u potpunosti u skladu sa njihovim današnjim mišljenjem.