LOK kamata 40% !

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

maximus68

#51 Re: LOK kamata 40% !

Post by maximus68 »

Tačno je da neke MKO daju kredite samo na ličnu kartu. Mislim da ej to Prizma zadnja radila.

Mikrokrediti su super sttvar, i krenuli su iz Bangladeša, a čovjek koji je to sve osmiliso dobio je i Nobelovu nagradu za to. U tako siomašnim zemljama osoba koja uzme takav mali kredit za biznis, kupi sebi kozu i li šivaću mašinu, njoj se život mijenja iz temelja.
E sad, problem kod nas je što su MKO, samo u prvim godinama nakon rata imale tu funkciju, nakon toga su zbog vlastite pohlepe krenule da daju kredite i šakom kapom, kredite koji emaju veze sa biznisom, nego su ih uzimali klijenti koji nisu mogli dobiti kredite u komercijalnim bankama, i tu je nastala propast.
Zato sad imaju delinkvenciju i preko 50% neki, i jedva opstaju. Pali su u rupu koju su sami sebi iskopali.
macojack

#52 Re: LOK kamata 40% !

Post by macojack »

To je totalno previše. U Sloveniji sam potražio i vidio da su krediti neke banke sa 3%-5% kamate ili čak 2,59% za kredit s kojim se finasira "zelene kuće". Tako da oprez za sledeči put.

m
kilam

#53 Re: LOK kamata 40% !

Post by kilam »

sve mikrokreditne naplacuju enormne kamatne stope... neko ranije je dijelom opisao zasto je to tako:
posudjeni novac po stopama 8 - 10% (imaju i subvencirane kredite po stopama od 2 do 5 %)
pokrice troskova (mikrokreditne su "mobilnije" od banaka)
pokrice rizika tj formiranje zaliha (po zakonu o mko krediti u kasnjenju do 15 dana pokrivaju se sa 2%, do 30 dana sa 15%, 30-60 dana 50%, 60-90 80%, 90-180 dana 100% i preko je otpis) - ovo pravilo je mnoge mko zavio u crno u prosloj godini (http://www.fba.ba/index.php?page=33)
i onda na to ide zarada...

Sama kamata kod mko nije problem (svuda na svijetu gdje imaju mko kamate su iste ili vise) problem je sto su nase mko udaljile se od osnovne ideje mko i postale su iskljucivo finansijske institucije (ovako je lakse i zarade su vece). MKO u sustini bi trebao biti finansijsko-obrazovna institucija koja bi pomogla ljudima i kapitalom i savjetima kako da razviju svoj BIZNIS, dok kod nas mko daju "biznis" ili "poljoprivredne" kredite koji se utrose za nabavku televizora, cilima ili za ljetovanje...

I jos jedna stvar... BiH do finansijske krize je imala jedno od najrazvijenijih trzista mikrokredita na svijetu (ne po obimu nego po mehanizmima i kvaliteti portofolija) i svi su uzimali bosanske mko kao primjer. Pod svi mislim na najnerazvijenije zemlje na svijetu. Zemlje okruzenja ili jedva dopustaju MKO (izuzev Kosova - gdje su stranci kao u BiH uvalili kapital u MKO) ili ih ne dopustaju nikako (Hrvatska - koja nudi alternativne mehanizme finansiranja poljoprivrede posebno) i moje misljenje je da za BiH je bolje da se sto prije rijesi tih tzv MKO.

Ako ko ima vremena i interesovanja sve podatke o poslovanju svake od mko moze naci u njihovim godisnjim izvjestajima (revizorskim - koji bez obzira na mane daju koliko-toliko dobru sliku) koji se mogu naci na
http://www.mix.org ili http://www.mixmarket.org
brad90
Location: DVASPORTA.BA DALEKO NAJOZBILJNIJI FORUM NA NEBU INTERNETA

#54 Re: LOK kamata 40% !

Post by brad90 »

Interesuje me koje MKO daju kredite na osnovu licne karte, kako se vraca taj kredit i kolika je kamat i koji su minimalni i maximalni iznosi za takve kredite ??
Arma-Sarma

#55 Re: LOK kamata 40% !

Post by Arma-Sarma »

brad90 wrote:Interesuje me koje MKO daju kredite na osnovu licne karte, kako se vraca taj kredit i kolika je kamat i koji su minimalni i maximalni iznosi za takve kredite ??
Ima li šta od ovoga?
vjesticanametli

#56 Re: LOK kamata 40% !

Post by vjesticanametli »

prizma daje to ali moj savjet je ne uzimaj i ne potpisuj mjenicu...............odrace te
JThomas

#57 Re: LOK kamata 40% !

Post by JThomas »

ako vam baš, baš za lijeka ili za hrane ne treba, nemojte to uzimati. vjerujte mi na riječ. kamate su boli glava.
sarajlija_033

#58 Re: LOK kamata 40% !

Post by sarajlija_033 »

bumboo wrote:LOK je kupio bivše HELIOS osiguranje, tako da su zatvorili krug - kamata i premija od osiguranja ostaju u istoj kući. Tačno je da klijent koji digne kredit sa životnim osiguranjem ima mogućnost nastaviti plaćanje premije nakon isteka ugovora o kreditu, ali mnogo češće će biti situacije gdje isti to neće moći financijski izdržati jer populacija koja diže mikrokredite najčešće nema sredstava za životno štedno osiguranje. Tako da će opet većina novca od tog osiguranja ostati LOK-u. Otkup police se osiguraniku isplati tek nakon 7-8 godina, a teško da će iko od klijenata toliko dugo moći plaćati.

LOK NE ISPLACUJE PREMIJE OSIGURANJA VEC NEKOLIKO MJESECI.
RACUNI SU IM BLOKIRANI. GOSPODJA SA TELEFONA 033 219 953 KAZE DA NIJE DOBILA NI PLATU !
SAMO DA ZNATE DA NE NALETITE ...
prepelica

#59 Re: LOK kamata 40% !

Post by prepelica »

[ :run:
Post Reply