Logotip ukraden

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Ninoz

#1 Logotip ukraden

Post by Ninoz »

Zdravo,
imam sljedeću situaciju.Bavim se web designom i grafičkim designom.Još uvijek nisam registrovano pravno lice, ali u procesu sam da registrujem firmu.
Dobio sam ponudu da jednoj firmi iz Banja Luke napravim logotip.Dogovorili smo se za cijenu i sve.Poslao sam im 3 verzije, kao što uvijek radim i imaju pravo izabrati jednu.Poslao sam 3 verzije u .jpg formatu (ne .eps).Odgovor nikada dobio nisam i pretpostavio sam da su odustali ili im se nisu svidjeli moji logotipi.Moram napomenut ida je cijena smiješna, 30KM.Danas slučajno pretražih na google-u njihovo ime i vidim da koriste jedan od mojih logotipa.Šta da radim?To je moje intelektualno vlasništvo.Imam sačuvan sav naš kontakt, kako smo stupili i kako smo dogovorili posao.Kako mogu da ih opomenem da ne koriste moj logotip ili da ga plate.Ne radi se o 30Km, već o bezobrazluku jer se stvarno trudim uvijek da ponudim 3-4 verzije da bi klijenti zadovoljni bili.Pozz
Ljakan

#2 Re: Logotip ukraden

Post by Ljakan »

Ja bi reko gospodo koristite moj izum a niste platili ako ne date pare tuzit cu vas jer imam svu nasu komunikaciju zabiljezenu i to cu vam na sudu uzet 10x vise jer ste pokvareni :D
U buduce trazi pare unaprijed ako im se ne svidi pokusat ces im izaci u susret sigurno, kad su platili, dok ne budu zadovoljni a poslje ako treba i cijenu malo korigovat...
Mada pokusaj trazit i gazdu firme na tel.pa sa njim porazgovarat,mozda je covjek platio a neko stavio pare u đep sebi...
Op3r4t0r

#3 Re: Logotip ukraden

Post by Op3r4t0r »

Ninoz wrote:Zdravo,
imam sljedeću situaciju.Bavim se web designom i grafičkim designom.Još uvijek nisam registrovano pravno lice, ali u procesu sam da registrujem firmu.
Dobio sam ponudu da jednoj firmi iz Banja Luke napravim logotip.Dogovorili smo se za cijenu i sve.Poslao sam im 3 verzije, kao što uvijek radim i imaju pravo izabrati jednu.Poslao sam 3 verzije u .jpg formatu (ne .eps).Odgovor nikada dobio nisam i pretpostavio sam da su odustali ili im se nisu svidjeli moji logotipi.Moram napomenut ida je cijena smiješna, 30KM.Danas slučajno pretražih na google-u njihovo ime i vidim da koriste jedan od mojih logotipa.Šta da radim?To je moje intelektualno vlasništvo.Imam sačuvan sav naš kontakt, kako smo stupili i kako smo dogovorili posao.Kako mogu da ih opomenem da ne koriste moj logotip ili da ga plate.Ne radi se o 30Km, već o bezobrazluku jer se stvarno trudim uvijek da ponudim 3-4 verzije da bi klijenti zadovoljni bili.Pozz
Ako si poslao bez vodenog ziga onda si sam sebi kriv, na greskama se uci
holowey

#4 Re: Logotip ukraden

Post by holowey »

Op3r4t0r wrote:
kakav vodeni zig kad su mu ukrali idejno rjesenje pa onda oni napravili identican logotip?
bingov buraz

#5 Re: Logotip ukraden

Post by bingov buraz »

Nema registrovanu djelatnost i nista od naplate.
bingov buraz

#6 Re: Logotip ukraden

Post by bingov buraz »

.
ExNihilo

#7 Re: Logotip ukraden

Post by ExNihilo »

holowey wrote:
Op3r4t0r wrote:
kakav vodeni zig kad su mu ukrali idejno rjesenje pa onda oni napravili identican logotip?
Sumnjam da im je neko reproducirao logo za manje od 30 KM. :D Vjerovatno levatski koriste jpg.

Što se postavljača tiče, ne možeš ništa. Osim napisati ovdje ime kompanije i osigurati da ko, ko god ih progugla, vidi tvoju optužbu da su lopovi. Potencijalno ćeš im nanijeti štetu veću od 30 KM. :D
HomeArt

#8 Re: Logotip ukraden

Post by HomeArt »

Jao firme i gov..a nisu htjeli platiti 30KM momku, fuj! Ako ti je neka utjeha neće ta firma dugo.
Op3r4t0r

#9 Re: Logotip ukraden

Post by Op3r4t0r »

ExNihilo wrote:
holowey wrote:
Op3r4t0r wrote:
Sumnjam da im je neko reproducirao logo za manje od 30 KM. :D Vjerovatno levatski koriste jpg.

Što se postavljača tiče, ne možeš ništa. Osim napisati ovdje ime kompanije i osigurati da ko, ko god ih progugla, vidi tvoju optužbu da su lopovi. Potencijalno ćeš im nanijeti štetu veću od 30 KM. :D
Upravo je i meni ovo prvo naumpalo i zato sam i pomislio da nije stavio nikakvu zastitu, da je stavio vodeni zig cisto sumnjam da bi neko umjesto da mu plati 30 maraka (ako mu se vec logotip svidio) reproducirao sam sebi
SpecialOffer

#10 Re: Logotip ukraden

Post by SpecialOffer »

Stavi ime firme da vidimo ko su.
Bronco_Billy

#11 Re: Logotip ukraden

Post by Bronco_Billy »

SpecialOffer wrote:Stavi ime firme da vidimo ko su.
:izet:
muminovic

#12 Re: Logotip ukraden

Post by muminovic »

Najbolje bi bilo da kontaktiraš tu firmu, da vidis sta kažu...
ho oponopono

#13 Re: Logotip ukraden

Post by ho oponopono »

...danas nema mlijeka, danas nema hljeba, zato jedi govna, mozda tako treba...meni nije jasno ko me tako sjeba, lipsavam ko pas, mozda tako treba... :pusi2:
Post Reply