Hajmo realno i bez nekih ličnih prepucavanja, ipak ovdje pišemo o IPTV ponudi pa treba malo spustiti lopticu - nema potrebe za nekim teškim riječima.
Evo konretno što se mene tiče LOL definitivno nije na nivou na kojem je nekad bio, a pod nekad mislim na period "samostalnog" postojanja i odlučivanja. Usluga im je opala u nekoliko segmenata, i to prije svega:
- kvalitet terminalne opreme (došli su do toga da korisnik sam mora ganjati bolju opremu kod njih, imaju je ali ne dijele sami od sebe); ovdje mi je posebno indikativno da jedan BH Telecom na MojaTV, a koja se kod nas predstavlja kao najtanja dostupna opcija, po pitanju opreme za LOL predstavlja USS Enterprise;
- IPTV platforma je dosta ofalila (ne samo po pitanju optimizacije, brzine i odziva, meni lično se ni vizuelno ne sviđa, prethodna platforma je i u tom dijelu bila bolja, o odzivu i kvaliteti slike da ne pričamo); prije je, barem kod mene, bila veoma rijetka pojava problema sa TV-om, slike je uvijek bilo na gotovo svim kanalima, pixeliranje (da se tako izratim

) nije postojalo, HD slika je bila odlična itd. Sada je to skoro sve suprotno: redovno neki kanali ne rade (posebno HD verzije), redovno na nekim kanalima bude problem sa trzanjem slike / zvuka (opet najviše na HD kanalima), HD kanali definitivno nisu ni blizu nekadašnje kvalitete isl. Daleko od toga da je to stalno i da je neupotrebljivo, ali kada sa nečega skoro idealnog dođemo na nešto što redovno u nekoj mjeri trza to se već primjeti i smeta.
Da se razumijemo, ima LOL svoje dobre strane koje su zadržali, ali to su ujedno i one stvari koje (uglavnom) nisu mijenjali: uposlenici, te sa tim povezana OK podrška i generalno odnos prema kupcima. Bude tu naravno i drugačijih iskustava kada je podrška u pitanju ali je to kod LOL-a ipak izuzetak. Osim podrške, stabilnost i kvalitet internet konekcije je odlična, sa tim zaista nikad nije bilo problema (osim možda kod korisnika koji su imali feleričan modem / router što je definitivno moguće sa ovom bajnom "novom" opremom koju dijele - ja tih poteškoća još nisam imao).
Zaključak: daleko je LOL od idealnog operatera (a prije je bio mnogo bliži nego danas), ali u isto vrijeme i alternative su jako tanke (BH Telecom dok ne popravi ponudu HD kanala i brzinu net-a po nekim OK cijenama, a Telemach kada prestane podizati cijene svako malo).