Logicki dokazi da postoji Bog
- KotromanichII
#1 Logicki dokazi da postoji Bog
Logicki dokazi o postojanju Boga
1. Nebitak nemoze stvoriti nesto
Nemoguce je da nesto moze biti uradjeno bez nekoga ko bi to mogao uraditi (tj. Samo od sebe). Nemoguce je da Nebitak uradi nesto, jer nepostoji.Znaci Bog je morao stvoriti ovaj univerzum.
2. Djelo je ogledalo nekih sposobnosti pocinitelja kao i nekih njegovih karakteristika
Ako gledamo u elektricnu sijalicu znamo da:
*proizvodjac te sijalice ima stakla
* proizvodjac moze oblikovati sijalicu u obliku kojem vidimo
* proizvodjac ima zicu od volframa
Ako budes promatrao sijalicu I promisljao:
*uocit ces preciznost u proizvodnji koja ce tvom razumu ukazivati na to da je proizvodjac sijalice ucen I precizan.
*Uvidjet ce da ti nacin konstrukcije struje (unutar sijalice) svjedoci da je proizvodjac strucnjak za struju.
Ako razmisljamo o bilo kojem proizvodu ili djelu spoznat cemo iz njega neke karakteristike njegovog proizvodjaca ili pocinitelja, kao I neke njegove sposobnosti.
Ako posmatramo u Bozija stvorenja uocit cemo preciznost stvoritelja.
1. Jedna od preciznosti izrade je kad tvoj zeludac luci enzime koji restvaraju meso. Iako je zeludac od mesa, prekriven je opnom koja zabranjuje dolazak ovih rastopivih enzima do zeluca.
2. Ko ti je stvorio usta I znao da se ona nalaze na pocetku digestivnog sistema, kojima je jos dodao lijepe I vidne zube koji sijeku, trgaju I melju? Ko je dao da su kosti u tijelu prekrivene mesom , osim u ustima gdje kosti moraju biti otkrivene. Ko je taj ko zna da su:sjeckanje, trganje mljevenje i razmeksavanje hrane, neophodni za njeno olaksano spustanje u jednjak, pa onda u zeludac, te je, stoga, stvorio pokretljive misice oko zuba?
Da se osvrnemo na resicu koja se nalazi u grlu, koja odredjuje ulazak zraka u dusnik, kao i ulazak hrane u jednjak. Da nije stvrena ova resica, desio bi se nedostatak, manjkavost u digestvinom sistemu kao i u respiratornom, te bi covjek umro.Ko je mogao znati jednu takvu neophodnost, za taj istaknuti visak mesa i krv (resica) i ko ju je mogao staviti na to jedinstveno mjesto u ljudskom organizmu koje odgovara svrsi svoje funkcij? Ko je poducio covjeka, dok je jos bio embrion u majcinoj utrobi , i upoznao ga s tim da ce embrion izaci iz skucenog prostora maternice na prostranost i sirinu ovog svijeta, da ce jesti i disati, da ce jelo i zrak prolaziti kroz jedno mjesto I protok hrane i zraka.
Allah je postavio resicu na tacno odredjeno mjesto. Zar ne vidis da se to odvijalo s odredjenim predznanjem, rukovodjenjem, mudroscu i preciznim predodredjenjem. Da li je majcina maternica ta koja zna sta ce se desiti s embrionom nakon sto izadje iz nje i da li zna da ce embrionu biti potrebna resica, te ju je stvorila u procelju ? Dali je ispravno poimanje i pripisivanje maternici moc znanja, razmisljanja i rukovodjenja?
Crijeva prihvacaju hranu iz zeluca, a neki dijelovi su upola svareni, kao bjelancevine cije varanje je pocelo u zelucu i nije dovrseno. Stoga slijepo crijevo luci jedinstvenu hemijsku tvar na zemlji kojom se dovrsava varenje bjelancevina i njihovo pretvaranje u azbestne kiseline. Ko je mogao znati da ce do crijeva, koja se se sada stvaraju u tminama maternice, u buducnosti stici hrana koja je upola svarena , kao sto su bjelancevine i skrob, kako bi mogao uspostaviti medjusobno potpomaganje izmedju slijepog crijeva i ovih crijeva da bi se upotpunilo varenje.
Krv prima hranu iz zidova crijeva nakon sto je varenje zavrseno po dolasku hrane do jetre. Krv ne uzima hranu iz zidova zeluca, iako su, takodjer, krvne zile (vene) rasprostranjene po njenim zidovima. Dali to kv zna da varenje jos uvijek nije zavrseno i da mora cekati upotpunjenje varenja koje ce se desiti ucrijevima? A sta bi se desilo kada bi se oduljilo da krv ceka upotpunjenje varenja sve dok ne izadje na cmar, a da krv nije uzela hranu? Dali je krv ta koja je znala za tacno mjesto apsorpcije te je na to mjesto i postavila aparate za apsorpciju? Dali krv moze da razmislja i rukovodi? Ili je to Stvoritelj, Allah stvorio.
Kada bi embrion u majcinoj utrobi razmisljao o sebi: Zasto su meni stvorena dva oka od kojih sada nema nikakve koristi (u majcinoj utrobi)? Zasto su mi napravljena dva pluca krila, kad sada nemaju nikakve vrijednosti (u majcinoj utrobi)? Ali kada bi on (embrion) sacekao da izadje iz svijeta materice u zemaljski svijet , saznao bi da on nema nista sto nije s mudroscu stvoreno, samo je to njemu bilo nedostupno u svijetu materice.
3. Onaj ko neposjeduje nesto nemoze ga ni dati
Ako priroda neposjeduje razum nemoze ga dati covjeku a da je sama nema.
Znaci Bog posjeduje razum i zato je moze i dati.
Nemoguce je da nesto moze biti uradjeno bez nekoga ko bi to mogao uraditi (tj. Samo od sebe). Nemoguce je da Nebitak uradi nesto, jer nepostoji.Znaci Bog je morao stvoriti ovaj univerzum.
2. Djelo je ogledalo nekih sposobnosti pocinitelja kao i nekih njegovih karakteristika
Ako gledamo u elektricnu sijalicu znamo da:
*proizvodjac te sijalice ima stakla
* proizvodjac moze oblikovati sijalicu u obliku kojem vidimo
* proizvodjac ima zicu od volframa
Ako budes promatrao sijalicu I promisljao:
*uocit ces preciznost u proizvodnji koja ce tvom razumu ukazivati na to da je proizvodjac sijalice ucen I precizan.
*Uvidjet ce da ti nacin konstrukcije struje (unutar sijalice) svjedoci da je proizvodjac strucnjak za struju.
Ako razmisljamo o bilo kojem proizvodu ili djelu spoznat cemo iz njega neke karakteristike njegovog proizvodjaca ili pocinitelja, kao I neke njegove sposobnosti.
Ako posmatramo u Bozija stvorenja uocit cemo preciznost stvoritelja.
1. Jedna od preciznosti izrade je kad tvoj zeludac luci enzime koji restvaraju meso. Iako je zeludac od mesa, prekriven je opnom koja zabranjuje dolazak ovih rastopivih enzima do zeluca.
2. Ko ti je stvorio usta I znao da se ona nalaze na pocetku digestivnog sistema, kojima je jos dodao lijepe I vidne zube koji sijeku, trgaju I melju? Ko je dao da su kosti u tijelu prekrivene mesom , osim u ustima gdje kosti moraju biti otkrivene. Ko je taj ko zna da su:sjeckanje, trganje mljevenje i razmeksavanje hrane, neophodni za njeno olaksano spustanje u jednjak, pa onda u zeludac, te je, stoga, stvorio pokretljive misice oko zuba?
Da se osvrnemo na resicu koja se nalazi u grlu, koja odredjuje ulazak zraka u dusnik, kao i ulazak hrane u jednjak. Da nije stvrena ova resica, desio bi se nedostatak, manjkavost u digestvinom sistemu kao i u respiratornom, te bi covjek umro.Ko je mogao znati jednu takvu neophodnost, za taj istaknuti visak mesa i krv (resica) i ko ju je mogao staviti na to jedinstveno mjesto u ljudskom organizmu koje odgovara svrsi svoje funkcij? Ko je poducio covjeka, dok je jos bio embrion u majcinoj utrobi , i upoznao ga s tim da ce embrion izaci iz skucenog prostora maternice na prostranost i sirinu ovog svijeta, da ce jesti i disati, da ce jelo i zrak prolaziti kroz jedno mjesto I protok hrane i zraka.
Allah je postavio resicu na tacno odredjeno mjesto. Zar ne vidis da se to odvijalo s odredjenim predznanjem, rukovodjenjem, mudroscu i preciznim predodredjenjem. Da li je majcina maternica ta koja zna sta ce se desiti s embrionom nakon sto izadje iz nje i da li zna da ce embrionu biti potrebna resica, te ju je stvorila u procelju ? Dali je ispravno poimanje i pripisivanje maternici moc znanja, razmisljanja i rukovodjenja?
Crijeva prihvacaju hranu iz zeluca, a neki dijelovi su upola svareni, kao bjelancevine cije varanje je pocelo u zelucu i nije dovrseno. Stoga slijepo crijevo luci jedinstvenu hemijsku tvar na zemlji kojom se dovrsava varenje bjelancevina i njihovo pretvaranje u azbestne kiseline. Ko je mogao znati da ce do crijeva, koja se se sada stvaraju u tminama maternice, u buducnosti stici hrana koja je upola svarena , kao sto su bjelancevine i skrob, kako bi mogao uspostaviti medjusobno potpomaganje izmedju slijepog crijeva i ovih crijeva da bi se upotpunilo varenje.
Krv prima hranu iz zidova crijeva nakon sto je varenje zavrseno po dolasku hrane do jetre. Krv ne uzima hranu iz zidova zeluca, iako su, takodjer, krvne zile (vene) rasprostranjene po njenim zidovima. Dali to kv zna da varenje jos uvijek nije zavrseno i da mora cekati upotpunjenje varenja koje ce se desiti ucrijevima? A sta bi se desilo kada bi se oduljilo da krv ceka upotpunjenje varenja sve dok ne izadje na cmar, a da krv nije uzela hranu? Dali je krv ta koja je znala za tacno mjesto apsorpcije te je na to mjesto i postavila aparate za apsorpciju? Dali krv moze da razmislja i rukovodi? Ili je to Stvoritelj, Allah stvorio.
Kada bi embrion u majcinoj utrobi razmisljao o sebi: Zasto su meni stvorena dva oka od kojih sada nema nikakve koristi (u majcinoj utrobi)? Zasto su mi napravljena dva pluca krila, kad sada nemaju nikakve vrijednosti (u majcinoj utrobi)? Ali kada bi on (embrion) sacekao da izadje iz svijeta materice u zemaljski svijet , saznao bi da on nema nista sto nije s mudroscu stvoreno, samo je to njemu bilo nedostupno u svijetu materice.
3. Onaj ko neposjeduje nesto nemoze ga ni dati
Ako priroda neposjeduje razum nemoze ga dati covjeku a da je sama nema.
Znaci Bog posjeduje razum i zato je moze i dati.
- XXS
#2 Re: Logicki dokazi da postoji Bog
Logicki, automatski se namece pitanje ko je stvorio boga?KotromanichII wrote:1. Nebitak nemoze stvoriti nesto
- zambaklija
#3 Re: Logicki dokazi da postoji Bog
a ko je onda stvorio Boga
jer sve ima stvoritelja 
- dr.Gonzo
#4 Re: Logicki dokazi da postoji Bog
Ja bih prije rekao nelogicki dokazi...
- pezzar
#5 Re: Logicki dokazi da postoji Bog
Meni je različitost najveći dokaz. 7 milijardi ljudi * 20 otisaka prstiju i nijedan nije isti, a da ne racunamo one mrtve prije nas. Slučajno? Nema šanse.
- morti
-
nera18
#7 Re: Logicki dokazi da postoji Bog
logika i religija = 0 bodova 
- KotromanichII
#8 Re: Logicki dokazi da postoji Bog
Allah kaze za sebe:Logicki, automatski se namece pitanje ko je stvorio boga?
1. Reci: "On je Allah – jedan!
2. Allah je Utočište svakom!
3. Nije rodio i rođen nije,
4. i niko Mu ravan nije!"
A da ja vas pitam, ako pocnete brojati 1,2,3...10000...100000000... itako dalje u vjecnost, imali kraja, a ako pitam za pocetak kazete 0 , a sta je ispod nule, -1,-2,-3...itd u nedogled igdje kraj. tako isto nemozes da poimas gdje pocetak a gdje kraj ciframa
e tako je isto sa Allahom, nema kraja ni pocetka. To sto mi nemozemo da shvatimo da Allah nema pocetka , je isto sto kad bi pricao beduinima prije 2000 godina u pustinji da ce biti metal koji ce prevoziti preko oblaka ljude, a dok oni sjede u tim metalima iznad oblaka, mogu da vide svugdje po svijetu i da pricaju sa svakim. a to je avion, sa kompijuterskim urdjajima i telefonima itd tako sto beduini iz pustinje prije 2000 godina nerazumiju sta je to, taj metal koji leti iznad oblaka tako ni mi nemozemo da shvatimo to da Allah nema pocetka.
- KotromanichII
#9 Re: Logicki dokazi da postoji Bog
bravo, moze se toga jos nabrajati koliko hoces.Meni je različitost najveći dokaz. 7 milijardi ljudi * 20 otisaka prstiju i nijedan nije isti, a da ne racunamo one mrtve prije nas. Slučajno? Nema šanse.
evo jedno pitanje
Ko je dao da su kosti u tijelu prekrivene mesom , osim u ustima gdje kosti moraju biti otkrivene? jeli to maternica znala kako izgleda vani na nasem zemaljskom svijetu?
- morti
#10 Re: Logicki dokazi da postoji Bog
A da se pročita ponešto?KotromanichII wrote:bravo, moze se toga jos nabrajati koliko hoces.Meni je različitost najveći dokaz. 7 milijardi ljudi * 20 otisaka prstiju i nijedan nije isti, a da ne racunamo one mrtve prije nas. Slučajno? Nema šanse.
evo jedno pitanje
Ko je dao da su kosti u tijelu prekrivene mesom , osim u ustima gdje kosti moraju biti otkrivene? jeli to maternica znala kako izgleda vani na nasem zemaljskom svijetu?
-
callmethebreeeze
#11 Re: Logicki dokazi da postoji Bog
e imao je sta i stvoriti

- KotromanichII
#12 Re: Logicki dokazi da postoji Bog
nije to odgovor pasha mojA da se pročita ponešto?
kad se govori o vjeri, nebi sebe stavljao u ovaj ajet
Allah kaze:
2. I ne dođe im nijedna nova opomena od Gospodara njihova kojoj se, slušajući je, ne podsmjehuju
- BHF_Manijak
#13 Re: Logicki dokazi da postoji Bog
Eh tebe nije bilo dan.-dva,vidim ja zamrle nam teme po forumucallmethebreeeze wrote:e imao je sta i stvoriti
![]()
-
callmethebreeeze
#14 Re: Logicki dokazi da postoji Bog
tu sam ja bolan, nego nisam htio da se petljam, da vam ne kvarim iftar. ali nisam mogao odoliti.BHF_Manijak wrote:Eh tebe nije bilo dan.-dva,vidim ja zamrle nam teme po forumucallmethebreeeze wrote:e imao je sta i stvoriti
![]()
Nego deder sabura jos malo,sad ce iftar,polahko...
jel' ima tope na iftaru?
- KotromanichII
#15 Re: Logicki dokazi da postoji Bog
jest ovo cudno, svi nesto odgovaju a niko nedaje odgovor na moje pitanje? a
Samo cu uzeti ovaj primjer
Ko je dao da su kosti u tijelu prekrivene mesom , osim u ustima gdje kosti moraju biti otkrivene? jeli to maternica znala kako izgleda vani na nasem zemaljskom svijetu a sama maternica u tmini stomaka?
Zar vi nedivite da je ovo se smisljeno stvoreno, sa svrhom, svaki dio tijela ima svoju funkciju, a sta je tvoja funkcija na ovom svijetu, da jedes spavas, sexas se, dernecis ???????
Ko je dao da su kosti u tijelu prekrivene mesom , osim u ustima gdje kosti moraju biti otkrivene? jeli to maternica znala kako izgleda vani na nasem zemaljskom svijetu a sama maternica u tmini stomaka?
Zar vi nedivite da je ovo se smisljeno stvoreno, sa svrhom, svaki dio tijela ima svoju funkciju, a sta je tvoja funkcija na ovom svijetu, da jedes spavas, sexas se, dernecis ???????
- morti
#16 Re: Logicki dokazi da postoji Bog
Doduše, nije odgovorKotromanichII wrote:nije to odgovor pasha mojA da se pročita ponešto?
kad se govori o vjeri, nebi sebe stavljao u ovaj ajet![]()
Allah kaze:
2. I ne dođe im nijedna nova opomena od Gospodara njihova kojoj se, slušajući je, ne podsmjehuju
Aludiram na ulazak u bolju knjižaru i na naoružavanje literaturom, ako želiš da znaš.
To je za "kako"...
A to "ko"? - vjerovatno NIKO?! A ti ubaci Boga ako hoćeš, ali nit ćeš ga dokazati, nit ću ga ja u potpunosti odbaciti
Vjeruj, ali mani se dokazivanja, moja preporuka
- therrarrius
#17 Re: Logicki dokazi da postoji Bog
Nedostaju Optimus, Chmoljo i calmthebreeze pa da opet, iznova pocnemo pisati 14 stranica bespotrebnog teksta koji ce svakako na kraju zbog offtopica, uvreda i neistinitih tvrdnji biti lockan.
Poslije iftara, dok kafu popijem

Poslije iftara, dok kafu popijem
-
callmethebreeeze
#18 Re: Logicki dokazi da postoji Bog
pa sto to bog nije odmah stvorio, nego se sve razvijalo miilonima godinama. ja da imam takve moci ja bih sve to perfektno napravio, a ne k'o kakav tersav majstor. nesto ispadne dobro, nesto nista ne valja.KotromanichII wrote:jest ovo cudno, svi nesto odgovaju a niko nedaje odgovor na moje pitanje? a
-
callmethebreeeze
#19 Re: Logicki dokazi da postoji Bog
bujrum.therrarrius wrote:Nedostaju Optimus, Chmoljo i calmthebreeze pa da opet, iznova pocnemo pisati 14 stranica bespotrebnog teksta koji ce svakako na kraju zbog offtopica, uvreda i neistinitih tvrdnji biti lockan.
Poslije iftara, dok kafu popijem![]()
ja radim i cekam.
- Altsa
#20 Re: Logicki dokazi da postoji Bog
pitam se pitam zasto se postavlja gromobran na dzamije i crkve kad bi po nekoj logici bog trebao da stiti te vjerske objekte

- therrarrius
#21 Re: Logicki dokazi da postoji Bog
Sace iftarcallmethebreeeze wrote:bujrum.therrarrius wrote:Nedostaju Optimus, Chmoljo i calmthebreeze pa da opet, iznova pocnemo pisati 14 stranica bespotrebnog teksta koji ce svakako na kraju zbog offtopica, uvreda i neistinitih tvrdnji biti lockan.
ja radim i cekam.
-
callmethebreeeze
#22 Re: Logicki dokazi da postoji Bog
prijatno. nemoj pregoniti.therrarrius wrote:Sace iftarcallmethebreeeze wrote:bujrum.therrarrius wrote:Nedostaju Optimus, Chmoljo i calmthebreeze pa da opet, iznova pocnemo pisati 14 stranica bespotrebnog teksta koji ce svakako na kraju zbog offtopica, uvreda i neistinitih tvrdnji biti lockan.
ja radim i cekam.
joooooo kad vam Chmoljo dodje
-
udrch
#23 Re: Logicki dokazi da postoji Bog
JA VJERUJEM - dakle, Bog postoji..
meni drugi dokaz ne treba
meni drugi dokaz ne treba
- XXS
#24 Re: Logicki dokazi da postoji Bog
Tvojom logikom, koju bi trebao da razumijes jer je tvoja, logicno je da:KotromanichII wrote:Allah kaze za sebe:Logicki, automatski se namece pitanje ko je stvorio boga?
1. Reci: "On je Allah – jedan!
2. Allah je Utočište svakom!
3. Nije rodio i rođen nije,
4. i niko Mu ravan nije!"
A da ja vas pitam, ako pocnete brojati 1,2,3...10000...100000000... itako dalje u vjecnost, imali kraja, a ako pitam za pocetak kazete 0 , a sta je ispod nule, -1,-2,-3...itd u nedogled igdje kraj. tako isto nemozes da poimas gdje pocetak a gdje kraj ciframa
e tako je isto sa Allahom, nema kraja ni pocetka. To sto mi nemozemo da shvatimo da Allah nema pocetka , je isto sto kad bi pricao beduinima prije 2000 godina u pustinji da ce biti metal koji ce prevoziti preko oblaka ljude, a dok oni sjede u tim metalima iznad oblaka, mogu da vide svugdje po svijetu i da pricaju sa svakim. a to je avion, sa kompijuterskim urdjajima i telefonima itd tako sto beduini iz pustinje prije 2000 godina nerazumiju sta je to, taj metal koji leti iznad oblaka tako ni mi nemozemo da shvatimo to da Allah nema pocetka.
Nemoguce je da nesto moze biti uradjeno bez nekoga ko bi to mogao uraditi (tj. Samo od sebe). Nemoguce je da Nebitak uradi nesto, jer nepostoji.