Ljutnja/Bijes/Agresivnost

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

triconja

#26 Re: Ljutnja/Bijes/Agresivnost

Post by triconja »

moonca wrote:IED- da je moje dijete, ja bi to sa terapeutom radila, kao i clanove familije ukljuciti.
Pajzde, ovo ti je ied
Image

I jos nesta da kazem, kad mi neko jugoslaviju spomene ili pocne o sistemima pricat a nema pojma, tolka me huja ufati, ali jebiga, nekako se izdura :lol:
moonca

#27 Re: Ljutnja/Bijes/Agresivnost

Post by moonca »

triconja wrote:
moonca wrote:IED- da je moje dijete, ja bi to sa terapeutom radila, kao i clanove familije ukljuciti.
Pajzde, ovo ti je ied
Image

I jos nesta da kazem, kad mi neko jugoslaviju spomene ili pocne o sistemima pricat a nema pojma, tolka me huja ufati, ali jebiga, nekako se izdura :lol:

De mali :kiss: suti, ti si 'poseban problem'. :hm:
John Cleese

#28 Re: Ljutnja/Bijes/Agresivnost

Post by John Cleese »

zipoo wrote:Samo nekad imam jaku želju da bacim atomsku na Sarajevo.
Ma nije to nista.
Gledam ja danas kroz prozor - sunce taman pocelo grijat, a sparina vec krenula...
Za popizdit :|
Da postoji kakav prekidac i da mi je bio pri ruci - iskljucio bi' ga iste sekunde, na neodredjeno vrijeme.
Ali ne bi prekidaca...
Sreca te imam one aluminijske rolete, pa sam uprilicio potpuno zamracenje, ukljucio klimu i zaboravio gore pomenutu neprijatnost.
John Cleese

#29 Re: Ljutnja/Bijes/Agresivnost

Post by John Cleese »

triconja wrote:Ja ljutnju iskaljujem kad sjednem za volan, znaci kad neko krsi propise jebem mu od do, ali pazim da me ne cuje, da ne bi fasovo :lol: :thumbup:
A onda ja tebe znam.
I cuo sam te, da znas :evil:
SaraFina

#30 Re: Ljutnja/Bijes/Agresivnost

Post by SaraFina »

Nurudin wrote:
SaraFina wrote:Ljutnja je potpuno normalna pa možemo reći i zdrava(do odredjene razine) ljudska emocija. Zippo.. Kad kažem do odredjene mjere...MISLIM naravno da nije normalno ni dobro, kad osoba u ljutnji izgubi kontrolu jer može postati destruktivna.

Je li kod tebe " varira " od blage iritacije do intenzivnog bijesa? Ili si uvijek intenzivno bijesan?

Poput drugih emocija i ljutnja je popraćena i promjenama.. (poveća se broj otkucaja srca/krvni pritisak a i razina adrenalina i noradrenalina). Dobro,koliko sam shvatila nisi u starosnoj skupini koju bi ove popratne pojave još trebale zabrinjavati??

Na koga si obično ili na što ljut?? Specifičnu osobu (na šefa ili na kolegu s posla, člana porodice) ili na neki dogadjaj na koji ne možeš utjecati ( gužva u saobraćaju ili na šalteru u banci??? )-Možda kad ne položiš ispit, pa kriviš profesora a svoje neučenje zanemaruješ i opravdavaš??? Ljutiš se kad se prisjetiš nekih prošlih dogadjaja traumatske prirode???Na situacije u kojima si bio ljut u prošlosti???
Mislim, što ti od navedenog najčešće izaziva ljutnju i od čega gubiš kontrolu?

Instinktivni i prirodni način izražavanja ljutnje je agresivno ponašanje. I to nije ništa novo i nepoznato. Medjutim, potrebe je da budeš svjestan uzroka. Osjećaš li agresivnost kad te neko ugrožava stalnim "napadima"(verbalno)???Odredjen nivo ljutnje u takvim slučajevima vezan je "za opstanak". I nije negativna pojava, nego iskonska potreba da se zaštitiš.

Kod svakodnevnih problema pak s ljudima u kontaktu i komunikaciji nema potrebe za obračunavanjem sa "napadačem"(verbalnim). Nije moguće a ni korisno napasti svaku osobu ili objekt koja te nervira ili frustrira. (Šef, profesor, član porodice) Socijalne norme preko zakona i zdravog razuma, u takvim situacijama ograničavaju ljude u izražavanju ljutnje.
Medjutim, ako se zbilja teško kontroliraš osim uzroka i objekata, koje sam navela potraži i razloge. Jedan od razloga može biti sociokulturalno učenje i ljutnja se često procjenjuje kao negativna, tako možda nisi "naučen" izražavati ljutnju. Kao rezultat toga ti konstruktivno ne znaš izraziti ljutnju, već kreneš agresivnošću. (Od porodica i djetinjstva)
Opet možda i genetički ili fiziološki si predodredjen za izražavanje ljutnje agresivnim ponašanjem. ( neka djeca su rodjena iritabilnija i osjetljivija i to od ranog uzrasta. Tu i porodično okruženje ima bitnu ulogu)...(ljudi koji se lakše naljute uglavnom dolaze iz porodica s narušenim odnosima - emocionalno)

Sad kako da ljutnju kontrolišeš?
Provo imaj na umu oduzima ti energiju i utječe na koncentraciju i rasudjivanje. U kasnijoj dobi učinak na zdravlje takodjer će biti otežavajuća okolnost. Medjutim, ni potiskivanje ljutnje nije dobro i može polučiti negativan učinak.
Dakle važno naučiti kako ljutnju ispravno  odnosno kontrolirano pokazati. Zašto još ljutnju ne smiješ potisnuti??? - jer njeno nakupljanje može izazvati jaku emocionalnu napetost, odnosno dovesti do provale bijesa. Što ti se dešavalo?Ako sam dobro shvatila..
Ako dodje do provale bijesa i agresivnosti ti gubiš kontrolu, nad emocijama i onda posljedice mogu biti nesagledive. I nepopravljive i za tebe i za okolinu.

Znači i pasivna i agresivna ljutnja su kontraproduktivne.

Kontrolirana ljutnja je najbolja opcija. Ti svoju ljutnju svjesno  riječima pokažeš, ali pritom ne vrijedjaš, ne arlaučeš niti si agresivan prema sugovorniku...  Ne možeš izbjegavati osobe ili situacije koje te iritiraju, niti ih možeš promijeniti, ali zato možeš naučiti kontrolirati svoje reakcije.

Najbolje je pronaći „okidače“ vlastite ljutnje i onda razviti strategiju kako im ne dozvoliti da preuzmu kontrolu nad tobom.

Probaj:
Izadji i odalji se od osobe ili objekta ako je moguce,
-Duboko diši i smiruj sam sebe ponavljajući riječi "kontrolišem sebe i bijes nije gospodar mojih postupaka" -Floskula ali eto :D
-Zamisli situaciju u kojoj se osjećaš smireno i ugodno.
-Zaokupi se fizičkom aktivnošću. (To je već neko pisao.. trening ili trčanje)

Itd itd
mogla si mu dati praktičan savjet kako ti to radiš, tipa vidiš temu sa naslovom "jesu li muslimanke ponižene" , odeš na temu i
uhvatiš se neke trivijalne , bezvezne stvari, koja je usput spomenuta, kao neki stih Cece. Zatim to namjerno odlučiš da shvatiš
na krivi način i ponavljaš "četnikuša , četnikuša" sve dok se ne istreseš ..Dakle , forum kao poligon za istresanje ljutnje čak i kad
nema nikakvog razloga za istu. ;)

Šta je bilo bolan Nurko? Ne možeš da preboliš, još kad sam te onomad ispreskakala, jer si stih četnikuše i žene dokazanog ratnog zločinca koristio u argumentaciji??? Odrasti! Apsolutno me ne zanima, ni ko je tu pjesmu napisao, a ni gdje se u pozorištu citirala i kada. Prekodrinske četničke cajke, meni nećeš citirati i još moj argument i doprinos temi "potkrepljivati" stihovima "Ličiš na moga oca" pjesmuljkom dotične, nazivajući ga himnom obespravljenih balkanskih žena.
Žene iz EX YU, koje je mrtvi četnik, muž i otac dotične osudjivane kriminalke, sa svojim paravojnim postrojbama silovao i masakrirao u BiH. Nećeš i tOčka. Ako ti boluješ od veličanja te gamadi ili ti se dopadaju moje postove ne kvotaj i ne "potrkepljuj" četnikušinim "baladicama. A i za taj fenomen divljenja koljaču i njegovoj ženturači te potomstvu, u psihologiji postoji naziv!

I nisam ljuta. Zašto bi bila? Samo ne dozvoljavam da četnikušu i "njen muzički" opus koristiš kao himnu balkanskih obespravljenih žena. Jer i moja baka, majka, pa i ja spadamo u njih.
Last edited by SaraFina on 17/06/2018 19:18, edited 1 time in total.
SaraFina

#31 Re: Ljutnja/Bijes/Agresivnost

Post by SaraFina »

John Cleese wrote:
Pardon, to da plodovi bijesa ne mijenjaju ono sto ih uzrokuje nije tacno.
Empirijski dokazano.
Mene tako jedan nervirao, nervirao, nervirao... sve do jednom - poslije toga je danima izgledao posve drugacije, a i nije me vise nikad nervirao.
Ziva istina.

Jesi zafrkan :D
Zejnep

#32 Re: Ljutnja/Bijes/Agresivnost

Post by Zejnep »

Majke vam šta filozofirate? Čuj kanališi.:mrgreen:
Izdereš se na onog ko te naljutio i gotovo. Mirni svi :D
SaraFina

#33 Re: Ljutnja/Bijes/Agresivnost

Post by SaraFina »

Uzgred, dragi Nurko evo teme i naše rasprave. Pa neka forumsko pučanstvo procijeni na što sam se očitovala a ti "poentirao" blago majci. :D

polozaj-zene-u-islamu-t149372s50.html
Bloo
Globalna šefica

#34 Re: Ljutnja/Bijes/Agresivnost

Post by Bloo »

Nema nikakve veze sa temom, te predlažem da oboje prestanete sa dovlačenjem drame sa drugih PF-ova.
SaraFina

#35 Re: Ljutnja/Bijes/Agresivnost

Post by SaraFina »

Bloo wrote:Nema nikakve veze sa temom, te predlažem da oboje prestanete sa dovlačenjem drame sa drugih PF-ova.
Okreni stranicu, pa pogledaj ko je dovukao na moj kilometarski post u vezi ove teme dramu.

Ja nisam.

ljutnja-bijes-agresivnost-t150416.html
Bloo
Globalna šefica

#36 Re: Ljutnja/Bijes/Agresivnost

Post by Bloo »

SaraFina wrote:
Bloo wrote:Nema nikakve veze sa temom, te predlažem da oboje prestanete sa dovlačenjem drame sa drugih PF-ova.
Okreni stranicu, pa pogledaj ko je dovukao na moj kilometarski post u vezi ove teme dramu.
Ja nisam.
Vidjeh, vidjeh i tvoju reakciju, ergo moj komentar.
SaraFina

#37 Re: Ljutnja/Bijes/Agresivnost

Post by SaraFina »

Bloo wrote:
SaraFina wrote:
Ja nisam.
Vidjeh, vidjeh i tvoju reakciju, ergo moj komentar.

A trebam saburati? Dok podmeće i laže? Razumijem da izigravanje budalaštinja njegovih i tema može biti zanimljivo na religiji. Ali ovdje ne vidim svrhu da mi troll dijeli dijagnoze prenoseći "dramu" sa davnašnjih tema. Ili je možda ovlašten/certificiran oliti kompetenten?
Bloo
Globalna šefica

#38 Re: Ljutnja/Bijes/Agresivnost

Post by Bloo »

SaraFina wrote: A trebam saburati? Dok podmeće i laže? Razumijem da izigravanje budalaštinja njegovih i tema može biti zanimljivo na religiji. Ali ovdje ne vidim svrhu da mi troll dijeli dijagnoze prenoseći "dramu" sa davnašnjih tema. Ili je možda ovlašten/certificiran oliti kompetenten?

Možda trebaš da uradiš slijedeće:
Duboko diši i smiruj sam sebe ponavljajući riječi "kontrolišem sebe i bijes nije gospodar mojih postupaka.
Just sayin'.

Ali samo vi po svom.
SaraFina

#39 Re: Ljutnja/Bijes/Agresivnost

Post by SaraFina »

Bloo wrote:
SaraFina wrote: A trebam saburati? Dok podmeće i laže? Razumijem da izigravanje budalaštinja njegovih i tema može biti zanimljivo na religiji. Ali ovdje ne vidim svrhu da mi troll dijeli dijagnoze prenoseći "dramu" sa davnašnjih tema. Ili je možda ovlašten/certificiran oliti kompetenten?

Duboko diši i smiruj sam sebe ponavljajući riječi "kontrolišem sebe i bijes nije gospodar mojih postupaka.
Just sayin'.

Ali samo vi po svom.

Draga moja, ja sam hladna ko špricer. :D Pravila ovog foruma suviše su "kruta i ne dozvoljavaju da pokažam što ja sve mogu". Pa i na "finjaka". :D
Hladnokrvno :D

Ali evo nećeM više. A ovakve kao Nurko, "gazim" verbalno od 20-te. I puno gore i opasnije. Vjeruj :D
HAVANA

#40 Re: Ljutnja/Bijes/Agresivnost

Post by HAVANA »

Sto ste ba nervozni? Vodimo ljubav. :gunjastajl:
Bloo
Globalna šefica

#41 Re: Ljutnja/Bijes/Agresivnost

Post by Bloo »

SaraFina wrote:

Draga moja, ja sam hladna ko špricer. :D Pravila ovog foruma suviše su "kruta i ne dozvoljavaju da pokažam što ja sve mogu". Pa i na "finjaka". :D

Ali evo nećeM više. A ovakve kao Nurko, "gazim" verbalno od 20-te. I puno gore i opasnije. Vjeruj :D
Što bi jedan čupavi čovjek rekao:

austrija zemlja teška
za hodače sivih cesta
klasni mir i takve trice
ustajala žabokrečina

hladan kao led
ubilo me beznađe

stara viena dobro ime ima
lijepo ime koje znaju svi
al' djevojke na ulicama ničemu ne vrijede
i kriplovi su česti i svakodnevna stvar
rekoh spasi bože osterreich
Zejnep

#42 Re: Ljutnja/Bijes/Agresivnost

Post by Zejnep »

HAVANA wrote:Sto ste ba nervozni? Vodimo ljubav. :gunjastajl:
Mladost - ludost, moj havana :mrgreen:

Ja jedva čekam da dođem u muhine godine. Njega niko ne nervira :zen:
triconja

#43 Re: Ljutnja/Bijes/Agresivnost

Post by triconja »

SaraFina wrote:
Bloo wrote:

Just sayin'.

Ali samo vi po svom.

Ti sam protiv svih, eee, takvi ljudi nisu ni svjesni sta drugi misle o njima, nesto kofol jak a vamo raja cim odes tarlaha o tebi. Hajde, da nema takvih ne bi se moglo iza ledja pricat i razvlacit :lol: :thumbup:
triconja

#44 Re: Ljutnja/Bijes/Agresivnost

Post by triconja »

Zejnep wrote:
HAVANA wrote:Sto ste ba nervozni? Vodimo ljubav. :gunjastajl:
Mladost - ludost, moj havana :mrgreen:

Ja jedva čekam da dođem u muhine godine. Njega niko ne nervira :zen:
Muha placa za ukop svaki mjesec, znaci rahat, svejedno mu sta ce bit :lol: :lol: :lol:
HAVANA

#45 Re: Ljutnja/Bijes/Agresivnost

Post by HAVANA »

Bloo wrote:
SaraFina wrote:

austrija zemlja teška
za hodače sivih cesta
klasni mir i takve trice
ustajala žabokrečina

hladan kao led
ubilo me beznađe

Ima on i drugu...za ove teme i uvodnog posta...
Prokleto ljut

Ludilo snagom oceana
plavi moju dusu i nagriza um
kljucevi vlasti ispod maske na zidu
impozantna golet na smetljistu

Ref.
Gledam samo njihova lica
slavna artiljerija stize na cilj
ja sam tu slucajno i prokleto sam ljut
ja sam tu slucajno i prokleto

Opce grebanje za zivotni prostor
opci grabez za titule
fakat se ne biraju sredstva
seljacine uvijek u prve redove

Ref.

Ja sam tu slucajno i prokleto sam ljut
(3x)

Ja sam tu slucajno i prokleto
SaraFina

#46 Re: Ljutnja/Bijes/Agresivnost

Post by SaraFina »

Bloo wrote:
SaraFina wrote:

austrija zemlja teška
za hodače sivih cesta
klasni mir i takve trice
ustajala žabokrečina

hladan kao led
ubilo me beznađe

Zaboravila si :D

krenuo sam u vienu
da pronađem sebi djevu
nisam znao što da radim
IŠAO SAM TAMO PRVI PUT

hladan kao led
ubilo me beznađe

Ja sam maltene "domaća" više od pola svojih tridesetak uskoro ovdje. Za mene to ne važi. Ti ako kreneš pak po kakvog "djevana" javi se. Tu sam da pomognem :D
SaraFina

#47 Re: Ljutnja/Bijes/Agresivnost

Post by SaraFina »

triconja wrote:
SaraFina wrote:
Bloo wrote:

Just sayin'.

Ali samo vi po svom.

Ti sam protiv svih, eee, takvi ljudi nisu ni svjesni sta drugi misle o njima, nesto kofol jak a vamo raja cim odes tarlaha o tebi. Hajde, da nema takvih ne bi se moglo iza ledja pricat i razvlacit :lol: :thumbup:

Bolan trico, ličim li ti ja na nekog koga i u R.L a ne virtuali zanima tudje mišljenje? :D
Pa kad me budu forumske rasprave doticale osobno, samobaniraću se čovječe i "skratiti si muke". :D
Znak da sam postala labilna :D
Bloo
Globalna šefica

#48 Re: Ljutnja/Bijes/Agresivnost

Post by Bloo »

HAVANA wrote:Ima on i drugu...za ove teme i uvodnog posta...
Prokleto ljut
Vadi gitaru, imamo dernek :lol:
SaraFina

#49 Re: Ljutnja/Bijes/Agresivnost

Post by SaraFina »

Havana, mogao si fakat šta postaviti kod Muhe u kafanu.

Brke nema, nagovorila bi i njega :D
HAVANA

#50 Re: Ljutnja/Bijes/Agresivnost

Post by HAVANA »

:mastakazes: Boli me grlo,ne znam ni ja od cega.Evo obloge od rakije stavio.I pihnem pomalo,izgargaram.Dok jos par puta izgargaram,oticu svirat garant. :D
Post Reply