Ljutiti se na Boga

Rasprave o vjerskim temama.
theTruePath

#1 Ljutiti se na Boga

Post by theTruePath »

Kako islam gleda na to'? kada covjek u jednoj teskoj situaciji odjednom pocne osjecati ljutnju ili "mrznju" prema Gospodaru-dakle nije to sumnja u njegovo postojanje vec ljutnja zbog odredjenje situacije
udrch

#2 Re: Ljutiti se na Boga

Post by udrch »

"O vjernici, tražite sebi pomoć u strpljivosti i obavljanju namaza! Allah je doista na strani strpljivih. Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote i ljetine. A ti obraduj strpljive. One koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti. Njih čega oprost od Gospodara njihova i milost i oni su na pravom putu." El-Bekare,153-155

Kako se stvoreno može ljutiti na Stvoritelja?
theTruePath

#3 Re: Ljutiti se na Boga

Post by theTruePath »

udrch wrote:"O vjernici, tražite sebi pomoć u strpljivosti i obavljanju namaza! Allah je doista na strani strpljivih. Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote i ljetine. A ti obraduj strpljive. One koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti. Njih čega oprost od Gospodara njihova i milost i oni su na pravom putu." El-Bekare,153-155

kako se dijete moze ljutiti na majku*?
paja patak

#4 Re: Ljutiti se na Boga

Post by paja patak »

theTruePath wrote:
udrch wrote:"O vjernici, tražite sebi pomoć u strpljivosti i obavljanju namaza! Allah je doista na strani strpljivih. Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote i ljetine. A ti obraduj strpljive. One koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti. Njih čega oprost od Gospodara njihova i milost i oni su na pravom putu." El-Bekare,153-155

kako mozes to dvoje i porediti? :|
theTruePath

#5 Re: Ljutiti se na Boga

Post by theTruePath »

paja patak wrote:
theTruePath wrote:

kako mozes to dvoje i porediti? :|
Nne poredim vec samo zelim docarati..ili ti mislis da niko nikada nije ni pomislio ljutito zasto mi Boze to radis? onda se varas
paja patak

#6 Re: Ljutiti se na Boga

Post by paja patak »

ne kazem da nije, daleko od toga, samo ti si pitao za stav islama o tome.. zar ne? :|
zijancer

#7 Re: Ljutiti se na Boga

Post by zijancer »

dobro, jesi li ti robot ili sta si
paja patak

#8 Re: Ljutiti se na Boga

Post by paja patak »

zijancer wrote:dobro, jesi li ti robot ili sta si
ja? :|
zijancer

#9 Re: Ljutiti se na Boga

Post by zijancer »

yes,

TI
paja patak

#10 Re: Ljutiti se na Boga

Post by paja patak »

zijancer wrote:yes,

TI
ne, zasto pitas? :|
zijancer

#11 Re: Ljutiti se na Boga

Post by zijancer »

nekad davno, nije mi bilo jasno zasto mama nema para za neke stvarcice
a opet kad pogledam unazad, vidim da je uvijek bilo za one bitne :P
Last edited by zijancer on 22/05/2010 21:21, edited 1 time in total.
brljak

#12 Re: Ljutiti se na Boga

Post by brljak »

Ja recimo sam zapao i bio dugo godina u teskoj situaciji, te zbog ljudi kakvi su vec poceo Boga da okrivljujem.
To neki urade a neki ne jer znaju da on nije kriv. Ja, kao bar mislim i vecina njih to uradi iz neznanja, jer nismo dovoljno edukovani kako to sve ide i nismo dovoljno ucili iz Islama. Tako da sam ja u jednom trenu pomislio da je Bog kriv sto su mi ljudi to i to ucinili ili sto sam se ja nasao u toj situaciji, ali nakon odredjenog perioda sam rekao pa Bog jeste stvorio ljude ali nije on taj koji u tolikoj mjeri kontorilse ljude da im cak kaze s njim cete biti takvi ili uopste da ce se oni tako ponasati. Recimo Bog nam je dao osjecaje te je preko poslanika nama svima dao do znanja sta je ispravno ALI mi imamo te osjecaje koji nas nekad tjeraju da uradimo sto nije ispravno tako da mi tad dolazimo u iskusenje te ako neslijedimo vjeru i nismo vjernici lako cemo pogrijesiti i zgrijesiti. Tako da sam ja na kraju zakljucio to sto su meni dosta njih uradili to je cisto njihovo djelo, jer nisu znali da razlikuju dobro od zla, a ta situacija u kojoj sam se nasao to je cisto zivot jer ja sam se naucio da ti zivot moze dosta toga da priredi i da se zbog toga mozes da nadjes u raznim situacijama i da i zbog toga netreba okirvljavati Boga ako sam u tesku situaciju bio zapao. A to kad neko krivi Boga ili zbog neceg Islam itd, ja bar mislim da je nasa vjera teska i za pridrzavati i za znati i nauciti se, i da dosta ljudi one dubokoumne i poucne stvari tumaci pogresno te onda okrivljuje Boga na kraju jer nije bas shvatio kako treba! Te sam misljenja koliko se god o Islamu znalo i bio ucen sto se toga tice, Islam je jedno ogromno polje i znanje te to necije skormno znanje predstavlja samo kap u moru vode!
Ahmmed

#13 Re: Ljutiti se na Boga

Post by Ahmmed »

Nismo roboti, od krvi smo i mesa, ponekad postavljamo, u spostvenoj tišini, pitanja za koja duboko znamo da su nepotrebna, da nemaju smisla....Ali, nesavršenstvo je dio nas, stvorenih, nas insana-zaboravnih...Naša su mjerila pravde drugačija, nego li su mjerila Stvoritelja...Naše želje,počesto,nisu dobre za nas...Naša htijenja,počesto, nisu za naše dobro....naš dunjalučki put,tek je treptaj spram vječnosti....ali,taj treptaj često je pun boli, suza, gubitaka, patnje, nevolje.... A treptaj jeste....treptaj kojim se spremamo za vječnost,uzdajući se u Njegov rahmet i magfiret...No, u našim nesavršenim umovima, ovaj nam treptaj, ponekad, postane isuviše važan...Važan u tolikoj mjeri, da zaboravljamo vječnost i ,uz Milost Njegovu,a naš trud, džennet... Otud, ponekada, naše neshvatanje odluka Stvoritelja....U pravu su stari ljudi,kad kažu" Nikad se ne zna u čemu je hajr"...Pitamo se često, zašto bolesti, ratovi, toliko smrti,toliko gladi i patnje djece....Jedared, postavih pitanje jednom divnom čovjeku o onima koji su na ovom svijetu ostali uskraćeni za puno zdravlje, psihičko,pogotovo....Reče mi jednu predaju: " Kad se račun bude polagao, Allah dž.š. će reći:Hodite, ovamo, vi, kojima sam Ja ostao dužan....Vladat će mukla tišina...I čuđenje...Hej, kako Allah dž.š. može ostati nekome dužan??Onda će meleci ponijeti ka džennetu one koji su ostali uskraćeni ,na ovom svijetu, za psihičko zdravlje....Njihovi će uzdasi, u znak ljubavi prema Stvoritelju, zaparati Arš..."
Zamislio sam tad, milione djece sa Downovim sindromom, kako u džennet ulaze....Znam da su mi se suze slijevale niz lice....

Allahu naš, podari nam ono, što je za nas najbolje i unesi mir u srca naša!
arzuhal

#14 Re: Ljutiti se na Boga

Post by arzuhal »

Amin, brate, Allah ti vazda olakšao :-D
gonič zmajeva

#15 Re: Ljutiti se na Boga

Post by gonič zmajeva »

mene je opsjeo vrag i svaki dan pričamo i volimo se

Za ovo izbrisano ti je opomena!
Bitte_Halt_ja_ja

#16 Re: Ljutiti se na Boga

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

brljak wrote:Ja recimo sam zapao i bio dugo godina u teskoj situaciji, te zbog ljudi kakvi su vec poceo Boga da okrivljujem.
To neki urade a neki ne jer znaju da on nije kriv. Ja, kao bar mislim i vecina njih to uradi iz neznanja, jer nismo dovoljno edukovani kako to sve ide i nismo dovoljno ucili iz Islama. Tako da sam ja u jednom trenu pomislio da je Bog kriv sto su mi ljudi to i to ucinili ili sto sam se ja nasao u toj situaciji, ali nakon odredjenog perioda sam rekao pa Bog jeste stvorio ljude ali nije on taj koji u tolikoj mjeri kontorilse ljude da im cak kaze s njim cete biti takvi ili uopste da ce se oni tako ponasati. Recimo Bog nam je dao osjecaje te je preko poslanika nama svima dao do znanja sta je ispravno ALI mi imamo te osjecaje koji nas nekad tjeraju da uradimo sto nije ispravno tako da mi tad dolazimo u iskusenje te ako neslijedimo vjeru i nismo vjernici lako cemo pogrijesiti i zgrijesiti. Tako da sam ja na kraju zakljucio to sto su meni dosta njih uradili to je cisto njihovo djelo, jer nisu znali da razlikuju dobro od zla, a ta situacija u kojoj sam se nasao to je cisto zivot jer ja sam se naucio da ti zivot moze dosta toga da priredi i da se zbog toga mozes da nadjes u raznim situacijama i da i zbog toga netreba okirvljavati Boga ako sam u tesku situaciju bio zapao. A to kad neko krivi Boga ili zbog neceg Islam itd, ja bar mislim da je nasa vjera teska i za pridrzavati i za znati i nauciti se, i da dosta ljudi one dubokoumne i poucne stvari tumaci pogresno te onda okrivljuje Boga na kraju jer nije bas shvatio kako treba! Te sam misljenja koliko se god o Islamu znalo i bio ucen sto se toga tice, Islam je jedno ogromno polje i znanje te to necije skormno znanje predstavlja samo kap u moru vode!

O ovome se moze polemisati bez kraja. Vjerujete da se nista ne moze desiti bez bozije volje. E sad u svijetu vazi ona: ako si u stanju bio da sprijecis zlocin, a ne uradis, kriv si ko i sam zlocinac. Cesto se sve dobro pripisuje volji bozijoj a sve negativno iskljucivo krivici ljudi.
bijela

#17 Re: Ljutiti se na Boga

Post by bijela »

ima ljudi koji se, što ih više pritišću životne nedaće, sve više okreću i vežu za Boga;
u trenucima očaja najbolje osjećaju Njegovu blizinu pa im se učini da se čak naslone na Njega kako bi malo odahnuli.
jer, kad zemlja, koliko god prostrana bila, postane tijesna, i kad im se stisne u dušama, oni uvide da nema utočišta od Boga osim u Njega.
Ajatolah_

#18 Re: Ljutiti se na Boga

Post by Ajatolah_ »

gonič zmajeva wrote:mene je opsjeo vrag i svaki dan pričamo i volimo se

Šteta, a baš je počeo kao dobar post. :oops:
haqqlberry

#19 Re: Ljutiti se na Boga

Post by haqqlberry »

Mislim da termin "ljutiti" nije baš prikladan. "Nestrpljiv" je prikladnije.

"Zar vi mislite da ćete ući u Džennet, a još niste iskusili ono što su iskusili oni koji su vas bili i nestali? Njih su satirale neimaštine i bolest, i toliko su bili uznemiravani da bi i poslanik, i oni koji su s njim vjerovali – uzviknuli: "Kada će već jednom Allahova pomoć!?" Eto, Allahova pomoć je zaista blizu!"
Last edited by haqqlberry on 23/05/2010 23:05, edited 2 times in total.
apreusi

#20 Re: Ljutiti se na Boga

Post by apreusi »

haqqlberry wrote:Mislim da termin "ljutiti" nije baš prikladan. Biti nestrpljiv je prikladnije./b]

Zar vi mislite da ćete ući u Džennet, a još niste iskusili ono što su iskusili oni koji su vas bili i nestali? Njih su satirale neimaštine i bolest, i toliko su bili uznemiravani da bi i poslanik, i oni koji su s njim vjerovali – uzviknuli: "Kada će već jednom Allahova pomoć!?" Eto, Allahova pomoć je zaista blizu!
:dance: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
udrch

#21 Re: Ljutiti se na Boga

Post by udrch »

Neće Allah dž.š. teretiti čovjeka za ono što nije uradio..može čovjek osjećati "ljutnju" prema Stvoritelju, ali ako njegova djela ne budu slijedila tu ljutnju, neće mu se nažao učiniti..njegov namaz, njegov post, njegova sadaka će izbrisati ono što što ga u srcu pritišće..
all star

#22 Re: Ljutiti se na Boga

Post by all star »

sam naslov zaslužuje da se tema zaključa !!!

Allah je jedan
Bosanac sa dna kace

#23 Re: Ljutiti se na Boga

Post by Bosanac sa dna kace »

ljutim se na ljude a ponajvise na samog sebe sto dozvolim ponkead da me ''ponese''....
nema razloga ljutnje na Boga, ljudi su krivi, ne kazemo dzabe ''ljudskoj gluposti nikad kraja''....
udrch

#24 Re: Ljutiti se na Boga

Post by udrch »

Bosanac sa dna kace wrote:ljutim se na ljude a ponajvise na samog sebe sto dozvolim ponkead da me ''ponese''....
nema razloga ljutnje na Boga, ljudi su krivi, ne kazemo dzabe ''ljudskoj gluposti nikad kraja''....
:thumbup: samo ljudski nefs, ništa više..
gonič zmajeva

#25 Re: Ljutiti se na Boga

Post by gonič zmajeva »

EdoI wrote:
gonič zmajeva wrote:mene je opsjeo vrag i svaki dan pričamo i volimo se

Šteta, a baš je počeo kao dobar post. :oops:
a kad nedaju
moraš se samokontrolirati nema slobode za seljake mi moramo slušat stoko edu maajku oko 12 19 utorkom u
Post Reply