"Ljudska" vrlina" iz islamske perspektive-robotizam ili ljudskost?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
dadinjo33

#1 "Ljudska" vrlina" iz islamske perspektive-robotizam ili ljudskost?

Post by dadinjo33 »

Prema islamskoj dogmi, Muhamed je najbolje stvorenje "svih vremena", a njegovi savremenici najbolja generacija ljudi ikad (ne baš "ljudi", ali ćemo to apstrahovati). OK. Prema islamskim predajama koje su dio te islamske dogme, Muhamedu je, dok je bio dječarac, melek rasporio grudi (masakrirao ga), izvadio mu srce iz grudi, očistio ga snijegom usred pustinje, te vratio u grudi, zašio rez da ni ožiljak nije ostao. Islamski teolozi taj navodni događaj tumače na način da bi bez te vanjske hirurške intervencije Muhamed kasnije zastranio, a ovako je "ostao čist, fin i pravedan". U čemu je Muhamedova zasluga, ako je nekom vanjskom intervencijom neko na čudesan ("vanzemaljski") način mehanički otklonio potencijal za zastranjenje u njemu? Nije li ovim Muhamed sveden na pukog robota, dehumaniziran? U čemu je onda njegova vrlina i ima li je uopšte? Ne ispada li onda da je "robot" najbolji čovjek na svijetu, zar to nije šprdnja sa ljudskošću?
Ili se radi o potrebi vjerničkih sistema, odnosno ljudi koji ih sačinjavaju, da sebi izmaštaju neku roditeljsku, patronizirajuću figuru, koja će sama od sebe, riješiti sve naše probleme?
Radi li se o snovima da neko preuzima našu odgovornost. Radi li se o snovima djece koja nikad ne odrastaju, nikad ne žele odrasti, nikad pustiti roditeljsku ruku?
insomnia78

#2 Re: "Ljudska" vrlina" iz islamske perspektive-robotizam ili ljudskost?

Post by insomnia78 »

Ciji li si ti klon
insomnia78

#3 Re: "Ljudska" vrlina" iz islamske perspektive-robotizam ili ljudskost?

Post by insomnia78 »

Ciji li si ti klon
dadinjo33

#4 Re: "Ljudska" vrlina" iz islamske perspektive-robotizam ili ljudskost?

Post by dadinjo33 »

insomnia78 wrote:Ciji li si ti klon
Nije da kloniranje ("robotiziranje") nije uvijek ontopik kada se radi o doktrini slijepog slijeđenja, ali možeš to slobodno malo i konkretizovati ;)

P.S. Vidim, kroz mantru si nešto i demonstrirao :D
arzuhal

#5 Re: "Ljudska" vrlina" iz islamske perspektive-robotizam ili ljudskost?

Post by arzuhal »

Dadinjo, druže, da bi imao nekog uspjeha u svom - hajmo to tako imenovati čisto zbog fazona i obostrano razumljive šege :mrgreen: - usputnom i nenamjernom razotkrivanju svekolikog besmisla islamske dogme te, eventualno, uzdrmao vjeru nekog pojedinca, morao bi ipak ići nekim mudrijim, lukavijim, postepenijim načinom...Recimo barem onako kako je to činio @zagor-te-nej:
prvo se predstaviš kao jedan od mnogih vjernika koji piskaraju tu unaokolo, stopiš se s okolinom (dobri, stari Darwin je nešto trućao o tome i bio sasvim u pravu :mrgreen: )
potom počneš s kritikom ideologije tekfira kao nečuvenom pojavom, potpuno neislamskom, pa kada prođeš kao takav, vidiš široko odobravanje i vidiš da si prihvaćen od većine,
tada krećeš i protiv vehabizma/selefizma (kao izvora tekfirizma) ustavši pri tome u odbranu pravog sunneta, sve navodeći autoritete tradicionalnog sunijskog islama i velikane klasične islamske misli,
pa kada se potvrdiš kao neko ko izgleda da zna šta i zašto to govori, te kao apologeta pravog islama, čuvar, kao neko s forumskim kredibilitetom
tada se počinješ, kao, nevino i čisto (poput liera u proljeću ranom...) pitati o nekim stvarima i u samom sunizmu, počinješ da uviđaš neke "greške" :wink: , začudnosti, nelogičnosti, pa se naglas pitaš o njima, porediš s Kur'anom, pitaš druge šta misle, hmmmm...Počinješ da uviđaš stvari koje su promakle Ebu Hanifi, imamu Šafiji, imamu Neveviju, Gazaliji i dr.
tada, već uveliko obasjan svjetlom slobodnog razuma, počinješ da demonstriraš kidanje lanaca zamarajućeg tradicionalnog učenja koji su te godinama držali sputanim i držali u tami besmislene dogme, presjecaš okove oštrinom kritičke misli koja konačno uviđa zbiljske božanske nakane onkraj svih dosadašnjih zabluda "naših otaca i predaka" u kojima većina vjernika živi i koji, zbog toga, ne mogu da razumiju pojedince okupane božanskom spoznajom ili, barem, vlastitim razumom ("Razume, ti si boštvo moje...", Musa Ć. Ćatić),
tek tada u priču uvodiš primjere "sunetskog" oliti "hadiskog" besmisla koji su pustinja stradavanja za pojedince koji krenu tim putem, počinješ navoditi sve primjere, jedan za drugim, hadisa i predaja koji "očito prkose zdravom razumu", za čiju autentičnost niko ne može garantovati, pa ni jedan Buharija ili Muslim, te drugi sakupljači hadisa u čiju ljudsku i svaku drugu valjanost svako može i treba imati sumnju, ta oni su samo ljudi, a Kur'an je jedino pravo mjerilo...
Negdje ovdje bi se trebalo početi i dovoditi u pitanje sami drugovi Poslanika, alejhi-selam, pojedini ashabi i njihovo licemjerje, nezajažljivost i bolesna ambicija, pretvaranje pred Poslanikom, alejhi-selam,
kao i njegove supruge, majke vjernika kako ih Kur'an naziva...
Tek tada stvaraš put za dovođenje i samog Kur'ana u pitanje, njegovu autentičnost, cjelovitost, izbačeni ajet o kamenovanju starca i starice, itd. Uporedo s Kur'anom dovodi se u pitanje i sam Poslanik, alejhi-selam.
Još ostaje samo da se zanegira Bog, općenito...Al' dotle je najveći dio posla obavljen.

Dakle, šta hoću da kažem: da bi se islam što bolje predstavio besmislenim i, spram njega, posadio crv sumnje u nečije srce (jer, rekao bi logični Vulkanac: čemu toliki trud i priča o svemu tome ako to nije krajnji cilj, zar ne? :mrgreen: ), treba dosta više napora, pažljivog planiranja, filigranskih detalja, treba predanosti da bi to pokazalo neke efekte, dalo neke plodove. Ne može odjednom - zviz! - pa neka tema koja govori o "masakriranju mekanskog dječarca", Ja, robot i sl. Ne ide...To iznervira ljude, a ne treba nam da nerviramo ikoga, zar ne?

Ni šejtan ne postiže sve odjednom, kada nastoji da proigra nekog vjernika (poučeni smo o tome prvo Kur'anom, pa sunnetom, pa onda velikanima naše vjere koji su nam to objasnili detaljno): prvo nastoji da čovjeka odvoji od džemata, od zajednice, a pri tome ne mislim na puki džamijski džemat u kojem se samo klanja pa se zbriše preko praga nego na to da čovjek ima svoja barem 2-3 bliska prijatelja, braću u vjeri s kojima često sreće, popije kahvu, promuhabeti...Pa kada ga odvoji i dovoljno osami, kada postigne to da taj pojedinac nema nikoga s kime bi mogao samjeriti ono s čime će ga šeki filovati u danima i noćima koji su pred njim, u kojima će čitati o islamu i razmišljati, te u kojima će moći "početi da shvata svoje dotadašnje zablude a spoznaje pravu vjersku istinu" gdje ga niko neće ometati od bliskih prijatelja,
onda ga počne oblikovati kako on hoće, nadahnjivati, upućivati, otvarati mu vidike i horizonte novim, sve uvjerljivijim vesvesama, itd.

Tako ljudi pređu put od jednog do drugog ekstrema u vjeri, svo vrijeme uvjereni u moć misli svog čistog i praktičnog uma, štono Kant rek'o...Dok, na kraju, ne shvate nekako sav besmisao same vjere i koncepta Živog Boga, te, na koncu, i nju napuste...
dadinjo33

#6 Re: "Ljudska" vrlina" iz islamske perspektive-robotizam ili ljudskost?

Post by dadinjo33 »

Image
Svima nam je znan odgovor na ovo hipotetičko pitanje sa slike, ali imam jedno drugo pitanje. Kome prijaviti kilometarski post ad hominem i offtopic ako ga je napisao moderator. Ko bdije nad onima koji (treba da) bdiju? :?:
zagortenej

#7 Re: "Ljudska" vrlina" iz islamske perspektive-robotizam ili ljudskost?

Post by zagortenej »

Žali Bože par MB internetskog prostora koje je zauzeo ovaj kilometarski post, bolje rečeno hutba :-D
dadinjo33

#8 Re:

Post by dadinjo33 »

zagortenej wrote:Žali Bože par MB internetskog prostora koje je zauzeo ovaj kilometarski post, bolje rečeno hutba :-D
U konkretnom slučaju, od riječi "hud", hutba-huđenje

Nego, da se od arzuhalove distrakcije vratim temi, kako uspješno "slijediti", "takmičiti se", sa nekim koji je u startu toliko favorizovan da je izborio pobjedu prije početka trke. Zar to nije izvor stalne frustracije. Kao da roditelj nekom djetetu koje je visoko metar i 30 stalno govori kako ništa ne valja jer ne može zakucati kao Tkačenko.
Last edited by dadinjo33 on 24/09/2016 12:26, edited 1 time in total.
arzuhal

#9 Re: "Ljudska" vrlina" iz islamske perspektive-robotizam ili ljudskost?

Post by arzuhal »

Zašto ad hominem, nije tačno. To je moj prijateljski savjet ili primjedba, kako ko hoće, e kako bi buduće teme bilo što kvalitetnije a rasprave zanimljvije za sve nas :-D
dadinjo33

#10 Re: "Ljudska" vrlina" iz islamske perspektive-robotizam ili ljudskost?

Post by dadinjo33 »

arzuhal wrote:Zašto ad hominem, nije tačno. To je moj prijateljski savjet ili primjedba, kako ko hoće, e kako bi buduće teme bilo što kvalitetnije a rasprave zanimljvije za sve nas :-D
Otvori sebi temu "prijateljski savjeti i muzičke želje", nemoj moju kontaminirati ako na temu nemaš ništa napisati osim svoje frustracije mnome. Pliiz :) (molba)
arzuhal

#11 Re: "Ljudska" vrlina" iz islamske perspektive-robotizam ili ljudskost?

Post by arzuhal »

dadinjo33 wrote:
arzuhal wrote:Zašto ad hominem, nije tačno. To je moj prijateljski savjet ili primjedba, kako ko hoće, e kako bi buduće teme bilo što kvalitetnije a rasprave zanimljvije za sve nas :-D
Otvori sebi temu "prijateljski savjeti i muzičke želje", nemoj moju kontaminirati ako na temu nemaš ništa napisati osim svoje frustracije mnome. Pliiz :) (molba)
Nije ba ovo (samo) tebi upućeno, nemoj to tako doživljavati, to je neki moj pogled na stvar inače, pokušao sam to da objasnim, ne znam koliko sam uspio u nakani...No, dabome! Vratimo se on topic :thumbup: :kiss:
harač

#12 Re:

Post by harač »

zagortenej wrote:Žali Bože par MB internetskog prostora koje je zauzeo ovaj kilometarski post, bolje rečeno hutba :-D
:lol:

[ali, pazi ti tog ega: misao da je neko došao ne da raspravlja o nekom aspektu teološke dogme, već s ciljem da njega natjera na sumnju]
dadinjo33

#13 Re: "Ljudska" vrlina" iz islamske perspektive-robotizam ili ljudskost?

Post by dadinjo33 »

arzuhal wrote:
dadinjo33 wrote:
Nije ba ovo (samo) tebi upućeno, nemoj to tako doživljavati, to je neki moj pogled na stvar inače, pokušao sam to da objasnim, ne znam koliko sam uspio u nakani...No, dabome! Vratimo se on topic :thumbup: :kiss:
To je upućeno "stadu" od strane hatiba, to upozorenje na mene. Ali ne bi trebalo, ne bi se smjelo, moderatski "minber" zloupotrebljavati, mimo svih forumskih pravila, kao da je džamijski. To čak ne bi ni trebao biti minber.
dadinjo33

#14 Re: Re:

Post by dadinjo33 »

harač wrote:

[ali, pazi ti tog ega: misao da je neko došao ne da raspravlja o nekom aspektu teološke dogme, već s ciljem da njega natjera na sumnju]
Ma klasični dikatorski vaz protiv "pogubnosti demokratije" i pluraliteta mišljenja. Kao da ga je pravi hodža pisao, na vazove sa džamijskih minbera nema replike, pa svaki pluralitet mišljenja i kritičko promišljanje stvaraju frustraciju.
arzuhal

#15 Re: "Ljudska" vrlina" iz islamske perspektive-robotizam ili ljudskost?

Post by arzuhal »

Izvini ako te je pogodilo pa to tako doživljavaš...Nije mi namjera nikako nešto "zabranjivati", ja samo (doduše u malo dužem postu :mrgreen: ) sažeo neka svoja zapažanja...Ne velim da sam i u pravu u svemu, ljudi smo, griješimo stalno...Pogotovo ja...
zagortenej

#16 Re: Re:

Post by zagortenej »

harač wrote:

sa druge teme:
arzuhal wrote:Od Mu’aza ibn Džebela, r.a., prenosi se da je Allahov Vjerövjesnik, a.s., rekao: „Zaista, šejtan je čovjekov vuk! Poput vuka ovaca! On dograbi osamljenu ovcu, onu koja stranja. Pa zato, čuvajte se strančarenja, a držite se džemata, ravnajte se prema onome šta ve­ćina muslimana misli i držite se džamije!“ (Musned Ahmedov, 232/5)
dadinjo33

#17 Re: "Ljudska" vrlina" iz islamske perspektive-robotizam ili ljudskost?

Post by dadinjo33 »

arzuhal wrote:Izvini ako te je pogodilo pa to tako doživljavaš...Nije mi namjera nikako nešto "zabranjivati", ja samo (doduše u malo dužem postu :mrgreen: ) sažeo neka svoja zapažanja...Ne velim da sam i u pravu u svemu, ljudi smo, griješimo stalno...Pogotovo ja...
Pa post si koncipirao kao fetvu, maksimalno me demonizirao na način da svaki "pravovjernik" koji ga pročita pomisli "ovog je sevap ubiti, to je zasigurno bogougodno djelo, takvu inkarnaciju zla, samog šejtana, maći sa lica ove naše lijepe Allahove zemlje". Strašno, majke mi. Da je tu umjesto mog nicka ime i prezime, zajebao bih Lejlu Čolak sa ponudama za azil zbog ugroženosti života.
arzuhal

#18 Re: Re:

Post by arzuhal »

zagortenej wrote:sa druge teme:
arzuhal wrote:Od Mu’aza ibn Džebela, r.a., prenosi se da je Allahov Vjerövjesnik, a.s., rekao: „Zaista, šejtan je čovjekov vuk! Poput vuka ovaca! On dograbi osamljenu ovcu, onu koja stranja. Pa zato, čuvajte se strančarenja, a držite se džemata, ravnajte se prema onome šta ve­ćina muslimana misli i držite se džamije!“ (Musned Ahmedov, 232/5)
:thumbup:

Ovaj hadis kojeg sam neki dan stavio mi je i bio u mislima dok sam pisao ovo danas...Nisam vjerovao da sam napisao onako dug post, tobejarabi... :mrgreen:
arzuhal

#19 Re: "Ljudska" vrlina" iz islamske perspektive-robotizam ili ljudskost?

Post by arzuhal »

dadinjo33 wrote:
arzuhal wrote:Izvini ako te je pogodilo pa to tako doživljavaš...Nije mi namjera nikako nešto "zabranjivati", ja samo (doduše u malo dužem postu :mrgreen: ) sažeo neka svoja zapažanja...Ne velim da sam i u pravu u svemu, ljudi smo, griješimo stalno...Pogotovo ja...
Pa post si koncipirao kao fetvu, maksimalno me demonizirao na način da svaki "pravovjernik" koji ga pročita pomisli "ovog je sevap ubiti, to je zasigurno bogougodno djelo, takvu inkarnaciju zla, samog šejtana, maći sa lica ove naše lijepe Allahove zemlje". Strašno, majke mi. Da je tu umjesto mog nicka ime i prezime, zajebao bih Lejlu Čolak sa ponudama za azil zbog ugroženosti života.
Drama queen, daj molim te :lol:

Kakva fetva, hutba...Samo izložih neka svoja zapažanja i tako...Pričamo, družimo se, ovo je forum bolan...Samo opušteno :mrgreen:
zagortenej

#20 Re: RE: Re: Re:

Post by zagortenej »

arzuhal wrote:
zagortenej wrote:sa druge teme:
[emoji106]

Ovaj hadis kojeg sam neki dan stavio mi je i bio u mislima dok sam pisao ovo danas...Nisam vjerovao da sam napisao onako dug post, tobejarabi... :mrgreen:
Razumijem te, samo je izašlo iz tebe, trenutak inspiracije. Možda kao neka objava :-D
zagortenej

#21 Re: RE: Re: "Ljudska" vrlina" iz islamske perspektive-robotizam ili ljudskost?

Post by zagortenej »

arzuhal wrote:
Drama queen, daj molim te [emoji38]

Kakva fetva, hutba...Samo izložih neka svoja zapažanja i tako...Pričamo, družimo se, ovo je forum bolan...Samo opušteno :mrgreen:
Ako je ovo "samo" forum, zašto je toliko bitno da se zalutale ovčice vraćaju na "pravi put", zašto je toliko bitno da se upućuje na tobožnje vukove odnosno forumase koji će vjernike dovesti u sumnju i nedaj Bože da zastrane.
Čemu tolika zabrinutost?
ili je u pitanju samo vlastita nesigurnost?
dadinjo33

#22 Re: RE: Re:

Post by dadinjo33 »

zagortenej wrote:
Ako je ovo "samo" forum, zašto je toliko bitno da se zalutale ovčice vraćaju na "pravi put", zašto je toliko bitno da se upućuje na tobožnje vukove odnosno forumase koji će vjernike dovesti u sumnju i nedaj Bože da zastrane.
Čemu tolika zabrinutost?
Nazivnik svih ljudskih strahova je strah od novog, nepoznatog, ostavljanja na čistini, bez zaklona. Poput golotinje Adema i Have. Ali, ako taj besformni strah ima lice, to lice je druga strana novčića, a ona je-napuštanje poznatog. Eto, Adem i Hava su, opet, napustili poznato.

I Muhamed je napustio Meku. Ali, on je u djetinjstvu bio kondcioniran tom hirurškom natprirodnom intervencijom, tako da to nije bio njegov slobodni izbor.
arzuhal

#23 Re: RE: Re:

Post by arzuhal »

zagortenej wrote:
arzuhal wrote:
Drama queen, daj molim te [emoji38]

Čemu tolika zabrinutost?
Pa nije ništa toliko bitno, ja već rekoh: ćakulamo, družimo se, nešto primijetimo, reagujemo, itd. Otkud tebi da je neko zabrinut i nesiguran? Da je forum, ali i internet u cjelini, stvarna mjera stvari, po svim pitanjima (ne samo ovog o čemu konkretno pričamo lagano), e onda bih se zabrinuo...Ali onda bi se svi zajedno morali zabrinuti oko svega u životu...Ali nije, nasreću :)
fatamorgana

#24 Re: "Ljudska" vrlina" iz islamske perspektive-robotizam ili ljudskost?

Post by fatamorgana »

Institucionalna religija ne želi ljude koji promišljaju, koji pitaju i koji se pitaju, ne voli individualizam, ona hoće sljedbenike koji uglavnom bespogovorno slijede ono što im se nalaže, želi Borgove (robote da ostanem u temi)koji se kreću po programu religijsko dogmatskog softvera koji se obično ugradi/nakalemi još u nježnoj dobi kad ne postoji još mehanizam svjesne odbrane već se nesvjesno i instinktivno imitira najbliža okolina, porodica kao biološki najbliži i najsigurniji ambijent za preživljavanje.
Na stranu to da li postoji ili ne postoji Bog ovo je svakako zloupotreba, manipulacija ljudskog bića, mlade jedinke, djeteta.

Nakon današnje prepiske na ovoj temi uvjeren sam da Arzuhal ne ispoljavava samo svoj lični vjerski stav i "credo" za koji sam već bio rekao da je po meni vrlo nefleksibilan i dogmatski (pored ostalog kad smo se nedavno bili dotakli teme po meni barbarskog i kukavičkog pogubljenja al Halajja) već da ovdje vrši funkciju i kao predstavnik ili član neke vjerske institucije sudeći i po autoritarnom stavu koji dosta često provejava kroz njegove stavove i postove i koji povremeno prevazilazi okvir mogućih ličnih stavova.
Ako je tako onda bi bilo i red da se izađe na otvoreno pa da se to i kaže radi lične kredibilnosti i intelektualnog poštenja i poštovanja prema forumskim sagovornicima ko god da su oni, vjernici, ne - vjernici, slučajni prolaznici etc ....
arzuhal

#25 Re: "Ljudska" vrlina" iz islamske perspektive-robotizam ili ljudskost?

Post by arzuhal »

fatamorgana wrote: Nakon današnje prepiske na ovoj temi uvjeren sam da Arzuhal ne ispoljavava samo svoj lični vjerski stav i "credo" za koji sam već bio rekao da je po meni vrlo nefleksibilan i dogmatski (pored ostalog kad smo se nedavno bili dotakli teme po meni barbarskog i kukavičkog pogubljenja al Halajja) već da ovdje vrši funkciju i kao predstavnik ili član neke vjerske institucije sudeći i po autoritarnom stavu koji dosta često provejava kroz njegove stavove i postove i koji povremeno prevazilazi okvir mogućih ličnih stavova.
Ako je tako onda bi bilo i red da se izađe na otvoreno pa da se to i kaže radi lične kredibilnosti i intelektualnog poštenja i poštovanja prema forumskim sagovornicima ko god da su oni, vjernici, ne - vjernici, slučajni prolaznici etc ....
Ne, nisam službenik IZ BiH (osim kao obični član) i nisam član nikakve nevladine organizacije ili nekog udruženja građana s vjerskim prefiksom, odnosno neke organizacije ili institucije koja se primarno ili većim dijelom bavi vjerskim sadržajima, primarno islamom. Nisam član nijedne redakcije nikakvog medija koji promoviše islamski način života i sl.

Nisam na redovnom platnom spisku nijedne od gore navedenih opcija, a nemam ni ugovore o honoraru.

Sve što ovdje napišem to činim samo u svoje ime, kao pojedinac, musliman, koji drži do nekih vrijednosti o kojima drugi raspravljaju, na način da imam potrebu ili da ih nekako zaštitim, da ukažem na pogrešan pristup (barem kako to ja vidim, za nekoga je pristup sasvim ispravan), na izvrtanje činjenica (bilo što slično zbog čega ljudi inače reaguju) ili da se, naprosto, izjasnim u vezi pitanjem o kojem je riječ, da izrazim svoje ne/slaganje, nešto podržim, itd.

Ako primijetite u nekom mom reagovanju - a nakon što se iznesu neke tvrdnje kojima se, u duhu slobodnog i nesputanog promišljanja oslobođenog okova vjerske dogme, dovedu u pitanje islamske vrijednosti i načela, u nekim osvrtima na Allaha, na Njegove poslanike, alejhimu-selam, a posebno Muhammeda, alejhi-selam, Kur'an, sunnet, itd - određenu odlučnost, oštrinu, neku čvrstoću pa i grubost koja vas navodi da u tome vidite nekakvu autoritarnu crtu i slično (nešto o ovome o čemu ti reče, da prestavljam nešto više od pukog pojedinca), onda ću vam na tome biti zahvalan, ali ovo zaista, Allah mi, mislim iskreno. Ako ćete posvjedočiti za mene da sam reagovao na raznolike slobodumne rasprave o islamu koje su išle za tim da, cijeneći slobodu duha i širinu kritičke misli, dovode u pitanje Allaha, azze we dželle, Njegova Poslanika, i ono na što nas poziva i Allaha, i Njegov poslanik, onda ću vam zaista biti zahvalan.
Post Reply