Ljudska prava u Aziji
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
theTruePath
#1 Ljudska prava u Aziji
Jesul za vas ljudska prava univerzalna ili ih smatrate zapadnjackom konstrukcijom? sta velite na pojam Asian values? koliko pravo zapad ima da zahtjeva od zemalja Azije (Kina,Indija i sl) da uvode ljudska prava?
- AleksoMKD
#2 Re: Ljudska prava u Aziji
Pa, mislim da pripadnici najnizih kasti u Indiji ne bi imali nista protiv "zapadnih" ljudskih prava, kao i radnici u Kini.
Mislim da moras malo pojasniti oko tih "Asian values" i gdje se kose sa univerzalnim ljudskim pravima.
Mislim da moras malo pojasniti oko tih "Asian values" i gdje se kose sa univerzalnim ljudskim pravima.
-
theTruePath
#3 Re: Ljudska prava u Aziji
Indija je demokratijaAleksoMKD wrote:Pa, mislim da pripadnici najnizih kasti u Indiji ne bi imali nista protiv "zapadnih" ljudskih prava, kao i radnici u Kini.
Pa radi se o tome da se smatra da azijski mentalitet gdje je kolektivizam glavni ne ide bas za zapadnjackim gdje se prvenstveno gleda na individualizam.
- AleksoMKD
#4 Re: Ljudska prava u Aziji
OK, jasno.
Fakt je da oni, barem sa moje tacke gledista vise teze kolektivizmu istoriski gledano, ali i u Evropi je bilo tako.
Kolektivizam nekako vuce na diktature i jednopartiske sisteme, za koje priznajem bolje funkcionisu kod nekih naroda nego demokratija i individualizam.
Fakt je da oni, barem sa moje tacke gledista vise teze kolektivizmu istoriski gledano, ali i u Evropi je bilo tako.
Kolektivizam nekako vuce na diktature i jednopartiske sisteme, za koje priznajem bolje funkcionisu kod nekih naroda nego demokratija i individualizam.
- Gojeni H
#5 Re: Ljudska prava u Aziji
Azijski narodi su nebo i zemlja u odnosu na evropske.
Naravno, svaki narod sa svojom aromom, ali sto se tice Dalekog Istoka, ne vjerujem da ih mozemo shvatiti, a ni oni nas.
Radio sam s Japancima, Korejcima, Kinezima, Vijetnamcima ... Relativno dobro poznajem korporativnu strukturu japanskih i korejskih firmi. Kultura, pa i ta poslovna za nas
Smatram da su osnovna ljudska prava univerzalna vrijednost.
Dosta Azijata to ne vidi na takav nacin i to mi je OK. Ako tenkovi gaze ljude na trgu, ja mogu saosjecati s ljudima koji su poginuli, ali ako vecinska populacija smatra da zeli da gradi takvo drustvo, onda ja moram prihvatiti njihov izbor ...ali, daleko im kuca bila.
Naravno, svaki narod sa svojom aromom, ali sto se tice Dalekog Istoka, ne vjerujem da ih mozemo shvatiti, a ni oni nas.
Radio sam s Japancima, Korejcima, Kinezima, Vijetnamcima ... Relativno dobro poznajem korporativnu strukturu japanskih i korejskih firmi. Kultura, pa i ta poslovna za nas
Smatram da su osnovna ljudska prava univerzalna vrijednost.
Dosta Azijata to ne vidi na takav nacin i to mi je OK. Ako tenkovi gaze ljude na trgu, ja mogu saosjecati s ljudima koji su poginuli, ali ako vecinska populacija smatra da zeli da gradi takvo drustvo, onda ja moram prihvatiti njihov izbor ...ali, daleko im kuca bila.