Ljudska prava u Aziji

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
theTruePath

#1 Ljudska prava u Aziji

Post by theTruePath »

Jesul za vas ljudska prava univerzalna ili ih smatrate zapadnjackom konstrukcijom? sta velite na pojam Asian values? koliko pravo zapad ima da zahtjeva od zemalja Azije (Kina,Indija i sl) da uvode ljudska prava?
AleksoMKD

#2 Re: Ljudska prava u Aziji

Post by AleksoMKD »

Pa, mislim da pripadnici najnizih kasti u Indiji ne bi imali nista protiv "zapadnih" ljudskih prava, kao i radnici u Kini.

Mislim da moras malo pojasniti oko tih "Asian values" i gdje se kose sa univerzalnim ljudskim pravima.
theTruePath

#3 Re: Ljudska prava u Aziji

Post by theTruePath »

AleksoMKD wrote:Pa, mislim da pripadnici najnizih kasti u Indiji ne bi imali nista protiv "zapadnih" ljudskih prava, kao i radnici u Kini.

Mislim da moras malo pojasniti oko tih "Asian values" i gdje se kose sa univerzalnim ljudskim pravima.
Indija je demokratija

Pa radi se o tome da se smatra da azijski mentalitet gdje je kolektivizam glavni ne ide bas za zapadnjackim gdje se prvenstveno gleda na individualizam.
AleksoMKD

#4 Re: Ljudska prava u Aziji

Post by AleksoMKD »

OK, jasno.

Fakt je da oni, barem sa moje tacke gledista vise teze kolektivizmu istoriski gledano, ali i u Evropi je bilo tako.

Kolektivizam nekako vuce na diktature i jednopartiske sisteme, za koje priznajem bolje funkcionisu kod nekih naroda nego demokratija i individualizam.
Gojeni H

#5 Re: Ljudska prava u Aziji

Post by Gojeni H »

Azijski narodi su nebo i zemlja u odnosu na evropske.
Naravno, svaki narod sa svojom aromom, ali sto se tice Dalekog Istoka, ne vjerujem da ih mozemo shvatiti, a ni oni nas.
Radio sam s Japancima, Korejcima, Kinezima, Vijetnamcima ... Relativno dobro poznajem korporativnu strukturu japanskih i korejskih firmi. Kultura, pa i ta poslovna za nas :-)

Smatram da su osnovna ljudska prava univerzalna vrijednost.
Dosta Azijata to ne vidi na takav nacin i to mi je OK. Ako tenkovi gaze ljude na trgu, ja mogu saosjecati s ljudima koji su poginuli, ali ako vecinska populacija smatra da zeli da gradi takvo drustvo, onda ja moram prihvatiti njihov izbor ...ali, daleko im kuca bila.
Post Reply