Ljudska Prava i Islam

Rasprave o vjerskim temama.

Moderator: Bloo

Mujko
Posts: 118
Joined: 06/12/2006 16:17
Contact:

#1 Ljudska Prava i Islam

Post by Mujko » 31/12/2006 11:51

Htio bih se obratiti vjernicima i svim onima koji se osjecaju muslimanima, sa pitanjem kako su se osjecali kada su gledali snimke vjesanja bivseg Irackog predsjednika Sadama Huseina.Vjerujte taj dogadjaj mi je gotovo pokvario praznicni osjecaj Kurban Bajrama.
Mislim da je to sto je uradio Iracki sud ravan barbarizmu i njegovo izvrsenje je dosta podsjecalo na inkviziciju.Da... na inkvizicuju koju su davnasnji Omajadi i Abasidi prezirali.
Kakav je stav ljudskih prava u Islamu?Da li ljudska prava oponiraju Islamsko serijatsko pravo?
Naravno da su ljudska prava u skladu sa islamskim propisima i to je jedan od glavnih razloga Arapske zaostalosti,zato sto su se oni udaljili od Kur'anskih rijeci i shvatanja.
Nigdje se u Kur'anu ne spominje smrtna kazna i strogo se naznacuje da onaj ko ubije jednog covjeka kao da je ubio cijeli svijet.Niko nema prava da oduzima neciji zivot, jer taj zivot mu je dao Allah dz.s. i samo mu ga on moze oduzeti.Takodjer,Islam istice, i kada ratujete, ratujte na lijepi nacin.To jest nemojte ciniti zlodjela.
Svjedoci smo da se u nijednoj Islamskoj zemlji nije ukinula smrtna kazna, i da se ona primjenjuje u ime vjere.To je greska, i to je odraz neciviliziranosti i zaostatak u proslom vremenu.
Takodjer kur'anska rijec o odsijecanju djelova tijela i sakacenju, se shavta bukvalno i primjenjuje se u ime vjere, tako da svako ko se tome usprotivi biva optuzen da se protivi Islamu, sto je naravno opet velika greska.Covjek kada bude priveden i osudjen na godine robije, njemu su prakticno odsijecene ruke za cinjenje krivicnih djela.I to bi se tako trebalo tumaciti jer ima jedan hadis, da ko uvede lijep obicaj u vjeri, on ce snositi sva dobra djela onih koji ga primjenjuju.Zasto muslimani ne uvode lijepe obicaje?Cemu ta odbojnost prema postivanju elementranih ljudskih prava.
Mislim da je ovaj dogadjaj sa Sadamom pravi odraz stanja kod Arapskih muslimana i mislim da ce se oni trebati zapitati o daljnjim postupcima, jer sigurno ostali dio muslimana ne bi trebalo slijediti te nakaradne i necivilizirane obicaje.To su samo obicaji a to nije Islam.Evropska unija je ovaj postupak Irackog suda okarakterizirala kao barbarski cin.U potpunosti se slazem sa stavom Europske unije i mislim da Europa tek sad uvidja da je muslimanima tj Arapima potrebna pomoc u civilizaciji.
Napomenucu da je Evropska unija odavno ukinula smrtnu kaznu a da je ironije vece, Amerika smrtnu kaznu nije ukinula.
Mislim da iz ovoga slijedi da se civilizacija 21 vijeka mora zastiti i da nema povratka u proslost.Mislim da je kocnica ulaska Turske, upravo u zakonima koji nisu podlozni nacelima ljudskih prava.Ako bog da inshallah, valjda ce Turska shvatiti civilizacijski trend, pa ce i ona raskrstiti sa starim obicajima i navikama koje nisu u skladu sa postivanjem ljudskih prava i nisu u skladu sa Kur'anskom objavom, da oduzeti neciji zivot je tezak grijeh, pa makar se radilo i o zlocincu.


Dezze
Posts: 1286
Joined: 16/06/2005 19:59

#2

Post by Dezze » 31/12/2006 13:05

Niti sam musliman niti vjernik, ali ipak smatram da je jucerasnje izvrsenje kazne bilo nesretno izabran termin. Mislim da su mogli sacekati 4-5 dana, da prodje Bajram, pa tek onda to da urade. U nacelu sam protiv smrtne kazne, ali nekada, u iznimnim situacijama kao sto je ova, ona je opravdana. Ipak, nisu mogli izabrati gori trenutak da je izvrse. Ovo ce samo dodatno pogorsati ponasanje agresivnih islamskih fundamentalista. :roll:

Mujko
Posts: 118
Joined: 06/12/2006 16:17
Contact:

#3

Post by Mujko » 31/12/2006 15:30

Ja sam kao musliman izricito protiv smrtne kazne jer ona ne donosi nista korisno.Smrtna kazna je ostatak proslog vremena koji je jos negdje ostao u svijetu pod utjecajem zaostatka u civilizacijskom napretku.Sto se tice Sadama, kada bi se uporedio sa Slobodanom Milosevicem, Ratkom Mladicem ili Radovanom Karadzicem, Sadamova krivica je znatno manja od te navedene trojice osoba.Moje misljenje je da je Sadam iskoristen covjek u ratu protiv Irana a kasnije je postao pion za dokusurivanje.
Mislim da je medjunarodna zajednica pogrijesila jer ovaj slucaj nije stavila na medjunarodni sud.Ovaj slucaj sa Sadamom je kao kada bi Ratko Mladic i Radovan Karadzic bio predan Bosnjacima na sudjenje.Eto da im ga predaju i da kazu radite sto vam je volja, sudite im.Drugo, poznajucu Arapski mentalitet koji je sklon smrtnom presudjivanju, Sadamu je vjesanje bilo neizbjezno.

KOGOD KADGOD
Posts: 789
Joined: 17/11/2006 02:53

#4

Post by KOGOD KADGOD » 31/12/2006 22:50

SADDAM NIJE TREBAO BITI POGUBLJEN.
Da, dobro vidite, nije greska.

U Qur'anu IMA zakon smrtne kazne.

ALI - Dva su nacina da se sa ubicom "rijesi".

Jedan je "oko za oko, zub za zub, zivot za zivot".

Drugi, i MNOGO VAZNIJI je da se ISPLATI ODSTETA FAMILIJAMA ZRTAVA A DA SE NJEGOV ZIVOT POSTEDI I DA TRUHNE U NEKOJ RUPI SA SVOJOM SAVJESCU.

Sta su dobili time sto su ga pogubili? Da li su sirocad manje sirocad? Da li su se voljeni supruznici / sinovi / ocevi povratili?

Sta je bio BOLJI izbor (a vec je poznato kako slabo izabiraju neki kada su u pitanju njihovi politicki ciljevi) je DA SE ZAPLIJENE MILIJARDE KOJE JE SADDAM DEPOZITOVAO U SVICARSKIM BANKAMA I POD IMENIMA KOJEKAKVE RODBINE, DA SE TAJ NOVAC PODIJELI FAMILIJAMA ZRTAVA KOJE CE BAREM BITI BOLJE OBEZBIJEDJENE KAD VEC MORAJU DA PATE GUBITAK VOLJENIH - A DA SE NJEGA DOZIVOTNO OSTAVI U NEKOJ SAMICI GDJE BI IMAO VREMENA DA SE SUOCI SA SVOJIM DJELIMA I POSLJEDICAMA ISTIH - A BOG CE MU SVAKAKO SUDITI.

Sad je kasno, a Boziji Sud mu promaci nece.

Ovako je izvukao "laksi" kraj, njegova lova je ostala netaknuta, familije pate kako pate, i sta se postiglo? NISTA.

Boziji zakon je da za povredu se moze uzvratiti povreda (sto povrijedjenom nece poboljsati stanje) ili da onaj koji ga je povrijedio i njegova familija isplati odstetu povrijedjenom koja ce mu barem pomoci da se lakse nosi sa svojom povredom.

Kao sto vec znamo, sudbina postaje sudbina TEK NAKON izbora - izbor je, kakav-takav napravljen, i sada se ne moze nista uciniti.

Mada zivot jednog covjeka nije dovoljan svih koji su radi njega izgubili svoje zivote, i jos uvijek bi se trebala zaplijeniti njegova imovina, samo sto je to sad fakticki nemoguce bez njegove suradnje i potpisa.

Najgluplja presuda 21-og stoljeca.
(do sad, Bog zna sta jos nadolazi...)

bajazit
Posts: 102
Joined: 01/05/2005 17:11

#5

Post by bajazit » 04/01/2007 07:44

Islam toleriše ubijanje nevinih zato što:

 Muslimani mogu biti teroristi
 Muslimani vode „svete ratove“ (džihad)
 Ima grub i okrutan pravni sistem

Ova predrasuda je danas jedna od najčešćih. U Kur'anu Stvoritelj nedvosmisleno kaže:
„I ne ubijajte nikoga koga je Allah zabranio, osim kad pravda zahtijeva! A ako je neko, ni kriv ni dužan, ubijen, onda njegovom nasljedniku dajemo vlast, ali neka ni on ne prekoračuje granicu u ubijanju, ta njemu je data vlast“ (El-Isra: 33).
Na osnovu ovog ajeta, po islamu je grijeh ubiti bilo koga ko je nevin. Dobro je da se kod ove stavke sjetimo razlike između Kur'ana, Sunneta i nesuvislih poteza nekih muslimana. Samo je za Kur'an i Sunnet garantovano da se podudaraju sa svim što Stvoritelj želi dok muslimani mogu skrenuti s pravog puta. Prema tome, ako neki musliman ubije nevinu osobu, taj musliman je počinio veliki grijeh. Sigurno je da ta radnja ne može biti „u ime islama“.
Treba da bude jasno da je „muslimanski terorista“ kao oksimoron. Ubijajući nevine ljude musliman čini strašan grijeh, personifikujući Allaha kao pravednog Sudiju. Ova fraza je uvredljiva i predstavlja nepoštovanje islama i treba je izbjegavati. Postoji nada da, dok opšti nivo javne svijesti i razumijevanja islama raste, da će ljudi držati „terorizam“ i islam odvojeno jedno od drugog i da ih neće koristiti u istoj frazi.
Još jedan razlog koji je doprinio ovoj predrasudi je taj da nam je Stvoritelj odredio džihad. Termin „sveti rat“ potiče iz vremena krstaških ratova. Nastao je u Evropi kao ujedinjenje protiv muslimana u Jerusalimu. Džihad je arapska riječ koja označava borbu, ali u kontekstu mnogih ajeta u Kur'anu, ona nosi značenje vojne borbe ili rata. Allah je postepeno propisao obavezu vojne borbe muslimanskom društvu u vrijeme Poslanika, a.s. Prvi ajet koji nam to otkriva glasi:
„Dopušta se odbrana onima koje drugi napadnu, zato što im se nasilje čini - a Allah ih je, doista, kadar pomoći“ (El-Hadž: 39).
U ovom ajetu leži preduslov za sve ratove u islamu: mora postojati određena tiranija i nasilje nad ljudima. Stvoritelj nam bez sumnje naređuje da se borimo protiv tiranije i progonstva čak i po cijenu prolijevanja krvi. U Kur'anu se kaže:
„I borite se na Allahovom putu protiv onih koji se bore protiv vas, ali vi ne otpočinjite borbu! - Allah, doista, ne voli one koji zapodijevaju kavgu. „I napadajte takve gdje god ih sretnete i progonite ih odande odakle su oni vas prognali. A zlostavljanje je teže od ubijanja! I ne borite se protiv njih kod Časnoga hrama, dok vas oni tu ne napadnu. Ako vas napadnu, onda ih ubijajte! – neka takva bude kazna za nevjernike. A ako se prođu - pa, Allah zaista prašta i samilostan je“ (El-Bekare: 190-192).
Kao što se može vidjeti, metod vojne borbe je jasno i podrobno objašnjen u Kur'anu i Sunnetu. S obzirom da je ova tema obimna, mi jednostavno sumiramo njen dio označavajući da je nepravedno ubijati žene, djecu, nejake, starce i nevine. U Buharijinoj zbirci se navodi sljedeće:
„Abdullah pripovijeda: „Tokom jednog Poslaničkog pohoda (el-gazweh) jedna žena je nađena ubijena. Poslanik nije odobrio ubijanje žena i djece“ [4:52:257].
Slična predrasuda u vezi džihada je često propagirana od strane muslimana koji kažu da je „džihad samoodbrana od fizičkih napada“. Kur'an i Sunnet kategorički negiraju ovo zapažanje. Kao što gore navedeni ajet kaže, džihad je obaveza gdje god postoji nepravda i muslimani ne treba da zamišljaju granice pri izvršavanju ove obaveze. Allahov Poslanik, a.s., je, također, komentarisao o ovome u svojim hadisima. U Buharijinoj zbirci hadisa možemo pročitati sljedeće:
„Ebu Musa pripovijeda: „Jedan čovjek je došao Poslaniku i upitao ga: „Jedan čovjek se bori radi materijalne koristi, drugi se bori radi slave, a treći se bori radi dokazivanja. Koji od ovih se bori radi Allaha?“ Poslanik reče: „Onaj ko se bori da Allahova riječ bude gornja, taj se bori radi Allaha“ [4:52:65].
Prema tome Stvoritelj nas obavezuje da se borimo gdje god su ljudi uveliko lišeni prava slušanja i izvršenja Allahove Poruke koja je sadržana u Kur'anu i Sunnetu.
Sejjid Qutb, poznati muslimanski učenjak, u svojoj knjizi „Milestones“ (Znakovi pored puta), elokventno diskutuje shvatanje džihada i samoodbrane:
„Ako insistiramo na tome da džihad nazivamo odbranom, onda moramo promijeniti značenje riječi „odbrana“ od svih elemenata koji ograničavaju njegovu slobodu. Ovi elementi uzimaju formu vjerovanja i opštih utisaka, isto kao i političkih sistema zasnovanih na ekonomskoj, rasnoj ili klasnoj podijeljenosti.“
Treći često citirani razlog za predrasude prema islamu koji kaže da ovaj način života toleriše ubijanje nevinih je taj da je pravni sitem islama bezrazložno okrutan. Ovaj razlog je slab zbog dva aspekta: prvi, on pretpostavlja da su ljudska bića pravednija i milostivija od Stvoritelja, i zato mi možemo promijeniti zakon; drugo, često je zasnovan na ogromnom banaliziranju islamskog zakona, kao što je iskaz „svim lopovima se sjeku ruke“.

bajazit
Posts: 102
Joined: 01/05/2005 17:11

#6

Post by bajazit » 04/01/2007 07:45

Kur'an i Sunnet pojašnjavaju da nas zakon osvete ili ravnopravnosti navodi na ubistvo ili fizičku povredu, ali je oproštaj bolji, kao što kaže sljedeći ajet:
„O vjernici! Propisuje vam se odmazda za ubijene: slobodan - za slobodna, i rob - za roba, i žena - za ženu. A onaj kome rod ubijenog oprosti, neka oni velikodušno postupe, a neka im on dobročinstvom uzvrati. To je olakšanje od Gospodara vašeg, i milost. A ko nasilje izvrši i poslije toga, njega bolna patnja čeka“ (El-Bekare: 178).
„Nadoknada za ranjavanje jeste rana slično onoj kod napadnute osobe: ali ako ta osoba oprosti i napravi pomirenje, njegova nagrada kod Allaha će biti zagarantovana. Allahova ljubav ne pripada onima koji griješe. Ali, zaista, ako neko pomaže i brani sebe od činjenja zla, takvog nema razloga optuživati. Optuživati se trebaju samo oni koji napadaju ljude i bezobrazno vrijeđaju zakon u zemlji, prezirući pravdu i pravo: za takve će biti velika kazna. A onaj ko je strpljiv i oprašta, on zaista iskazuje odvažna djela“ [42:40-43].
Stvoritelj nam je propisao zakon osvete znajući da ga možemo dovesti u pitanje. U mnogim nemuslimanskim društvima danas postoje neprekidne debate o smrtnoj kazni. U islamu ova diskusija nije sporna. Naš Stvoritelj je to ostavio nama. On je međutim dao interesantan ajet u kom nas savjetuje da to pažljivo razmotrimo ako želimo da ga razumijemo:
„U odmazdi vam je - opstanak, o razumom obdareni, da biste se ubijanja okanili!“ (El-Bekare: 179).
Mnogo ljudi je nesvjesno strogih uslova koji moraju biti pogodni za zakon osvete. Sunnet je pun primjera Allahovog Poslanika, a.s., pokazujući nam kada su preduslovi zakona bili ispunjeni. Na primjer, lopov je obavezan da izgubi ruku samo ako ukradena stvar prevazilazi određenu vrijednost i ako je dokazano da je ta stvar uzeta sa svog uobičajenog mjesta. Za ukradenu hranu se ne kažnjava odsjecanjem šake, i druge stvari su isto tako oslobođene toga. Ovo je samo primjer kako je promišljeno primijenjen zakon u islamu.
Konačno, još jedan razlog za ovu rasprostranjenu predrasudu je taj da se islam širio sabljom. Treba da bude jasno da uvijek moramo praviti razliku između Kur'ana, Sunneta i muslimana kada treba ustanoviti šta Stvoritelj hoće od nas. Allah, dž.š., jasno u Kur'anu kaže:
„U vjeri nema prisiljavanja - Pravi put se jasno razlikuje od zablude! Onaj ko ne vjeruje u šejtana, a vjeruje u Allaha - drži se za najčvršću vezu, koja se neće prekinuti. - A Allah sve čuje i zna“ (El-Bekare: 256).

Prema tome nemoguće je islam prihvatiti prinudno, čak i ako bi muslimani koji se pogrešno ponašaju pokušali da forsiraju islam nekako na druge ljude, to ne bi bilo prihvaćeno od strane Allaha. Historijski dokazi koji pokušavaju da demonstriraju da muslimani nisu preobratili druge na silu je ustvari ponavljanje gore navedeneg dokaza. Međutim, vrijedno je zapaziti da historijski, islam se širio mirnim putem. Poruka Stvoritelja je prenijeta u Afriku i jugoistčnu Aziju preko muslimana trgovaca i danas je najveća muslimanska država Indonezija. Vojne ekspedicije koje su osvajale velike pojaseve teritorija u Evropi i centralnoj Aziji su obilježene tolerancijom drugih ubjeđenja i vjera.
Opet, važno je napomenuti da Allah ne toleriše preobraćanje u islam nasilnim putem, pa je prema tome muslimanima bezvrijedno to pokušavati.

Murisno1
Posts: 2037
Joined: 06/10/2005 09:10
Location: Sarajevo

#7

Post by Murisno1 » 04/01/2007 08:00

bez obzira na to koja je to budala i degen ...
žalosno je i još više zastrašujuće je što taj isti demokratski svijet, ta međunarodna zajednica "ne može" da pronađe karadžića i mladića ...
žalosno je što se sturiše da onog kretena odgovore od štrajka glađu iako im svako malo mater mahne svima u sudnici ...

totalno me zastrašuju misli koje me okružuju kada razmišljam o tome što je jedan zločinac ... kakav je sadam i pronađen, i suđeno mu .. i ubijen ... a neki zločinac, ili još gore zločinci još hodaju ovom planetom ....

User avatar
mensurbh
Posts: 97
Joined: 06/01/2007 22:41
Location: BiH

#8

Post by mensurbh » 07/01/2007 23:13

Dezze wrote:Ovo ce samo dodatno pogorsati ponasanje agresivnih islamskih fundamentalista. :roll:
Jest, za sve su krivi "agresivni islamski fundamentalisti"! :x

De, molim te, definiraj mi "agresivnog islamskog fundamentalistu".

KOGOD KADGOD
Posts: 789
Joined: 17/11/2006 02:53

#9

Post by KOGOD KADGOD » 07/01/2007 23:55

pitt wrote:pa mogu oni i sad zapljeniti sve te pare, nije problem sto je otegao papke. jebo mu seselj (haver guzni) mater zlocinacku :x
na zalost, @pitt, ne mogu...

isto kao sto ne mogu imati pristupa milijardama u svicarskim racunima pogubljenih jevreja u II s.r.

za svicarce POTPIS i suglasnost (sa odredjenim siframa itd) su ZAKON.

dok je bio ziv, mogli su mu ponuditi da ga postede ako se slozi da da pismenu punomoc sa siframa itd. sada ne. kada bi i nasli njegove clanove familije pod cijim su imenima pare ukradene od iracana, sve tranzakcije su prosle preko takvih "puteva" da se ne moze dokazati odakle su stvarno dosle, nego su "pokrivene" nepostojecim (a registrovanim) biznisima a u njegovima rukama je bila kontrola banaka - tako da se npr. traznakcija od 5milijardi prenesena u ima tog i tog, navodi kao "poslovni prihod" - amo dok je on bio ZIV mogli su ga (ako treba i torturom kojom je on iz drugih izvlacio informaciju, ne kao on stavljati ljude u "kupku" hidrokloricne kiseline, nego psihickim metodama) navesti da pristane da vrati makar dio tih para sto bi bilo dovoljno ne samo za zrtve - nego da se cijeli Iraq izgradi nanovo iz temelja.

sad je gotovo. glupost je prevladala, kao sto je to mnogo puta i bilo...

niko nije od njegovog barbarskog vjesanja nista dobio - osim NJEGA - nije morao da truhne u celiji do smrti i razmislja o onom sto je pocinio, svoje familije je obezbjedio za generacije umaprijed - a svakako je bio u godinama kada je postigao vise nego prosjecan covjek, makar na pogresan nacin.

uzdamo je u Boziji Sud, ali nam je Bog DAO nacina da nadjemo zadovoljenje prava i sada i na Sudnjem Danu - samo posto je Bozij Rijec inace slabo "pika" nego se po ovom ili onom hadisu treba "po kratkom, besmislenom i nepromisljenom, postupku"...

Ljudska PRAVA jr Bog zagarantovao, od SLOBODE vjerovanja i nevjerovanja do svih drugih prava, zena, djece, starih, poslovnih ljudi, ratnih zatvorenika, pa i hajvana, biljaka i ekologije, zasticenih Bozijim Zakonom - ali - "islam" danas malo slici Islamu kakav treba biti, "zahvaljujuci" ljudskoj gramzivosti za mocu i vladanjem.

Ako se zeli nauciti o ljudskim pravima - morace se nauciti razlucenje razlike izmedju ISLAMA i MUSLIMANA, kao i VJERE i RELIGIJE - sto definitivno nije jedno te isto, nazalost...

KOGOD KADGOD
Posts: 789
Joined: 17/11/2006 02:53

#10

Post by KOGOD KADGOD » 08/01/2007 00:13

bajazit wrote:Islam toleriše ubijanje nevinih zato što:

 Muslimani mogu biti teroristi
 Muslimani vode „svete ratove“ (džihad)
 Ima grub i okrutan pravni sistem

Ova predrasuda je danas jedna od najčešćih. U Kur'anu Stvoritelj nedvosmisleno kaže:
„I ne ubijajte nikoga koga je Allah zabranio, osim kad pravda zahtijeva! A ako je neko, ni kriv ni dužan, ubijen, onda njegovom nasljedniku dajemo vlast, ali neka ni on ne prekoračuje granicu u ubijanju, ta njemu je data vlast“ (El-Isra: 33).
Na osnovu ovog ajeta, po islamu je grijeh ubiti bilo koga ko je nevin. Dobro je da se kod ove stavke sjetimo razlike između Kur'ana, Sunneta i nesuvislih poteza nekih muslimana. Samo je za Kur'an i Sunnet garantovano da se podudaraju sa svim što Stvoritelj želi dok muslimani mogu skrenuti s pravog puta. Prema tome, ako neki musliman ubije nevinu osobu, taj musliman je počinio veliki grijeh. Sigurno je da ta radnja ne može biti „u ime islama“.
Treba da bude jasno da je „muslimanski terorista“ kao oksimoron. Ubijajući nevine ljude musliman čini strašan grijeh, personifikujući Allaha kao pravednog Sudiju. Ova fraza je uvredljiva i predstavlja nepoštovanje islama i treba je izbjegavati. Postoji nada da, dok opšti nivo javne svijesti i razumijevanja islama raste, da će ljudi držati „terorizam“ i islam odvojeno jedno od drugog i da ih neće koristiti u istoj frazi.
Još jedan razlog koji je doprinio ovoj predrasudi je taj da nam je Stvoritelj odredio džihad. Termin „sveti rat“ potiče iz vremena krstaških ratova. Nastao je u Evropi kao ujedinjenje protiv muslimana u Jerusalimu. Džihad je arapska riječ koja označava borbu, ali u kontekstu mnogih ajeta u Kur'anu, ona nosi značenje vojne borbe ili rata. Allah je postepeno propisao obavezu vojne borbe muslimanskom društvu u vrijeme Poslanika, a.s. Prvi ajet koji nam to otkriva glasi:
„Dopušta se odbrana onima koje drugi napadnu, zato što im se nasilje čini - a Allah ih je, doista, kadar pomoći“ (El-Hadž: 39).
U ovom ajetu leži preduslov za sve ratove u islamu: mora postojati određena tiranija i nasilje nad ljudima. Stvoritelj nam bez sumnje naređuje da se borimo protiv tiranije i progonstva čak i po cijenu prolijevanja krvi. U Kur'anu se kaže:
„I borite se na Allahovom putu protiv onih koji se bore protiv vas, ali vi ne otpočinjite borbu! - Allah, doista, ne voli one koji zapodijevaju kavgu. „I napadajte takve gdje god ih sretnete i progonite ih odande odakle su oni vas prognali. A zlostavljanje je teže od ubijanja! I ne borite se protiv njih kod Časnoga hrama, dok vas oni tu ne napadnu. Ako vas napadnu, onda ih ubijajte! – neka takva bude kazna za nevjernike. A ako se prođu - pa, Allah zaista prašta i samilostan je“ (El-Bekare: 190-192).
Kao što se može vidjeti, metod vojne borbe je jasno i podrobno objašnjen u Kur'anu i Sunnetu. S obzirom da je ova tema obimna, mi jednostavno sumiramo njen dio označavajući da je nepravedno ubijati žene, djecu, nejake, starce i nevine. U Buharijinoj zbirci se navodi sljedeće:
„Abdullah pripovijeda: „Tokom jednog Poslaničkog pohoda (el-gazweh) jedna žena je nađena ubijena. Poslanik nije odobrio ubijanje žena i djece“ [4:52:257].
Slična predrasuda u vezi džihada je često propagirana od strane muslimana koji kažu da je „džihad samoodbrana od fizičkih napada“. Kur'an i Sunnet kategorički negiraju ovo zapažanje. Kao što gore navedeni ajet kaže, džihad je obaveza gdje god postoji nepravda i muslimani ne treba da zamišljaju granice pri izvršavanju ove obaveze. Allahov Poslanik, a.s., je, također, komentarisao o ovome u svojim hadisima. U Buharijinoj zbirci hadisa možemo pročitati sljedeće:
„Ebu Musa pripovijeda: „Jedan čovjek je došao Poslaniku i upitao ga: „Jedan čovjek se bori radi materijalne koristi, drugi se bori radi slave, a treći se bori radi dokazivanja. Koji od ovih se bori radi Allaha?“ Poslanik reče: „Onaj ko se bori da Allahova riječ bude gornja, taj se bori radi Allaha“ [4:52:65].
Prema tome Stvoritelj nas obavezuje da se borimo gdje god su ljudi uveliko lišeni prava slušanja i izvršenja Allahove Poruke koja je sadržana u Kur'anu i Sunnetu.
Sejjid Qutb, poznati muslimanski učenjak, u svojoj knjizi „Milestones“ (Znakovi pored puta), elokventno diskutuje shvatanje džihada i samoodbrane:
„Ako insistiramo na tome da džihad nazivamo odbranom, onda moramo promijeniti značenje riječi „odbrana“ od svih elemenata koji ograničavaju njegovu slobodu. Ovi elementi uzimaju formu vjerovanja i opštih utisaka, isto kao i političkih sistema zasnovanih na ekonomskoj, rasnoj ili klasnoj podijeljenosti.“
Treći često citirani razlog za predrasude prema islamu koji kaže da ovaj način života toleriše ubijanje nevinih je taj da je pravni sitem islama bezrazložno okrutan. Ovaj razlog je slab zbog dva aspekta: prvi, on pretpostavlja da su ljudska bića pravednija i milostivija od Stvoritelja, i zato mi možemo promijeniti zakon; drugo, često je zasnovan na ogromnom banaliziranju islamskog zakona, kao što je iskaz „svim lopovima se sjeku ruke“.
tradicionani izobliceni "islam" tolerise svasta - ali ne i Islam kao pokorenje Bogu i Vjera u istinitost Objave (Qur'ana).

KONTRADIKTRONOST izmedju Bozije Objave - i hadisa tj. prica i pripovjedanja je velika i danasnji "islam" i njegovi "zakoni" NISU zasnovani na Qur'anu nego na mnogim neistinitim i besmislenim HADISIMA (ima ih mudrih i pozitivnih) i ne vidim kako neko moze biti tolkio isprana ozga da ne vidi da se neki hadis KOSI i OPRECAN je Bozijoj Objavi - ali politicka opredjeljenja i debele koristi koje nalaze "ucenjaci" ako podrze odredjeni sistem ili vodju su privlacan MAMAC za koji prodaju svoju iskenost i vjeru i korite povjerenje koje su ima ukazali oni koji ih smatraju "ucenim".

odvratno je sta su napravili od Usavrsene Vjere - ali Bog polahko rusi njihove planove i lazna gnusna djela koja kriju iza krinke "islama" - sto se do sad moglo kriti i cenzurtisati vise ne moze - Bog je dao da ljudi izume Internet i jos ce bolji izumi dolaziti da bi Bog obezbjedio SLOBODU i da bi Istina izasla u svom svojem Svjetlu a ne manipulisana u neke polu-istine pod "parolom" ne lazemo, samo ne govorimo cijelu istinu - mada su to prevazisli i poceli debelo da lazu...

polahko, cekali smo preko 1300 godina, jos par decenija i ova tradicionalna ulema sto "obicne" vjernika smatraju ovcama i glupima, nece moci da nadju neobrazovanog covjeka, dijete ni zenu kojima ce moci da prosipaju svoje mastovito izvezene price i "nauke" i koje ce moci da salju u "sveti rat" za neciji politicki cilj - a isto stoji i za vjernika drugih religija, dosta su im pape i popovi govorili jedno - a krili istinu koja sve vise izlazi na vidjelo, hvala i slava Bogu i blagoslov i mir nad svim NjegovimPoslanicima koji su bili neophodni dijelovi izgradnje ljudske svijesti i usavrsavanja Vjere kakva treba da bude, progresivna a ne nazadna, civilizovana a ne zaostala, naucno-radoznala a ne protivna cinjenicama Bozijeg stvaranja.

PRAVO SLOBODE IZBORA je Bogom-dato a od ljudi "oduzeto" od strane drugih LJUDI.

User avatar
black
Posts: 15578
Joined: 19/06/2004 16:00
Location: ispod tresnje

#11

Post by black » 08/01/2007 00:27

Svi zakoni bivstva i par exellence ljudi su, "Allahovi znaci" i isto tako se mogu poštovati kao poslanici poslati od Njega: "Sve stvari u kojima raspoznajete Allahov znak su u stvarnosti poslanici koje vam je poslao Allah". Ubiti nevinog čovjeka je, u najmanju ruku, odbijanje prepoznavanja i poštovanja Božijeg znaka sadržanog u tom životu, ako ne i napad na Jedinog, Koji ga je postavio tamo. Ova općenitost prava koja se odnosi na očuvanje nevinog života od despotskog napada ni na koji način nije umanjena ni označena postojećom podjelom ljudskog roda na one koji su prihvatili objavu Kur'ana i one koji je, iz bilo kojeg razloga, odbijaju. Kur'anski propis "nema prisile u vjeru" (El-Bekare, 256 ajet) nije puka potvrda očite istine da vjera, unutarnja suština vjere, ne može biti posljedica prisile; to je, također, moralna i zakonska zabrana primoravanja onih koji nisu prihvatili islamske obaveze i dužnosti koje proistječu iz vjerovanja u islam, kako bi napustili svoje vjere. Jedinstven među svjetskim vjerama, islam kroz svoje pisane izvore i ustrojstvo zakona, osigurava sve neophodne elemente za mirnu i uzajamno uvažavajuću koegzistenciju sa sljedbenicima ostalih vjera.

KOGOD KADGOD
Posts: 789
Joined: 17/11/2006 02:53

#12

Post by KOGOD KADGOD » 08/01/2007 00:37

bajazit wrote:Kur'an i Sunnet pojašnjavaju da nas zakon osvete ili ravnopravnosti navodi na ubistvo ili fizičku povredu, ali je oproštaj bolji, kao što kaže sljedeći ajet:
„O vjernici! Propisuje vam se odmazda za ubijene: slobodan - za slobodna, i rob - za roba, i žena - za ženu. A onaj kome rod ubijenog oprosti, neka oni velikodušno postupe, a neka im on dobročinstvom uzvrati. To je olakšanje od Gospodara vašeg, i milost. A ko nasilje izvrši i poslije toga, njega bolna patnja čeka“ (El-Bekare: 178).
„Nadoknada za ranjavanje jeste rana slično onoj kod napadnute osobe: ali ako ta osoba oprosti i napravi pomirenje, njegova nagrada kod Allaha će biti zagarantovana. Allahova ljubav ne pripada onima koji griješe. Ali, zaista, ako neko pomaže i brani sebe od činjenja zla, takvog nema razloga optuživati. Optuživati se trebaju samo oni koji napadaju ljude i bezobrazno vrijeđaju zakon u zemlji, prezirući pravdu i pravo: za takve će biti velika kazna. A onaj ko je strpljiv i oprašta, on zaista iskazuje odvažna djela“ [42:40-43].
Stvoritelj nam je propisao zakon osvete znajući da ga možemo dovesti u pitanje. U mnogim nemuslimanskim društvima danas postoje neprekidne debate o smrtnoj kazni. U islamu ova diskusija nije sporna. Naš Stvoritelj je to ostavio nama. On je međutim dao interesantan ajet u kom nas savjetuje da to pažljivo razmotrimo ako želimo da ga razumijemo:
„U odmazdi vam je - opstanak, o razumom obdareni, da biste se ubijanja okanili!“ (El-Bekare: 179).
Mnogo ljudi je nesvjesno strogih uslova koji moraju biti pogodni za zakon osvete. Sunnet je pun primjera Allahovog Poslanika, a.s., pokazujući nam kada su preduslovi zakona bili ispunjeni.

_____________________________________________

Na primjer, lopov je obavezan da izgubi ruku samo ako ukradena stvar prevazilazi određenu vrijednost i ako je dokazano da je ta stvar uzeta sa svog uobičajenog mjesta. Za ukradenu hranu se ne kažnjava odsjecanjem šake, i druge stvari su isto tako oslobođene toga. Ovo je samo primjer kako je promišljeno primijenjen zakon u islamu.

______________________________________Konačno, još jedan razlog za ovu rasprostranjenu predrasudu je taj da se islam širio sabljom. Treba da bude jasno da uvijek moramo praviti razliku između Kur'ana, Sunneta i muslimana kada treba ustanoviti šta Stvoritelj hoće od nas. Allah, dž.š., jasno u Kur'anu kaže:
„U vjeri nema prisiljavanja - Pravi put se jasno razlikuje od zablude! Onaj ko ne vjeruje u šejtana, a vjeruje u Allaha - drži se za najčvršću vezu, koja se neće prekinuti. - A Allah sve čuje i zna“ (El-Bekare: 256).

Prema tome nemoguće je islam prihvatiti prinudno, čak i ako bi muslimani koji se pogrešno ponašaju pokušali da forsiraju islam nekako na druge ljude, to ne bi bilo prihvaćeno od strane Allaha. Historijski dokazi koji pokušavaju da demonstriraju da muslimani nisu preobratili druge na silu je ustvari ponavljanje gore navedeneg dokaza. Međutim, vrijedno je zapaziti da historijski, islam se širio mirnim putem. Poruka Stvoritelja je prenijeta u Afriku i jugoistčnu Aziju preko muslimana trgovaca i danas je najveća muslimanska država Indonezija. Vojne ekspedicije koje su osvajale velike pojaseve teritorija u Evropi i centralnoj Aziji su obilježene tolerancijom drugih ubjeđenja i vjera.
Opet, važno je napomenuti da Allah ne toleriše preobraćanje u islam nasilnim putem, pa je prema tome muslimanima bezvrijedno to pokušavati.

u tome i jeste problem...
Napustanje Qur'ana je i dovelo do ovakvih belaja...

"odsijecanje sake" NIJE u Qur'anu - treba pogledati arapski a ne samo prihvatiti prevod zdravo za gotovo.

"POSIJECANJE" tj obiljezavanje sake da se poznaje neko ko je ukrao (jer nisu kao danas postojali kompjuterski zapisnici) a da je i dalje SPOSOBAN da radi (ne znam da li si bio na hazdzdzu, bila sam nekoliko puta - uzas koliko je ljudi bez sake, pa onesposobljen opet ukrade pa odsjeku do lakta, pa na kraju ostane prosjak i sto bi se pokajao i posteno radio ne moze) - ista rijec "POSJEKLE" a ne "odsjekle" se koristi u ajetu o Jusufu i zenama koje su posjekle ruke kada su ga vidjele.
Prevodilac, ako nije profesionalan, unosi u prevod prijethodna ubjedjenja (kao hadis o "odscijecanju" sake)

ili

KAMENOVANJE na smrt za vanbracne odnose - NIJE Boziji zakon i On ne pravi razliku izmedju ozenjenih i neozenjenih - 100 udaraca bicem i to pod uslovom da postoje CETIRI svjedoka samog akta (i opet "ako se pokaju ostavite ih na miru")- ovdje se govori o PORNOGRAFIJI tadasnjeg vremena (gdje bi "pimp" za one koji nisu mogli platiti punu cijenu prostitutke naplacivao manju sumu da mogu gledati akt kroz "rupice" u zastoru ili zidu)- zato se i nastavlja taj ajet upozorenjem da se mlade djevojke ropkinje ne tjeraju na prostituciju (jer su njihovi vlasnici tako zaradjivali, jer ona "pripada" njemu i cijela zarada je njegova).
Kamenovanje je u stvari stari jevrejski obicaj (takodje zasnovan na pricama a ne bozijem zakonu Objave Mojsiju).

Mnogo je "zakona" napravljeno koji nisu u Qur'anu, mnogo stvari "zabranjeno" sto Bog nije zabranio a opet dozvoljeno sto On nije dozvolio...

Cijenilo bi se tvoje misljenje na temu hadisa, i poziv na prijedloge i ideje kako da se ujedine muslimani (nastanak i razvoj hadisa) samo prvo malo procitaj, ako mozes, prije nego das svoje cijenjeno misljenje, jer su nam potrebni ljudi koji se ne boje da razmisljaju i pitaju da li je to i to zaista Boziji zakon ili je parvilo napravljeno sa namjerom da se ponizi drugi spol, ili pripadnici drugog mezheba ili sekte. Tvoje OBJEKTIVNO misljenje bi dobro doslo ali da bi se izbjegla ponavljanja malo pregledaj o cemu se do sad diskutovalo. Hala @bajazit

User avatar
black
Posts: 15578
Joined: 19/06/2004 16:00
Location: ispod tresnje

#13

Post by black » 08/01/2007 00:41

preskaces pitanja..

KOGOD KADGOD
Posts: 789
Joined: 17/11/2006 02:53

#14

Post by KOGOD KADGOD » 08/01/2007 07:12

black wrote:preskaces pitanja..
.... :? ... koja pitanja Crni?

Moj komentar se odnosio na gornji post, i isti je citiran, za neke postove "nemam" vremena, a neke mogu komentarisati samo kada ih procitam - sto vecina ne cini ngoe samo "skoci" u zakljucak ...

@black, cijenim tvoje misljenje i nacin izrazavanja vise nego sto to mislis.

P.S. pogledaj koliko njih preskace i izbjegava na jedno pitanje sto ja postavim, a ako ja ne "odgovorim" - to sam k'o "duzna"?

kad bi drugi bili spremni da na moje odgovore bez ironije i vrijedjanja - ja cijenim svacije osim onih koji "pitaju" a sami nece na pitanje odgovoriti...
Last edited by KOGOD KADGOD on 08/01/2007 07:35, edited 2 times in total.

KOGOD KADGOD
Posts: 789
Joined: 17/11/2006 02:53

#15

Post by KOGOD KADGOD » 08/01/2007 07:30

Mujko wrote:Ja sam kao musliman izricito protiv smrtne kazne jer ona ne donosi nista korisno.Smrtna kazna je ostatak proslog vremena koji je jos negdje ostao u svijetu pod utjecajem zaostatka u civilizacijskom napretku.Sto se tice Sadama, kada bi se uporedio sa Slobodanom Milosevicem, Ratkom Mladicem ili Radovanom Karadzicem, Sadamova krivica je znatno manja od te navedene trojice osoba.Mislim da je medjunaroMoje misljenje je da je Sadam iskoristen covjek u ratu protiv Irana a kasnije je postao pion za dokusurivanje.dna zajednica pogrijesila jer ovaj slucaj nije stavila na medjunarodni sud.Ovaj slucaj sa Sadamom je kao kada bi Ratko Mladic i Radovan Karadzic bio predan Bosnjacima na sudjenje.Eto da im ga predaju i da kazu radite sto vam je volja, sudite im.Drugo, poznajucu Arapski mentalitet koji je sklon smrtnom presudjivanju, Sadamu je vjesanje bilo neizbjezno.
Apsolutno si tu u pravu o "pionu".

Prvo su ga sa zapada nahuskali na Iran jer su se plasili da se "enqelabe-islamijje-iraan" tj. iranska islamska revolucija, ne PROSIRI dalje. On "mahn'o repom" - izgubio rat, ali to nije vazno, revolucija je usporena i "pala u drugi plan" jer se moralo ponovo izgraditi poruseno.

Onda su se nasli u pat poziciji, sta sa svim naoruzanjem koje su mu davali za vrijeme tog rata?

Opet su ga nahuskali (nije to bila njegova ideja) da preuzme Kuwajt jer, napokon, Kuwajt je bio dio Iraqa. On "mahne repom" poslusa i napadne Kuwajt a oni - tu smo te cekali - k'o fol da "zastite" prava i slobodu Kuwajta (a usput ih i zaduze) sravne Bagdad i okolne baze sa zemljom i time "rijese" problem oruzja koje su mu dali.

Ali, sad je cuko skont'o pa se okrenuo protiv njih, i poveo naglo da zove "dzihad" i da se zanima za pakistansko napredovanje u pravljenju nuklearke (sa Gadafijevom lovom) - pa su opet nasli izgovor da, fol, drzi kemikalna oruzja (a sve su sravnili) samo nekeko moraju da ga uklone - pa fol "zvali" ih iracani da ih "oslobode" - i to i bi.

Ne moze malo dijete postati profesori dekan preko noci - tako ni zemlja postati slobodna i demokratska na silu - narod NIJE NAVIKAO na slobodu i ako se ukloni "cvrsta ruka" na oju su navikli - ko psi s lanca ne znaju sta ce, sretni a nemaju znanja kako dalje.

Treba svaku zemlju i zajednicu PUSTITI da ljudi sami dodju na nivo svijesti kada su dovoljno obrazovani da znaju sta HOCE, i kako bi uredili svoj novi drustveni sistem, i kada VECINA jedne zajednice postigne taj nivo svijesti - oni ce SAMI da se "kutarisu" starog sistema sa vec razradjenim planom kako dalje i cime da zamjene stari drustveni sistem. Dzabe im je davati "slobodu" kada narod opet trazi da nekog slijedi jer ne zna bolje - pa se podignu kojekakvi "kandidati" sve gori od goreg i zapocne civilni rat...

Kad bi barem naucili iz proslih gresaka... :(

biscanka84
Posts: 343
Joined: 20/12/2006 10:03

#16

Post by biscanka84 » 08/01/2007 12:05

Eto meni ga je zao,ali ne sto je musliman i sto je ubijen na dan Bajrama.Neg tek onako,sto mrzim Busha :oops:

Neznam sto ga zale vjernici,Sadam je bio pripadnik socijalisticke Baath partije,jedna komunisticko-pan arapsko-anti islamska :-) partija...vjeru je iskoristavao da bi pokupio simpatije muslimanskog svijeta-i eto uspio covjek :-)
Ja sam kao musliman izricito protiv smrtne kazne jer ona ne donosi nista korisno.Smrtna kazna je ostatak proslog vremena koji je jos negdje ostao u svijetu pod utjecajem zaostatka u civilizacijskom napretku
Kazem samo jedno-----------serijat???

KOGOD KADGOD
Posts: 789
Joined: 17/11/2006 02:53

#17

Post by KOGOD KADGOD » 08/01/2007 16:07

"Nezamislivo je da vjernik ubije vjernika, to se moze dogoditi samo nehotice. Onaj ko ubije vjernika nehotice - mora se iskupiti oslobadjanjem ropstva roba-vjernika i predati krvarinu (nadoknadu) porodici ubijenog; oslobodjen je krvarine jedino ako oni (familija) oproste. Ako on pripada narodu s kojim ste potpisali primirje, platice krvarinu i osloboditi ropstva roba-vjernika. Ne nadje li (roba-vjernika), iskupice se uzastopce posteci dva mjeseca da bi Bog primio pokajanje - a Bog sve zna i Mudar je.

Onome ko hotimicno ubije vjernika kazna ce biti - Pakao, u kome ce vjecno ostati; Bog ce na njega Gnjev Svoj spustiti i proklece ga i patnju mu veliku pripremiti.

O vjernici, ako ste u boju na Bozijem Putu, sve dobro ispitajte. Onome ko vam ponudi selam (mir) ne recite "Ti nisi vjernik!" trazeci zemaljska dobra; Bog posjeduje neiscrpne dobiti. I vi ste nekada bili kao oni, pa vas je Bog blagoslovio. Stoga, budite apsolutno sigurni (prije boja). Bog je zaista upoznat sa svim sto cinite.

(Q_ 4:92-94)

Kao sto je pomenuto u ranijem postu, da se danasnji vjernici drze Bozijeg Zakona, Saddam bi spadao u sve tri navedena kategorije - i primjenom mudrog Bozijeg zakona i familije pobijenih bi bile finansijski obezbjedjene, i za svakog ubijenog oslobodjen bar po jedan politicki zatvorenik (a puni su ih zatvori), i sada se ne bi medjusobno vjernici ubijali a i mr.Saddam bi imao priliku da u samoci razmislja o svojim djelima i opet na kraju nasao pravdu pred Bogom.

Ovo zadnje nece izbjeci, ali je moglo biti mnogo bolje da su se makar OSVRNULI na Qur'an.

I ova trojica (njegovih placenika i naravno rodbine) sto ce im sada suditi su u istoj situaciji - love imaju kojekuda, familije su im obezbjedjene, - i vec odavno (kao i Saddamovi) - uzivaju bogataski zivot na Zapadu pod novim imenima i sa tolikim parama da generacije nakon njih nista ne moraju raditi vec samo plate finansijere profesionalce da investiraju i mnoze njihov imetak.

Dok ce ovu trojicu objesiti ili staviti u zatvor (iz kojeg ce "nestati" cim se stvari smire jer je lahko potplatiti bilo koga u haoticnoj ekonomiji) - familije hiljada pobijenih kurda, iracana i Bog zna koga sve - i to VJERNIKA - ce da cekaju iza kamiona humanitarne pomoci i gaziti po zadnjoj mrvi preostalog im dostojanstva...

Mozda im Husejjin familija, sa plaza Floride i Tahitija, i gdje sve nemaju luksuzne kuce i hektare zemlje, posalje koju vrecu brasna preko neke humanitarne organizacije, tek onako, sale radi... Mozda i kutiju QAND-a (secera u kocki) i kahve, u znak "zahvalnosti" sto su im pored svih izbora i slobode kako da primjene zakon - u svojoj srdzbi odabrali najpovoljniji izbor po familiju Husejjin.

U neznanju, slusaju i slijede MULLA-ovog ili onog i IMAMA-ovog ili onog koji im ne govore o mudrom Bozijem Zakonu - kako da se ujedine i iskoriste situaciju u kojoj su se nasli na pozitivan nacin - nego ih huskaju protiv druge sekte, obecavaju "rajske blagodati" ako se opasu eksplozivom i ubiju imaginarnog "neprijatelja" (mada usput izgine vise vjernika) - ne bi li se docepali vlasti.

Narod se okuplja oko najednom "popularnih" MULLAH sto nisu smjeli da pisnu dok je Saddam bio ziv, nego su ostavili narod da pati a sami pobjegli sa porodicama u Iran, pa se sad "pojavili" uhranjeni i spremni za petosatne govore kroz koje, ako i pomenu Boga - pomenu Njegovo Uzviseno Ime uz "dzihad" ili "dzennet" ili "shahid" ili "sherijat" (a ljudi nemaju blage veze sta se sve utrpava pod "kisobran" sherijata), nego izgubljeni i zbunjeni vjeruju da je to sto im se govori zaista ono sto Bog za njih smatra najboljim i da je On time zadovoljan - isto kao i afganistanci pred Talibanima - pa kada ih "klepi" realizacija, vec ce biti u 13-om stoljecu...

Zasto ti vajni "UCENJACI" - kada vec imaju priliku - ne propagiraju UJEDINJENJE svih muslimana, UJEDINJENJE shi'ja i sunnija zasnovanom na QUR'ANU - Bozijoj Objavi u koju vjeruju i u Boga kojeg vjeruju (umjesto da se "u Njegovo Ime" vjernici medjusobno ubijaju)?

Zar je vaznije sta je bilo prije 1400 godina i ko je TREBAO biti prvi halifa, kako ce ko stati na namazu, (i da li ce uopste klanjati zaboga),gubi li se abdest nakon jedenja kamiljeg mesa, koji HADIS "odobrava" ubijanje vjernika, koji HADIS dozvoljava samoubistvo da bi se sa sobom povelo "neprijatelja" i ostale BESMISLICE - zar je TO vaznije od hiljada zivota vjernika, bijede, gladi, bolescina koje se sire, djece sto najvise stradaju i fizicki i psihicki ostaju poremeceni dozivotno (ako prezive petu godinu), unistavanja gradjevina, zaduzivanja nemuslimanima koje ce se morati otplacivati decenijama za njihovu "pomoc", svakodnavnog nasilja u zemlji u zemlji gdje postoji "islaam" (od rijeci selaam - MIR)... - MIR?! Koji MIR?!

Islam je postao sve osim toga, sve osim MIRA i SMIRENOSTI DUSE U POKORENJU BOZIJEM ZAKONU... Postao je samo SIMBOL nasilja, terorizma, potlacavanja zena i svih koji su iole fizicki slabiji, potlacavanje vjernika od strane vjernika, zastor iza kojeg se kriju fanatici, politicari gladni moci i vlasti za koju su spremni dati hiljade TUDJIH zivota...

ZASTO? Ako postoji i zerra iskrenosti u njihovim srcima, ZASTO ne pozivaju na UJEDINJENJE, na ostavljanje starih razmirica, na medjusobno prastanje za sve sto su pocinili tamo neki davni - a ne mi, na prihvatanje da samo Bog odlucuje ko je kakav i ciji je namaz ispravan, cija je molitva prihvacena, da se ostavi proslost tamo gdje i pripada - u proslosti - i da se iz historije izvuku pouke da do razjedinjenja nikada ponovo ne dodje, da se slozimo svi da imamo ZAJEDNICKU "osu" oko koje kruzi nas svakodnevni zivot - QUR'AN i da se cvrsto drzimo onoga sto je SIGURNO i sigurna ISTINA ostavljajuci ono sto nije sigurno i sto je istina izmjesana sa neistinom, ZASTO NE?

Ako su oni u haoticnoj situaciji i, emocionalno nabijeni, ne mogu da razmisljaju racionalno - zasto im "braca" ucenjaci iz drugih zemalja, (BiH, S.A. itd) ne posalju ili licno ne odu i daju NASIHAT (savjet) da je doslo vrijeme da se UJEDINIMO?

ZASTO NE?

Sta bi "izgubili" time?

Uspostavili bi drustvena uredjenja koja se razlikuju od zemlje do zemlje i podneblja do podneblja - ali bi svuda bilo clanova UMMETA sa zajednickom OSNOVOM.

Proucavali bismo historije kako razvoja i usavrsavanja Vjere tako i historije svijeta i covjecanstva uopste.
Proucavali bi Bozije stvaranje, nadogradjivali na dosadasnja otkrica i spoznaje raznih nauka, biologije, geologije, astronomije, matematike, fizike, psihologije i tako dalje - i svi naucnici-vjernici bi redovno dijelili svoja otkrica i poredili ih sa Bozijom Objavom, svaki sa svoje tacke gledista i saznanja pomagali da bolje shvatimo Ljepotu, Savrsenost i Uzvisenost Stvoritelja sto bi sve vise jacalo i obnavljalo nasu VJERU i ubjedjenje, vise nego svi vazovi puni obecanja o Raju i prijetnji Paklom...

Vodjeni Bozijom Uputom i inspiracijom koju On daruje vjernicima, bili bismo predvodnici u napretku ne samo nasih zivota, nego napretku i poboljsanju tehnologije i izgradnje buducnosti COVJECANSTVA.

Bez obzira kada dodje Zadnji Dan ("dan" u dimenziji Bozije egzistencije moze biti vremenski period od mnogo hiljada godina), - covjecanstvo ce sve vise napredovati i sve vise ljudi ce vjerovati, odusevljeni, zadivljeni i zacudjeni savrsenoscu Bozijeg stvaranja.

Sta bismo "izgubili" ako bi se oslobodili lanaca i okova koji vezuju jednu grupu u jednu sektu, drugu grupu u drugu sektu, i tako "vezani" tapkamo u mjestu rezuci kao psi jedni na druge i cekajuci prvu priliku da se medjusobno napadnemo oko necega sto je davno proslo ili necega za sta ne postoji zivi dokaz - osim sto je ovakva situacija zivi dokaz nepokorenja (nemuslimanstva) Bogu koji nam kaze da se ne razjedinjujemo.

Sta bismo "izgubili" osim medjusobne mrznje, krvoprolica, koristenja nase razjedinjenosti od strane nevjernika i stvarnih neprijatelja Bozije Vjere, svakodnevnih razmirica oko stvari koje nisu vrijedne da vjernici jedan o drugome nesto ruzno POMISLE a kamoli kazu ili urade.

"Izgubili" bismo trenutno kontrolisanje OD STRANE LJUDI (koji nista nisu ni bolji ni gori od nas) toga kako da jedemo, kako da se oblacimo, kako i sta da radimo, kako da trosimo zaradjeno, kako i gdje da putujemo, kako da sjedimo i hodamo, na kojoj strani da spavamo, kako da supruge ponizavamo i potsjecamo ih gdje im je "mjesto", kako da djecu silom tjeramo da klanjaju, kako da ih ucimo da sto vise zapamte Qur'ana a da im ne objasnimo sta pamte (nego da bi mogli reci "de prouci da cije teta/amidza/hodza"), da li smijemo ili ne slusati muziku, gledati TV i sta smijemo ako smijemo, da li smijemo koristiti mobitel, auta, kompjuter, da li se smijemo igrati ili vazda smrkuni i ozbiljni "dostojanstveno" ne pokazivati osjecaje, da li se smijemo od srca nasmijati ili je "preglasan" smijeh "haram", - treba li dalje nabrajati?

"Izgubili" bismo samo ono sto nam je bilo ODUZETO - slobodu razmisljanja i govora, slobodu cistog i postenog zivljenja koju nam je Bog dao, uzivanje Njegovih nimeta (blagostanja) i stalnog zahvaljivanja na njima, osjecaj LJUBAVI prema Bogu, sebi - kao Njegovom stvorenju i prema svim stvorenjima, makar ne voljeli njihove negativne price i djela - volimo Bozija stvorenja jer OSJETIMO Njegovu Ljubav za nas i sve oko nas...

"Izgubili" bi paranoidan strah od Boga kako se strahuje od stete zlog covjeka - jer TAQWA nije STRAH od BOGA nego strah od cinjeja necega cime On nije zadovoljan a sto za nas nije dobro iz LJUBAVI prema Njemu...

Kao sto kada nekog volimo - ne zelimo da ucinimo nista sto bi ga/nju rastuzilo, povrijedilo ili razocaralo - ne zato sto se "bojimo" te osobe nego zato sto je VOLIMO i zelimo da je sretna i zadovoljna i da nam uzvrati ljubav time sto ni sama nece ciniti nesto da nas povrijedi...

Sta bismo "izgubili" kada bi nasi "uceni" i "islamski obrazovani" ALIMI poceli da nastoje da se UJEDINE sa ALIMIMA drugih sekti, grupa i grupica - i da "svoje" dzematlije, svoja "stada" potsticu na medjusobnu ljubav i prihvatanje, na vaznost Bozije Objave i razumijevanja (prevoda) a ne samo lijepog ucenja Qur'ana itd.?

GDJE su iskreni ALIMI da stanu na mimber i proklamiraju ISTINU?

GDJE su ALIMI koji se boje samo Bozijeg nezadovoljstva a ne gubljenja posla (jer, napokon, oni su "profesionalni" muslimani) i opozicije kolega koji bi radije da stvari ostanu kako jesu, jer svima (njima) pase da je UMMET rasparcan.

GDJE su ALIMI koji bi mogli, (dvadesetak njih razlicitih mezheba, sketi i misljenja) da sjednu u istu prostoriju a da se ne posvadjaju nakon pet minuta?
Ma ne dvadeset, neka ih je PET - nece moci da se ne zavade...

Boziji blagoslov i mir svima...

KOGOD KADGOD
Posts: 789
Joined: 17/11/2006 02:53

#18

Post by KOGOD KADGOD » 08/01/2007 16:30

tuzna anegdota iz moga zivota...

Jedne godine brat T. iz Palestine, ucevan i vjerski i sekularno, cijenjen u dzematu i postovan, nazva me (kao sto obicno kontaktiramo kada je potrebno nekom pomoci ili neki problem rijesiti) i upita,

-"sestro X, sta mislis da ovaj nadolazeci Bajram pokusamo da sakupimo imame svih dzamija pa da zakupimo MUSALLU (poljanu gdje moze stati vise ljudi) i da svi muslimani zajedno klanjamo Bajram?"

-"Odlican prijedlog, mashallah, na musalli se svakako i klanjalo iz pocetka," rekoh, "ali kako da sakupimo imame na jedno mjesto da se dogovorimo? Znas da je svaki razlicitog misljenja",

(jedan vehabi-Tunis, drugi shaf'i - Indonezija, treci vehabi-Lebanon, cetvrti hanefi-Bosna, peti vehabi-Bosna, sesti vehabi-Turkistan, sedmi maliki-Maroko, osmi hanefi-Turska, deveti vehabi-Turska, deseti hanbali-Sirija _ naravno da njemu nisam trebala nabrajati ko je ko jer zna, samo za korist citaoca),

"znas kakvo misljenje imaju, nazalost jedan o drugom, i to ne kriju... U redu, nazovi ti - te i te, ja cu - te i te...", kaze on,

-"reci da se sastanemo kod mene u kuci jer je velika primaca prostorija u prizemlju, a i 'neutralna' teritorija, da ne kazu zasto bas u tom mesdzidu."

- "Ako Bog da, inshallah" poselamismo se i dadosmo na posao.

Nazivala ja, nazivao on, neke po nekoliko puta dok ih nismo nasli kod kuce ili u dzamiji.

I, sa svakim je razgovor tekao manje-vise isto:
-razmjena selama
-brat T i ja smo se dogovorili da imame zamolimo "tako i tako", pa da li bi htio doci tu-i-tu da se zajedno dogovorimo kako i gdje da organizujemo salaat?
-koga ste jos zvali?
-pa imame...
-hoce li doci taj i taj?
-mislim da hoce
-nemam vremena, ne mogu doci.
-selam....

Slijedece hefte, nazovem ja brata T, i ispostavi se da su i njegovi telefonski razgovori (a obisao je neke i licno kod kuce) tekli skoro isto kao i moji.

Nismo uspjeli sastaviti vise od tri imama (Turska, Lebanon i Indonezija). Sa hanumama, svi u parovima, mi na seciji jedne strane prostorije - T. i imami na drugoj.
Nakon 15 minuta, tema je 'odlutala' sa musalle i Bajram namaza - potsjetsimo ih zasto smo tu,- nakon 20min su se poceli svadjati gdje je najbolja lokacija (predlozim da bude negdje u sredistu da nije nikome predaleko) -slozismo se,
nakon oko 45min, kada se trebalo odluciti ko ce da predvodi namaz, nastala je tisina, svaki je gledao negdje 'u prazno' i ni jedan nije ponudio drugome nesto u smislu, "nije vazno brate, predvodi ti" ili obratno (kako bi trebalo da se ucini).

Ponudih da napisemo imena pa da T. izvuce jedno tako da nema pristrasnosti. Jedan pokrenu pricu (hadis) o Poslaniku kako je tako slicno, koristeci stapice, birao koju ce zenu povesti sa sobom na put, drugi rece da je to zaif (slab) hadis, da je to vrsta "kockanja", treci izvuce hadis o hilafetu i zasto nisu ashabi tako izabrali halifu - i ubrzo nastade, necu reci "svadja", ali veoma zagrijana rasprava - i uskoro se podigose da idu...

Tako se zavrsi nas pokusaj da sastavimo sve imame da klanjaju zajedno sa svim muqtedijama iz dzemata svih dzamija - sa tri razljucena imama i ostalim koji nisu imali dovoljno tolerancije da se samo nadju u istoj prostoriji sa nekim kojeg ne "begenisu" a kamoli da porazgovaraju i dodju do zajednicke odluke.

Kasnije, razgovarajuci o tome i kako je zalosno sto nas "predvode" takve osobe, brat T. i ja smo bukvalno plakali u slusalice...
Sve vrijeme dok smo sjedili nije se spomenuo ni jedan ajet iz Qur'ana ali se zato razmijenilo mnogo hadisa, svaki drugaciji i cesto kontradiktorni - a svaki pocinje sa "Qaale Rasulullah..." ili "Qaale Khatemu-n-Nabijj" s.a.w.s. ("rekao je Vijesnik Boziji",ili "rekao je Posljednji Poslanik", "s.a.w.s. je skracenica za "Boziji blagoslov, i mir njemu")...


To je bilo kada sam, (kao i ovi sto me sada blate i nazivaju kojekako), vjerovala u "neophodnost" primjene hadisa, zakljucivanja zakona i pravila iz njih, i bila za "sunnet" pejgambera (a o znacenju SUNNALLAH nisam ni razmisljala, bojeci se da ne shvatim "pogresno") i napamet znala (ne racunajuci Qur'an) 40 hadis-Qudsi, i stotinjak probranih iz raznih zbirki, a i one koje nisam napamet znala, mogla sam ih "prepricati" i naci gdje sam koji procitala (to mogu i sad, ne moze se nazor zaboraviti, niti hocu da zaboravim, mnogo ih je mudrih, zanimljivih, informativnih itd).

Tada sam nosila zar da su mi se samo oci vidjele , (i to jedina, tada, u milionskom gradu,- zvali me klinci 'nindza' ali mi nista nije bilo i nece biti tesko samo da je Bog sa mnom zadovoljan) ubijedjena da je FARZ (OBAVEZNO) kao i masu drugih stvari, neke od kojih sam pomenula ranije... da ne duljim.

Sve dok se u razgovoru i hutbama koristi "Qaale rasulullah" mnogo vise i cesce nego "Qaala-llahu-te'ala" (Rekao je Uzviseni Bog) - imami, hodze i'alimi opcenito - nece moci da uspostave JEDINSTVO medju sobom a kamoli medju narodom.

Zato je na nama, na UMMETU da ucinimo ono sto oni nece - jer gube autoritet, kontrolu nad zivotima ljudi, status samozvanih "waarithu-n-nabijjuun" (nasljednicima Poslanika) [mada i za to imaju hadis kao "potvrdu"], gube unosnu profesiju (koja nije nikad ni postojala nego je izumljena nakon sto se prvo "islam" iskomplikovao toliko da je stvorena "potreba" za profesionalnim muslimanima - isto kao crkveni svestenici i ostali "profesionalci" drugih religija.

Za njihov dobitak - na gubitku skoro milijarda (posto ima puno onih koji su Qur'an ucinili osnovom svojih zivota, bez obzira sto jos nije masovno, ljudi nisu imali pristup saznanjima koja im trebaju jer su slijepo slijedili, i slijede, ULEMU) muslimana - ali polahko se Istina priblizava svima koji je zele...

Hvala i Slava Uzvisenom Bogu, Mudrom i Strpljivom...

User avatar
Ahmmed
Posts: 4281
Joined: 21/09/2005 22:28

#19

Post by Ahmmed » 08/01/2007 21:16

Zanimljiva tema.....

No,napisat ću nešto što sam na ovom forumu već više puta napisao....

Islam je, u prvom redu, pravda. Moje je mišljenje da je, Sadamovim pogubljenjem, pravda zadovoljena.Kontekst Kurban Bajrama, način izvršenja smrtne kazne, situacija u Iraku,uloga SAD u svemu tome, dakako, doprinosi određenim dilemama. No, kad je pravda u pitnaju, nema dileme. Sadam Husein, zaslužio je kaznu,kojom je kažnjen. Njegova smrt,odnosno razlog zbog kojeg je nastupila i način na koji je nastupila, šerijatski je opravdana,ako govorimo sa stanovišta islama.
Dakle, Sadam Husein je, uz uvažavanje svih okolnosti koje mogu izazvati dilemu, dobio ono što je zaslužio. Smrtnu kaznu!

pisko
Posts: 213
Joined: 31/03/2006 22:04

#20

Post by pisko » 08/01/2007 22:11

[email protected] postoji i zerra iskrenosti u njihovim srcima,...

Kaze se 'zehra', ovako govore oni kojima smeta -h-.
Ali nebitno, interesantnije je pitanje jesu li krivi hadisi sto su Iracani decenijama trpili Sadamovu diktaturu?A eto, Bosnjaci su se odbranili od dusmana, vjerovatno sto su na vrijeme odbacili hadis?

Bez dzihada srce drago nema nista - eto jesil' to zeljela cuti?On se velica i u Kur'anu i u hadisima, ali ti o tome nesto slabo.
Tvoj dzihad u gornjem primjeru zavrsen je kada si s bratom ronila suze na slusalici, a sada je nastavljen pobijanjem vrijednosti hadisa - bijedno sestro.
Ovdje ti je i dogovor na uporno tupljenje o islamskom jedinstvu.

ragib
Posts: 1528
Joined: 03/05/2002 00:00
Contact:

#21

Post by ragib » 08/01/2007 22:55

Ahmmed wrote:Zanimljiva tema.....

No,napisat ću nešto što sam na ovom forumu već više puta napisao....

Islam je, u prvom redu, pravda. Moje je mišljenje da je, Sadamovim pogubljenjem, pravda zadovoljena.Kontekst Kurban Bajrama, način izvršenja smrtne kazne, situacija u Iraku,uloga SAD u svemu tome, dakako, doprinosi određenim dilemama. No, kad je pravda u pitnaju, nema dileme. Sadam Husein, zaslužio je kaznu,kojom je kažnjen. Njegova smrt,odnosno razlog zbog kojeg je nastupila i način na koji je nastupila, šerijatski je opravdana,ako govorimo sa stanovišta islama.
Dakle, Sadam Husein je, uz uvažavanje svih okolnosti koje mogu izazvati dilemu, dobio ono što je zaslužio. Smrtnu kaznu!
Da te Allah.dz.s nagradi

amrino
Posts: 2502
Joined: 17/11/2006 08:59
Location: amrinoland

#22

Post by amrino » 09/01/2007 09:54

ragib wrote:
Ahmmed wrote:Zanimljiva tema.....

No,napisat ću nešto što sam na ovom forumu već više puta napisao....

Islam je, u prvom redu, pravda. Moje je mišljenje da je, Sadamovim pogubljenjem, pravda zadovoljena.Kontekst Kurban Bajrama, način izvršenja smrtne kazne, situacija u Iraku,uloga SAD u svemu tome, dakako, doprinosi određenim dilemama. No, kad je pravda u pitnaju, nema dileme. Sadam Husein, zaslužio je kaznu,kojom je kažnjen. Njegova smrt,odnosno razlog zbog kojeg je nastupila i način na koji je nastupila, šerijatski je opravdana,ako govorimo sa stanovišta islama.
Dakle, Sadam Husein je, uz uvažavanje svih okolnosti koje mogu izazvati dilemu, dobio ono što je zaslužio. Smrtnu kaznu!
Da te Allah.dz.s nagradi
Ne! Islam je u prvom redu vjerovanje u Allaha dz.s...
Samo Allah moze da oduzme zivot- o cemu ti pricas? Opravdavas islamom jedan divljacki i barbarski cin koji je otvoreni napad na islam, napad u ono najsvetije...? Ne govori nesto u ime islama i sa stanovista islama jer o tome ocigledno nemas pojma!

KOGOD KADGOD
Posts: 789
Joined: 17/11/2006 02:53

#23

Post by KOGOD KADGOD » 09/01/2007 12:32

"ZEHRA" znaci "CVIJET"

"ZERRA" znaci "CESTICA"

...u skladu sa naucnim saznanjima "zerra" mijenja znacenje, jer ima smisao najsitnije poznate cestice, - nekad je bilo "mrvica", pa "zrnce pijeska", pa "atom" pa kako upoznajemo djelice atoma jos sitnije... u biti kada se kaze ZERRA kao npr. - "nikome nece ni zerra nepravde biti ucinjena na Sudnjem Danu" dakle, ni najmanja nepravda nece biti ucinjena...

Ili, poznato je da je vjernicima zabranjen "alkohol".

U stvari, zabranjen je KHAMR - sto ne znaci "alkohol", "vino" itd- postoje arapski ekvivalenti za sva alkoholna pica kao i za rijec "alkohol".

"KHAMR" znaci bilo sta sto "ZAMAGLJUJE UM", - najkoristenija i najkonzumiranija supstanca koja spada u "KHAMR" je tada bilo vino napravljeno od fermentiranih hurmi (datula) i neka druga pica ciji je metod fermentacije tada bio poznat.

Sto je cudesno i duboko mudro, je da Bog ije naveo rijec "alkohol" ili "vino", nego bas KHAMR.

Tek se kasnije shvatilo ZASTO je koristena bas ta rijec KHAMR - nakon pronalazaka raznih metoda pravljenja fermentiranih pica od krompira, grozdja, sljiva, itd, i pronalazenja metoda izolacije opijuma, heroina i drugih DROGA koje nisu "alkohol" ali jesu KHAMR tj. "zamagljuju um"..

Oni koji poznaju historiju a i koji su proputovali Istok, znaju da se cesto u muslimanskim zemljama (u kahvanama i cajhanama "shaj-khana") pusi opijum - kroz "cupove" dopola ispunjene vodom sa "cepom" u kojem se pali opijum (slicno pusenju "trave") i sa strana izlaze tanke "tube" ili "cijevi" zvane CHIBUK kroz koje ljudi vuku dim opijuma koji prvo prolazi kroz vodu i izdizuci se iznad povrsine vode ulazi u CHIBUKE.
Ove "sprave" su se najvise koristile u Turskoj, Maroku, Siriji (tadasnji Shaam) i cesto je opijum misesan sa duhanom i mirisnim zacinima (karanfilic, cimet i sl.) Ni danas nije neobicno naici na grupno pusenje chibuka..

Do "dozvoljenosti" opijuma, marihuane i sl. je doslo preko FETVI (vjerskih zakonskih odluka) razlicitih mezheba koji su se razilazili u misljenjima znacenja rijeci KHAMR i smatrali da samo fermentirana alkoholna pica "zamagljuju um".

Posto ULEMA, kao i obicno, ZAOSTAJE za pravilnim shvatanjem novih koncepata i novih problema (kao o zabrani stampanja Qur'ana kroz stamparske prese) cak i danas postoje neki koji smatraju KHAMR-om samo alkohol.

Poznato je, (ha @digger?), o masovnom uzgajanju MAKA u vrijeme rata izmedju Rusije i Afganistana, biznis je "cvjetao" - bukvalno- ogromna polja su se uzgajala od kojih su zaradjivali pakistanci sa njihove granice, iranci sa njihove strane, cak i su ruski generali imali "dogovore" sa iranskim svercerima da dozvole da se oblasti pod njihovom kontrolom koriste za uzgajanje maka uz velike novcane nadoknade.

Kada su rusi napustili Afganistan, biznis je jos vise "procvjetao" i prosirio se sa polja maka na polja marihuane (kada su u fazi sazrijelih "glava" mala djeca 4-7 godina trce kroz polja i njihova naga tijela, koja nemaju ocite malje, bi se natopila slojevima "smole" koja se sa njih onda "zguli" i ta "smola" se zove hashish) - Talibani su "striktno" primjenjivali "serijat" dok se najveci procenat nepreradjenog opijuma, heroina, hashisha i tone "trave" uvozi na Zapad i u Evropu iz Afganistana.

Medjutim, oni koji iskreno traze da shvate Boziju Objavu, znaju da KHAMR ukljucuje sve vrste supstanci koje uticu na funkicionisanje mozdanih procesa tj. "zamagljuje" ih. Njima nije potrebno da traze "izgovor" i tumace ajete kako njima odgovara - a sto se cini stoljecima...

Slava Bogu koji je Objavu podario covjecanstvu - u kojj nista vazno nije izostavljeno i nista nevazno nije ukljuceno... Qur'an je DETALJAN takvim ga je Bog nazvao, i E-Furqaan "Knjiga koja Razlucuje Istinu od neistine".

Hm...ne shvatam zasto oni koji ne znaju jezik iz kojeg potice odredjena rijec jos isticu svoje neznanje "ispravljajuci" nekog ko u stvari poznaje druge jezike... :roll:

KOGOD KADGOD
Posts: 789
Joined: 17/11/2006 02:53

#24

Post by KOGOD KADGOD » 09/01/2007 12:51

Da je iole vrijedan mog vremena, ne bi mi bilo tesko objasniti zncenje rijeci "DZIHAAD" - ali neki su bas nedostojni znanja.

Kao sto kaze stara izreka (pripisana Muhammedu, a i Isusu, svejedno):

"Nema svrhe kaciti bisernu ogrlicu oko vrata krmeta".

U objasnjenju, Imam Ghazzali (Ihya-Ulumid-Din) kaze da to znaci da se ne dijeli znanje onome ko ga nece znati cijeniti.

Puno toga sam iznijela na ovom forumu, ali mi nije zao - ni ZERRE, - jer ako se nadje JEDNA osoba koja od citanja mojih postova ispravno shvati izneseno i nadje iz toga neke koristi i ojaca vjeru u Uzvisenog Boga - vrijedno je truda.

Neko ce cijeniti, neko ne, ali je vazno da je informacija na raspolaganju, da se ne krije vise ono sto se do sada uspijesno krilo, iako je ovo samo MALI DIO, ako Bog da, polahko cu prevoditi vise i gdje treba pojednostaviti i sazeto izraziti, ali ljudi imaju PRAVO da znaju.

"TUPLJENJE" o "islamskom jedinstvu" je nekome "tupljenje" - dok je milionima vjernika zivotna zelja da vise ne gledaju kako se braca po vjeri medjusobno ubijaju - svi u "Bozije" ime - a Bog nam JASNO kazuje da "Nezamislivo je da vjernik ubije vjernika - osim nehotice"...

Zar moze neko da otvoreno, bez stida i srama, da zastupa ono sto je Bog zabranio - a da u "istom dahu" kaze kako "vjeruje u Bozije Objave"?!... Allahu 'alem... (Bog je Znalac)...

Sto rece neko, cini mi se @black (oprosti ako sam pogrijesila):
"Cudesno je da nas ova Zemlja trpi i nosi..." Bozijim IZUNOM (dozvolom).

bajazit
Posts: 102
Joined: 01/05/2005 17:11

#25

Post by bajazit » 09/01/2007 13:27

za kogod kadgod
nisam ti mislio odgovoriti jer sam rekao sam sebi da se necu vise javljati osim ponekad postati kratki text kao moj odgovor nekim tipusima.moje je misljenje slicno tvom ali sam isto tako shvatio da ljudima a pogotovo onim koji su od djetinjstva skolovani da mrze mumine i muminke je uzalud govoriti i objasnjavati cistocu i savrsenost Allahove dz vjere.
jos jednom ti hvala na pozivu i zamolio bi te bez sarkazma u tvojim buducim replikama.to ipak mislim nije tvoj nivo(ili se mozda varam)a i neprimjetno kvari dusu.
samo ce onaj koji Allahu srca cista dodje spasen biti-kur'an-su'ara,89

Post Reply