Ljubitelji Rusije i razum

Post Reply
TomANDJerry

#1 Ljubitelji Rusije i razum

Post by TomANDJerry »

Pokrecem ovu temu nakon clanka o Rusiji na klix-u ... https://www.klix.ba/vijesti/regija/puti ... /171219104

Na komentarima ispod clanka se vidi velika podrska i ljubav prema Rusiji onih koji su ga procitali ... Rekao bih da je odnos pozitivnog/negativnog misljenja prema Rusiji nekih 80% naprema 20% ... ako uzmemo u obzir da je vecina onih koji komentiraju ljudi koji vole BiH kao svoju drzavu ili barem da je 90% takvih , dobivamo da je odnos pozitivno/negativno misljenje prema Rusiji u BiH medju Bosnjacima, Bosancima, Hrvatima koji vole BiH, Srbima koji vole BiH, ostalima koji vole BiH nekih 75% pozitivno , 25% negativno

Ovdje se ne radi samo o ovome clanku nego i drugima gdje se moze vidjeti slican omjer. Ove komentare i pluseve i minuse na njih dozivljavam kao neku anketu, ispitivanje javnog misljenja - pa prema zakonu velikih brojeva ove rezultate drzim donekle vjerodostojnim. Iako se moze ovo donekle umanjiti kaorezultat da kod nas jos svi ljudi nemaju pristup/ne koriste internet , a oni koji koriste su glasovali na ovim anketama - a onda su po automatizmu oni podlezni internet teorijama zavjera i ostalim glupostim koje obicno velicaju Rusiju.

Zelim cuti objasnjnje ostalih kako je moguce da narod koji je prezivio genocid - dakle najstrasniji moguci zlocin ... moze da nekoga tko podrzava stranu koja je pocinila taj zlocin, koja ne dozvoljava da jedna simbolicna rezolucija u UN-u koja osudjuje taj zlocin prodje , i ko je po svim akcijama koje radi otvoreni neprijatelj ove drzave --- kako narod moze da velicina jednu takvu stranu , dakle Rusiju

Volio bih cuti objasnjenja ostalih clanova foruma, i volio bih da se ne skrece sa teme pa da se prica o USA, Palestini, Jevrejima koji tajno upravljaju svijetom ... nego samo o tome da probosanska strana ima tako pozitivno misljenje o Rusiji (neka je i 50% naroda, premda ovi rezultati obicno govore drugacije) ako je i slijepcu jasno o tome koga Ruska politika favorizira i kakvo moralno dno je Rusija dotakla kada je stavila veto na rezoluciju o Srebrenici

P.S. prvi put otvaram temu na Klixu pa mozda neke stvari nisam napisao kako treba , ili nisu skroz lako razumljive sta pokusavam da kazem
Krokodajl

#2 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by Krokodajl »

Da pitaš Klix SDA bi izgubila na izborima a ona Sabina bi haman bila izabrana u predsjedništvo ispred svakog naroda i bile bi tri Sabine u presjedništvu.

(mislim komentatore te, ne klix kao portal)
TomANDJerry

#3 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by TomANDJerry »

Krokodajl wrote:Da pitaš Klix SDA bi izgubila na izborima a ona Sabina bi haman bila izabrana u predsjedništvo ispred svakog naroda i bile bi tri Sabine u presjedništvu.

razumijem poentu , ali mislim da je netacna .. SDA ima tacno onoliku podrsku kakvu bi i ocekivao , problem jeste sto oni koji su u ovim recimo anketama protiv SDA obicno ne izlaze na izbore i glasaju

Ti dakle mislis da pro-bosanska strana ustvari nema pozitivno misljenje o Rusiji ... mozda , ali ja vec dugo vremena na svim komentraima vezanim za Rusiju na Klix-u i drugim pro-bosanskim portalima u worst-case scenariju vidim barem 50% pozitivnog misljenja o Rusiji - i ne samo na portalima , nego cesto i u stvarnom zivotu gdje ljudi Rusiji i Putina zamisljaju kao nekoga tko ce sa macem kralja Artura doci i osloboditi nas sve od strasnog zapada.
Krokodajl

#4 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by Krokodajl »

TomANDJerry wrote:
Krokodajl wrote:Da pitaš Klix SDA bi izgubila na izborima a ona Sabina bi haman bila izabrana u predsjedništvo ispred svakog naroda i bile bi tri Sabine u presjedništvu.

razumijem poentu , ali mislim da je netacna .. SDA ima tacno onoliku podrsku kakvu bi i ocekivao , problem jeste sto oni koji su u ovim recimo anketama protiv SDA obicno ne izlaze na izbore i glasaju

Ti dakle mislis da pro-bosanska strana ustvari nema pozitivno misljenje o Rusiji ... mozda , ali ja vec dugo vremena na svim komentraima vezanim za Rusiju na Klix-u i drugim pro-bosanskim portalima u worst-case scenariju vidim barem 50% pozitivnog misljenja o Rusiji - i ne samo na portalima , nego cesto i u stvarnom zivotu gdje ljudi Rusiji i Putina zamisljaju kao nekoga tko ce sa macem kralja Artura doci i osloboditi nas sve od strasnog zapada.
Ljudi su očajni, razočarani u zapad u njihovo nereagovanje, u njihovu lijenost, Rusiju mnogi vide kao alternativu ili neku vrstu otpora ludosti ili razumu.

Nema to veze previše sa genocidom, kod nas ljudi (Bošnjaci) gledaju pozitivno i na SDS koji je za razliku od Putina i njegove vlasti kreirao i provodio genocid.
babanovac

#5 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by babanovac »

Brkati diktator se okrenuo Rusiji, pa tako i poturice. Samosvijest je na nivou planktona. Amanet.
horkesh

#6 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by horkesh »

Prva ti je greška bila otvoriti tu septičku jamu zla, mržnje i poganosti koja se naziva klixova sekcija za komentare.

Druga greška ti je vjerovati tim glasovima. Ima likova koji mijenjaju jedan te isti nick u varijacijama svaki dan, kao čarape.

Onda ima komentara koji nakon dvije minute imaju 200 glasova.

Prepustit ću tebi da zaključiš koliko su klixovi komentari podložni manipulacijama :lol:
TomANDJerry

#7 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by TomANDJerry »

Krokodajl wrote:
TomANDJerry wrote:

Ljudi su očajni, razočarani u zapad u njihovo nereagovanje, u njihovu lijenost, Rusiju mnogi vide kao alternativu ili neku vrstu otpora ludosti ili razumu.

Nema to veze previše sa genocidom, kod nas ljudi (Bošnjaci) gledaju pozitivno i na SDS koji je za razliku od Putina i njegove vlasti kreirao i provodio genocid.
Mozda je donekle problem i moj stav koji je otprilike takav da kada se radi o genocidu u Srebrenici tu nema pregovora , svatko tko ga ne osudjuje je po automatizmu zao i neprijatelj ... e sada , ponekad sa neprijateljima moras praviti drzavu - ali i dalje moras biti svijestan o kome se radi

Da se Rusija sutra izvine za svoju akciju u UN-u , da kazu pogrijsili smo - onda OK ... ali Ruska politika je ista danas kao i tada. Sta je sve Njemacka morala uraditi i koliko se desetljeca izvinjavati za Holokaust da bi postala normalna drzava , i opet ne znam da li je Jevreji kao takvu vide. Da li je moguce da Bosnjacima genocid u Srebrenici toliko malo znaci , da ce zbog nekoliko glupih teorija zavjera preci preko toga da neko gazi po tim zrtvama. Ili mozda ja previse ocekujem.

Ponovo , o svemu se moze razgovarati - ali ja sam uvijek mislio da o genecodi i onima koji ga podrzavaju nema pregovora ... radi se o ljudima koji su neprijatelji covjecanstva , a ne samo zrtava tog istog genocida.

P.S. samo da se razumijemo , ja nisam neki extremista/nacionalista , mnogi moji stavovi su takvi da bi me probosanska strana streljalja (stari most u mostaru je bio legitimni vojni cilj , u BiH se desi gradjanski rat kao sto je sud i presudio) --- ali ponovo o genocidu nebi smijelo biti pregovora
babanovac

#8 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by babanovac »

TomANDJerry wrote:

Mozda je donekle problem i moj stav koji je otprilike takav da kada se radi o genocidu u Srebrenici tu nema pregovora , svatko tko ga ne osudjuje je po automatizmu zao i neprijatelj ... e sada , ponekad sa neprijateljima moras praviti drzavu - ali i dalje moras biti svijestan o kome se radi

Da se Rusija sutra izvine za svoju akciju u UN-u , da kazu pogrijsili smo - onda OK ... ali Ruska politika je ista danas kao i tada. Sta je sve Njemacka morala uraditi i koliko se desetljeca izvinjavati za Holokaust da bi postala normalna drzava , i opet ne znam da li je Jevreji kao takvu vide. Da li je moguce da Bosnjacima genocid u Srebrenici toliko malo znaci , da ce zbog nekoliko glupih teorija zavjera preci preko toga da neko gazi po tim zrtvama. Ili mozda ja previse ocekujem.

Ponovo , o svemu se moze razgovarati - ali ja sam uvijek mislio da o genecodi i onima koji ga podrzavaju nema pregovora ... radi se o ljudima koji su neprijatelji covjecanstva , a ne samo zrtava tog istog genocida.

Turski parlament nije izglasao rezoluciju o genocidu, sto neke nije sprijecilo da im ostave Bosnu u amanet.
TomANDJerry

#9 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by TomANDJerry »

babanovac wrote:
TomANDJerry wrote:

Turski parlament nije izglasao rezoluciju o genocidu, sto neke nije sprijecilo da im ostave Bosnu u amanet.
Da , ali iz raznih postupaka Turske i izjava/poruka koje dolaze od zvanicne Turske vlade mozemo zakljuciti koji je njihov stav o genocidu ... nema ni potrebe da se dodatno o tome izjasnjavaju. Dok Ruski stav smo mogli naslutiti i prije glasanja u UN-u i on je tamo jos samo potvrđen, dakle nije ista situacija ... i ne samo da je potvrđen na nacin da ostanu suzdrzani (sto bi opet po meni bilo pljuvanje po zrtvama) nego je upravo zbog njihovog glasa sve propalo

Ja razumijem da je to samo simbolicna gesta simbolicne svijetske vlada (sto je UN ustvari), ali upravo takvi potezi su bitni - jer ti jasno pokazuju stav pojedine strane .... a znati stav pojedine strane je bitno iz razloga sto na osnovu njega mozes da predvidis ponasanje te strane u buducnosti

P.S. samo da se razumije , nisam nikakav ljubitelj Turske ... ali moramo biti iskreni o tome kakav je stav Turse/EU/USA/Velike Britanije , a kakav Rusije/Srbije/RS-a
fosna2014

#10 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by fosna2014 »

Rusi trenutno vode razumniju politiku od Amera. Zbog toga ne cudi sto veliki broj Muslimana u svijetu podrzava Rusiju. Tako i u Bosni. Rusi nisu odgovorni za genocid u Srebrenici, pa prosjecni Bosnjak i ne vidi Rusiju kao nekog neprijatelja. Cak stavise, duboko unutra Bosnjak zeli saradnju sa Rusijom preko Turske.
Point.

#11 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by Point. »

Umjesto prema Zapadu i EU da tezimo, mi se kao okrecemo jebenim totalitarnim istocnim rezimima gdje jedni te isti vladaju vec 20 godina i gdje se za svaki vid kriticnog misljenja ide u haps pod smijesnim optuzbama. Kao narod tonemo sve dublje i dublje i jadni mi ako se uzdamo u negatore genocida i brkatu "bracu" koja je to nijemo posmatrala. Nabijem i Rusiju i Tursku na glogov kolac.
kiligonzales

#12 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by kiligonzales »

Rusija jeste igrala prljavu igru u BiH tokom rata dajuci podrsku Srbima, nisu ni prvi ni posljednji u tome, to je isto radila Miteranova Francuska, a bome i Mejdjorova Britanija. Ova dva zadnja pomenuta lika su bili dio protivnika protiv zapadne vojne intervencije u BiH. Naravno Rusi su otvorenije stajali na strani Srba i davali istima podrsku. Dosta je dobrovoljaca iz Rusije doslo u BiH da ratuje, najblize groblje ruskih dobrovoljaca je s druge strane Trebevica.Poslje rata takodjer isti su davali podrsku Srbima, ali toopstaje zahvaljujuci nekim tradicionalnim odnosima Srba i Rusije.

Druga strana price je ta da je Rusija jedna od zemalja koji garantuju Dejtonski sporazum, a time stite suverenitet i teritorijalni integritet BiH i njen medjunarodno pravni poredak. Bice da je i ovakva BiH slika i prilika zelja velikih sila.

Otuda necije simpatije a i protivljenje Rusiji.
Last edited by kiligonzales on 19/12/2017 23:31, edited 1 time in total.
Challenger__

#13 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by Challenger__ »

Pozitivno vrjednovanje RF nije nikakav bosanski, on je globalni fenomen. Podsjećam da je ikona liberala, Barack Obama, dramatično upozoravao Britance da ne glasaju za Brexit, "jer je to poklon Putinu". Izglasan je Brexit. Još bizarnija stvar se desila u USA gdje je poražen kandidat koji je još izrazitije koristio antirusku retoriku.

Jednostavno, "elite" nazovi-zapada su iskompromitovane, nekredibilne, bez iskrenog poštovanja i dubljih simpatija, širom globusa.

Tako je i kod bosansko-hercegovačke većine.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#14 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by _BataZiv_0809 »

kiligonzales wrote:Rusija jeste igrala prljavu igru u BiH tokom rata dajuci podrsku Srbima
Neki primjer?
Challenger__

#15 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by Challenger__ »

_BataZiv_0809 wrote:...
gdje si Batice, kakav si, jesi l' dobar?
zrakomlat

#16 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by zrakomlat »

Ne znam šta bih mislio o rezoluciji. Imam osjećaj da je rezolucija i predložena a pretpostavljali su da će Rusi uložiti veto. I tako, oni koji su mogli spriječiti genocid, koji se dogodio njima pred nosom, koji su nam oduzeli mogućnost da se branimo uvodeći embargo na oružje, kroz prijedlog neobavezne rezolucije opraše svoju savjest. Ono mi smo pokušali, nije do nas, Rusi su krivi.

A i Rusi su djubrad samo taka uglavnom, jbga, može im se. Bili bi i mi da nas ima 300 miliona i oružja do zuba :D

A inače malo mi je glupo gledati koga srbi po svijetu simpatišu, pa onda toga zamrziti ili navijati kontra. Nema to smisla baš.
Last edited by zrakomlat on 19/12/2017 23:45, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#17 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by _BataZiv_0809 »

Challenger__ wrote:
_BataZiv_0809 wrote:...
gdje si Batice, kakav si, jesi 'l dobar?
Moze valjat. Sta ima ktb? Sta cinis?
Challenger__

#18 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by Challenger__ »

_BataZiv_0809 wrote:Moze valjat. Sta ima ktb? Sta cinis?
Dobro je. Dobro. Gura se na više.
asker

#19 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by asker »

Kao Bosnjak, mislim da je ogromna greska Bosnjacke/proBosanske strane sto ne koketiraju i sa Rusijom. Misljenja sam da bi imali samo korist od toga.
Kolinda ide na noge Vladimiru, ide i Angela, i Redzep, i svi redom................to je sila koja se nemoze zanemariti.
Gledam ove trakavice oko gasa, da neka delegacija na visokom nivou ode tamo i objasni ko je veliki konzument, i predstavi mogucnosti nekih tokova klinaca palaca, brzo bi Ruje zanemarili malog i nebitnog Milorada.
Da se malo ide na kartu kako su Rusi historijski antifasisti, borci protiv ugnjetavanja, ratnih zlocina, genocida, mozda bi i neke rezolucije prosle u UN-u. Tamo vec izvozimo voce i povrce, kazu uskoro i meso. Nasih kamaru ljudi je radilo ili jos uvijek radi tamo (@spreca :-D ), pricam o Bosnjacima. Prije mozda 10-ak ili vise godina, kao ova pomama za EU (od Slovenije pa prema Njemackoj), tako je iz mog naselja ogroman broj ljudi radio u Rusiji za dobre pare. Masa obrtnika, firme otvarali tamo, velike pare zaradjivali.

Mislim da nije kasno ni sad, porazit velikosrbe njihovim oruzjem.

Sve sto treba nabit im na nos, onako lagano diplomatski kad se razviju neki bolji odnosi. Ubijedjen sam da bi se Ruska politika prema BiH uveliko promjenila.
kiligonzales

#20 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by kiligonzales »

_BataZiv_0809 wrote:
kiligonzales wrote:Rusija jeste igrala prljavu igru u BiH tokom rata dajuci podrsku Srbima
Neki primjer?
Povelik broj ruskih dobrovoljaca u VRS, ,ruske, pa i ukrajinske unproforce je bio los glas, ne bas skrivena podrska rukovodstvu Srbije i RS tada, utrpali su im u Srbiji i po koju obuku, a bome i naoruzanje, diplomatija im se suvise puta pokusala zauzeti za Srbe , kao i danas, sad da li su podrzavali disoluciju BiH to je dobro pitanje jer su bili jedna od prvih zemalja koji su priznali BiH jos u aprilu 1994. godine. Bice da su Srbe podrzavali iskljucivo jer su oduvijek bili sredstvo Rusije na ovome prostoru i garant njenog geopolitickog prisustva . Rusija je i tada pokazala neka druga lica, koja govore da im je bitan bio kes, recimo prodavali su oruzje Hrvatima, Tudzmana je Jeljcin odlikovao medaljom Zukov radi toga sto su imali finu trgovinu oruzja u ratu i td.

Ako se sjetim napisem jos koju rijec o tome.
Krokodajl

#21 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by Krokodajl »

Ma ja,

Dinastija Kenedi, Dinastija Buš, Dinastija serija, al to se upakuje fino u fensi šmensi, demokratija, ljudska prava, maše gej zastavom pa znači da je progresivan, postuje na tviteru, prati trendove, okreće fidžet spinere, ljubi djecu malu, igra košarku, pali menoru za hanuku, živi Američki san jebote mora da valja, džaba što narod na ulici šuta kartonske kutije, a oni i što imaju kuće su isto od kartonskih kutija, al zapad je to brato moj, vozi auto na lizing ima kuću na kredit, djeca se školuju na kredit, ima tv na kredit u trgovini koja isto radi na kredit i kojoj je banka sjela na hipoteku, a ta banka nije solventna ni bonitetna al zato babo te banke ima pranđeda koji 1900 i neke istreso neke pare iz džepa da osnuje FED, ima vojsku deset miliona ljudi se bori, "brane američki način života"; sinovi robova i ilegalnih imigranata iz meksika, ima kul portret okićen bedževima iza orao i američka zastava, šehidio na nekom brdu u južnom Darfuru boreći se za Ameriku i druga predsjednika, al će mu dženazu prenositi na TV, a sin će imat tu čast da šehidi pod istom zastavom pod kojom je i babo, jer cool je boriti se za USA, cool je boriti se za demokratiju, rame uz rame sa Al Kaidom.

Nakon par godina djecu će mu ionako banka išćerat iz kuće, na mjestu kuće će napraviti trgovinu fidžet spinera, da nove generacije meksikanaca mogu kupovati to, jer onog Indijca što će kupiti tu kuću zabole što je babo od malog šehidio za USA, on ima pare, a ti nemaš, kupit će i onaj mezar od tvog babe, jer ima fin pogled na Lincoln memorial, napravit će tamo javni WC, da se moš za fejsbuka selfijat kako sereš i imaš pogled na Lincoln memorial.

Evo letimo na zapad, ubismo se kako će nam lijepo biti.
Heller

#22 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by Heller »

Ni meni nije jasno kako mogu Turke gotivit i volit.
Acid25

#23 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by Acid25 »

TomANDJerry wrote:...nakon clanka o Rusiji na klix-u...

Na komentarima ispod clanka... ...podrska i ljubav prema Rusij...

...dozivljavam kao neku anketu, ispitivanje javnog misljenja...
..ove rezultate drzim donekle vjerodostojnim...
:-) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

U komentarima na Klix-u sam pronašao smisao života.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

omg
over and out
:lol:

Image
dobojlija81

#24 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by dobojlija81 »

_BataZiv_0809 wrote:
Neki primjer?
"U nastavku haškog procesa Ratku Mladiću, svjedok odbrane Andrej Demurenko izjavio je juče da Vojska Republike Srpske nije mogla ispaliti minobacačku granatu koja je, u avgustu 1995, ispred pijace Markale ubila i ranila desetine građana Sarajeva.

Ruski pukovnik Demurenko bio je u to vrijeme načelnik štaba Unprofora u sektoru Sarajevo i učestvovao je u istrazi o eksploziji."

ako ti ovo nije primjer pokenjam se i tebi i njemu u usta :run:
jao_situacije

#25 Re: Ljubitelji Rusije i razum

Post by jao_situacije »

mi sa rusima nemamo problema, naš problem je što se dodiku i četnicima ostavilo prostora da oni nešto pametuju i idu u moskvu
kad je neki probosanski političar otišao u moskvu ?
nikad.
Post Reply