Ljubicice

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
senainter

#1 Ljubicice

Post by senainter »

Molim vas recite gdje mogu nabrati sumskih ljubicica? Tacno mjesto i ako moze sto brze da odgovorite dok im vrijeme nije proslo, ako vec nije :-)
Hvala
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: Ljubicice

Post by PipiDugaDevetka »

Image
Viola odorata
amko76

#3 Re: Ljubicice

Post by amko76 »

Evo kod mene u bašti, ali od neki dan, ne znam ima li ih još uvijek. Idi negdje na neku livadu mora biti.

Image
senainter

#4 Re: Ljubicice

Post by senainter »

Pa kad bi znala tacno al ne znam Ovako se mogu ubiti lutajuci i trazeci ljubicice. Htjela sam praviti sok, a one se mogu i dekorativno kriztalzirati u seceru pa stavljati na kolace i torte. Mnjam, al taj sok od njih je odlican.
Znam da si vidjala negdje prema vrelu Bosne, al to je sve pored puta, da mi je negdje gdje se ne hoda.
Uglavnom ako se sjetite, javite
Danas ipak cu praviti samo sirup i salatu od maslacka :-)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#5 Re: Ljubicice

Post by PipiDugaDevetka »

senainter wrote:Pa kad bi znala tacno al ne znam Ovako se mogu ubiti lutajuci i trazeci ljubicice. Htjela sam praviti sok, a one se mogu i dekorativno kriztalzirati u seceru pa stavljati na kolace i torte. Mnjam, al taj sok od njih je odlican.
Znam da si vidjala negdje prema vrelu Bosne, al to je sve pored puta, da mi je negdje gdje se ne hoda.
Uglavnom ako se sjetite, javite
Danas ipak cu praviti samo sirup i salatu od maslacka :-)
E, neću ti reći pa, makar me kaznila ignorisanjem, ti da počupaš ljubičice za soka i torti, a mi da ne možemo uživati u biodiverzitetu prirodne baštine. Da barem počupaš cvjetove, pa da dogodine naraste opet i zamiriše opojnim mirisom, jok počupaš korijenje pa livada bude kao moja bosoglavost sa kabriolet frizurom.

Tako i kaćuni, prvo cvijeće ispod snijega nestaju jer ih vrle domaćice koriste za spravljanje sokova.

I gljive kada se beru ne smiju se sve redom pobrati, nego ostaviti i za dogodine.

LIJEPI MOJ BIODIVERZITET!
:D
blesava

#6 Re: Ljubicice

Post by blesava »

dodji kod mene pa se naberi do mile volje, ljubicica i po, marka i po
senainter

#7 Re: Ljubicice

Post by senainter »

Ljubicica i po marka i po , jeftino pravo :D
Pa valjda ima dovoljno ljubicica po sarajevskim sumama da se napravi litar soka a da se ne mora pocupati cijela livada, svasta.
Uglavnom, kolko ja znam, kacuni su otrovni i od njih se ne pravi nista, tako da ti je malo pogresna ta informacija
senainter

#8 Re: Ljubicice

Post by senainter »

Prodje godina, jos niko da mi kaze gdje ima ljubicica :D
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#9 Re: Ljubicice

Post by un1ted »

senainter wrote:Prodje godina, jos niko da mi kaze gdje ima ljubicica :D
Kod mene ispod prozora

Sent from my SGH-I997 using Tapatalk 2
senainter

#10 Re: Ljubicice

Post by senainter »

Eto treba mi 50 cvjetova za litar soka :-D
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#11 Re: Ljubicice

Post by un1ted »

senainter wrote:Eto treba mi 50 cvjetova za litar soka :-D
Dodj vala skupa cemo brati. Ako nestabe kod komsije cemo krasti

Sent from my SGH-I997 using Tapatalk 2
code black

#12 Re: Ljubicice

Post by code black »

senainter wrote:Ljubicica i po marka i po , jeftino pravo :D
Pa valjda ima dovoljno ljubicica po sarajevskim sumama da se napravi litar soka a da se ne mora pocupati cijela livada, svasta.
Uglavnom, kolko ja znam, kacuni su otrovni i od njih se ne pravi nista, tako da ti je malo pogresna ta informacija
Nije istina, tucak kacuna koristi se kao zacin i to je jedan od najskupljih .
code black

#13 Re: Ljubicice

Post by code black »

da, ljudi su zamijenili strijemuz (ovu ga jos i medjedji luk) i mrazovac. u principu, ako je biljka u svijetu, onda je lako razlikovati jer su kod strijemuza cvijetovi bijeli, dok su kod mrazovca ruzicasti. medjutim, problem je ako biljka ne cvijeta pa se listovi lako mogu zamijeniti. naime listovi mrazovca su otrovni, a listovi strijemuza jestivi. eh sada, kako biti siguran sta je sta? dovoljno je otkinuti dio lista i protrljati kroz prste,ako se osjeti intenzivan miris bijelog luka, ona je to strijemuz. pored toga, u sumi, gdje se nalazi mnogo tih biljaka, osjeti se miris bijelog luka.

eh kacun ili safran :)

kacun cvijeta u rano proljece, a safran u jesen, tako je najlakse preponati koji je koji :) jer su cvijetovi prilicno slicni, pa za ljude koji se ne bave time, nije lako na prvi pogled.
senainter

#14 Re: Ljubicice

Post by senainter »

Cek, zar hocete reci da je kacun isto sto i ultraskupi zacin safrana?!
Mislila sam da je kacun otrovan .. tako samo procitala, i to smrtno ...
eluna

#15 Re: Ljubicice

Post by eluna »

senainter wrote:Ljubicica i po marka i po , jeftino pravo :D
od kaćuna se pravi salep .......... čini mi se da tako piše u jednoj knjizi, provjerim popodne pa javim
eluna

#16 Re: Ljubicice

Post by eluna »

senainter wrote:Cek, zar hocete reci da je kacun isto sto i ultraskupi zacin safrana?!
Mislila sam da je kacun otrovan .. tako samo procitala, i to smrtno ...
kaćuna ima više vrsta
eluna

#17 Re: Ljubicice

Post by eluna »

Biljke planina Bosne i Hercegovine,

Strana 192 - okruglasti kacun, siroko rasprostranjen na nasim planinama

Strana 193 - KACUN, SALEP, Green - winged Orchid, Orchis morio L., osusen gomolj se koristi za pripremu ljekovitog napitka poznatog kao salep

:)

Strane 194,195,196,197 i 198 su sve razliciti kacuni koji rastu po nasim planinama
Post Reply