Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Loreley

#376 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by Loreley »

Ne. neću podjelu, ali je činjenica da vi ne želite zajedničku državu sa nama i tu ne trebamo imati više iluzija. Sa Srbijom je nećete nikada imati jer vam je svjetski policajac neće dati, tako da ćete ostati mali sitni feud negdje između Sarajeva i Zagreba koji se trudi da što više zagorča život svakom svom susjedu. Vozim se nedavno vozom Zagreb - Sarajevo i sve ide OK kroz Hrvatsku i Federaciju. Kroz RS stoji voz na svakom ćošku, na svakoj neoznačenoj stanici, djeca se voze u školu od sela X do sela Y. Na svaki način se trude da uspore ionako spori međunarodni voz. U busu mi puštaju neku pjesmu u kojoj se svako malo pjeva refren - Republika Srpska. Ma OK, uživajte u svojoj sreći, svojoj dembeliji, svom raju na zemlji. Ne znam samo zašto se onda toliko bunite kad vidite hrvatske i turske zastave, zašto vas smeta kad mi slavimo svoje, zašto se Dodik miješa i minira našu filigransku federaciju, šta ga se tiče treći entitet kad već ne želi dati ni pedalj svete hrvatske zemlje Plehana?
cogni

#377 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by cogni »

Loreley wrote: O kakvoj ti krivici pričaš?
Ja ne svaljujem nikakvu krivicu, samo sam imala priliku zadnjih dana uvjeriti se da nas sarajevski Srbi mrze možda i više nego 1992.
Cim si pitala o cemu pricam, opet si to uradila. Jesi li obisla sve sarajevske Srbe ili barem statisticki znacajan uzorak koji obuhvata sve moguce kategorije? Pa da kazes petina sarajevskih Srba nas mrzi, desetina, polovina, 90%, sestina, 85.6%, al opet svakako ne svi. Procitaj malo svoje recenice, skoro u svakoj generalizujesh, i to uvijek negativno, pricas o Srbima u cijelini umjesto o pojedincima ili grupama. AKo neki Srbin uradi ili kaze nesto loshe onda su to uradili Srbi, a ako uradi nesto dobro onda je pojedinac, i tada naravno nema generalizacije.
cogni

#378 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by cogni »

Loreley wrote:Ne smije se dozvoliti da ljudi kao Dodik dovode opstanak Federacije u pitanje, da zavađaju Bošnjake i Hrvate. Vidim da je momentalno glavna srpska misija u BiH posvađati Bošnjake i Hrvate.
Cak i da je to istina, to onda ne govori nista narocito o Dodiku, vec o Bosnjacima i Hrvatima. AKo je tacno da su Bosnjaci i Hrvati toliko glupi da su se zavadili zbog Dodikovih poteza onda ja mislim da sa Bosnjacima i Hrvatima nema suzivota jer su preglupi.
Naravno, ja ne mislim da Dodik moze biti uzrok svadji, vec mozda moze malo da kuri vatru, u najboljem slucaju.
Tomislav MO

#379 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by Tomislav MO »

cogni wrote:
Loreley wrote:Ne smije se dozvoliti da ljudi kao Dodik dovode opstanak Federacije u pitanje, da zavađaju Bošnjake i Hrvate. Vidim da je momentalno glavna srpska misija u BiH posvađati Bošnjake i Hrvate.
Cak i da je to istina, to onda ne govori nista narocito o Dodiku, vec o Bosnjacima i Hrvatima. AKo je tacno da su Bosnjaci i Hrvati toliko glupi da su se zavadili zbog Dodikovih poteza onda ja mislim da sa Bosnjacima i Hrvatima nema suzivota jer su preglupi.
Naravno, ja ne mislim da Dodik moze biti uzrok svadji, vec mozda moze malo da kuri vatru, u najboljem slucaju.

Sa ovime se potpuno slažem, iako se ne slažem da je Dodik uzrok svađe (nije baš tako jednostavno), ipak je jadna i tužna istina da je narod u cijeloj BIH nevjerojatno glup. Još gore, obrazovanje je sve lošije, oni pametniji odlaze i polako ulazimo u krug siromaštva gdje nedostatak sposobnih i obrazovanih uzrokuje lošu ekonomiju, koja onda uzrokuje loše obrazovanje, korupciju, lošu zdravstvenu zaštitu, što onda opet uzrokuje još manji broj sposobnih i obrazovanih, što opet uzrokuje još lošiju državu, koja onda opet...

Kroz par iteracija odošmo svi skupa u mp3, pa se vi zajebajite. :oops:
exliberal

#380 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by exliberal »

Loreley wrote:
dalinton wrote:
Loreley wrote: nemam više iluzija o bilo kakvom suživotu sa Srbima.
Loreley wrote:E pa poruči Dodiku da nismo svi budale.
Šta je po tebi rješenje ? Ne sumnjam da ima još takvih kao ti samo neće javno da kažu.
Ne možeš natjerati nekoga da živi s tobom ako on neće. Ovaj interregnum ovakav kakav je može trajati vječno. Rješenje je u jačanju Federacije i u europskim integracijama. Na Cipru se desila slična situacija, Turci su uzeli svoj dio, a onda kada je grčki dio ulazio u EU ponovno su željeli biti u sastavu ciparske republike. Ovaj put su ih Grci odbili. Federacija gubi previše vitalne snage na RS umjesto da baci težište na EU priključenje. Ne smije se dozvoliti da ljudi kao Dodik dovode opstanak Federacije u pitanje, da zavađaju Bošnjake i Hrvate. Vidim da je momentalno glavna srpska misija u BiH posvađati Bošnjake i Hrvate.
Ajde reci mi nesto posteno.
...ti kao hrvatica mozes li mi reci sta su hrvati uradili da se popravi zivot i razumjevanje izmedju bosnjaka i hrvata. Pa govoris srbi mrze bosnjake , srbi ovaki , srbi onaki....de otidji malo do zapadnog Mostara, Stoca, Virteza... pa pitaj bracu hrvate koliko vole bosnjake i dali zele da sa njima zive?
Slazem se sa tobom da federacija treba mnogo da ojaca prije nego sto se okrenu prema srbima i pocnu da pricaju o preuredjenju drzave ali cinjenica je koliko god da se hrvati zalili da ih bosnjaci MAJORIZUJU po Sarajevo mnogo je veci RASIZAM sa hrvatske strane gdje ste vi zapisali teritoriju.
Znas kako kazu pocisti prvo pred svojim vratima pa onda kritikuj tudje dvoriste.
pozdrav od sarajevskog srbina
zavrzlama

#381 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by zavrzlama »

dalinton wrote:
zavrzlama wrote:
Samo pitam kako pojedinci zamišljaju cjelovitu BiH bez suživota?
Lijepo ukine se diskriminacija u entietima ....recimo u manjem entiteu se promijeni ime entiteta..ukinu prefiksi "srpski.srpska"..zabrane cetnicke i ustaske organizacije itd...pa ko hoce nek zivi jedni s drugim a ko ne zeli nek zivi jedni pored drugoh i rijesena stvar...

a drugo BIH jest cjelovita ali nije zbog fasistickih i separatistickih teznji zasad jedninstvena...

a trece "kako pojedinci zamišljaju cjelovitu BiH bez suživota" pitaj Tudjmana kako drzava moze biti cjelovita bez suzivota...to srbi iz Hrvatske najbolje znaju...s toga pamet u glavu i ne prdit puno o secesiji i svojatanje dijelova BIH za vlasnistvo jednog naroda..
Nisam pitao proroka već gospođu kojoj ne smetaju četnici, ustaše, nazivi entiteta... već Srbi. Mada i ti bi mogao pod ruku sa njom pošto vidim da prijetiš Tuđmanovim metodama.
salonac ja ne prijetim .ja dajem primjer kao su neki ostvarili cjelovitost ..a ti kao posteni srbin se samozapali na sred Banja Luke iz stida sto se fasizam i aparthejd propagaira u ime srpskog naroda u tom entietu...ako si posten i pravi srbin...medjutim vidim da nisi nego si cak i salonski cetnik nizeg ranga..

da sutra Tihic ili Silajdcic progalse "muslimansku republiku" ja bi se iz protesta samozapalio na sred Sarajeva..jeli tebe stid sto se entitet zove po jednom narodu...ako te stid onda si srbin ,ako nije onda si fasista i cetnik...eto ovdje se na forumu izjasni o tome ..cekam odgovor..
dalinton

#382 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by dalinton »

zavrzlama wrote:...ako te stid onda si srbin ,ako nije onda si fasista i cetnik...eto ovdje se na forumu izjasni o tome ..cekam odgovor..
A ti si taj koji će odrediti ko je Srbin a ko fašista i četnik ?
zavrzlama

#383 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by zavrzlama »

dalinton wrote:
zavrzlama wrote:...ako te stid onda si srbin ,ako nije onda si fasista i cetnik...eto ovdje se na forumu izjasni o tome ..cekam odgovor..
A ti si taj koji će odrediti ko je Srbin a ko fašista i četnik ?
ponovo pitam

dali se stidis sto se jedan od entiteta zove "republika srpska" u kojo zive tri konstitivna i ravnopravna naroda...hocu odgovor..

ja bi se stidio da se jedan entiete zove "republika muslimanska" jer to bi bio fasizam i aparthejd prema drugim narodima....
Last edited by zavrzlama on 30/08/2008 19:52, edited 1 time in total.
fantom slobode

#384 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by fantom slobode »

Bas se pitam da li ce odgovoriti :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
cogni

#385 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by cogni »

zavrzlama wrote: dali se stidis sto se jedan od entiteta zove "republika srpska" u kojo zive tri konstitivna i ravnopravna naroda...hocu odgovor..
Ako ti nesto znaci, dok cekamo njega, ja se ne stidim toga.

Ima drugih stvari kojih se imam zasto stiditi.
zavrzlama wrote:
ja bi se stidio da se jedan entiete zove "republika muslimanska" jer to bi bio fasizam i aparthejd prema drugim narodima....
Da li bi se stidio dati se drzava zove Bosna a da su tri naroda ravnopravna, narodi se zovu Bosnjaci, Srbi i Hrvati?
zavrzlama

#386 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by zavrzlama »

cogni wrote:
zavrzlama wrote: dali se stidis sto se jedan od entiteta zove "republika srpska" u kojo zive tri konstitivna i ravnopravna naroda...hocu odgovor..
Ako ti nesto znaci, dok cekamo njega, ja se ne stidim toga.

zavrzlama wrote:
Da li bi se stidio dati se drzava zove Bosna a da su tri naroda ravnopravna, narodi se zovu Bosnjaci, Srbi i Hrvati?
vidis ti si za mene salonski cetnik....tebi svjedeno sto se etnitet zove po jednom narodu..znaci ne postujes konstutivnost naroda,nemas moralnosti ni ljudskosti..znaci da si salonski cetnik i neprijatelj BIH i suzivota...eto razuvjeri me da nisi takav :)

ovo boldirano...sto bi se stidio da mi se drzava zove BIH...ti bi i to mijenjao i utrpao nesto sa nacionalnim ili vjerskim predznakom.. :-)
da desifrujem ovo...ovo je tipican velikosrpski zargon....stidim se zlocina svojih sunarodnika .....ali se ne stidim i ne odricem produkta i rezultata tih zlocina
Last edited by zavrzlama on 30/08/2008 20:26, edited 3 times in total.
tetakk

#387 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by tetakk »

Ovo prava invazija "salonasa" sa BL foruma gdje je normalno imati profil poput pokretaca teme:
http://forum.banjaluka.com/viewtopic.php?f=50&t=38639
Kako su protjerali sve sa foruma "balije" sa foruma nestalo im tema pa krenuli u invaziju kod nas.
@Sarajevac je stari cetnicki provokator, @Frankyee je pravi namazani "salonas" koji malo malo pa protura kako je sumska bolja, te kako su stvari u BL bolje.
http://forum.banjaluka.com/viewtopic.ph ... vo#p746216
Umalo zaboravih :-)
Ako ikog sarajlije "simpatisu" onda su to krajisnici, a to odlicno znam jer sam "blagi" krajisnik 8-).
Ostale necu ni da komentarisem, ali ko ima vremena lako ce ih naci na forumu BL.
tetakk

#388 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by tetakk »

@Zavrzlama
Toliko se stide da se u BL na standovima prodaju slike i majice na kojima si jadovan i jatko.
Jedan od standova prepun rekvizita tipa crne cetnicke zastave do subare sa kokardom je na autobuskoj stanici.
Vjerovatno je tamo postavljen da svaki putnik koji prodje zna gdje se nalazi.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#389 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by pici »

tetakk wrote:Ovo prava invazija "salonasa" sa BL foruma gdje je normalno imati profil poput pokretaca teme:
http://forum.banjaluka.com/viewtopic.php?f=50&t=38639
Kako su protjerali sve sa foruma "balije" sa foruma nestalo im tema pa krenuli u invaziju kod nas.
@Sarajevac je stari cetnicki provokator, @Frankyee je pravi namazani "salonas" koji malo malo pa protura kako je sumska bolja, te kako su stvari u BL bolje.
http://forum.banjaluka.com/viewtopic.ph ... vo#p746216
Umalo zaboravih :-)
Ako ikog sarajlije "simpatisu" onda su to krajisnici, a to odlicno znam jer sam "blagi" krajisnik 8-).
Ostale necu ni da komentarisem, ali ko ima vremena lako ce ih naci na forumu BL.
neka ih bujrum,bujrum :D il pederacijski pozdav merhaba pučanstvo :D ja bi volio da dokažu kako smo "MI" apsolutni krivci za kompletan balkan pa da se mlatnem maljem,da braći bude bolje i da idu u EU kao pravednici od prvijeg srpskog ustanka 1804 ,sto rece profesor Milorad Ekmecic a đeneral Mladić ga citira u "srpskoj srebrenici" ,buna protiv dahija i osveta turcima na ovijem prostorima......aferim pameti i sto bi reko jedan moj dobar jaran iz Bjelovara"Kaj se to ovde zbiva" :D
cogni

#390 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by cogni »

zavrzlama wrote: da desifrujem ovo...ovo je tipican velikosrpski zargon....stidim se zlocina svojih sunarodnika .....ali se ne stidim i ne odricem produkta i rezultata tih zlocina
Zlocini i rezultati (pobijeni i protjerani ljudi) su strogo povezani, ne postoji nacin da se stidis jednoga a ne i drugoga.

Pricali smo o imenu RS, da li ti implicirash da bi u slucaju da se RS zvala drukcije mogli da zaboravimo na sve zlocine? Po meni bi to bili glupo.

Kao sto se Njemci stide Hitlera i nacista, a ne stide se toga sto su Njemci, niti se stide Njemacke, ili bilo koji narod svojih zlocinaca, a ne svoje drzave, tako se i Srbi stide zlocinaca (i to ne svi), a ne stide se RS. (ne impliciram ovdje da je RS drzava :))
zavrzlama

#391 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by zavrzlama »

cogni wrote:
zavrzlama wrote: da desifrujem ovo...ovo je tipican velikosrpski zargon....stidim se zlocina svojih sunarodnika .....ali se ne stidim i ne odricem produkta i rezultata tih zlocina
Zlocini i rezultati (pobijeni i protjerani ljudi) su strogo povezani, ne postoji nacin da se stidis jednoga a ne i drugoga.

Pricali smo o imenu RS, da li ti implicirash da bi u slucaju da se RS zvala drukcije mogli da zaboravimo na sve zlocine? Po meni bi to bili glupo.

Kao sto se Njemci stide Hitlera i nacista, a ne stide se toga sto su Njemci, niti se stide Njemacke, ili bilo koji narod svojih zlocinaca, a ne svoje drzave, tako se i Srbi stide zlocinaca (i to ne svi), a ne stide se RS. (ne impliciram ovdje da je RS drzava :))
RS je produkt zlocina ,etnickog ciscenja i genocida..znaci svako pametan i moralan ce se stiditi tog produkta....zlocini si individualni ali produkt zlocina treba kolektivno podrzavati ..rs = genocid,srpska sramota,etnicko ciscenje..pa ako podrzavas ime tog entiteta i njegovo postojanje u ovom obliku zna se sta si..a rekao sam ti vec da si salonski cetnik ..razuvjeri me da nisi..
fantom slobode

#392 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by fantom slobode »

Ma gdje nam je onaj sa odgovorom, ocigledno mu pitanje ne odgovara :) Neugodno se osjeca...
cogni

#393 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by cogni »

zavrzlama wrote:
RS je produkt zlocina ,etnickog ciscenja i genocida.. znaci svako pametan i moralan ce se stiditi tog produkta....zlocini si individualni ali produkt zlocina treba kolektivno podrzavati ..rs = genocid,srpska sramota,etnicko ciscenje..pa ako podrzavas ime tog entiteta i njegovo postojanje u ovom obliku zna se sta si..a rekao sam ti vec da si salonski cetnik ..razuvjeri me da nisi..
Bilo bi idealno da do rata nije doslo, ali je rata bilo. Bilo bi odlicno da kada je vec bio rat, barem nisu vrseni masovni zlocini, ukljucujuci genocid. Ali toga je isto bilo. RS nije morala imati breme zlocina iza sebe, i sto je mnogo vaznije toliki nevini ljudi nisu morali stradati.
Ali sve to ne mjenja cinjenicu da je postojanje RS rezultat volje srpskog naroda u BiH, a postovanje te volje i uopce pravo da se cuje njihov glas BiH Srbi su izborili oruzanom pobunom koja je rezultirala ratom. Da se nisu odlucili na pobunu vjerojatno bi bili nacionalna manjina u BiH. Gdje je sad onaj da citira Badintera?
Nazalost, u toku tog rata je bilo jako puno zlocina, ukljucujuci i genocid. Nacin na koji je RS nastala jeste sramotan, ali je samo njeno nastajanje autenticna volja BiH Srba. RS je mogla postojati i da je rat vodjen bez ijednog zlocina, ali nije mogla postojati da to nije bila zelja srpskog naroda u BiH.
Jasan je uzrocno posljedicni slijed,

odbijanje da se bude nacionalna manjina -> pobuna -> rat -> mir uz pristajanje na uredjenje koje garantira prava Srbima.

Zlocini se ne uklapaju u taj uzrocno posljedicni niz, oni su bocni efekat rata. Taj efekat je posljedica toga sto su vodje Srba bili zlocinci. Tih zlocinaca se stidimo, ne stidimo se toga sto ni po koju cijenu nismo zeljeli biti nacionalna manjina.
Dakle, ako povlacimo jednakosti, mozemo ih povuci dvije, RS=BiH Srbi, nacin nastanka RS= sramota za Srbe.
Alfons Kauders

#394 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by Alfons Kauders »

cogni wrote:odbijanje da se bude nacionalna manjina -> pobuna -> rat -> mir uz pristajanje na uredjenje koje garantira prava Srbima.
a jel drzavno uredjenje koje je sruseno 1992 na bilo koji nacin osporavalo prava srba?
cogni

#395 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by cogni »

Alfons Kauders wrote:
cogni wrote:odbijanje da se bude nacionalna manjina -> pobuna -> rat -> mir uz pristajanje na uredjenje koje garantira prava Srbima.
a jel drzavno uredjenje koje je sruseno 1992 na bilo koji nacin osporavalo prava srba?
Naravno, nije postojalo nista sto bi garantiralo Srbima mogucnost da ostvare svoja prava. Cak ni stvari od "vitalnog nacionalnog interesa" nisu mogle biti sprijecene, kao sto je recimo raspisivanje referenduma o nezavisnosti.
Kao najbolji primjer uzmimo status Bosnjaka i Hrvata u RS. Sada Bosnjaci i Hrvati u RS imaju daleko veca prava nego sto su Srbi imali po tom uredjenju. Recimo, kada bi RS htjela raspisati referendum o nezavisnosti, ja sam prilicno siguran da bi Hrvati i Bosnjaci ulozili veto, koji bi 1/1 prosao na ustavnom sudu jer to zbilja jeste vitalni nacionalni interes, sta god taj pojam tacno znacio. Znaci nezavisnost RS ne moze da prodje ni na nivou RS-a, a kamoli na nivou BiH. Polozaj Hrvata i Bosnjaka u RS se smatra slabom tackom sadasnjeg uredjenja u BiH, u smislu da njihova prava nisu dovoljno zasticena. Kako ja to vidim, cak je i slaba tacka sadasnjeg uredjenja neuporedivo bolja od ondasnjeg uredjenja. A kada Srbi kazu da ne zele da se vrate na ondasnje uredjenje odma su cetnici, ili barem salonski cetnici.
tetakk

#396 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by tetakk »

Kao najbolji primjer uzmimo status Bosnjaka i Hrvata u RS. Sada Bosnjaci i Hrvati u RS imaju daleko veca prava nego sto su Srbi imali po tom uredjenju.
Koja demagogija :roll:
O kakvim ti pravima pricas u entitetu gdje se sve zove po jednom narodu?

I prije nego su bili izbori devedesetih Srbi su uz pomoc huskackih medija vec bili spremni da kolju komsije u ime Velike Srbije.
Naoruzavanje Srba u Bosni je pocelo pocetkom 90-e i to nam govori o namjeri istih.
Ma ajde bre vise...
cogni

#397 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by cogni »

tetakk wrote:
Kao najbolji primjer uzmimo status Bosnjaka i Hrvata u RS. Sada Bosnjaci i Hrvati u RS imaju daleko veca prava nego sto su Srbi imali po tom uredjenju.
Koja demagogija :roll:
O kakvim ti pravima pricas u entitetu gdje se sve zove po jednom narodu?
O vrlo konkretnim pravima, koja se garantuju konkretnim mehanizmima. Koliko se ja razumijem u pravo, a to nije bas puno, cini mi se da RS ne moze da promjeni ni to famozno ime RS u nesto sto nece odgovarati Hrvatima i Bosnjacima, jer ovi imaju mehanizme da to sprijeche.

Mala digresija, nevezana direktno za temu. Ovo sadasnje ime RS-a je prihvaceno u Dejtonu i tada je uslo u ustav. Ako je nekome to smetalo onda je tada bio trenutak da se ono mijenja. Sada je vec pomalo kasno za to, prosla baka s kolacima, jer dovoljno vremena je proteklo i to ime sve vishe dobija na tezini, i sve teze ga je promijeniti. Po meni dovoljno tesko da ja to smatram prakticno nemogucim.
Dejton je bio kompromis koji je svakom nesto dao, ali i nesto uzeo. Ja vjerujem da se Srbima mnogo toga ne svidja iz Dejtona, od toga da recimo Drvar, Glamoc, Grahovo nisu u RS, do toga da nemaju teritorijalni kontinuitet, nemaju pravo na odcepljenje, ili do toga da mnogo stvari moraju dogovarati sa Bosnjacima i Hrvatima, a koje bi mogli sami. Sve to mogu dobiti samo ako se o tome dogovore sa ostalim narodima, a ne tako sto ce reci mi na to imamo pravo, morate nam to dati.
I prije nego su bili izbori devedesetih Srbi su uz pomoc huskackih medija vec bili spremni da kolju komsije u ime Velike Srbije.
Naoruzavanje Srba u Bosni je pocelo pocetkom 90-e i to nam govori o namjeri istih.
Ma ajde bre vise...
Ako je tako, a ja nemam namjeru to sada sporiti, zasto onda Bosnjaci i Hrvati nisu bili kooperativniji?
Zasto je bez pristanka Srba raspisan referendum? Time se dao alibi [Veliko]Srbima, koji su tako dobili priliku da homogenizuju narod za rat. A ne mozes voditi rat ako narod nije za to, a narod za to svakako nije bio prije referenduma.

Zasto kasnije Kutiljerov plan nije podrzan, a ne odbacen? To je bila zadnja prilika za mir, a ako zelish da sprijechish rat onda ne odbijash takve prilike. Srbi su bili pristali na plan, to znaci da su pruzali sansu miru, ili barem zeljeli da tako izgleda. Ja naravno ne kazem da su Srbi zeljeli izbjeci rat po svaku cijenu, ali svakako da ni ostali nisu imali takvih zelja jer njihovi potezi o tome govore.
popajic

#398 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by popajic »

Sva terminologija se svela na :Bosnjaci,Srbi,Hrvati,zlocini,etnicka ciscenja,nacionalna krvna zrnca,nasi heroji ,vase ubice,2 entiteta,fali ih jos,nezavisnost,ukidanje...mi,vi,oni...nas patriotizam,vas patriotizam,nasa vjera,vasa vjera...amebe...
Misli li iko zaista,ali ZAISTA, na Bosnu i Hercegovinu ?
I da smo svi ponajprije ljudi.Koji moraju zivjeti zajedno,mada se ne moraju voljeti.
Jedno nam je zasigurno zajednicko:svi smo u govnima,a cini nam se da nasa manje smrde od njihovih
zavrzlama

#399 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by zavrzlama »

Naravno, nije postojalo nista sto bi garantiralo Srbima mogucnost da ostvare svoja prava.
problem je sto su srpska prava u BIH 1992-e se zelila rijesiti pravljenjem velike srbije na tertitoriji BIH i uz to pobiti i,protjerati i unisttiti sve nesrpske vjerske objekte.....je li to borba za preavo srba u BIH ...pa sad kad je sve propalo hajmo pola BIH pretvoriti u srpski ekskluzivitet da bar izgleda na nismo dzaba ginuli i ubijali prve komsije..vidi pogresan nacin da se brani srpski narod ...neki nikako da na greskama uce..
exliberal

#400 Re: Ljubić: Ako ostaju dva, mora biti i treći entitet

Post by exliberal »

U jebote pa da nema ovih poganih srba propao bi ovaj forum :D :D :D :D
Nego demokrate da se vratimo na temu
Treci entitet da ili ne?
Koliko vidim 90 % hrvata su za , 90 % bosnjaka protiv....e pa cujem koji je izlaz iz ove "bratske" nesuglasice...ajde da ostavimo za trenutak rs i srbe....kako da se reorganizuje federacija da budu vuci siti a ovce na broju.

ps
a ja jos uvijek cekam hoce li mi veliki ljubitelj srba leroy ili kako joj je vec nadimak odgovorit u vezi bratskih hrvatsko/bosnjackih odnosa po srednjoj bosni i hercegovini....nadam se da ce administracija ostavit ovu temu otkljucanu...pocelo se zakuhavat :)
Post Reply