helem, ja bih da podijelim jednu opservaciju od jucher, koja me jako dirnula i natjerala na razmishljanje, pa bih onda da podijelim i ta razmishljanja.
krenula ja na trening jucher, i poshto nije bilo toliko hladno, rekoh prohodacu
kad kazhem da "ide", onda se neprecizno izrazhavam: ona je u invalidskim kolicima, a on pored nje. valjda su kolica neka elektrichna, i oni se dok hodaju drzhe za ruke, i smiju se, i svako malo stanu pa se cmoknu... jako lijep prizor, kao i kod svih sretnih parova.
i kako su oni tako jednom stali i malo se duzhe o sebi zabavili
i tako, pochnem razmishljati o svemu... naprimjer, gdje sam se ja to u tom trenutku zaputila, i koliko je to uopshte vazhno.
vecina nas smo, svako na svoj nachin, podanici kulta tijela, priznavali mi to ili ne. pa se jako brinemo o tome da nam isto ostane u dobroj formi, u dobrom, zdravom stanju (pazhljivi posmatrachi ce uochiti da je rijech wellness odavno zamijenila rijech fitness
mozhda u tome i nema nishta loshe, ali ima u tome shto kao drushtvo koje nastoji da bude "zdravo" marginaliziramo one koji ne ispunjavaju te norme. i opet mi po ko zna koji put pade na pamet da je analogija "zdravog organizma" kada se upotrebljava u odnosu na drushtvo isto kao i ona "u zdravom tijelu zdrav duh" ustvari element svih totalitaristichkih diskursa, od mussolinija i hitlera pa do staljina i dalje.
ovo za marginalizaciju vazhi za vecinu drushtava, koliko god zakonodavac u nekim zemljama nastojao da poboljsha pristup javnosti hendikepiranim osobama.
i to postane jasno mozhda tek kod ovakvih stvari: kada vidimo prizor kao onaj koji sam opisala - jer iz same chinjenice da je taj prizor neuobichajen se da zakljuchiti koliko su ovakvi parovi "nevidljivi" - sigurna sam da ih ima, ali ih nazhalost ne vidimo. a ne vidimo ih jer je javno manifestiranje ljubavi izmedju "zdrave" i "nezdrave" osobe josh uvijek tabu tema, mozhda chak i vishe nego izmedju homoseksualnih parova, isto kao shto je i seksualitet osoba sa posebnim potrebama tabu tema..
svjezh primjer (koji me je u kombinaciji sa onom opservacijom od jucher i nagnao da otvorim ovu temu): meni pricha rodica neki dan da se udala kcerka tog i tog... a ja znam da taj chovjek ima dvije kcerke, jednu u invalidskim kolicima (A), i jednu koja se krece nogama (B). i pitam ja "koja od njih dvije se udala?"
i dolazi zaprepashceni i shokirani odgovor "vidi nje, kako to uopshte mozhesh pitati, pa nece valjda A????"
ima tu josh dosta stvari koje bi bile interesantne za promishljanje, pa i razgovor, ako hocete
eto, to bi, izmedju ostalog, bila neka moja razmishljanja ovih dana... bilo bi toga josh za dva foruma