Ljubav, kašalj i bolest se ne mogu sakriti

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
BajrinNajmladji

#1 Ljubav, kašalj i bolest se ne mogu sakriti

Post by BajrinNajmladji »

Kašalj, ljubav i bolest se ne mogu sakriti!
Psihijatri sve zaposleniji

Broj duševno bolesnih osoba na mostarskom području je u porastu. Otvoreno treba prihvatiti bolest svoga ukućanina te mu pružiti odgovarajuću pomoć ili terapiju psihologa i psihijatra, ili mu na neki drugi način pomoći

Piše STANISLAVA MARIĆ

Caritasovo obiteljsko savjetovalište u Mostaru u protekloj je godini registriralo porast duševno bolesnih osoba s područja grada i šire. To je i bio povod za organiziranje okrugloga stola o temi “Duševne bolesti u obitelji”, na kojemu se raspravljalo kako prepoznati bolest, kako pristupiti liječenju takvih bolesnika i kako se s tom bolešću nositi u vlastitoj obitelji.

Mijenjati mentalitet

– Duševna bolest je bolest kao i svaka druga i ona se može liječiti više ili manje uspješno. Važno je mijenjati mentalitet ljudi i javno mnijenje da imati duševnoga bolesnika u obitelji nije sramota i da ga se ne smije skrivati – kazao je dr. don Ante Komadina, ravnatelj Caritasa. On je istaknuo kako otvoreno treba prihvatiti bolest svoga ukućanina, te mu pružiti odgovarajuću pomoć ili terapiju psihologa i psihijatra, ili mu na neki drugi način pomoći. Predavači na okruglom stolu bili su prof. dr. Miro Jakovljević, liječnik Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb, prof. Zdenka Pantić, profesorica sociologije i psihologije, psihoterapeutkinja i supervizorica iz Savjetovališta Ejrena iz Zagreba, te prof. dr. Mijo Nikić, svećenik, psiholog i profesor Filozofskog fakulteta Družbe Isusove - Hrvatski studij Sveučilišta u Zagrebu.

– Na prostoru Hercegovine znakovita je pojava duševnoga poremećaja ili patoloških slučajeva koji su nastali na temelju nezdravoga odnosa prema religioznosti. Bilježimo slučajeve nezdravoga odnosa prema vjeri koji vodi u vjerski fanatizam, a ne u zdravu religioznost – naglasio je don Komadina, dodajući kako se Caritasovo obiteljsko savjetovalište nastoji i s takvim problemima suočiti.
http://www.jagomir.ba/index.htm wrote:Našu djelatnost obavljamo u skladu sa modernim konceptom PSIHIJATRIJE U ZAJEDNICI sa ciljem da boravak u bolnici bude što kraći i da pacijenta što prije osposobimo za povratak u porodicu i širu zajednicu.
KJU DOM - NAHOREVO Azil za smještaj otvorenog tipa:
http://www.kjudom.com/indexbh.htm wrote:Dom uspješno pruža usluge raznim kategorijama sa teškim duševnim i tjelesnim oboljenjima kao i osobama sa kombinovanim smetnjama. U Domu mogu biti smještene samo punoljetne osobe.
.....
U sklopu Doma funkcioniše HOSPIS "Palijativne njege" terminalno oboljelih pacijenata od karcinoma. HOSPIS je opremljen i osposobljen za pružanje vrhunskih usluga za ovu kategoriju oboljelih pacijenata kojima se pruža palijativna njega u atmosferi mira, udobnosti i opuštenosti.
BajrinNajmladji

#2 Re: Ljubav, kašalj i bolest se ne mogu sakriti

Neko blizak, član blize ili šire porodice, iskazuje da će sebi nauditi, da čuje glasove koji mu nešto naredjuju, odbija da ide ljekaru.

Očigledno, radi se o psihičkoj bolesti jer čuje glasove, a izvora zvuka nema.

Kako ga nagovoriti da ipak, dobrovoljno ode na pregled, pa i ostane u bolnici izvjesno vrijeme?

Pokušate li silom izvesti ovo, može se desiti da vas za sva vremena zamrzi, nasrne na vas, poslije liječenja ili prilikom prisilne hospitalizacije. Nemate snage da mu to uradite, preovladavaju osjećaji prema bližnjem, a stanje je sve teže i teže.

Šta raditi u ovakvom ili sličnom slučaju?
maajaa

#3 Re: Ljubav, kašalj i bolest se ne mogu sakriti

Post by maajaa »

mislim da ces tesko ubijediti tu osobu da ode dobrovoljno na pregled ... ali mogu ti reci da bih ja, cak i po cijenu da ce me zamrziti i iskljuciti iz svog zivota, reagovala dok nije kasno :sad:
nellington

#4 Re: Ljubav, kašalj i bolest se ne mogu sakriti

Post by nellington »

Kako dotični stoji s religijom? da li bi razgovor sa sveštenim licem pomogao u nagovoru?
BajrinNajmladji

#5 Re: Ljubav, kašalj i bolest se ne mogu sakriti

Pošto sam imao takav slučaj u porodici jedan psihijatar me je ovako uuputio:
Takvi bolesnici često kriju to da čuju glasove bez zvuka jer to im je dokaz da JESU bolesni, da sa njima nešto nije u redu. Ipak, ja sam znao za to, da ''čuje'' to nešto.
Baš ovako sam mu u razgovoru i rekao da svako ko je razuman i ako čuje glasove, a nema izvora zvuka u blizini ide doktoru i to psihijatru.

Kasnije, sve se tragično završilo jer je odbijao da uzima terapiju, vjerovao u ''snagu volje'', te da tako može savladati taj organski poremećaj u radu mozga, bolest.

Vjerujem da bi neko drugi, za koga su autoriteti u vjeri, poslušao imama, svećenika, sveštenika,...Da ode ljekaru. Medjutim, to kod mog bližnjeg nije bio slučaj.

@maajaa, DA, to bi bilo krajnje rješenje i neka se naljuti, a kasnije kada shvati da je stanje mnogo bolje, obično oprosti. Bude i suprotnog, nikada više nemaju povjerenje i onu bliskost,...

Dobije dijagnozu, ali odbija uzimati terapiju ili ići u ambulantu da primi ''zaštitne'' injekcije,...Šta uraditi u tom slučaju?

Kriomice razmutiti u piću ili hrani tablete?
adzutant

#6 Re: Ljubav, kašalj i bolest se ne mogu sakriti

Post by adzutant »

http://www.jagomir.ba/index.htm wrote:Našu djelatnost obavljamo u skladu sa modernim konceptom PSIHIJATRIJE U ZAJEDNICI sa ciljem da boravak u bolnici bude što kraći i da pacijenta što prije osposobimo za povratak u porodicu i širu zajednicu.
KJU DOM - NAHOREVO Azil za smještaj otvorenog tipa:
http://www.kjudom.com/indexbh.htm wrote:Dom uspješno pruža usluge raznim kategorijama sa teškim duševnim i tjelesnim oboljenjima kao i osobama sa kombinovanim smetnjama. U Domu mogu biti smještene samo punoljetne osobe.
.....
U sklopu Doma funkcioniše HOSPIS "Palijativne njege" terminalno oboljelih pacijenata od karcinoma. HOSPIS je opremljen i osposobljen za pružanje vrhunskih usluga za ovu kategoriju oboljelih pacijenata kojima se pruža palijativna njega u atmosferi mira, udobnosti i opuštenosti.
[/quote]

mislim da je link netačan, web stranica je www.kjudom.ba ....
Post Reply