Raskid Duge Veze - Kako preboliti naviku?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

maccarona

Post by maccarona »

Sta bi vi u sljedecoj situaciji: Djevojka je sa nepunih 15 godina krenula sa deckom od 20 godina. U vezi su ostali 5 ipo godina. Odrasli jedno kraj drugog. Nakon toliko godina u vezi, famelije su se povezale, prsten je pao i momak sada sa svojih 26 godina ceka da zajedno stupe u brak. Ona je sada nesigurna.

Otisla je na odmor u BiH 2 mjeseca da bih razmislila o svemu. Na moru upozna jednog slatkog Sarajliju, prvo se nemogu smisliti zatim se svide jedno drugom, pa cak i izadju par puta. Zaljube se jedno u drugo. On je dobrostojeci momak isto kao i ona. On joj nudi brak i ona to zeli. Vraca se u svoju drzavu, i vec par mjeseci pokusava da okonca stvari sa svojim momkom od 5 ipo godina. Ipak nije lahko sutnuti nekog ko je 5 godina krasan prema tebi. (Da naglasim da je momak iz duze veze nikada nije varao, volio je i krasan je, problem je sto je ona zasitila se te veze i nikada nije imala nikoga osim njega). I kada god to uspije, da ga ostavi, navika je vrati njemu. Sa novim momkom je jos uvjek u kontaktu i osjeca da ga je pravo zavoljela.

Za Novu Godinu planira da ide u BiH i da se vjere, momak je vec najavio to svojima i svi je ocekuju. Ona to ocajnicki zeli ali je boli proslost i nezna kako da okrene ledja bivsem, ipak ga voli i ako nije zaljubljena u njega. Sta vi velite? Moze momku od 5 god reci da joj treba da bude sama pa ako je sudjeno jednog dana ce biti.

Ne zeli da mu kaze da je nasla drugog tako brzo jer ne zeli da mu soli ranu. Saznat ce do ljeta i onako kada cuje da se udala.

I kada uspije da raskine, kako da se suzdrzi da ga ne nazove cisto iz navike? Kako da se nauci da sama provodi dane bez njega? Svjesna je da je u pitanju samo navika i posesivnost koju su postigli tokom godina.

zrela si pocela da se zabavljas :oops: draga moja :oops:

ja sam se jos igrala gume :oops: u tim godinama :oops:

i slusala nju kids on d blok :lol: :lol: :lol:
bebi

Post by bebi »

Ma ne vec jednostavno glupost je bila postaviti ovu temu. Stvar je suvise ozbiljna i bolna da bi se dijelila sa mnogima, ali eto, zanimalo me misljenje ostalih i dobila sam ga. Ono sto ljudi ne vide jeste da i ako sam mlada krenula sa tim momkom voljela sam ga i zahvalna sam mu za mnogo toga. Sacuvao me raznih izazova i stvari koji se desavaju mladim djevojkama. Kao sto se desi i sa mnogim parovima postalo je sve monotono i htjela sam izlaz.

Dugo sam zrtvovala svoju srecu da bi njemu bilo dobro. Na kraju sam upoznala osobu koja meni odgovara. To sto smo ja i nova osoba koju sam upoznali proveli samo 2 mjeseca skupa u BiH ne znaci da zurim u nesto.

"Dobrostojeci" sto je navedeno znaci da nemamo koristi jedno od drugog, sve je cisto iz ljubavi. Meni nije tesko biti iskrena sa momkom iz duze veze, jednostavno sam htjela da ga postedim patnje, da mu ublazim bol koliko toliko.

Ovdje sam odrasla uz njega i sav svoj zivot u ovoj drzavi izgradila da se vrti oko njega, e to je tesko sada sve prekinuti i zaboraviti. Oziljak je ipak ostao iz ove prve veze i navika postoji i ako ne ljubav.
Bilo kako bilo, hvala na komentarima.

p.s. Neko je ranije spomenuo "ne moze se jednom guzicom na 2 stolice, pa naravno da nemoze. Ostavila sam momka iz duze veze jos dok sam bila na odmoru, ali nije tako lahko prekinuti sve kontakte s duzim vezama. Problem je samo kako prevazici naviku. A nigdje pogrijesila nisam nit sam i jednog prevarila. Cim sam upoznala novog momka, shvatila sam da trebam rascistitim sa bivsim. Previse je vezan za moju familiju i prijatelje i neznam kako da ga vise izbjegavam, njegova bol i prisustvo mene boli jer se osjecam odgovornom.
-Anita
Last edited by bebi on 09/10/2005 12:37, edited 1 time in total.
manijak1

Post by manijak1 »

zrela si pocela da se zabavljas draga moja

ja sam se jos igrala gume u tim godinama

i slusala nju kids on d blok
Ja sam igrao i škole :oops: na ulici ono neka polja pa skakućeš :D s curicama :D vrtiš malo hula hop :oops: :D oitimaš lastiš i čekaš raju :D da ideš dalje :oops: :D .........a slušao sam Pepel in Kri :D :D :D :D .
Poslije smo to proširili Između dvije vatre , eberečke ebertude , Sultane kol'ko ima sati :D vako nako ........bilo je dobro :D :D
kada uspije da raskine, kako da se suzdrzi da ga ne nazove cisto iz navike?
Ma hajde de .........zar se već nije utješila i stekla nove navike :oops: :D .
Ne zna hoće li igrat škole ili emae ese sa :D .....ne znam dalje :D
Last edited by manijak1 on 09/10/2005 11:44, edited 1 time in total.
maccarona

Post by maccarona »

jesi li ti mozda onaj sto me sa lastisom puko po koljenima :D

ne razumijem se ja u ove veze :roll: samo jedno znam, da se jedna 8-) osoba moze voljeti, a ne na dvije svadbe plesati :oops: :D
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Nisam ........ja sam uzimao lastiše i vraćao ih na određenim mjestima. :D :D
maccarona

Post by maccarona »

znas li igrati poker :D
FortunaBela

Post by FortunaBela »

maccarona wrote:ne razumijem se ja u ove veze :roll: samo jedno znam, da se jedna 8-) osoba moze voljeti, a ne na dvije svadbe plesati :oops: :D

Kakva ljubav u njenom slučaju, tema je kako preboliti naviku u dugoj vezi..... :-?
manijak1

Post by manijak1 »

Znam :oops: i zatvoreni i otvoreni :oops: :D .
maccarona

Post by maccarona »

FortunaBela wrote:
maccarona wrote:ne razumijem se ja u ove veze :roll: samo jedno znam, da se jedna 8-) osoba moze voljeti, a ne na dvije svadbe plesati :oops: :D

Kakva ljubav u njenom slučaju, tema je kako preboliti naviku u dugoj vezi..... :-?

navika? sve je navika ako ti od toga napravis naviku :oops: :-?
manijak1

Post by manijak1 »

navika? sve je navika ako ti od toga napravis naviku
Nije :oops: već je sve kako se postaviš .......prvo prema sebi pa onda prema drugom :oops: :D
FortunaBela

Post by FortunaBela »

maccarona wrote:
FortunaBela wrote:

navika? sve je navika ako ti od toga napravis naviku :oops: :-?
Ljubav nije navika... :)
maccarona

Post by maccarona »

nisam to ni tvrdila :oops:

ljubav je bolest :oops: bez koje covjek nije zdrav :oops: :D
mačak u čizmama

Post by mačak u čizmama »

vidim kako osudjujete djevojku, bezveze...
vidim i uvrede su pale :roll:
a sa dvadeset, vecina djevojaka i razmislja na ovaj nacin :|

bebi, poslusaj srce :)

i daj sebi malo i vremena, nek cekaju malo... :D
manijak1

Post by manijak1 »

vidim i uvrede su pale
a sa dvadeset, vecina djevojaka i razmislja na ovaj nacin
Koliko sam ja shvatio ona je već šutirala bivšega a da on toga nije svjestan :D :D a opet ni ona nije svjesna svoje nesvjesti :D kako će bez sitnica s kojim je navikla da se igra ......... :D :D helem ako ima i šesnaest .........nezrela je :D razmažena :D sebična :D i nestabilna :D .
O razmišljanju nije riječ ..........to je malo teža radnja u ovom slučaju :oops:
maccarona

Post by maccarona »

manijak1 wrote:
vidim i uvrede su pale
a sa dvadeset, vecina djevojaka i razmislja na ovaj nacin
Koliko sam ja shvatio ona je već šutirala bivšega a da on toga nije svjestan :D :D a opet ni ona nije svjesna svoje nesvjesti :D kako će bez sitnica s kojim je navikla da se igra ......... :D :D helem ako ima i šesnaest .........nezrela je :D razmažena :D sebična :D i nestabilna :D .
O razmišljanju nije riječ ..........to je malo teža radnja u ovom slučaju :oops:

upravo tako :oops: kako si ti meni pametan :oops: :D
mačak u čizmama

Post by mačak u čizmama »

čemu vrijeđanja :?
manijak1

Post by manijak1 »

mačak u čizmama wrote:čemu vrijeđanja :?
Pa čemu :oops: zajebancija ?
manijak1

Post by manijak1 »

upravo tako kako si ti meni pametan
U tvom slučaju sve je dopušteno i pameti nemam :oops: :D sve i da me .........paze ovako kao ova Beba :D što pazi navike :D
FortunaBela

Post by FortunaBela »

mačak u čizmama wrote:vidim kako osudjujete djevojku, bezveze...
vidim i uvrede su pale :roll:
a sa dvadeset, vecina djevojaka i razmislja na ovaj nacin :|

bebi, poslusaj srce :)

i daj sebi malo i vremena, nek cekaju malo... :D
Hm, šta bi ti rekao, da si ti ta njena navika, ili ta neka ljetna avantura?

Da li bi onda tvoj savjet bio isti?

Ovdje se radi o iskrenosti. Kad je već imala petlju da se petlja sa drugima, nek stisne pa kaže i jednom i drugom čitavu istinu....
maccarona

Post by maccarona »

mačak u čizmama wrote:čemu vrijeđanja :?
nisu to vrijedjana :oops: nismo svi imali takvu "pustolovinu" :oops: da mozemo da razumijemo :oops: mozda je u tome stvar :?
nebi

Post by nebi »

Ja sam nekako uvijek bio uvjeren(mada nisam nikakav strucnjak,pa ne znam
mogu li uopste da jeglenim o tome) da je odrastanje proces,a ne dogadjaj.
Ne postaje se odrastao u jednom trenutku(npr. odlazak na more).
Ti si imala pet i po leta gospodnjih da odrastes....ali imam blag utisak da je u tih pet i po godina bio relativno slab izbor momaka u tvojoj okolini.
Ne vovedi mja vo iskusenije........prvi ispit ....prvi pad.
Tja....ima jos puno slatkih sarajlija,tuzlaka,zenicana,mostaraca.....a mnogo ih je dobrostojecih...a i zivot je dug.
A tvoja potreba da ponekad cujes tvog bivseg je samo griznja savjesti.Dobar znak,mozda ces se ponekad javiti i sarajliji kad naidje neko jos sladji.
Edna21

Post by Edna21 »

Bebi..nije to neka ljubav prema "Sarajliji" nego to je tvoja zelja da probas nesto novo.Bila si u vezi sa jednim momkom od svoje 15 godine.Nisi prozivjela ono sto su ostale tinejdzerke jer si bila cijelo to vrijeme u jednoj ozbiljnoj vezi.Sad si srela tog mladica i mislis da je to neka ljubav,na pocetku ti mozda tako izgleda ali nakon nekoliko mjeseci ces se pokajati(imala sam takvo iskustvo).Moj savjet ti je da to sve fino ispricas svom momku(onaj s kojim si bila 5 godina) i da mu kazes da zelis jednu pauzu i da probas malo "single life" jer to je tebi potrebno :-) .

I jos nesto,normalno je da prema momku ne osjecas isto kao sto si kad ste se tek sreli jer ta vasa veza je sada vise nego samo zaljubljenost vi ste zajedno 5 godina.Ta vasa veza je presla na drugi stadij,ja licno nikada nebi ostavila takvu vezu radi mladica kojeg znam nekoliko mjeseci jer sansa je veca da je to samo jedan flert i nista vise.A to da se plasis da neces momka ponovo nazvati govori dovoljno..dobro razmisli dali bi tako razmisljala da si sigurna da ga nevolis i da si zaljubljena u sarajliju ? i ne to nemoze biti navika ako imas novu ljubav
car-x

Post by car-x »

od nacina sto, od nacina sto, od nacina sto da me ubijes ti, izaberi pistolj na natkasni..
stelium

Post by stelium »

........ovo ono........,`vako,`nako
Ovdje bi,kako vidim,samo jedan treci doprinjeo rijesenju problema.Onako slabostojeci ako ikako moze. :)
PR80.

Post by PR80. »

@Bebi, najveca greska koju cinis je uskociti odmah u drugu vezu. Ma zapravo koliko ja skonta ti si jos zajedno sa obojicom? :shock:
Ne mozes dobiti i u kapu i u saku, otvori se i reci frajeru sta mislis.
A taj "dobrostojeci Sarajlija" :D sigurno nije ljubav tvog zivota nego on je tu uletio k`o kec na desetku.... tako je mogao biti i neko drugi.

I ovo mi je upalo u oko: :D
p.s. Neko je ranije spomenuo "ne moze se jednom guzicom na 2 stolice, pa naravno da nemoze. Ostavila sam momka iz duze veze jos dok sam bila na odmoru, ali nije tako lahko prekinuti sve kontakte s duzim vezama.
Jel mislis da kad se ode na odmor bez momka to znaci da u tom periodu niste vise zajedno? :D

Bebi mala, svi mi odemo na odmore bez dragog ali ja koliko znam ne uskacemo u nove avanture koje su eto cisto radi reda opravdajuce. :D

Imas ti jos toga da naucis. :kravata:

P.S. Sa 15 ja sam snimala momcice mojih godina, snimis nekoga i kazes: to je taj, a za par minuta skontam da je najbolje i dalje igrati se "pjevaca" sa jaranicama. :D :D I ne kajem se uopste! :D :D
Post Reply