Kakve bi ti to probleme da vlast rješava borcima? Da ih stavi na budžet i daje im novčanu pomoć?Rugafet wrote: Vidi ovako da pokusam da ti objasnim. Armiji BiH sam se prikljucio od samog pocetka rata (na gradacackom ratistu bio ne znam ni ja koliko puta ako je to bitno uopste) tako da smatram da imam pravo reci koju na ovu temu. Glede ovoga sesnaestometarskog ljiljana misljenja sam da je to u biti ok. Ali mi borci imamo dvije i po hiljade bitnijih stvari i problema u zivotu trenutno od te gradjevine koji se namjerno ne rjesavaju od strane vlasti. Kapiras sad? Nikakva Jugoslavija, tito, hejtanja i slicne gluposti nemaju ama bas nikakve veze sa mojim misljenjem o ljiljanu. Dakle, da ponovim, za to sam - prvo da se rijese boracki problemi od vitalnog znacaja pa nakon toga moze i ljiljan na svakom cosku ako to koga veseli. Ovako, to je najobicnije prodavanje magle. I
Kada je rat i kada te neko napadne SVAKI sposoban muškarac treba da brani svoju porodicu i svoju zemlju. Ne zato što očekuje da zato kasnije dobija pare već zato što je to najnormalnija stvar na svijetu. Otkako je svijeta i ljudi postoje i ratovi i u njima oni koji se brane brane se da ih neprijatelj ne pobije a ne zbog para.
Nakon ovog našeg zadnjeg rata načinjena je nevjerovatna pogreška što se uopšte u javni diskurs uvela ta kategorija "prava boraca". To je nevjerovatna glupost. Vlast je time praktično iskazala neku vrstu kajanja i priznanja krivice što je bio rat. Ka da je rekla "jeste krivi smo i sada ćemo platiti novčanu nadoknatu vama koji ste oštećeni zbog naše krivice".
Bio si borac? Pa naravno da si bio ako si bio sposoban za vojsku. Zašto sada očekuješ da dobijaš pare na osnovu toga što si za vrijeme rata branio svoju porodicu, prijetelje i svoj narod? Zaista ne kontam tu logiku.
Druga je stvar ako je neko zbog rata izgubio dio tijela ili dio razuma pa sada zbog toga ne može da se zaposli. Takvima svakako treba država da pomogne. Ali zdrav, prav, jak a umjesto da traži posao on od države traži pare jer je ratovao? Svašta.