Ljetovanje- Pelješac-Drače
Moderator: anex
-
Athlon
#1 Ljetovanje- Pelješac-Drače
Eh vako mene zanimaju vaša iskustva sa ljetovanja na poluotoku Pelješac,Drače, ove godine planiram s porodicom da se malo spustimo do mora, pa me interesuje kako je tamo, gledala sam slike al nekako mi pusto izgleda,interesuje me također da li tu ima neki konzum il takvo sta,nasla sam neke apartmane nesto kao neki porodicni hotelcic, pravo sladak tik uz plazu, al kazu da je jedina mana to sto prodavnica nije blizu
ajmo pomagajte
Hvala!
-
La tulip
#2 Re: Ljetovanje- Pelješac-Drače
Ja sam prethodna 2 ljeta bila na Pelješcu, mjesto prije Drača, Luka Dubrava. I ko zeli da se stvarno odmori, od svega, to je idealna prilika. More je tik uz smjestaj, ujutro iz kreveta u more .. Znaci vrh vrhova. U Dračama ( po meni) jedino sto ne valja jeste plitko more.. Ono, ides kilometar od obale, a i dalje voda do koljena D:
Ima i market, samo sto mislim da ces trebati koristiti auto
- kurty
#3 Re: Ljetovanje- Pelješac-Drače
prodavnice i nemas u Dracama, najbliza je ona u Janjinii do nje ti treba 10-15 minuta hoda iz "centra" Draca i to uz samu magistralom pjesacis...Athlon wrote:Eh vako mene zanimaju vaša iskustva sa ljetovanja na poluotoku Pelješac,Drače, ove godine planiram s porodicom da se malo spustimo do mora, pa me interesuje kako je tamo, gledala sam slike al nekako mi pusto izgleda,interesuje me također da li tu ima neki konzum il takvo sta,nasla sam neke apartmane nesto kao neki porodicni hotelcic, pravo sladak tik uz plazu, al kazu da je jedina mana to sto prodavnica nije blizuajmo pomagajte
Hvala!
mjesto jeste mirno, ubilo se za odmora... veliki broj bosanaca ima kuce u Dracama... imas dvatri kafica, par restorana i to je to... otprilike
da je pusto, hm... ne znam sta da ti kazem... malo mjesto,malo ljudi pa je tako... plaza je prilicno duga, kad se realnosagleda, pa je raja rastrkana... masa onih koji dole imaju kuce svaki dan skokne do neke druge plaze, ili grada... Ako vec budete planirali neki jednodnevni izlet, moja preporuka su plaze Divna i DUboka... jeste da su okosahatak autom od Draca, ali se fakat isplati otici i vidjeti to
ne znam gdje su tacno ti apartmani o kojima pricas, ali eto, ako imas jos kakvih pitanja oko Draca, pitaj
-
Ambrozija
#4 Re: Ljetovanje- Pelješac-Drače
Imam ja. Koliko je udaljen od skretanja prema Peljescu i kakva je cesta? Na Peljesac sam do sada isla samo Trajektom iz Ploca u Trpanj, i vozila od Trpnja do Orebica (ta je cesta pomalo zastrasujucakurty wrote:prodavnice i nemas u Dracama, najbliza je ona u Janjinii do nje ti treba 10-15 minuta hoda iz "centra" Draca i to uz samu magistralom pjesacis...Athlon wrote:Eh vako mene zanimaju vaša iskustva sa ljetovanja na poluotoku Pelješac,Drače, ove godine planiram s porodicom da se malo spustimo do mora, pa me interesuje kako je tamo, gledala sam slike al nekako mi pusto izgleda,interesuje me također da li tu ima neki konzum il takvo sta,nasla sam neke apartmane nesto kao neki porodicni hotelcic, pravo sladak tik uz plazu, al kazu da je jedina mana to sto prodavnica nije blizuajmo pomagajte
Hvala!
mjesto jeste mirno, ubilo se za odmora... veliki broj bosanaca ima kuce u Dracama... imas dvatri kafica, par restorana i to je to... otprilike
ne znam gdje su tacno ti apartmani o kojima pricas, ali eto, ako imas jos kakvih pitanja oko Draca, pitaj
- Bullet Tooth Tony
#5 Re: Ljetovanje- Pelješac-Drače
Eh ovako , 20 godina ljetujem na Peljescu , pa sam malo upoznat sa situacijom.
Po meni , Drače i nisu bas najbolja opcija na Peljescu (zbog plaza) ali kao i svako mjesto , lijepo je i mirno. Ukoliko si sa automobilom i bez male bebe preporucujem da posjetis Zuljanu (ona ti je blizu) i njenu plazu Vucine

Prve su naravno plaze u okolini Dube , Divna i sama plaza dube

Ma generalno ako hoces da se odmoris od svega ides na Peljesac , nema buke , nema prodavnica , nema luksuza , i hvala Bogu slabi su sa pitkom vodom, u najblzim centrima kupujes sve , Trpanjska opstina u Trpnju , pa Ston, pa Orebic ...
Ima li nesto konkretno sto te interesuje , jel ti apartman uz magistralu a preko ceste plaza ?
Zasto je cesta zastrasujuca ?
Meni je fenomenalna 
Po meni , Drače i nisu bas najbolja opcija na Peljescu (zbog plaza) ali kao i svako mjesto , lijepo je i mirno. Ukoliko si sa automobilom i bez male bebe preporucujem da posjetis Zuljanu (ona ti je blizu) i njenu plazu Vucine

Prve su naravno plaze u okolini Dube , Divna i sama plaza dube

Ma generalno ako hoces da se odmoris od svega ides na Peljesac , nema buke , nema prodavnica , nema luksuza , i hvala Bogu slabi su sa pitkom vodom, u najblzim centrima kupujes sve , Trpanjska opstina u Trpnju , pa Ston, pa Orebic ...
Ima li nesto konkretno sto te interesuje , jel ti apartman uz magistralu a preko ceste plaza ?
Zasto je cesta zastrasujuca ?
- kurty
#6 Re: Ljetovanje- Pelješac-Drače
cijena smjestaja, pojma nemam, jer "imam" tamo "svoje"... cijene u ovim kaficima su normalne, bar sto se tice kafe, soka i sladoleda...Ambrozija wrote:
Imam ja. Koliko je udaljen od skretanja prema Peljescu i kakva je cesta? Na Peljesac sam do sada isla samo Trajektom iz Ploca u Trpanj, i vozila od Trpnja do Orebica (ta je cesta pomalo zastrasujuca) Koliko se krecu cijene smjestaja?
Meni licno treba od Neuma do Draca 55minuta... Malo brze dolje vozim, jer nema policije... od skretanja za peljesac do draca treba meni nekih 30tak minuta, jer znam svu cestu i sve krivine i znam gdje obicno ima ljudi po cesti...
A posto sam par godina bio i u Jelsi na Hvaru i nakon ceste Sucuraj Jelsa, sve ceste su mi smjesne
- kurty
#7 Re: Ljetovanje- Pelješac-Drače
kad se skonta razlika izmedju zutih i bijelihBullet Tooth Tony wrote:
Zasto je cesta zastrasujuca ?Meni je fenomenalna

voznja je bas uzivanje
-
mali_balon
#8 Re: Ljetovanje- Pelješac-Drače
Lovista.
Bio tri ljeta ekstra, ko da je vrijeme stalo.
Nema guzve, ljepota.

Bio tri ljeta ekstra, ko da je vrijeme stalo.
Nema guzve, ljepota.

-
Ambrozija
#9 Re: Ljetovanje- Pelješac-Drače
Hvala na informacijama, kurty 
A sto se tice zastrasujuce ceste - pa za mene je bila jer sam prvi put vozila od Trpnja do Orebica i plus sam tada bila neiskusan vozac, znaci jedva sam po Sarajevu vozala i onda odjednom na usku cestu punu krivina i provalija
Ali mislim da sam zahvaljujuci tome kasnije postala dosta dobar vozac 
Ipak nakon toga sam uvijek zabrinuta za stanje na cestama po otocima i poluotocima, iako su one na Bracu i Korculi jako dobre. Nisam jos uvijek po Hvaru vozila, mogla bih i to isprobati
A sto se tice zastrasujuce ceste - pa za mene je bila jer sam prvi put vozila od Trpnja do Orebica i plus sam tada bila neiskusan vozac, znaci jedva sam po Sarajevu vozala i onda odjednom na usku cestu punu krivina i provalija
Ipak nakon toga sam uvijek zabrinuta za stanje na cestama po otocima i poluotocima, iako su one na Bracu i Korculi jako dobre. Nisam jos uvijek po Hvaru vozila, mogla bih i to isprobati
- kurty
#10 Re: Ljetovanje- Pelješac-Drače
ja sam pricao o cesti STona -Drace... tamo vec iza Janjine krece malo ozbiljnija voznja... Ja imam neki svoj strah i onaj jedan dio ceste prema Trpnju, kad si bas visoko, a lijevo pukla pucina... lijevom rukom pokrijem pogled, jer me neka jeza hvata od te pucine... neka fobija...Ambrozija wrote:Hvala na informacijama, kurty
A sto se tice zastrasujuce ceste - pa za mene je bila jer sam prvi put vozila od Trpnja do Orebica i plus sam tada bila neiskusan vozac, znaci jedva sam po Sarajevu vozala i onda odjednom na usku cestu punu krivina i provalijaAli mislim da sam zahvaljujuci tome kasnije postala dosta dobar vozac
Ovood Stona do Draca... jedini zanimljivi dio su dvije krivine u Stonu... ona prva preko mosta i ona nakoj nje... Za oplakati kad covjek gleda ljude koji prvi put tu prolaze... ispadose hudi pravo
-
Ambrozija
#11 Re: Ljetovanje- Pelješac-Drače
eh, da, da...o tome govorim, o toj pucini....tako je i dok se spustas u Orebic....Meni je to bilo zastrasujuce, molim Boga da ne dolaze auta sa suprotne strane, ali najveci sok sam dozivjela kad su me lokalci poceli preticati po toj cesti...Umrla samkurty wrote:ja sam pricao o cesti STona -Drace... tamo vec iza Janjine krece malo ozbiljnija voznja... Ja imam neki svoj strah i onaj jedan dio ceste prema Trpnju, kad si bas visoko, a lijevo pukla pucina... lijevom rukom pokrijem pogled, jer me neka jeza hvata od te pucine... neka fobija...Ambrozija wrote:Hvala na informacijama, kurty
A sto se tice zastrasujuce ceste - pa za mene je bila jer sam prvi put vozila od Trpnja do Orebica i plus sam tada bila neiskusan vozac, znaci jedva sam po Sarajevu vozala i onda odjednom na usku cestu punu krivina i provalijaAli mislim da sam zahvaljujuci tome kasnije postala dosta dobar vozac
Ovood Stona do Draca... jedini zanimljivi dio su dvije krivine u Stonu... ona prva preko mosta i ona nakoj nje... Za oplakati kad covjek gleda ljude koji prvi put tu prolaze... ispadose hudi pravo![]()
![]()
- P308
#12 Re: Ljetovanje- Pelješac-Drače
De jos malo pricajte o pucinama, provalijama i preticanju....ubili ste svu zelju koju sam imao za Peljescem 
- kurty
#13 Re: Ljetovanje- Pelješac-Drače
imaju alternativni nacini prevoza akoje vec nekog strah voznjeP308 wrote:De jos malo pricajte o pucinama, provalijama i preticanju....ubili ste svu zelju koju sam imao za Peljescem
sad josmalo na temu... otoci su inace poznati po tome da pruzaju bas lijepe odmore... ja sam u Dracama zadnjih 6-7 godina... i svake godine se vidi nesto novo i nesto jos ljepse... i fakat, divna i duboka, su na mene bas ostavile preljepi utisak... ovo u dracama gdje sam na plazi je uz samu magistralu i najveci su nam problem djecica novajlija koja bacaju kamencice na cestu.... kako koje dijete baci kamencic na cestu, tako pola plaze skace i sklanja kamencic
- Bullet Tooth Tony
#14 Re: Ljetovanje- Pelješac-Drače
Jos nesto , ko putuje od Stona prema Dubi ili Trpnju neka bude upoznat da je Sv.Ilija(najveca planina na peljescu) u jednu ruku prirodni rezervat i da mogu naletiti na divlje zivotinje posebno navecer .... Bilans od prosle godine : Tri caglja (autohtona vrsta peljesca - ko ni vuk a ni lisica , nesto napola , kad krenu zavijati kao da bruka male djece placu , za nekog ko je prvi put tamo , nezaboravno iskustvo
) , Divlja svinja sa tri prascica i onoga cega sam se bas prepao jer sam je uhvati izmedju farova kod Gornje Vrucice , sova ... jao kad rasiri krila ko auto
Kljove vepra ulovljenog prije dvije godine u dubi

Kljove vepra ulovljenog prije dvije godine u dubi

- P308
#15 Re: Ljetovanje- Pelješac-Drače
Oprostikurty wrote:imaju alternativni nacini prevoza akoje vec nekog strah voznjeP308 wrote:De jos malo pricajte o pucinama, provalijama i preticanju....ubili ste svu zelju koju sam imao za Peljescem![]()
![]()
sad josmalo na temu... otoci su inace poznati po tome da pruzaju bas lijepe odmore... ja sam u Dracama zadnjih 6-7 godina... i svake godine se vidi nesto novo i nesto jos ljepse... i fakat, divna i duboka, su na mene bas ostavile preljepi utisak... ovo u dracama gdje sam na plazi je uz samu magistralu i najveci su nam problem djecica novajlija koja bacaju kamencice na cestu.... kako koje dijete baci kamencic na cestu, tako pola plaze skace i sklanja kamencic![]()
![]()
![]()
-
Athlon
#16 Re: Ljetovanje- Pelješac-Drače
oo pa hvala puno na šerovanju iskustavaLa tulip wrote:Ja sam prethodna 2 ljeta bila na Pelješcu, mjesto prije Drača, Luka Dubrava. I ko zeli da se stvarno odmori, od svega, to je idealna prilika. More je tik uz smjestaj, ujutro iz kreveta u more .. Znaci vrh vrhova. U Dračama ( po meni) jedino sto ne valja jeste plitko more.. Ono, ides kilometar od obale, a i dalje voda do koljena D:
-
Athlon
#17 Re: Ljetovanje- Pelješac-Drače
kurty wrote:prodavnice i nemas u Dracama, najbliza je ona u Janjinii do nje ti treba 10-15 minuta hoda iz "centra" Draca i to uz samu magistralom pjesacis...Athlon wrote:Eh vako mene zanimaju vaša iskustva sa ljetovanja na poluotoku Pelješac,Drače, ove godine planiram s porodicom da se malo spustimo do mora, pa me interesuje kako je tamo, gledala sam slike al nekako mi pusto izgleda,interesuje me također da li tu ima neki konzum il takvo sta,nasla sam neke apartmane nesto kao neki porodicni hotelcic, pravo sladak tik uz plazu, al kazu da je jedina mana to sto prodavnica nije blizuajmo pomagajte
Hvala!
da je pusto, hm... ne znam sta da ti kazem... malo mjesto,malo ljudi pa je tako... plaza je prilicno duga, kad se realnosagleda, pa je raja rastrkana... masa onih koji dole imaju kuce svaki dan skokne do neke druge plaze, ili grada... Ako vec budete planirali neki jednodnevni izlet, moja preporuka su plaze Divna i DUboka... jeste da su okosahatak autom od Draca, ali se fakat isplati otici i vidjeti to
- kurty
#18 Re: Ljetovanje- Pelješac-Drače
ovo je malo prije table drace... nekih 200njak metara prije table "drace"Athlon wrote:oo pa hvala puno na šerovanju iskustavaLa tulip wrote:Ja sam prethodna 2 ljeta bila na Pelješcu, mjesto prije Drača, Luka Dubrava. I ko zeli da se stvarno odmori, od svega, to je idealna prilika. More je tik uz smjestaj, ujutro iz kreveta u more .. Znaci vrh vrhova. U Dračama ( po meni) jedino sto ne valja jeste plitko more.. Ono, ides kilometar od obale, a i dalje voda do koljena D:
Ima i market, samo sto mislim da ces trebati koristiti autozaista bih htjela da se odmorim, al taj kilometar koji si spomenula ne uklapa se bas u moje vizije odmaranja
ali jos uvijek je par destinacija na stolu pa cemo vidjeti na kraju gdje ce me put odvesti
Mirno mjesto, pretpostavljam da je ovdje samo par kuca koju su komercijalne, vecinom su tu, kako znam privatne kuce od bosanaca...ako cete biti na ovim plazama, nadam se da me necete pogresno shvatiti, najbitnije je da su djeca poslusna i da "ne lete" na cestu... do centra Draca,pjeske ce vam trebati dobrih 20minuta, a do radnje u Janjini i nije bas najpametnije ici pjeske
Na ovoj slici, koliko toliko fine plaze imate lijevo (nekih 200njak metara) i desno (300njak metara)... Sumnjam da cete biti zadovoljni ovim molicima ispred vasih apartmana...
Ili ako vam vec to nece biti problem, sjesti u auto i za nekih maksimalno 10tak minuta voznje mozete naci jako jako lijepe plaze
Sta vas jos zanima???