Ljetovanje all about

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
doktor78

#826 Re: Ljetovanje all about

Post by doktor78 »

limunada25 wrote:Eh ovako..sledece sedmice aBd :) , momak i ja bi trebali ici na more..ne znam zasto al sam ja izabrala Gradac,samo nek nije Neum :D , pa imal neko neke preporuke kako doci do tamo idemo autobusom iz Sarajeva. Jel imaju neki autobusi neum-gradac kolika je udaljenost itd.. i kakve su cijene apartmana i imal neko neku preporuku, planiramo biti 2 noci..hvala unaprijed.
Pa valjda ima neka linija Sarajevo- Makarska, preko Ploca? Samo, zbog dva nocenja ocekuj visu cijenu smjestaja
delirium.sa

#827 Re: Ljetovanje all about

Post by delirium.sa »

Je li iko isprobao one ponude sa bandera (haha), konkretno Podace, piše 190 maraka 7 noćenja i prevoz?
nera18

#828 Re: Ljetovanje all about

Post by nera18 »

e i mene zanima ovo u vezi "bandera"
a prevoz bus, sarajevo makarska ili sa-split
ili privatni minibus -35 cini mi se u jednom smjeru
Reufik Refko

#829 Re: Ljetovanje all about

Post by Reufik Refko »

Kad' vec spominjete bus na relaciji SA-Makarska, zanima me kako ide sistem dolaska na i odlaska sa usputnih stanica tipa Gradac,Tucepi,Zaostrog i sl., te kako najaviti datum povratka sa tih mjesta ukoliko imamo povratnu kartu a datum nismo naglasili prilikom kupovine? Ima li ko iskustva sa ovim :grin:

Sent from my GT-S5670 using Tapatalk 2
nermin.padez

#830 Re: Ljetovanje all about

Post by nermin.padez »

Reufik Refko wrote:Kad' vec spominjete bus na relaciji SA-Makarska, zanima me kako ide sistem dolaska na i odlaska sa usputnih stanica tipa Gradac,Tucepi,Zaostrog i sl., te kako najaviti datum povratka sa tih mjesta ukoliko imamo povratnu kartu a datum nismo naglasili prilikom kupovine? Ima li ko iskustva sa ovim :grin:

Kad sam putovao za Kotor iz I. Sarajeva...uzeo povratnu. Kad sam se trebao vratiti nazvao autobusku stanicu da mi daju broj telefona vozaca. Javio covjeka da ima ulaz na toj stanici da ne produzi slucajno. Datun ne moras naglasavati, bitno da ide taj bus...

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
doktor78

#831 Re: Ljetovanje all about

Post by doktor78 »

Reufik Refko wrote:Kad' vec spominjete bus na relaciji SA-Makarska, zanima me kako ide sistem dolaska na i odlaska sa usputnih stanica tipa Gradac,Tucepi,Zaostrog i sl., te kako najaviti datum povratka sa tih mjesta ukoliko imamo povratnu kartu a datum nismo naglasili prilikom kupovine? Ima li ko iskustva sa ovim :grin:

Znam da se prije nekih 7-8 godina moralo rezervisati mjesto u povratku, i to na nacin da nazoves autobusku stanicu u Makarskoj i navedes datum povratka i u kojem mjestu da te pokupe. Mada, znam i za slucajeve da autobus samo prodje pokraj tebe, iako si sve uredno rezervisao i najavio :x
agent_zero

#832 Re: Ljetovanje all about

Post by agent_zero »

Prošle godine su stajali na stanicama skoro svakog mjesta. Zato se put oduži nenormalno. A nije relevatno to šta je bilo prije 7-8 godina, davno je to prošlo vrijeme, ne treba čovjeka zbunjivati.

Ako nisi u Makarskoj, onda obavezno odredi dan povratka kad budeš kupovao kartu. I čekaj bus na stanici svog mjesta, a ne da on čeka tebe :D
mO k3

#833 Re: Ljetovanje all about

Post by mO k3 »

Zelimo iz Tuzle da napravimo malo turu do mora ,svaku noc drugi grad ,ako prvo iz Tuzle bi isli i prenocili u SArajevu do Mostara ,sada kuda dalje imali ko kakvih preporuka za hotel i grad .....konjic mozda jablanica

Hvala unaprijed
radostan dan

#834 Re: Ljetovanje all about

Post by radostan dan »

ko je mislio do sutomora, nek odloži za koji dan, pošto bjesni požar.
nova_korisnica

#835 Re: Ljetovanje all about

Post by nova_korisnica »

Ženski Dr.Med wrote:Zelimo iz Tuzle da napravimo malo turu do mora ,svaku noc drugi grad ,ako prvo iz Tuzle bi isli i prenocili u SArajevu do Mostara ,sada kuda dalje imali ko kakvih preporuka za hotel i grad .....konjic mozda jablanica

Hvala unaprijed
porani ujutro i otidjite na rafting u glavaticevo...neki od tih raftera nude i spavanje...i mozes onda sutradan via more...
ili imas onaj novi hotel u konjicu, ako vam se ne rafta...ne mogu sad imena da se sjetim...sto se tice prenocista u mostaru tu stvarno nemam iskustva (imam familije :D )
stanite u pocitelju na kahvu i kratki predah...ima jedan kafic sa debelom hladovinom...milina....
debeljko20

#836 Re: Ljetovanje all about

Post by debeljko20 »

koliko su apartmani u semizovcu na moru?
doktor78

#837 Re: Ljetovanje all about

Post by doktor78 »

nova_korisnica wrote:
Ženski Dr.Med wrote:Zelimo iz Tuzle da napravimo malo turu do mora ,svaku noc drugi grad ,ako prvo iz Tuzle bi isli i prenocili u SArajevu do Mostara ,sada kuda dalje imali ko kakvih preporuka za hotel i grad .....konjic mozda jablanica

Hvala unaprijed

ili imas onaj novi hotel u konjicu, ako vam se ne rafta...ne mogu sad imena da se sjetim....
Mislim da je "Garden"
iceman ze

#838 Re: Ljetovanje all about

Post by iceman ze »

Garden City u Konjicu, cijena mu je bila 120 km/2-krevetna. Doduse, velik je kompleks, mozda ima nesto i povoljnije. Mada sam mislio opet otici, jer su jako usluzni i profesionalni, jedno vece su me pustili u bazen nakon ponoci..... :D
nova_korisnica

#839 Re: Ljetovanje all about

Post by nova_korisnica »

eh jeste bas taj! ja sam bila samo na kafi unutra i osoblje je bilo super...ali moja prijateljica je i nocila tamo i kaze da je stvarno super...
nisam znala za cijenu...ali eto, moj ti je prijedlog i dalje rafting :D
starii

#840 Re: Ljetovanje all about

Post by starii »

TUZLARIJE - VIJESTI
21.07.2012. Broj citanja: 2032
Pismo čitateljke
Crni biseri Jadrana

Priznajem da me je pomalo grizla savjest kad sam se početkom jula zaputila sa porodicom na Jadran, destinacija Korčula. Teška godina teče, kažu da slijede još teže (nevjerovatno je kako se prognoze ove vrste na našim prostorima nepogrešivo obistinjuju), no bila je to prilika da se družimo 24 sata, nagradimo djecu za odličan uspjeh i pobjegnemo od poslovično loših informacija na medijima. Preko jedne tuzlanske turističke agencije izabrali smo, činilo se povoljno, hotel Bon Repos, nekoliko kilometara udaljen od centra grada. Bili smo tamo i potkraj prošlog stoljeća i činilo se kao dobar izbor. Sjećali smo se prelijepih plaža: Badije, Zavalatice, Bilin Žal-a, Pržina...Idemo, more je ipak more. Na lipi plavi Jadran.

Šta nas je dočekalo? Hotel u koji se od prošlog milenijuma nije uopšte ulagalo i koji, nimalo dostojanstveno, pred naletima novih stoljeća, lagano propada. Paučina, prašina, rasklimane česme čiji dijelovi ostaju u rukama, posteljina koja pamti generacije naših predaka, a ako je slučajno podignemo na propalim madracima bilo je fleka raznih vrsta i porijekla. Ovdje se mogla učiti historija i mikrobiologija. Za tuš-kabinu bilo je teško odrediti je li a) prljava,
b) samo zahrđala, ili c) i jedno i drugo (zaokružiti odgovor pod c). Istina, lakše nam je bilo vjerovati u odgovor b, ali za svaki slučaj smo se kupali u papučama i zatvorenih očiju da bi nam promaklo što više detalja iz odgovora c.

U restoranu nas je svih deset dana na vratima dočekivao izvjesni Hrvoje, koji je imao zadatak da utvrdi naš identitet, spoji to sa brojem sobe i dozvoli nam ulazak u „All inclusive“ restoran koji je, slično kao u Turskoj, nudio 3-4 glavna jela, ponudu od 2-3 različita voća i jedne do dvije vrste kolača. U 2 navrata se pojavio i sladoled; uslijedio je stampedo i borba do zadnje kugle, srećom bez ljudskih žrtava. Do kraja nam nije bila jasna njegova uloga (mislim na Hrvoja), ali svakako se ne radi o poslu koji zahtijeva veliku kreativnost. Mada je bio ljubazan, njegova dvometarska nabildana figura budila je strahopoštovanje pred svaki obrok. Sa kakvom je samo sigurnošću zaokruživao broj naše sobe. Ne daj bože da izneseš sendvič i Hrvoje, čuvar hrane u ljetnom periodu, to primijeti. I danas pred svaki obrok imam osjećaj strahopoštvanja kojeg mi je ulio naš plemeniti Hrvoje.

Progutali smo i to (i Hrvoja i ponudu restorana), nećemo se nervirati; nikad dovoljno iznenađenja sa hrvatskim turističkim inovacijama. Na plaži nova razočarenja – tamo gdje su bili tuševi ostala je samo konstrukcija, nema nijedne kabine za presvlačenje, a jedini WC na plaži je bio zaključan. Poruka je jasna: dragi turisti ovdje se nemate pravo tuširati, presvlačiti, a što se tiče fizioloških potreba...eto vam mora pa se snalazite. A posli ćemo svima ćakulat´ kako Bosanci ništa ne troše i kako mokre u naš lipi plavi Jadran. Srećom bungalovi nisu bili daleko pa smo, vođeni našim civilizacijskim tekovinama, više puta dnevno tabanali prema našim fiziološkim potrebama na neugodnih 38-40 stepeni C. Začudo, WC kraj recepcije hotela nije bio zaključan i bio je besplatan za oba tipa korištenja; vjerovatno je načinjen ozbiljan propust u organizaciji?

U večernjim satima, izuzevši repertoar za predškolsku djecu i djecu sa posebnim potrebama, kao i zvjezdanog neba (ovo zadnje je zaista bilo besprijekorno organizirano), nije se dešavalo apsolutno ništa. Nijedne ljetne bašte sa relaksirajućim „morskim“ muzičkim repertoarom, po kojem je prije 30-tak godina prepunjena terasa ovog hotela bila prepoznatljiva. No, sada izgleda poput a.oaze mira ili b.komemorativnog centra (zaokruži odgovor pod b) u želji da se turisti što bolje odmore. Do grada, gdje su takvi „sadržaji“ postojali, se treba pješačiti skoro pola sata mjestimično sablasno mračnim uskim stazama obogaćenim prirodnim preprekama i jurećim automobilima i motorima. Gdje si Hrvoje da nam i ovdje pružiš zaštitu? Postoji i varijanta taxi-brodice, ali to zadovoljstvo četveročlanu porodicu košta 80 kuna u oba smjera. I tako svaku noć. Prava bagatela.

Nećemo se nervirati, godišnji je samo jedan, ali polako nam „puca film“. Odlučili smo ostatak ljetovanja iskoristiti za ono što nam, nadali smo se, ne mogu ničim pokvariti. Plivati,tj koristiti se onim što je našim susjedima Bogom-dato, more.

Bile su nam pomalo sumnjive male brodice, jedrilice koje su se motale tik oko kupača (ponekad i zatrubili da se kupač pomakne izvan pravca plovidbe). Pitali smo se odakle im pravo da se usidre uz samu obalu i vozikaju gore-dole bez obzira na sve veći broj plivača. Pošto smo imali nekoliko plivačkih maratona dnevno i svo vrijeme na plaži zapravo provodili u vodi, imali smo prilično bliske susrete i sa tim plovilima. Pravi plivački slalom oko brodica (ko kaže da nema sadržaja?). Jedan od njih je prilikom isplovljavanja podigao prednji dio, kako reče naša kćerka „haubu“, i izbacio ogromnu količinu skoro ugljenisane crne mase koja nije mogla biti ništa drugo nego hrpa g.... Valjda su željeli ovo mjesto na lipom plavomu Jadranu restaurirati u atraktivnu septičku jamu? Našoj djevojčici nismo dali odgovor na pitanje šta je to, jer vjerovatno ne bi više zaplivala, a svi smo u nastavku tog dana, kao radeći vježbe za vratnu kičmu, držali glavu visoko, poput periskopa.

Taxi brodicom otplovili smo na Badiju, ostrvo ranije poznato po sportskim terenima i činjenici da je na njemu sniman već zaboravljeni ex-Yu film „Crni biseri“. Ništa se od tog vrimena nii prominilo (ne čitati preminulo). Izgleda zapušteno, otužno, sportski tereni su postali neupotrebljivi, jedini sadržaj su bili izgladnjeli srndaći koje smo hranili svježim kupusom (made in Hrvoje). Uočili smo i novi trik hrvatske turističke ponude: ispod tuševa u obliku malih reflektora na nekoliko jezika piše: 30 sec. tuširanja - 2 kune. Niko se ne tušira, vjerovatno u znak protesta. Da im se predoči sadržaj iz haube broda, možda bi se neko na to i odlučio i tako dalje značajnim finansijskim sredstvima unaprijedio sve uspješniji hrvatski turizam. Zrak je, začudo, bio besplatan, kao i kupanje u moru. Opet propust u organizaciji?

Preživjeli smo. Kad smo se konačno, začudo bez kožnih oboljenja ili crijevnih infekcija, dočepali našeg grada i all inclusive usluge našeg stana sračunali smo koliko nas je koštalo ovo zadovoljstvo. U bilans nismo uračunali istanjene živce koji se ubrajaju u nematerijalnu štetu. Nevjerovatno koliko ova jeftina verzija skupo košta. Tako je to u životu, najskuplje te kostaju stvari koje dobiješ džaba.

I napravili smo odličan plan za iduće ljeto, ako Bog dadne da nas posluži zdravlje i ostanemo u skupini sretnika koji su zaposleni. Svakog dana od ranog jutra potražićemo „svoje mjesto pod suncem“ u hladovini naše Panonike, kupati se u sva tri jezera bez straha da će nas neka jedrilica klepiti po glavi ili posuti garavim sadržajem, tuširati se pod ispravnim tuševima za koje ne trebaju žetoni, ručati u hladovini nekog od restorana (ovaj put bez Hrvoja, kojeg zadnji put spominjem), a nakon popodnevnog odmora prošetati do Pivnice, Slane banje, Trga slobode... Kad ukalkulišemo i večernju šetnju sa nekim laganim ljetnim jelovnikom, kulturne i muzičke hepeninge Ljeta u Tuzli i Kaleidoskopa, ostaće nam i za bezvizni jednodnevni izlet do Beča, Budimpešte i obnovu garderobe za predstojeću jesen i novu školsku godinu. A na ove povoljne aranžmane na hrvatskom primorju koji nude samo ogoljele ispucale zidove, hrđu, paučinu i plaže bez tuševa, neka se odluče oni koji od nas imaju više para i živaca.

Admira Atić-Tupković, Tuzlanka

(tuzlarije.net)
libertas300

#841 Re: Ljetovanje all about

Post by libertas300 »

Bez ljutnje ali sami ste si krivi.Da ste malo proguglali pi internetu vidjeli bi da je to hotel koji nije privatiziran, da mu je vlasnik država, i da se u njega nije ulagalo ihihi dugo.Ne kaže se džabe : koliko para toliko muzike.
Drugi put malo više informiranja na netu o destinaciji i koja markica više, i neće vas zadovoljstvo mimoići.
Uvijek vam ostane varijanta Alanya gdje za sličan novac dobijete hotel od 3-4 zvjezdice i kupanje na gradskoj plaži.
Osobno, ako nemam novaca za dobar hotel, onda radije uplatim recimo dobar apartman blizu mora, pa se za hranu sam pobrinem.
Inače all inclusive u Hrvatskoj i Turskoj je neusporediv, posebno ako idete u bolje hotele u Turskoj.Mi smo se ovih dana vratili iz Beleka, hotel Limak Atlantis (baci pogled malo na slike i komentare: http://bit.ly/PwOzrC), i ono što mogu reći je da je to pravi all inclusive u pravom hotelu.Ali to zadovoljstvo košta, pa se opet vraćam na onaj dio "koliko para toliko muzike" jer za novac koji ste vi dali za Bon Repos teško ćete dobiti bolji hotelski smještaj u RH, pa je apartman po meni puno bolja varijanta, jer mi smo prije nekih 4-5 godina imali slično iskustvo u hotelu Medena u Trogiru (kontrola pri odlasku u restoran, stampeda kod iznosa lubenica i sl.., loše sobe itd...), mada mislim da je medena ipak nešto (ne puno) bolja od Bon Reposa.
melrose

#842 Re: Ljetovanje all about

Post by melrose »

Draga Admira (iako je davno prosao voz), zao mi je zbog propalog odmora. Jeste li pokusali dobiti povrat dijela novca od agencije (iako je to dug i neizvjestan put, a odmor je i onako propao)?
A sto se tice Hrvoja, pa to je normalno da se uvijek na ulasku u salu za objedovanje da broj sobe, tako osoblje sprecava 'setace' da se besplatno posluze, a i ima evidenciju koliko jos gostiju dolazi na objed (radi nadopujavanja bifea i organizacije).
Ja cesto gladam dokumnetarce o propalim ljetovanjima njemackih turista u Turskoj (ugl. se radi o all inclusive aranzmanima po nevjerovatno niskim cijenama) i nakon natezanja, prijetnji tuzbana, zvanja televizijskih ekipa...osteceni turisti ugl. uspiju izboksati povrat dijela novca i besplatnu promjenu hotela (dok su jos na odmoru)...ali u pravilu im odmor prisjedne :-?
manki

#843 Re: Ljetovanje all about

Post by manki »

Ljudovi, ima li ko prijedlog za apartmanski 7-8dnevni smjestaj u Budvi, do nekih 40-50eura, za 3 osobe?
agent_zero

#844 Re: Ljetovanje all about

Post by agent_zero »

Čitajući ovaj Admirin osvrt, sva sreća pa sam bio pri zdravoj pameti i odustao od isto tako "povoljnog" aranžmana u Bon Reposu.

Naravno, prethodno sam se informisao i sabrao 2 i 2.
Reufik Refko

#845 Re: Ljetovanje all about

Post by Reufik Refko »

Može li mi ko potvrditi da li carinici na izlazu iz CG traže potvrdu o prijavi boravka tj. o plaćenoj boravišnoj taksi :?:
ultima_palabra

#846 Re: Ljetovanje all about

Post by ultima_palabra »

Reufik Refko wrote:Može li mi ko potvrditi da li carinici na izlazu iz CG traže potvrdu o prijavi boravka tj. o plaćenoj boravišnoj taksi :?:
Prethodnih godina su tražili i naplaćivali neke kazne ko nema... ove godine njet... kriza, borba za gosta i to :)
ElRe

#847 Re: Ljetovanje all about

Post by ElRe »

Zavisi, na koga naletis.
Reufik Refko

#848 Re: Ljetovanje all about

Post by Reufik Refko »

Ma ništa, onda je nabolje tražiti prilikom plaćanja smještaja da naplate i boravišnu taksu i daju potvrdu o plaćanju, ako već može ta opcija.

Btw. Može li mi neko reći da li i dalje kod Centrotransa postoji popust na godine (-10%), zvao sam ih na par telefonskih brojeva da provjerim to, al' nijedan ne radi :-)
melrose

#849 Re: Ljetovanje all about

Post by melrose »

Reufik Refko wrote:Može li mi ko potvrditi da li carinici na izlazu iz CG traže potvrdu o prijavi boravka tj. o plaćenoj boravišnoj taksi :?:

Na koju foru mogu dokazati gdje sam ja bila u CG? Samo ako prelazim granicu negdje na moru gdje prelazi vecina turista, to jos nije nikakav dokaz da sam bila kao turista na obali i trebam platiti turisticku boravisnu taksu. Ili to vazi za apsolutno sve ulaske u CG, cak i kada ides na Cetinje, Podgoricu...?
ElRe

#850 Re: Ljetovanje all about

Post by ElRe »

Svako ko boravi duze od 24 sata u CG duzan je da se prijavi i odjavi u MUP-u opštine gdje boravi. Prije 2 god ta potvrda je kostala 1 euro po osobi za mjesec dana.

Mada do ove godine tu potvrdu nisu nikome trazili, pa su kao par dana maltretirali ljude na granicama, sada koliko cujem potvrdu ne traze.

Inace, potvrda ne treba stanovnicima RS-a i Srbije zbog nekog sporazuma iz 2001. godine.
Post Reply