Ljetovanja/zimovanja (gdje, koji hoteli, dojmovi itd.)

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
hrle1976

#1 Ljetovanja/zimovanja (gdje, koji hoteli, dojmovi itd.)

Post by hrle1976 »

Vidim da je rubrika "dijaspora" ako ko zeli sebe da tako gleda, a vezano za rubriku vidim da je zatrpana temama poput rad u inostranstvu, viza, pomoc ono ovo. Jos malo pa je ispala ko neka socialna ustanova. Pa reko da otvorim jednu temu gdje ljudi koji zive vec 20-40 god. van YU/BiH ljetuju/zimuju. Jel ko ide na neke otoke (karibske), Havaje, Thailand, Mauritius, Safari u Africi, Pacifik ili se skja u Kanadi, Suisse itd.? Znaci tips, savjeti evt. inspiracije. hoteli, dojmovi itd.

Dok saberem vremena pa cu izloziti nase savjete i neka putovanja. :mrgreen: obaveze me dave trenutno.
pearlica

#2 Re: Ljetovanja/zimovanja (gdje, koji hoteli, dojmovi itd.)

Post by pearlica »

Ljetovanje mi je najbolje u Evropi (ljeti naravno) Francuska i Italija!

Image

Zimovanje mi je takoder najbolje u Evropi Francuske Alpe

http://www.valdisere.com/valdisere/fr/p ... re/accueil
Image

Sto se tice kulture... opet Evropa majka Rim gdje god stanes vidis neku kulturnu znamenitost o modi i muzici a tek hrani da ne govorim. Ko voli britanske pisce uzivace na ulicama Londona. Pariz... romantika i kultura, moda.

Imam zelju otici na safari...

P.S. ovo ja ono ukratko
Keiko

#3 Re: Ljetovanja/zimovanja (gdje, koji hoteli, dojmovi itd.)

Post by Keiko »

Europska zima - Sydney!!! Nema ni jedna jedina stvar koju ne bih preporucila. Hotel - Vibe u Rushcutter's Bay. Avio kompanija - Ethiad. Restorani - svi su bili odlicni, cak i oni neki 'usput'. A ko vec dodje do Sydneya, obavezno i na Tasmaniju. Totalno drugaciji svijet, kao da je vrijeme stalo. Hotel - ne sjecam se imena ali je jedini u Richmond-u. Posto je Tasmania ruralna, obavezno rent-a-car i obavezno posjetiti Tasmanian Devil Sanctuary. Preslatke zivotinjice sve dok se ne diraju!

Skijanje / snowboarding - Whistler, Canada!!! Francuske Alpe su mi isto super ali je Whistler ipak Whistler.

Ljetovanje u Europi - Malta, hotel Corinthia San Gorg u St. George's Bay-u. Transport - lokalni autobusi iz 1950-tih :-D. Po mogucnosti malo van sezone i prije guzve.

Ne znam kako da postavim ovdje slike (newbie) ali kad skontam mozda se vratim na temu pa dodam.
bosan

#4 Re: Ljetovanja/zimovanja (gdje, koji hoteli, dojmovi itd.)

Post by bosan »

hrle1976 wrote:Vidim da je rubrika "dijaspora" ako ko zeli sebe da tako gleda, a vezano za rubriku vidim da je zatrpana temama poput rad u inostranstvu, viza, pomoc ono ovo. Jos malo pa je ispala ko neka socialna ustanova. Pa reko da otvorim jednu temu gdje ljudi koji zive vec 20-40 god. van YU/BiH ljetuju/zimuju. Jel ko ide na neke otoke (karibske), Havaje, Thailand, Mauritius, Safari u Africi, Pacifik ili se skja u Kanadi, Suisse itd.? Znaci tips, savjeti evt. inspiracije. hoteli, dojmovi itd.

Dok saberem vremena pa cu izloziti nase savjete i neka putovanja. :mrgreen: obaveze me dave trenutno.
Ja uglavnom ljeti- ljetujem a zimi-zimujem , ljetovanje mi je ugodnije od zimovanja i obrnuto :D
@hrle1976 ne kaze se "dijaspora nego "diaspora" :D :D :D :D mislim bolje zvuci :D

P.S. Slike cu postat samo dok malo prosunjam po internetu :D :run:
Keiko

#5 Re: Ljetovanja/zimovanja (gdje, koji hoteli, dojmovi itd.)

Post by Keiko »

bosan wrote:Ja uglavnom ljeti- ljetujem a zimi-zimujem , ljetovanje mi je ugodnije od zimovanja i obrnuto :D
:lol: :lol: :lol: Cuj to! :shock:
hrle1976

#6 Re: Ljetovanja/zimovanja (gdje, koji hoteli, dojmovi itd.)

Post by hrle1976 »

Posto na azurskoj obali imam drugu adresu nebi puno o njoj. Nego neke druge destinacije.

Pa bi poceo od: Portugala. DIVNA drzava. Pogotovo juzno zapadni dio. Plaze su fantasticne, ima dosta pecina uz obalu, more je porpilicno mirno i bistro. Lagos!! Ko voli paragliding uz duz obale peporucujem. Diverzni izleti brodom na more i plaze gdje nije moguce hodom doci, u aranzmanu uvijek ima zanimljivih ponuda. Isto preporucujem. Mi smo imali srecu (a nije tesko) da upoznate neki drugi par pa za izmjenu dobijete se na veceru. Malo socialnog zivota nije isto lose.

Image
Image

Negativa ima podosta britanaca pa su cijene podignute. Ali ako znate njigove barove da izbjegnete onda kod portugalaca je sve bolje!! Kuhinja prva liga. Pgotovo za ljubitelje morske hrane. Jeftinije nego u HR.

Rent a car je MUST! Jer ima i dosta finih atrakcija po okolnim mjestima. Falesia obala je jako fina ko voli da stea uz obalu pogotovo pred zalazak sunca. Camilo obala je bas prava za ljubitelje manjih plaza okruzena pecinama. Ranije treba otoci ako se zeli fino mjesto upecat :D

Sto se hotela tice nisu neki ostriji luksuz, a ima dosta i privatnih apratmana sa bazenom za prihvatljivu cijenu.

Da si uljepaste posjetu Portugala peproucujem Lisboa!

Hotele: Hotel Lisboa Plaza... fantastican. A terpezarija im je jos odlicnija - sto se dorucka tice!!! Inace preporucujem da se jede u restoranima, jer ima jako finih! Sa bogatom ponudom! I za svaki dzep! Ima dosta ljepih muzeja. Ljudi koji nevole ici u muzj su za moj porjam ne obrrazovani :lol: razno raznih atrakcija, dvojaca i parkova.

Sofitel Lisbon Liberdade... isto jako elegantan i cist hotel. Izuzento dobar bar :D

Nisam bas najbolji u detaljnom opisivanju ali ako neko ima pitanja slobodno tu ili na pm. Odgovorim cim prije.

Image
Lacrosse

#7 Re: Ljetovanja/zimovanja (gdje, koji hoteli, dojmovi itd.)

Post by Lacrosse »

Kakva crna europa.

I kakvo crno ljetovanje/zimovanje...

Najbolji je odmor proljece i jesen.

Proljece Myrtle Beach i Miami.

U Aprilu mjesecu temperatura preko 30-35, kupas se na plazi svaki dan, imas 1000 ribljih restorana, ako pada kisa, mall, akvarijum, kafane, piano bar gdje se takmice 2 na klaviru ko ce bolje, hoces plesati tango ili country... Miami, sta reci o gradu koji je izgradio kokain? Ne treba nista raditi, samo prohodati i vidjeti.

Jesen kad odu svi turisti onda malo prospartati, ici na plazu tamo negdje iza Labor Day (jer tad pocinje skola tako da nema djece, nema cergi nema vise haosa, dakle u Septembru... Lokalitet i nije bitan... a ako se hoce ruralno Maine je odlican, iznajmis kolibu, negdje te helikopterom moraju prebaciti a negdje mozes i autom, sve kako je kome po ceifu ili Smokey Mountain u Tenesiju, hotel sa saunom, ranch gdje mozes jahati konje, usput i koja vinarija se obidje.

Od drugih stvari volim otici gdje ima istorije, Springfield Illinois - mjesto gdje je rodjen Lincoln, Elivsov Graceland u Memphisu, Louisville odakle je Muhamed Ali, Thomas Jeffersonova farma Monticello, Roseveltovo imanje na Hudsonu, Trumanov muzej u Kansas City-iju ... meni svaki drag na svoj nacin...i vrijedi posjetiti jednom u zivotu...

Kad se pozelimo europe u Americi idemo u Montreal ili Quebec city, u Montrealu je nocni zivot jako dobar i kvalitetnih desavanja ima non stop a Quebec City je za sevdisanje, barova u koijima sviraju frankopani na akustarama ima dosta, vrlo su muzikalni, stari grad je ljep, a ujutro hiljade peciva iz lokalnih pekara se prodaje...
pearlica

#8 Re: Ljetovanja/zimovanja (gdje, koji hoteli, dojmovi itd.)

Post by pearlica »

Lacrosse wrote:Kakva crna europa.
Ah Evropa je SAMO kolijevka civilizacije... nista vise ni manje :wink:

Bila sam i u Americi i u Nekim Azijskim drzavama ali taj kulturni sarm koji Evropa ima rijetko gdje drugo da postoji. To je naravno moje subjektivno misljenje i ne ocekujem da ce se svako (ili bilo ko drugi) slagati samnom. A nije ni svako zainteresovan za kulturu... sto isto tako postujem ali ne razumijem!

Kada neko spomenu Maltu, Malta mi je predivna pogotovo Gozo. Portugal je isto tako prica za sebe pogoovo Lisabon... isto tako i Spanija.

Gozo
Image

Za ljubitelje religije Cordoba (Andaluzija) http://youtu.be/ihV5lJqYCHc
sombra

#9 Re: Ljetovanja/zimovanja (gdje, koji hoteli, dojmovi itd.)

Post by sombra »

Jugoistocna Azija. Burma, Laos, Vijetnam, Kambodza, Malezija, Indonezija... Od historije, muzeja, predivnih plaza, planinarenja, pecina, krstarenja, dzungli, modernih gradova, mozda najbolje hrane na svijetu, nevjerovatno ljubaznih ljudi, i sve to za malu cijenu.
Veliki plus: sigurnost! Jedno od rijetkih egzoticnih mjesta gdje bih se uputila sama.

Ove godine na redu: Filipini 8-)
Keiko

#10 Re: Ljetovanja/zimovanja (gdje, koji hoteli, dojmovi itd.)

Post by Keiko »

Sto se mene tice, ja bih svugdje. Nema grada i drzave u koje ne bi otisla samo da mi se ukaze prilika. A vi mi sad svi samo 'vadite maslo' sa svojim postovima i slikama :mrgreen: .

Today is as good day as any to book a holiday... :razz:
kica

#11 Re: Ljetovanja/zimovanja (gdje, koji hoteli, dojmovi itd.)

Post by kica »

Ma Turska je odlicna, jako dobre cijene, super hrana, odlican smjestaj, mislim da za omjer koliko potrositi / koliko dobiti, Turska najvise daje !
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#12 Re: Ljetovanja/zimovanja (gdje, koji hoteli, dojmovi itd.)

Post by Entropio »

.
amra67

#13 Re: Ljetovanja/zimovanja (gdje, koji hoteli, dojmovi itd.)

Post by amra67 »

thajland, vijetnam, kambodja, filipini, malezija, indonezija... jednom odes i uvijek se zelis vratitit, zauvijek ostati. it's always in my mind.
karanana

#14 Re: Ljetovanja/zimovanja (gdje, koji hoteli, dojmovi itd.)

Post by karanana »

Slazem se. Imao sam negativno misljenje o to dijelu svijeta. Nista me nije privlacilo tamo. Onda odem jednom na 10ak dana i nadam se da cu opet. Priroda, ljudi, gradovi, zene.....
amra67

#15 Re: Ljetovanja/zimovanja (gdje, koji hoteli, dojmovi itd.)

Post by amra67 »

karanana wrote:Slazem se. Imao sam negativno misljenje o to dijelu svijeta. Nista me nije privlacilo tamo. Onda odem jednom na 10ak dana i nadam se da cu opet. Priroda, ljudi, gradovi, zene.....
ljudi su tamo fenomenalni , priroda, kultura , hrana. jedva cekam da ponovo idem. nadam se nekad da cu i ostati jer mi jo to u planu i velika zelja..ali za neku godinu ako Bgda..pocela sam uciti thajlandski :D
sombra

#16 Re: Ljetovanja/zimovanja (gdje, koji hoteli, dojmovi itd.)

Post by sombra »

amra67 wrote:thajland, vijetnam, kambodja, filipini, malezija, indonezija... jednom odes i uvijek se zelis vratitit, zauvijek ostati. it's always in my mind.
apsolutno!
Post Reply