Ljeto i provale u stanove

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Kokola

#1 Ljeto i provale u stanove

Post by Kokola »

Zabrinuta sam jer sam cula da je u jednoj zgradi u N. Sarajevu juce navodno obijeno 7 stanova. Vidim da su ljudi u strahu. Kako se osigurati a da nisu blindirana vrata? Treba li nepoznatima otvarati vrata? Sta kad na interfonu neko nepoznat trazi da mu otvorite? Moze biti provalnik, ali oni ce uci u stubiste ovako ili onako. Sta kad vam "cistim tepihe" poruku ostave na vratima a vas nema duze vrijeme...? Nije da ima sta uzeti u stanu, ali me strah samog osjecaja.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

95 % obijenih stanova je imalo jednu bravu.Provalniku se neda zamarati sa dvije brave jer za to treba vremena.Znaci postavi dvije brave minimum.Prilikom izlaska iz stana ostavi upaljeno svijetlo u predsoblju i po mogucnost radio 202 da svira(nije reklama... :D )Ne spustaj roletne i ostavi prozore neke otvorene.Komshiluku ne govori da ides negdje na duze vrijeme jer su oni glavni izvor informacija provalnicima... :roll:

Sretno... 8)
leeloo

Post by leeloo »

Ne otvaram nikome na interfonu vrata... a komšinici uvijek govorim kada idem iz kuće...
Nana Zarfija živi u stanu preko puta moga sama i non stop je u kući... Pored nje ne može ni muha da proleti a da ona ne zna... Zna to biti jaaaako iritantno (uvijek otvara vrata) ali ina je naš multi lock :D

Razmišljala sam da je patentiram :)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Snimiti CD sa razgovorom policijskih patrola sa "bazom" uz uz višetonsko ćurlikanje i sve ostale zvuke i krčanja na policijskim kanalima i poistiha u hodniku pustiti da se beskonačno vrti. Policajci bi trebali da svako malo spominju naselje, ulicu ili zgradu gdje stanujete.
Ovaj sistem ima puno mana jer radi po uzoru šapke u zadnjem dijelu auta, ali možebit' i uspije da šanera dovede u zabludu.
Za poludnevna odsustva dobro je imati i DODŽ-a u kući.
DODŽ=domaća obična džukela.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Na ovo stranici su ranije bili savjeti i savjetovali su da se na bravu stave neki "ježevi" kod brave. Ja ne znam šta je to "jež" na bravi. Imati više brava. Ako je brava obična, nos tijela brave(dio u koji se stavlja ključ) ne bi smio puno da viri vani jer šaneri snažnim uvrtanjem kliještima polome bravu . Najbolje je imati blindirana vrata. Međutim, u novinama sam pročitao da se desio slučaj provale i takvih vrata. Naime, neka lijeva firma je prodala takva vrata za blizu tisuću KM ženi i sada su na sudu. Ne mogu se sjetiti imena firme.

http://www.ks.gov.ba/bh/minunutrasnjih/index.htm
Last edited by PipiDugaDevetka on 10/07/2004 07:12, edited 2 times in total.
Danguba

Post by Danguba »

Bobi wrote:95 % obijenih stanova je imalo jednu bravu.Provalniku se neda zamarati sa dvije brave jer za to treba vremena.Znaci postavi dvije brave minimum.Prilikom izlaska iz stana ostavi upaljeno svijetlo u predsoblju i po mogucnost radio 202 da svira(nije reklama... :D )Ne spustaj roletne i ostavi prozore neke otvorene.Komshiluku ne govori da ides negdje na duze vrijeme jer su oni glavni izvor informacija provalnicima... :roll:

Sretno... 8)
samo da dodam jos i ovo:

-jednu telecu plecku pripremljenu za pecenje ostaviti u rerni

-bar sa picem da ne bude nikada prazan

p.s. posto je jako toplo,frizider napuniti raznim osvjezavajucim napitcima

Sretan put i sto duzi odmor zeli Vam .... :lol: :lol:
kame

Post by kame »

Najveca sigurnost za stanove je ugradnja blindiranih vrata.

Sto bi vas doslo oko 1100 KM u Sarajevu.

To je jedina istinska sigurnost.

Otkljucavanje takvih vrata bez originalnog kljuca je prava nauka.

I sto bi reko moj komsija, da je ne znam kakav ober majstor....kurac ce ih otvorit. :D

A tek razvaljivanje takvih vrata. To vec spada u domen naucne fantastike. Jer dok bi neko razvalio blindirana vrata pola komsiluka bi skontalo sta je u pitanju.

Mada, nista nije 100% sigurno.

Ali ipak, 99,99% provalnika ce odustati kada vidi da se radi o blindiranim vratima.

Isto vazi za automobile ukoliko imate lavlju kandzu.

Koji ce se lopov zajebavati sa lavljom kandzom? :? 8-)

Iako se lavlja kandza jos i nekako i moze otpilati.

Ali blindirana vrata nikako. Jer ako nista, napravice toliku buku da ce tri patrole doci dok on udje u stan. :lol: :P
tempora

Post by tempora »

To mi kame zvuci kao kondom! :? :roll:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

većinu pljački čine komšije
koje znaju da nema nikoga u stanu + spoznaja da bi mogli naći barem 1000 km ili kilo zlata
Post Reply