Otvoriti fiskulturne sale i omogućiti djeci da tokom ljeta besplatno i organizovano troše slobodno vrijeme upražnjavanjem raznih, školskim salama primjerenih, sportskih disciplina!
-Ulaganja Kantonalnog ministarstva kulture, obrazovanja i sporta bi bila minimalna
-Manje šanse za prvi dječiji susret sa gudrom, obijanjem auta, alkoholom,...itd
-Neka djeca neće imati ni za ulaz na gradske bazene, a rijeke su zabranjene za kupanje
-Kokuzluk, pa roditelji samo istjeraju djecu na ulice-šansa za belaj.
-Nemaju sva djeca novca za odlazak na selo, na more,...itd.
-U večernjim satima disko, maškare,... ali samo za djecu...
Ljetnje ferije i djeca-ideja
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
- muha_sa
Interesantna tema za nas roditelje.
Ovi naši da imaju imalo sluha to bi i uradili al bitno je da se oni namire--koga briga za nečiju djecu--
Trka za zaradom i teška situacija nisu opravdanje za nebrigu o svojo djeci--kakva ulica bez nadzora i kontrole---trčao sam i sam i rintao al me nije to sprječavalo da svoju djecu u lutkarsko odvedem a o izletištima--Pionirskoj i da ne govorim a bogme i u parku pred zgradom nikad nisu bili bez mog ili ženinog nadzora---sad gledam ove klince--nit ih ko zovne na ručak niti ih ko nadzire--uvale im krišku panje i oni rahat--pojačaj Sinana i uživaj-
Ovi naši da imaju imalo sluha to bi i uradili al bitno je da se oni namire--koga briga za nečiju djecu--
Trka za zaradom i teška situacija nisu opravdanje za nebrigu o svojo djeci--kakva ulica bez nadzora i kontrole---trčao sam i sam i rintao al me nije to sprječavalo da svoju djecu u lutkarsko odvedem a o izletištima--Pionirskoj i da ne govorim a bogme i u parku pred zgradom nikad nisu bili bez mog ili ženinog nadzora---sad gledam ove klince--nit ih ko zovne na ručak niti ih ko nadzire--uvale im krišku panje i oni rahat--pojačaj Sinana i uživaj-
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
Teško je biti dijete i biti dobar. Lakše je biti odrastao i razumjeti djecu!
- zena21
Ovdje je generalno problem sto nemamo gdje djecu izvesti i da hocemo i sto nema nekih organizovanih programa za njih. U Sarajevu imaju dva mjesta mjesta gdje mozes izvesti djecu da se onako izigraju i da se istrce, a to su Vrelo Bosne i Pionirska. Ne znam koje mi je od ova mjesta mrze. I ono nesto malo sto su postavili za djecu ( tobogani, klackalice...) je sve razvaljeno, blatnjavo, neuredno... Djeca se samo mogu povrijediti... Nema uredjenih parkova gdje bi roditelji mogli prosetati s djecom niti bilo kakvih sadrzaja gdje bi mogli ucestvovati i roditelji i djeca.
Ja sam se raspitivala u centru za mlade na C.Vili. Oni imaju neke aktivnosti - kurseve, karate, ples... ali se sve placa, i meni licno je to daleko od mog mjesta stanovanja, tako da od posla ne mogu stici da ih vodim...
Mislim da je super ideja da se organizira nesto ovako kao sto je predlozeno, pogotovo za vrijeme raspusta, kada su djeca slobodna...
Ja sam se raspitivala u centru za mlade na C.Vili. Oni imaju neke aktivnosti - kurseve, karate, ples... ali se sve placa, i meni licno je to daleko od mog mjesta stanovanja, tako da od posla ne mogu stici da ih vodim...
Mislim da je super ideja da se organizira nesto ovako kao sto je predlozeno, pogotovo za vrijeme raspusta, kada su djeca slobodna...
- Jara
Ne znam kako je u ostalim djelovima grada, ali na Dobrinji, Alipašinom i Mojmilu ima dovoljno besplatnih sportskih terena na otvorenom izgrađenih od strane stranih humanitarnih organizacija. Igralista za kosarku, rukomet, fudbal, odbojku na pijesku, neka cak sa malim tribinama. Vecina ih je očuvana. Ali su prazna ili poluprazna, djeca rađe šutaju loptu na parkinzima, travnjacima ili ispred zgrada.
Ta besplatna igralista bi se mogla iskoristiti da djeca budu pod strucnim nadzorom, da ih neko trenira. Moze se organizovati preko mjesnih zajednica. Pa i male turnire napraviti. Ulaganja bi bila minimalna, kako reče pipi.
A-na ideja sa penzionerima nije losa za manju djecu, a moglo bi se organizovati preko penzionerskih udruzenja svake mjesne zajednice. Međutim, najgore je sa adolescentima.
Ta besplatna igralista bi se mogla iskoristiti da djeca budu pod strucnim nadzorom, da ih neko trenira. Moze se organizovati preko mjesnih zajednica. Pa i male turnire napraviti. Ulaganja bi bila minimalna, kako reče pipi.
A-na ideja sa penzionerima nije losa za manju djecu, a moglo bi se organizovati preko penzionerskih udruzenja svake mjesne zajednice. Međutim, najgore je sa adolescentima.
- Jara
Da li su razni kursevi za djecu i omladinu skupi? Roditelji koji sada placaju liječenje djece od ovisnosti i oni čija su djeca fatalno zavrsila od droge, najbolje znaju da nisu. Bolje je sada placati kurseve i tako ulagati u svoje dijete nego kasnije ( hiljadu puta više ) plaćati njegovo liječenje od narkomanije...ili, ono najgore, ostati bez djeteta...
A još uvijek ima raznih humanitarnih organizacija koje besplatno drze razne kurseve za djecu.Ni školske sekcije se ne placaju.
Do drustva je, do skole je ali je najvise do roditelja! Kupuju djeci mobitele od 700 KM a skupi im kursevi...
Kad u vrticu ili skoli vaspitaci , ucitelji ili nastavnici ponedjeljkom pitaju djecu kako su provela vikend - 90 % odgovora je - u trznim centrima ( Wisa, Merkator, Interex...).
Sa svojim djetetom u kino, teatar ili ne-daj-bože muzej, rijetko ko ide...
A još uvijek ima raznih humanitarnih organizacija koje besplatno drze razne kurseve za djecu.Ni školske sekcije se ne placaju.
Do drustva je, do skole je ali je najvise do roditelja! Kupuju djeci mobitele od 700 KM a skupi im kursevi...
Kad u vrticu ili skoli vaspitaci , ucitelji ili nastavnici ponedjeljkom pitaju djecu kako su provela vikend - 90 % odgovora je - u trznim centrima ( Wisa, Merkator, Interex...).
Sa svojim djetetom u kino, teatar ili ne-daj-bože muzej, rijetko ko ide...