Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Better Man wrote:Mislim da su Michelinke made in Spain
Hajde provjeri svoj Primacy 4 i napisi gdje si kupio.
Na SX4 su mi na jednoj osovini iz Italije, a na drugoj iz Njemacke, Alpin 5, dvije i dvije sa istim DOT-om (195/65-15'', kupljene u Makbelu).
Na Ceedu su sve cetiri iz Njemacke, isti DOT na sve cetiri, Alpin 5 (205/55-16'', kupljene u Total Trade-u).
Better Man wrote:Mislim da su Michelinke made in Spain
Hajde provjeri svoj Primacy 4 i napisi gdje si kupio.
Na SX4 su mi na jednoj osovini iz Italije, a na drugoj iz Njemacke, Alpin 5, dvije i dvije sa istim DOT-om (195/65-15'', kupljene u Makbelu).
Na Ceedu su sve cetiri iz Njemacke, isti DOT na sve cetiri, Alpin 5 (205/55-16'', kupljene u Total Trade-u).
Made In Spain i uzeo ih u Maja gume. kod Merkatora.
vauvau wrote:
Sava je smeće obično, jedino gore od save su tigar i sportiva.
Posto vidim da se dobro razumijes u ovu temu, kao i ostale naravno, sta bi mi ti preporucio za moju novu vozilicu u dimenziji 245/40/19 ?
Onako iz iskustva.
Naravno, Michelin Pilot Sport 4 245/40 ZR19 (98Y).
To u slučaju da su ti sve felge istih dimenzija. U slučaju da nisu, imaš Michelin Pilot Sport 4S 275/35 ZR19 (100Y).
Ako nemaš love da kupiš 4 komada, kupi auto na koji ide 195/65R15 91T.
Mada izgleda puno moćnije na originalnim 245/35R20, odnosno 275/30R20, ali su gume još skuplje i auto je za nijansu neudobniji.
Za senzore vidi da ti nedim naruči neke kineske.
Bakarna pasta se ne stavlja na sarafe koje drze tocak. Niti je to fabrika deklarisala.
To sto on ne uvrne saraf rukom, vec ga odmah udarnim, moze zeznut navoj
Vidal89 wrote:Goodyear EfficientGrip Performance je li ima neko iskustva?
Imam ja, po meni super guma. Sta mi se ne svidja kod nje slab bocni zid. Suvise je mekan. Ja bih isao na dunlop sportmaxx ako volis krivine da ganjas i sl.
vauvau wrote:
Sava je smeće obično, jedino gore od save su tigar i sportiva.
Posto vidim da se dobro razumijes u ovu temu, kao i ostale naravno, sta bi mi ti preporucio za moju novu vozilicu u dimenziji 245/40/19 ?
Onako iz iskustva.
To u slučaju da su ti sve felge istih dimenzija. U slučaju da nisu, imaš Michelin Pilot Sport 4S 275/35 ZR19 (100Y).
Mada izgleda puno moćnije na originalnim 245/35R20, odnosno 275/30R20, ali su gume još skuplje i auto je za nijansu neudobniji.
Puno ti je vremena trebalo da skontaš odgovor na moju mizernu provokaciju koje se i sam stidim.
Toliko o tvojim intelektualnim sposobnostima.
Ako te interesuje, znam par mjesta gdje se može dobra pura pojesti, izgleda da ti je neophodna
Me_again wrote:
Onako iz iskustva.
Puno ti je vremena trebalo da skontaš odgovor na moju mizernu provokaciju koje se i sam stidim.
Toliko o tvojim intelektualnim sposobnostima.
Ako te interesuje, znam par mjesta gdje se može dobra pura pojesti, izgleda da ti je neophodna
Znači kokuzna varijanta. Pa ništa, kupi tigra, savu ili sportivu.
milejovic1971 wrote:nema veze sa kupovinom guma, ali me zanima sljedece... drug mi tvrdi da su kod montaze guma u servisu mu pukla 2 sarafa, jer vulkanizer kad stavlja gumu odmah koristi pistolj ( mrzi ga da malo zavije rukom sraf ), a navodno treba prvo malo rukom da zasarafi pa onda pistolj ??? navodno mu drugi majstor rekao, da to moze biti razlog... da li je to realno ? hvala
Itekako realno!!!
Ne znam odakle pises, ali generalno za podrucje Balkana kod nas su vulkanizeri a ujedno i majstori sivonje.
Zategne gumu pneumatskim pistoljem i onda uzme polugu od metar i po i skace po njoj. Kao eto da ti se saraf ne odvije...
A svaki proizvodjac vozila striktno naveo:sarafe na tockovima stezati izmedju 120-145NM(u zavisnosti od proizvodjaca).
Koji sivonja kod nas zna, ili koji stavlja bakarnu pastu na sarafe prilikom izmjene guma? Upravo zbog potencijalnog pucanja sarafa.
Ja jos nisam dozivio da vidim da rade po pravilu.
Koliko znam vulkanizer Senad kod druge gimnazije (Cavallino se zove randja čini mi se) ne koristi pištolj, tople preporuke
milejovic1971 wrote:nema veze sa kupovinom guma, ali me zanima sljedece... drug mi tvrdi da su kod montaze guma u servisu mu pukla 2 sarafa, jer vulkanizer kad stavlja gumu odmah koristi pistolj ( mrzi ga da malo zavije rukom sraf ), a navodno treba prvo malo rukom da zasarafi pa onda pistolj ??? navodno mu drugi majstor rekao, da to moze biti razlog... da li je to realno ? hvala
Itekako realno!!!
Ne znam odakle pises, ali generalno za podrucje Balkana kod nas su vulkanizeri a ujedno i majstori sivonje.
Zategne gumu pneumatskim pistoljem i onda uzme polugu od metar i po i skace po njoj. Kao eto da ti se saraf ne odvije...
A svaki proizvodjac vozila striktno naveo:sarafe na tockovima stezati izmedju 120-145NM(u zavisnosti od proizvodjaca).
Koji sivonja kod nas zna, ili koji stavlja bakarnu pastu na sarafe prilikom izmjene guma? Upravo zbog potencijalnog pucanja sarafa.
Ja jos nisam dozivio da vidim da rade po pravilu.
Koliko znam vulkanizer Senad kod druge gimnazije (Cavallino se zove randja čini mi se) ne koristi pištolj, tople preporuke
Ma najbitnije u svoj prici jeste da koristi NM prelaz,gedoru ili kako se vec zove. Znaci izmedju pistolja i sarafa sto ide i ogranici silu na npr.130 NM.
Koje kupiti - set, da nisu skupe. malo je auto, godisnje 7-8k predjemo...kakve su kelly, tigar, sava? Ne bismo isli na skuplje varijante, jer nije ni auto neko preskupo...
vredestein sportrack 5 u savi snizenje 20% besplatna montaza. 195/65/15 su 320KM, po adac testu drugo mjesto zauzima.
Zimske se pocele tu i tamo listati na gaznom sloju, odvajaju se mali komadici gume. Šara 6 mm. Vjerovatno radi jacih kocenja na suhom i toplom asfaltu, a bilo ih je zadnjih mjesec-dva dana prilicno.
Ljetnim šara 5 mm. Ovo ljeto mogu proci, pa cemo vidjeti sta je ostalo. Godina imaju dovoljno. Ovo ce biti peto ljeto da se voze jer je prvi vlasnik auto kupio na ljetnim gumama 2014. pred zimsku sezonu.
Inace kod tog vlasnika auto malo vozeno. Ja sam za zadnju godinu i po presao vise nego on za prve 3.
Zimske se pocele tu i tamo listati na gaznom sloju, odvajaju se mali komadici gume. Šara 6 mm. Vjerovatno radi jacih kocenja na suhom i toplom asfaltu, a bilo ih je zadnjih mjesec-dva dana prilicno.
Ljetnim šara 5 mm. Ovo ljeto mogu proci, pa cemo vidjeti sta je ostalo. Godina imaju dovoljno. Ovo ce biti peto ljeto da se voze jer je prvi vlasnik auto kupio na ljetnim gumama 2014. pred zimsku sezonu.
Inace kod tog vlasnika auto malo vozeno. Ja sam za zadnju godinu i po presao vise nego on za prve 3.
NediM17 wrote:
Goodyear UltraGrip SUV, treca sezona, presle max. 30kkm. Pocele se listati, sisle skoro do granicnika. Poslije ove sezone samo za baciti.
Cast svima, ali ne moze niko sa skembavim, tj. Michelinom.
Ocito Goodyear ima taj problem sa listanjem.
I ja planiram ljetni Conti voziti jos ovu sezonu, pa onda dogodine nove gume, a mozda i novi auto. Conti je DOTxx14, ima oko 3.5mm sare, ovo ce im biti 5. sezona.