Ljekovite trave za zensko zdravlje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
BIONA

#1 Ljekovite trave za zensko zdravlje

Post by BIONA »

Citajuci razne teme vezano za probleme koje mnoge zene imaju, ne bi bilo lose da ovdje podijelimo licna iskustva.
Ja sam primjetila otkada pijem caj od vrkute uopste nemam PMS, koji je prije bio ubitacan :D
Taj caj je dobar za razne probleme, od uklanjanja Candide, PMS-a do cinjenice da pomaze zenama da ostanu trudne.
Inace, caj od nevena je takodjer jako dobar, a necete se pokajati ako budete pile Svedsku grencicu. Naravno, trebate se uvijek raspitati za eventualne nus pojave, a posebno ako imate druge zdravstvene probleme ...
Eh, da sada vidim vasa iskustva, bujrum na temu :D
cocochanel

#2 Re: Ljekovite trave za zensko zdravlje

Post by cocochanel »

a gdje se moze kupiti taj caj od vrkute..?
pojedinac

#3 Re: Ljekovite trave za zensko zdravlje

Post by pojedinac »

cocochanel wrote:a gdje se moze kupiti taj caj od vrkute..?
Probaj ovdje:
http://www.suban.hr/sastojak.asp?RawID=87
BIONA

#4 Re: Ljekovite trave za zensko zdravlje

Post by BIONA »

U svim biljnim apotekama, recimo u apoteci na tramvajskoj stanici kod Katedrale...
clav

#5 Re: Ljekovite trave za zensko zdravlje

Post by clav »

kod urinarnih infekcija(dominiraju kod zena) sigurno znate, uvin caj je dobra pomoc. ono sto mozda ne znate, je da bolje djeluje ako prije toga popijete casu vode u kojoj ste rastvorili sodu bikarbonu, pa ona alkalizira urin. dakle bolje djeluje u alkalnoj sredini. uz to ne treba uzimati kisele namirnice, i ne treba istovremeno primjenjivati brusnicu jer i ona zakiseljava urin. ne smije se ni koristiti dugo jer je toksican.
Michun

#6 Re: Ljekovite trave za zensko zdravlje

Post by Michun »

Pitala tamo na zdravom zivotu isto pitanje jer nisam vidjela ovu temu. Ako iko zna, upomoc :D

E sad pitanje...zna li ko koja je biljka hazreti fatimina rucica. Nasla sam ja biljku ali mi niko ne zna reci ime na latinskom ili neko drugo ime. Nema nigdje na www kako se zove normalno. Ne treba meni nego nekom u inostranstvu pa da saznam drugo ime da provjeri ima li se kupiti tamo gdje zivi.
ružmarin-a

#7 Re: Ljekovite trave za zensko zdravlje

Post by ružmarin-a »

Michun wrote:Pitala tamo na zdravom zivotu isto pitanje jer nisam vidjela ovu temu. Ako iko zna, upomoc :D

E sad pitanje...zna li ko koja je biljka hazreti fatimina rucica. Nasla sam ja biljku ali mi niko ne zna reci ime na latinskom ili neko drugo ime. Nema nigdje na www kako se zove normalno. Ne treba meni nego nekom u inostranstvu pa da saznam drugo ime da provjeri ima li se kupiti tamo gdje zivi.
Nema nigdje na www kako se zove normalno
nije prvi put da se po nečijem imenu naziva biljka
Pančićeva omorika pa na latinskom mi šuhveli ovo omorika :-D
isto tako ova biljka dobila ime po hazreti Fatimi.

evo: http://piceapungens.com/vrste_crnogorice.html

pa normalno se zove Hazreti fatimina ručica ili hazreti Fatimina trava

za latisnski ili sinonimni naziv, koji ne mora ni u kom slučaju imati u svojoj sintagmi prisutnost "normalnosti" ili više normalnog naziva, pokušaj na slijedeće načine:

1. upitaj na: http://www.poljoprivreda.ba/index.php?o ... Itemid=120

ili konkretnije : [email protected]

2. ako ne dobiješ odgovor pošalji joj čaj poštom ili po prevoznicima :wink:
3. konsultuj nekoga sa PMF-a odsjek Biologija :)
Last edited by ružmarin-a on 02/02/2010 12:36, edited 1 time in total.
Michun

#8 Re: Ljekovite trave za zensko zdravlje

Post by Michun »

Hvala na pomoci...
Naravno da je to normalni islo pod navodnike...da ne detaljisemo.
Poslacu ja njoj svakako ovo sto sam kupila.
zivka

#9 Re: Ljekovite trave za zensko zdravlje

Post by zivka »

BIONA wrote:Citajuci razne teme vezano za probleme koje mnoge zene imaju, ne bi bilo lose da ovdje podijelimo licna iskustva.
Ja sam primjetila otkada pijem caj od vrkute uopste nemam PMS, koji je prije bio ubitacan :D
Taj caj je dobar za razne probleme, od uklanjanja Candide, PMS-a do cinjenice da pomaze zenama da ostanu trudne.
Inace, caj od nevena je takodjer jako dobar, a necete se pokajati ako budete pile Svedsku grencicu. Naravno, trebate se uvijek raspitati za eventualne nus pojave, a posebno ako imate druge zdravstvene probleme ...
Eh, da sada vidim vasa iskustva, bujrum na temu :D

Hajdučka trava (kunica) pomaže pri regulisanju menstruacije, ali na PMS nema efekta(provjereno).

Da li neko zna gdje se u Sarajevu ima kupiti lješnikovo ulje?
Post Reply