LJekovita bilje, hrana i čajevi...

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
FortunaBela

#1 LJekovita bilje, hrana i čajevi...

Post by FortunaBela »

BOROVNICA
Image

Listovi predstavljaju glavni domaći lijek protiv sećerne bolesti. Toliko je djelotvoran da ga neki nazivaju biljni inzulin. Listovi su djelotvorni jedino ako ih naberemo prije nego sto sazru bobice. Nakon toga nemaju ljekovite vrijednosti. Čaj o listova ne svije se piti bez nadzora. Listove susimo u tankim slojevima u hladu ili u pećnici na 40 stupnjeva C.

Oparak od listova ublazava upalu mokraćnog mjehura i mokraćovoda.

Bobice jedemo svjeze ili osusene i ulozene u rakiju. Susimo ih na 45 stupnjeva C. Od njih pravimo i ekstrakt s rakijom, cijedimo sok ili pak spravljamo marmeladu.
Sok je najbolji za grgljanje, a marmelada rashlađuje bolnu vrelinu upaljenih usta i zdrijela. Najdjelotvorniji je sirov sok. Suhe bobice zaustavljaju proljev, osobito kod male djece, dok svjeze djeluju kao blagi purgativ. Na taj način pomazu kod začepljenosti.
Borovnice utječu na vid i čuvaju očnu mreznicu. Osusene bobice zaustavljaju krvarenje hemeroida. Sok liječi zelučani i crijevni katar, pomaze kod probavnih smetnji, nedostatka teka.
PR80.

Post by PR80. »

Ja sam nabavila suhe borovnice za zimske dane. :) Kompot od borovnica je super. :) :)
neko iz mase

#3 Re: LJekovita bilje, hrana i čajevi...

Post by neko iz mase »

FortunaBela wrote: Bobice jedemo svjeze ili osusene i ulozene u rakiju. Susimo ih na 45 stupnjeva C. Od njih pravimo i ekstrakt s rakijom, cijedimo sok ili pak spravljamo marmeladu.
Ja sam vala nabavio rakiju za ne daj boze, a za borovnicu cemo vidjeti :D
papak_eliminator

Post by papak_eliminator »

da i ja copy paste
Image
Neven
Latinski naziv: calendula officinalis .
Eng - Calendula

Opis biljke: neven je jednogodisnja, uspravna biljka s razgranjenom stabljikom visine do 60 cm. Listovi su sedeci, duguljasti i nasuprotni. Cela je stabljika prozeta pustenastim dlakama. Cvetna glavica zute je, tamnozute ili narancaste boje Bere se cvet, koji je žute do narancaste boje, i to celu godinu. Biljka je baktericidna, i služi kao antibiotik, upotrebljava se za unutrašnje i spoljno lecenje raznih bolesti i stanja:
Za spoljnu upotrebu: za gnojne rane i posekotine, pomaže u lecenju psorijaze, kod impetiga, cireva, opekotina, promrzlina, upalu vena...
,
Staniste:Kao omiljeno cvece sadi se po vrtovima i vinogradima, a divljeg ima nešto na livadama oko naselja .

Lekoviti deo biljke: lek se, za vreme cvatnje skupljaju listovi, a cvetne glavice dok se joù nisu rascvetale. Listovi i cvetovi neugodna su mirisa. Upotrebljava se cvet, redje vrhovi biljke sa cvetovima.
Treba brati jarkonarancaste, debele cvetove, a ne blede i tanke.Moraju se brzo sušiti na promaji, da bi sacuvali prirodnu boju. Latice imaju najvecu vrednost.

Lekovito delovanje: neven se koristi u lecenju zatvora, ûutice, bolesti ûeluca i creva, a narocito cireva u ûelucu i crevima. Od sveûih listova i cvetova, domace svinjske masti i voska priprema se »nevenova« mast ùto se veoma uspeùno koristi u lecenju rana, otecenih ûlezda, krasta i osipa, kostobolja..
Recept - Mast od nevena: 1 šoljica sveže iscedjenog soka od lišca i cveta, 2 šoljice nesoljene svinjske masti ( domace) i pola soljice voska mešaju na vatri dok se sve ne spoji. Ta mast koristiti i u slucaju otecenih žlezda (posavetovati se sa lekarom ) cireva i rana koje teško zarastaju. Preporuka je da se uz to popije i 1 šoljica caja od lišca i cveta, dnevno. Ubrzo nakon što mast od nevena namažemo na rane, opazicemo kako poboljsava zaceljivanje. Važno i dobro svojstvo te masti je da ne nadražuje. Kolicina koja se primenjuje kod upotrebe masti: na platnenu krpu namaže se sloj debljine milimetar, krpa se stavi na ranu ili cir, pokrije sa malo vate i sve to ucvrsti zavojem, a na manjim mestima i flasterom
Tinktura:
Tinktura se pravi od 20 delova cveta potopljenih u 100 delova 70% alkohola. (1:20).Ostavi se da stoji dobro zatvoreno 10 dana, zatim procedi i ostavi u dobro zacepljenoj boci. Tinktura nevena smiruje upale kože i zubnog mesa.
Angina i upaljene desni ispiraju se sa uspehom prelivom od nevena. Preliv se priprema tako da se jedna cajna kasikica usitnjenih cvetova nevena prelije kipucom vodom i ostavi 15 minuta da stoji. Njime se ispiru usta i grlo. Protiv celavljenja i sprecavanja ispadanja kose, te za bolji rast kose pravi se ovaj caj: 20 g sitno izrezanog korena podbela (Tussilago farfara), 10 g suvih cvetova nevena, sve to prelije jednom litrom kipuce vode , ostavi da vri 10 – 15 minuta, a zatim se još i doda samo malo preliva od nevena i procedi. Tim se toplim cajem nedeljno dvaput istrlja glava.
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Image

Drugi nazivi: cesan, cesan luk, cesanj, luk cesan, luk cesnjak.
Latinski naziv: allium sativum .

Lekoviti deo biljke: za lek koristi se lukovica .

Lekovito delovanje: kao lek beli luk ima visestruko upotrebnu vrednost. Svojim lekovitim materijama deluje na poviseni optok krvi u sluznici, cime povecava aktivnost probavnih organa. Sok od belog luka deluje na nedovoljnu delatnost jetre i zuci. Lekovite materije belog luka u samom pocetku imaju izrazitu snagu dezinfekcije i sposobnost da sprece, odnosno suzbiju razvoj bakterija koje omogucuju truljenje u crevima. Sok od belog luka nije samo preventivno sredstvo, nego i lek za infekcijska oboljenja creva. Cesnjak normalizira krvni pritisak, a to se odrazava na poboljsani protok krvi, zatim odstranjuje otrovne materije iz zeluca, creva i krvi sto, pak, deluje na sredjen rad srca. Prirodan rad srca omogucuje da nestane premorenosti, razdra?ljivosti, glavobolje, neras-polozenja i dusevne potistenosti. cesnjak koristi se s uspehom u lecenju svih bolesti organa za disanje, posebino kod bronhitisa sa ?ilavom sluzi, i kod astme, a osim toga jedan je od najjednostavnijih lekova kod suzbijanja tuberkuloze.

Stari Kineski lek-

Godine 1971. Uneskova ekpedicija pronasla je u jednom tibetanskom manastiru recept starokineskog homeopatskog leka. Preveden sa tablice od gline, ovaj recept je objavljen na brojnim jezicima i priblizen medicini 20.veka. Pretpostavlja se da je star od dve do tri hiljade godina pre nove ere.

Oslobadja organizam masnih i krecnih naslaga, poboljsava razmenu materija u telu i elasticnost krvnih sudova, sprecava infarkt, sklerozu, stenokardiju, apopleksiju i stvaranje tumora. Prestaje sum u glavi i poboljsava se vid. Pri tacnom pridzavanju uputa za lecenje, podmladjuje organizam.

Priprema:- Ocistiti (plasticnim nozem nikako metalnim)i isprati 350grama belog luka (cesnjaka), naseci ga sitno i istucati tuckom od drveta ili gline. Staviti ga u 300grama 96% alkohola, cvrsto zatvoriti posudu i cuvati 10 dana na prohladnom mestu. Zatim procediti kroz gustu tkaninu i ostatak dobro iscediti. Za 2-3 dana poceti sa lecenjem uzimajuci ovu miksturu sa 50grama mleka sobne temperature prema sledecoj semi-u kapima.

Dani Dorucak Rucak Vecera

1dan 1 2 3
2dan 4 5 6
3dan 7 8 9
4dan 10 11 12
5dan 13 14 15
6dan 15 14 13
7dan 12 11 10
8dan 9 8 7
9dan 6 5 4
10dan 3 2 1
11dan 25 25 25
FortunaBela

Post by FortunaBela »

MALINE

Image

Čaj o listova ublazava crijevne upale, liječi proljev i dizenteriju, zaustavlja i pročisćava krv, regulira mjesečnicu, pospjesuje znojenje, liječi kozne bolesti i otklanja katare. Treba ga piti 2 do 3 puta na dan. Uzima se i kod bolne mjesečnice, no treba ga početi piti već tjedan dana prije. U menopauzi i kod zivčane napetosti malini dodajemo lipu.
Stavljamo li svjeze zgnječene listove na bolne dijelove tijela bolovi se smanjuju.
Plodovi maline imaju čudesan okus, sadrze puno minerala i dosta vitamina A i C. Iz njih cijedimo sok, malinovac, koji se koristi kod bolesti s vrućicom. Jaca srce i cijeli organizam.
Maline upotrebljavao u dijetnoj prehrani zelučanih, bubreznih, sećernih i reumatskih bolesti.
Pomijesamo li malinovac s vinskim ili jabučnim octom dobivamo malinov ocat, koji snizava temperaturu i jača srce.
kekec

Post by kekec »

Svako jutro jedno jaje,
organizmu snagu daje. :)

http://humorlib.no/index.php?lang=NO&nC ... ion=shwitm
danas

Post by danas »

kekec wrote:Svako jutro jedno jaje,
organizmu snagu daje. :)

http://humorlib.no/index.php?lang=NO&nC ... ion=shwitm
grooooozznooooooo :roll: :-?
kekec

Post by kekec »

grooooozznooooooo
Vlasnica harema a ovakva reakcija. :-)
Nesto mi se tu ne uklapa. :)
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Image
SOLOMONOV PEČAT UGLASTI - TROSKOT - OPUTINA

Biljke
Drugi nazivi: dvomik, dusomaca, kokošica, krupnik, pticja trava
Latinski naziv: polygonum aviculare
Eng - Knot grass

Opis biljke: oputina je jednogodisnja biljka neuglednog izgleda. Niska je i prilegla. Veoma cesto pojavljuje se kao korov. Uglasto-cvorasta i vrezovita stabljika visine je od 30 do 60 cm. Ima dva reda malih lancetastih, ponajvise modro-zelenih listica koji su crvenkasto prugavi, i male belkaste palistice (koprica, ochrea). U pazuscima listova nalaze se neugledni cvetovi bele ili belo-ružicaste boje ... ,

Stanište: kao korov na putevima, vrtovima, dvoristima, ledinama, oranicama i, na zapustenim mestima. .

Lekoviti deo biljke: u prolece i leto skupljaju se listovi i mladi vrsci stabljike ..

Lekovito delovanje: oputina se uspesno koristi u lecenju plucnih bolesti, karnenaca, teskoca u radu bubrega, gihta (uloga), reumatizma, proliva, krvarenja creva, zutice i rana. Deluje na poboljsanje krvne slike i zbog toga pogoduje stvaranju vezivnog tkiva. Isto tako, preporucuje se u lecenju cireva na zelucu. Pomesana sa drugim lekovitim biljkama koristi se u lecenju mnogih drugih bolesti.

Supenu kasiku usitnjene biljke preliti sa 200 ml hladne vode.Zagrejati do kljucanja.Sud poklopiti i ostaviti da stoji 15-20 min.Caj procediti.Piti 2-3 solje caja dnevno
Ocean

Post by Ocean »

http://www.herbateka.com

Sve o ljekovitom bilju. E-books za download....i sl. Potrebna je registracija.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Ocean wrote:http://www.herbateka.com

Sve o ljekovitom bilju. E-books za download....i sl. Potrebna je registracija.
pa odatle i skidamo ali nam cejf da se i ovakva tema vrti....bez suhoparnih tekstova i prdimahovina raznih...a plus mozemo exchange iskustvo folovi....
ja se patim s pijeskom, i recimo brusnica mi je od velike pomoci, a sad ce i troskot doci na dnevni red :D
Ocean

Post by Ocean »

pa odatle i skidamo ali nam cejf da se i ovakva tema vrti....
:oops: Ok, Ispricavam se, nisam imala namjeru kvaritit temu :oops:

ja se patim s pijeskom, i recimo brusnica mi je od velike pomoci
I sama sam takva...+ uvin caj :roll: KAD MORAM....
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Ocean wrote:

uvin caj samo ako je UVA list...ili boba...nikako onaj koncentrat nalik na Cedevitu....
sinoc sam pravila caj od troskota...ebote gorko ono pravo...
pa sam uyela gore citirani recept, i dodala jednu supenu kasiku suhe brusnice (ubrane i osusene bas za mene) i dalo se popiti...
caj je i dalje bio gorak, ali mnogo ugodniji nego sami troskot....
sve sam kuhala 3 minute, i ostavila da odstoji 15....
sinoc sam iybacila toxine iz organizma...sad jedva sjedim al mi je lakse...
sve me boli...
caj je bomba...
danas

Post by danas »

@mirci:
ako te prvo ne ubiju, ovi cajevi ce te izlijeciti :D

PS nadam se da si bolje...
Ocean

Post by Ocean »

mIRCerka wrote:
Ocean wrote:

uvin caj samo ako je UVA list...ili boba...nikako onaj koncentrat nalik na Cedevitu....
sinoc sam pravila caj od troskota...ebote gorko ono pravo...
pa sam uyela gore citirani recept, i dodala jednu supenu kasiku suhe brusnice (ubrane i osusene bas za mene) i dalo se popiti...
caj je i dalje bio gorak, ali mnogo ugodniji nego sami troskot....
sve sam kuhala 3 minute, i ostavila da odstoji 15....
sinoc sam iybacila toxine iz organizma...sad jedva sjedim al mi je lakse...
sve me boli...
caj je bomba...

Zasto ne koncentrat? :shock: :roll:
Jedino taj pijem...lako i brzo se pravi, a i ukus mu je, koliko-toliko bolji.
Ozbiljno, u cemu je stos?
A bogami, zivim u zemlji, gdje je zelenilo LUXUZ :D :-)
anais_nin

Post by anais_nin »

nezaobilazna za sve one koje su ikad mucili problemi sa mokracnim kanalima :roll: :D

Image

Brusnica je jedna od tri izvorne sjevernoameričke voćke, uz borovnicu i jednu vrstu grejpa, koja se danas komercijalno uzgaja i naširoko koristi u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Jarke je crvene boje i specifičnoga kiselkastog okusa koji joj daje visoka koncentracija vitamina C. Njezina ljekovita svojstva poznavali su još američki Indijanci i naveliko su je koristili u prehrani. Iako se plod može konzumirati kao svjež (nažalost, u Hrvatskoj ćete teško naći brusnicu u svježem obliku), osušen ili kao dodatak raznim jelima (gurmani posebno cijene kombinaciju džema ili umaka od brusnice s mesom), najčešći oblik u kojemu možete konzumirati ovo iznimno hranjivo i zdravo voće ipak je sok.

Drugi nazivi: BRUSNICA
Latinski naziv: Vaccinium vitis idaea - Vaccinium macrocarpa.
Eng - Cranberry.

Image

Opis biljke: Brusnice spadaju u bobicasto voce koje, kao i borovnice, poticu iz Severne Amerike. To je tvrda i crvena bobica koja zahvaljujuci vecoj kolicini vitamina C u svom sastavu ima kiselkasti ukus.
Brusnicu su koristili u davnim vremenima starosedeoci Amerike kao lek za mnoga stanja, izmedju ostalog i za upalu mokracnih puteva... ,

U poslednje vreme, veoma je popularan sok od brusnica. Osim toga, ovaj se dragoceni plod može koristiti u svežem obliku, može se cuvati smrzavanjem ili sušenjem, a sa njim se mogu pripremati i razlicite sosove i ukusna jela.Brusnice su, nutricionisticki gledano, posebni plodovi bogati razlicitim zaštitnim materijama, uz klasicne vitamine i minerale i druge hranjljive sastojke (vitamin A, vitamin C, kalijum i biljna vlakna). U njima su okriveni brojni bioflavonoidi (npr. quercetin) koji imaju snažno antioksidativno delovanje, cime smanjuju rizik oboljevanja od razlicitih karcinoma (posebno se spominju rak dojke i rak debelog creva). U laboratorijskim eksperimentima na životinjama, brusnice su svojim bioflavonoidima ne samo sprecavale rast celija raka, vec i njihovo metastaziranje. Antioksidansi osim toga pomažu i pri prevenciji odredjenih faktora koji podsticu nastanak kardiovaskularne bolesti.
Hipuricna kiselina, koja se takodje nalazi u brusnicama, predstavlja
prirodni antibiotik, tako da se brusnicama pridodaju ne samo antibakterijska, vec i antifungalna
(protiv gljivica) svojstva. Antocianini i proantocianidi iz brusnica, osim antikancerogenog delovanja, pomažu i pri obnovi celija koje su odgovorne za vid. Brusnice uz sve to, deluju i na snižavanje glukoze u krvi, što je jako korisno za dijabeticare.
Najvažnija stanja kod kojih se preporucuje svakodnevna upotreba tih izuzetnih plodova jeste u svakom slucaju upala mokracnih puteva, buduci da flavonoidi iz brusnica imaju posebno antibakterijsko delovanje bas u tom delu tela, zahvaljujuci posebnim receptorima kojima se one tu vežu.
Istraživanja su pokazala da sastojci iz brusnica uništavaju i Helicobacter pylori, koji je u najvecem postotku uzrocnik cira na želucu. Osim toga, brusnice uništavaju i bakterije koje su naseljene u ustima i koje inace vremenom dovode do raznih bolesti zubi i desni..
anais_nin

Post by anais_nin »

Kantarion - Hypericum perforatum
Hypericaceae
St.john's wort - Millepertuis

Image

Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka, visoka do 100 cm. Ima vrlo čvrstu, uglastu, razgranam stabljiku, uspravnu, sa naspramnim granama. Listovi su naspramni, bez drške, duguljasto jajasti, goli, svetlozelzne boje, sa karakterističnim prozirnim tačkicama od žljezdi sa etarskim uljem. Zlatnožuti, srednjeveliki, lepi cvetovi obrazuju na vrhu stabljike štitastu cvast. Ima oko 50 prašnika sraslih u 3 snopića iznad kojih se diže trostruk tučak tamnocrvene boje. Cveta od maja do septembra. Raste po svetlim šumama, oko puteva, po kamenjarima i livadama i oko močvara. Razmnožava se semenom, bere se gornja polovina biljke u cvetu (Hyperici herba). Droga je svojstvenog mirisa, oporog, nagorkog i aromatičnog ukusa. Kantarion je odavnina poznata lekovita biljka, od ove biljke se spravlja i poznato kantarionovo ulje koje ima višestruku primenu u narodnoj medicini.

Sastav: Ima mešovitog tanina u kome preovlađuje katehinski, sadrži etarskog ulja, smole, antocijana, crvenu boju hipericin, karotena i flavonoidnih heterozida (hiperozida, rutozida, kvercitrozida i drugih od kojih potiče žuta boja), holina, vitamina C i tragove alkaloida. Etarsko ulje miriše na crnogordčna ulja; sastoji se od kadinena i drugih seskviterpena, estara izovalerijanske kiseline i malo azulena.
Upotreba: Kantarion se odvajkada u narodu ceni i mnogo upotrebljava spolja protiv posekotina, opekotina, hemoroida, za zarašćivanje rana i kao antiseptik, a iznutra protiv bolova jetre, želuca, proliva itd. Dejstvo droge je mnogostruko zbog složenog hemijskog sastava. Ulje se koristi na taj način što se njime mažu rane, posekotine, opekotine i druge ozlede ili se tim uljem natopi gaza ili čisto platno pa se ozleđeno mesto obloži. Etarsko ulje od kantariona deluje protiv crevnih parazita. Fenolska jedinjenja koja se nalaze u kantarionu imaju izraženu antibakterijsku moć.

Narodna imena: bljuzga, bljuzgavac, bogorodičina ruka, vražji beg, gorac, gorčan, gospin cvet, gospino zelje, greotaljka, žuta metlica, žuti kantarion, žućenica, zasekliva treva, zaseknica, zvekac, zvončac, ivanova trava, ivanjčica, izdatjivica, kantarijon, krvavac, marina ručica, pljuskavica, smaknež, smicaljka, tantur, trava od izdati, trava od poseka
neko iz mase

Post by neko iz mase »

Image

lijek protiv svega
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

neko iz mase wrote:Image

lijek protiv svega
Mozda u kombinaciji? :D:D

Image
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Image

Image

Peršin (Petroselinum sativum L.) iz obitelji štitarki naziva se još ak, ac, majdonos, petrušin, petrešin, petresin ili peršun.
Najzanimljiviji dio povijesti peršina svakako je prièa iz vremena starogrèke kulture u kojoj je on bio sveta biljka te bi peršinovim vijencem okrunili slavodobitnike. Poznato je da peršinovom sjemenu treba dugo vremena da proklije pa su mnogi zbog toga znali govoriti »sedam puta odlazi vragu i natrag prije nego što nikne, a ako se i pojavi peršinov list, tada je samo èastan èovjek stavio sjeme u zemlju«. Vraèevima je bio poznat recept po kojemu su smrtnog neprijatelja mogli maknuti s ovog svijeta tako što su ubrali granèice peršina, stalno su mrmljali njegovo ime, a poslije nekoliko dana bio je sigurno mrtav. Avicina za peršin kaže da on istjeruje mokraæu i mjeseènicu, èisti bubrege, mokraæni mjehur i maternicu. Rimljani peršin koriste kao bi hranili gladijatore prije borbi jer on daje snagu, lukavstvo i oštri reflekse. Messegue kaže da nema ništa gluplje od ukrašavanja pladnjeva s jelom peršinovim granèicama, veæ bi bilo daleko bolje da ga se pojede zbog njegovih visokovrijednih sastojaka. Kultiviranjem peršina poèelo se koristiti njegovo zaèinsko i ljekovito svojstvo.
Peršin je dvogodišnja zeljasta biljka jakog aromatiènog okusa. Stabljika je bridasta, a listovi su trostruko perasti svijetlozelene boje. Cvate u srpnju i kolovozu, a cvjetovi su mu zelenkastožute boje i tvore štitac na vrhovima stabljike.

Ljekovito djelovanje

Ljekoviti dijelovi peršina su list, korijen i sjeme peršina, a uz ostalo sadrži eterièna ulja i vitamin C. Sadrži i apiol koji izaziva nadražaj unutarnjih organa te smetnje u optoku krvi. Najviše ga ima u peršinovom eteriènom ulju koji se dobiva iz sjemena i korijena peršina.
Ljekovito djelovanje
Peršinov sirup

Sastojci: 1 kg bagremova meda, 2 dl soka od korijena i lista, 5 dl soka od maline. Sve sastojke dobro izmiješamo.
Uzimamo tri puta po 1 žlicu prije jela za slabe živce. Dodamo li 3 puta po 30 kapi tinkture od valerijane u èaj od hmelja, kamilice, mente ili matiènjaka, djelovanje je uspješnije.

Namaz od peršina
Sastojci: 1 jogurt, 1 žlièica isjeckanog peršina, 1 žlièica maslinovog ulja i 1 kavena žlièica èešnjaka u prahu.
Sve izmiješati i jesti s prepeèencem natašte prije doruèka, za anemiju i detoksikaciju organizma.

Peršinovo vino
Sastojci: 12 granèica peršina, 1 l bijelog vina, 2 žlice jabuènog octa, 30 dag meda od ružmarina.
Granèice peršina stavimo u bijelo vino i dodamo 2 žlice jabuènog octa. Neka kuha 10 minuta na laganoj vatri. Nakon 10 minuta skinemo s vatre i procijedimo. Dodamo med i ponovo stavimo da lagano kuha još 5 minuta. Kad se malo ohladi ulijemo u boce.
Uzimamo 3 puta po 1 žlièicu prije jela kod oboljenja srca i angine pektoris.

Èaj od peršina
Sastojci: 1 jušna žlica korijena peršina i 2,5 dl vode.
Kuhamo 5 minuta korijen peršina, poklopimo 10 min. i ohladimo, pa procijedimo. Pijemo 3 puta po 1 šalicu, a služi za lijeèenje nadutosti, otežanog mokrenja, umirenje živaca i ublažavanja bolova.

Èajna mješavina
Sastojci: 50 g korijena peršina, 50 g korijena abdovine, 50 g kore krkavine i 50 g ploda borovice.
Od te mješavine uzmemo 1 žlicu i kuhamo u 2 dl vode 5 minuta. Poklopimo da se ohladi i nakon 1 sat procijedimo. Piti u gutljajevima 1-2 šalice tijekom dana za lijeèenje vodene bolesti.

Peršinova toaletna voda
Šaku peršinova lišæa sitno isjeckamo i stavimo naveèer moèiti u 1 l vode. Ujutro procijedimo i koristimo za umivanje lica, za odstranjivanje sunèanih i jetrenih pjega.

Oblozi za upalu oèiju
Izvadimo sredinu toplog kruha i umijesimo ga s lišæem peršina, sve dobro izgnjeèimo i napravimo oblog slièan palaèinki. Stavimo na oèi i držimo 1 sat lagano se odmarajuæi.

Otvrdnuæa
U nedostatku jaèih biljnih sredstava uzmemo dobro zgnjeèeno peršinovo lišæe i stavljamo ga na mjesta otvrdnuæa, bilo da je rijeè o otvrduæima limfnih èvorova ili dojki. Držimo oblog 2 sata i poslije namažemo nevenovim uljem. To èinimo 2 puta dnevno.

Èišæenje krvi
Sastojci: 100 g lista peršina, 100 g korijena peršina, 100 g borovice i 100 g maslaèka.
Od èajne mješavine ovih biljaka uzmemo 2 žlice i prelijemo sa 6 dl kipuæe vode. Poklopimo, pustimo da odstoji 1 sat i procijedimo. Dobro je i ako bobice borovice zgnjeèimo. Pijemo zaslaðeno 3 puta po 2 dl na dan, a toj kurativi možemo dodati propolis tako da u èaj ukapamo 3 puta po 10 kapi propolisa.

Èaj za metabolizam
Sastojci: 100 g korijena peršina, 100 g lista peršina, 100 g sjemena peršina. Od te mješavine uzmemo 2 žlice i kuhamo u 2 dl vode 5-8 min, poklopimo, pustimo da odstoji 1 sat i procijedimo.
Pijemo prije jela po 1 šalicu dok ne potrošimo mješavinu. Ovu èajnu mješavinu koristimo za èišæenje bubrega od kamenaca, protiv žutice, za lijeèenje jetre i slezene.

Za jaèanje potencije 1
Sastojci: 100 g korijena peršina, 100 g sjemena peršina.
Od te mješavine uzmemo 2 èajne žlièice i kuhamo 5 minuta u 2 dl vode. Poklopimo, pustimo da odstoji 1 sat i procijedimo. Zasladimo medom od kadulje ili ružmarina. Pijemo naveèer, a možemo i 2-3 puta dnevno. Uz ovaj èaj pijemo i 1 dl soka od celera u malim gutljajevima.

Za jaèanje potencije 2
Sastojci: 50 g korijena peršina, 50 g oslada, 50 g zeèjeg trna i 50 g koprive.
Od te mješavine uzmemo 3 žlice i kuhamo 5 minuta u pola litre vode. Poklopimo i nakon 3 sata procijedimo. Pijemo 3 puta dnevno prije jela.

Za jaèanje potencije 3
Sastojci: 50 g peršina, 50 g medvjeðeg grožða, 50 g kilavice, 50 g breze i 50 g zubace.
Priprema se kao i prethodni recept.

Zdravlje iz kuhinje

Juha 1

Sastojci: 10 g peršina (korijena i lista), 50 g mrkve i 10 g krumpira.
Možemo pripremiti miješane juhe ili samo s peršinom, ovisi o tome kakvo diuretièno djelovanje želimo.

Juha 2
Sastojci: 10 g peršina (korijen i list) i 25 g zobi (pahuljice ili zrno).
Sastojke kuhajmo 5 minuta, a na kraju kuhanja dodamo još sitno sjeckan list peršina. Koristi se za proèišæavanje organizma.

Juha 3
Sastojci: 75 g peršina (korijen i list), 75 g poriluka, komad celera (korijen i list).
Sastojke kuhamo 5 minuta i na kraju dodamo sitno sjeckane listove i zaèine kim i anis. Juhu jedemo tri puta dnevno kod oboljenja probavnih organa.

Bio-vegeta
Sastojci: 10 g peršina (korijena i lista), 10 g majèine dušice (list i cvijet), 10 g lista celera, 10 g lista vrijesa, 500 g divljeg poriluka i 250 g mrkve.
Kad sve sastojke osušimo i pomiješamo dobili smo izvrstan zaèin za razna jela, naroèito za juhe i variva. Kolièine mogu biti i veæe, po želji. Izvrstan je dodatak u raznim dijetama, poglavito neslanim.

Peršinov bio-ocat
Sastojci: 1 litra jabuènog octa, 10 g peršina (korijen i list), 10 g osušene majèine dušice ili vrijesa.
Sve sastojke stavimo u ocat, držimo zatvoreno vatom 3 tjedna i procijedimo. Svaki dan promuækamo.
Upotrebljavamo kao zaèin raznim salatama ili kao napitak u raznim dijetama, primjerice za mršavljenje ili izluèivanje viška tekuæine.
Skoro sve salate možemo posipati sitno sjeckanim peršinom, naroèito kod dijetoterapija u kojima koristimo djelovanje peršina.
kriticarka_nikova

Post by kriticarka_nikova »

Fino :-)
Ne samo da lijece biljke se koriste i u druge svrhe kao sto su recimo ove:
Protiv akni umivajte se svakog jutra indijskim cajem....indijski caj takodjer cini kozu glatkom i od njega ten tamni.... :)
Cure manite se solarija :-)
Post Reply