LJEKARSKO UVJERENJE vozaca teretnog vozila

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Muderiz

#1 LJEKARSKO UVJERENJE vozaca teretnog vozila

Post by Muderiz »

Pozdrav,imam privatnu firmu i teretno vozilo za vlastite potrebe,kombi do 3500kg ukupne mase, dakle svako sa B kat zaposlen u firmi moze da ga vozi, sofera mi je danas zaustavila policija u Kalinoviku i trazila mu ljekarsko uvjerenje da li ima uz sebe u kombiju , pa mene sad zanima posto ja ne mogu naci nigdje zakonsku osnovu po kojoj to policajac moze traziti jer tog zahtjeva nema u zobs ni u pravilnicima vezanim za cestovni prevoz.

Jos mi jedan privrednik koji ima kamione koji voze vani kaze da to treba da imaju svi soferi ali ne zna zasto, pa mene zanima zna li iko zakonski osnov posto ja ne mogu propis pronaci na internetu

Zanima me ima li sofera na forumu?
mayab

#2 Re: LJEKARSKO UVJERENJE vozaca teretnog vozila

Post by mayab »

to je drumski razbojnik u uniformi policije eRS pokušao da šta ušićari , kakvog cenera za svoj jadni i bijedni ručak....

Image
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3 Re: LJEKARSKO UVJERENJE vozaca teretnog vozila

Post by mk ultra »

mayab wrote: 24/08/2022 06:47 to je drumski razbojnik u uniformi policije eRS pokušao da šta ušićari , kakvog cenera za svoj jadni i bijedni ručak....

On to nije ni trebao da trazi
Da je inspekcija kakva zastite na radu bila na putu, moglo bi se dobro naplatiti :mrgreen:

Imaš radna mjesta sa posebnim uslovima rada gdje je ljekarsko uvjerenje potrebno na 12 mj

Sad je to u FBiH nekako drugacije definirano, izasao sam iz toga bas tad kad je to novo doslo na snagu
Mora svaka firma u FBiH donijeti procjenu rizika radnog mjesta i onda na osnovu procjene stavljaš mjesta posebnog rizika
Vjerovatno je to u RSu rijeseno tako da je vozac teretnog motornog vozila nekim aktom zakona o radu po defaultu duzan imati ljekarsko - ovo bi morao provjeriti sa nekim ko se bavi zastitom na radu u RSu
Za FBIH znam da vozac nije mjesto sa posebnim uslovima

Ugl njegov domet je zobs, kad krene dalje da pila hoće novce :mrgreen:

Naredna prica validnosti nekih dozvola RS/FBiH
Da te bog sacuva
Ci-Nick

#4 Re: LJEKARSKO UVJERENJE vozaca teretnog vozila

Post by Ci-Nick »

I tako kad zaustavi vozača kamiona iz Austrije, Belgije, ili Njemačke ,.. trazi im ljekarsko i on to zna citati?
Njegovo je da traži vozačku, saobraćajnu i dokument koji prati robu.
Može traziti i knjigu tehničkih pregleda, tahograf, putni nalog .. uglavnom za vozila za prevoz putnika.
Ali vozilo za vlastite potrebe koje moze vozizi radnik firme koji nije profesionalni vozač,..ne bi trebao traziti nista vise od vozačke i saobraćajne.
Post Reply