Ljekarske greske kod nas (i u nas!)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Ljekarskih gresaka kod nas:

Ima
6
60%
Nema
1
10%
Ima, al' samo cetvrtkom
3
30%

Total votes: 10

kame

Post by kame »

Gresaka ima koliko hoces.

I sam sam bio zrtva jedne takve greske.

Ne salim se, mogao sam umrijeti. Ali eto, valjda nije bilo sudjeno.

Obzirom na nacin lijecenja i pisanja nalaza tesko bih mogao dokazati da se radi doktorovoj krivici i nesavjesnosti.

A i ne bih se oko toga zezao, to bi bilo samo dodatno nerviranje kojeg i onako ima previse (sad sam ja ok, nema nikakvih tegoba, sve je u dure).

Sve zavisi na koga naletis.

Pouzdano znam da na klinici za kostanu hirurgiju (odnosno, na klinici za otopediju i traumatologiju, kako je jos zovu) ima mnogu uobrazenih doktora koji su puni sebe.

Uobrazenost i ufuranost je prvi preduslov za gresku koja moze zavrsiti kobno za pacijenta.

Slicno je i na klinici za srce i reumatizam.

Sto naravno ne znaci da su svi takvi. Ali ako ih ima i samo nekoliko to svejedno treba istaci kao nesto sto je ipak uzasno.

U biti, svaki doktor moze napraviti gresku (svi ljudi grijese) ali su greske koje naprave doktori najcesce izazvane nepaznjom, uobrazenoscu, ufuranoscu.

A vidio sam par takvih gresaka. Recimo, vidio sam i jednu kod operacije slijepog crijeva koje je operisao moj rodjak.

Umalo nije umro. Dva puta je operisan. Ljekari su pogrijesili.

Jednom covjeku je pogresno zarasla noga. Hirurgova greska.

Ali isto tako ima slucajeva u kojima je pacijent ubijedjen da se radi hirurgovoj gresci ali to u stvari nije tako.

Recimo, moze se desiti npr. da se operacija noge iskomplikuje a da se ne radi o gresci hirurga.

Naime, obicno kad operises nogu u nozi 3-4 dana stoje tzv. drenovi koji vuku krv koja nakon operacije ostane u nozi.

Moze se desiti da ti drenovi (cjevcice) nisu ispravni. Da je u pitanju fabricka greska koju hirurg ne moze otkriti.

Onda krv ostane u nozi. Dren ne izvuce nista. Onda 2-3 mjeseca ostanes u bolnici, citavo vrijeme imas zivu ranu koja se svaki dan cisti. A svako ciscenje dovodi do ludjacke boli.
zoka

Post by zoka »

Ja sam davno rekao bolje je neznati sta doktori rade
kame

Post by kame »

Isto tako recimo moze doci do greske fizioterapeuta koji ti moze slomiti nogu ili ruku na fizikalnim terapijama (desava se). Isto moze uraditi i hirurg prilikom operacije.

To se najcesce desava kad po,omis npr. ruku na vise mjesta i onda ti stave sipke i sarafe u ruku. Onda kad dodje vrijemne da se ti sarafi vade hirurg mora pokusati saviti ruku donekle. U nekim slucajevima ruka puca i ona Jovo na novo.

Moze doci i do greske u dijagnozi. Ako imas simptome koji nisu uobicajeni kod nekih bolesti. To je vec dijelom i doktorova greska. Jer kod mnogih bolesti se mogu javiti i simptomi koji nisu uobicajeni.

Recimo, moze se desiti da imas virus salmonele a doktori kontaju da imas upalu mozga jer pored proljeva, povracanja i temperature (uobicajeni simptomi salmonele) imas i ludjacku bol u vratu i glavi.

Jebena je medicina nauka. :D 8-)
Last edited by kame on 01/09/2004 14:52, edited 1 time in total.
kame

Post by kame »

stochar wrote:Ne rece sta se tebi desilo? (usput, isprepada me pravo, ne smijem sad doktoru otic')
Ma nije bitno sta se meni desilo.

Ono sto se desilo je malo previse apstraktno i kompleksno da bi neko ko nikad nije bio bolestan i ne bavi se medicinom to shvatio (ni ja ne bih ukapirao da se meni nije desilo, da mi je samo neko ispricao).

U biti, nije to bila ni samo doktorova greska. Ima jos mnogo faktora koji su odigrali svoju ulogu.
clone033

Post by clone033 »

Ja sam jednom prilikom primio 3 inekcije zbog "alergije" na jagode, da bi se kasnije ispostavilo da sam imao rubeole. E sada je to smijesno, ali da sam se priblizio nekoj trudnici, mogao sam joj sjebati trudnocu, ili neko dijete isto zaraziti rubeolama. Ma ima svasta!!!
kame

Post by kame »

stochar wrote:Kame, kol'ko te placaju da shebes doktorsku profesiju? :) Je l' to otvaras privatnu praksu, pa ono, zaplasi raju? Zezam se, fakat si u pravu, a, sto je najgore, kol'ko se toga, kako rece Zoka, ne zna uopce... Ma, bolje ne znati...
Da hocu sjebati nekoga naveo bih ime i prezime, titulu, adresu stanovanja, broj telefona, broj mobitela..... :D :D :D , uteftereni broj kobnog slucaja u kartoteci.

Ali ja nisam takav. Ne rijesavaju se stvari na nacin sto cu ja danas to napisati na ovom forumu i sto ce to sutra objaviti neke novine.

Ne volim tabloidase. Uprkos onome sto se desilo njih mrzim vise.

Ja vjerujem (imao sam prliku da se uvjerim, iako imam svega 22 godine) da svakog stigne kazna za njegova (ne)djela.

Kazem, imao sam priliku da se uvjerim. Nekoliko puta. Ne vjerujem bas da je to koincidencija. Ne vjerujem da se stvari desavaju slucajno.

Ali ne zaboravi da se tragedija moze desiti i bez hirurgove greske.

Moze te izdati srce na operaciji. A on prije operacije uradio EKG, snimio pluca, bilo sve ok.
kame

Post by kame »

stochar wrote:
Da hocu sjebati nekoga naveo bih ime i prezime, titulu, adresu stanovanja, broj telefona, broj mobitela..... , uteftereni broj kobnog slucaja u kartoteci.
Ma, nisam mislio ozbiljno da mislis sjebati, nego, kol'ko si toga zastrasujuceg iznio, ono, fakat se co'jek zabrine...
Ma ne sekiraj se. :wink:

Zivot je lijep! :D

Treba samo gledati sa vedrije strane. :)
r_faruk

Post by r_faruk »

dok sam bio u osnovnoj, medicinska sestra je " izvrsila " vakcinisanje istom iglom meni i mojoj sestri..................... od tada izbjegavam tu medicinsku sestru................. fakat
Post Reply