hrle1976 wrote:pestalozzi wrote:iamia wrote:ko se uvukao u otplate kuce na zapadu za 30 godina, taj je postao rob.
crncis dan i noc da bi financirao banku.
i jos je veci zajeb, kad ti kaze da poslije 30 godina mozes imati svoju kucu. otplacenu. woohoo.
a nece da kazu kako ce ta kuca poslije 30 godina da izgleda ?
mislim,, evropske zidane kuce poslije tog vremena moras generalno renovirati.
a zamisli one americke,, ? napravljene od drveta, lima i papira ??

Znaci po tebi je bolje 30 godina zivjeti pod kirijom i tih 30 g. davati pare u nepovrat, nego 30 g. otplacivati kucu i na kraju je imati, bez obzira u kakvom stanju ona nakraju bila.
Da ti imas kucu po nekim ex-YU obicajima gdje ti se drzava i porezna uprava nemjesa pa hajd ali kucu kupiti u drzavi punoj vlage kao sto je Svedska te jos na 30 god. Kao prvo rata i svi troskovi su znatno veci nego sto je kirija za neki prosjecan stan, a ako si vec faca i laf pa mozes sebi pristekati neku sumu onda je pametnije kupiti negdje u Spaniji nesto pa dotjerati pa fino imati gdje D vitamina pokupiti. Nemas ti profita od kuce na zapadu to je bas tako smisljeno da matadorizam nebim se sirio. Kad kazes da hoces sam da gradis kucu isto kao da nisi sa ove planete - sta je to? Kako mislis? Pa te gledaju

Placas porez na sta god mozes da zamislis, osiguranje kredita, troskovi kredita, osiguranje kuce, porez na zemljiste, troskovi oko otpadnih voda, ako zivis gdje je vjetroviti extra osiguranje na krov, pa nemozes da islopcas potrosnju grijanja i sl. znaci da kucu kupis u kesu ti ces svaki mjesec imati cca. 800-1.000€ troska kao da si postanar.
Nasi poznanici su uzeli kucu za cca. 300.000€ u Danskoj i kaze da su je kupili u kesu opet bi imali mjesecni trosak oko 900€ eura, koji i ovako imaju porkaj kredita. Kredit sa svojim troskovima je cca. 1.400€ mjesecno + nato oko 900€ oblikatornih troskova vezano za kucu 2.300€ mjesecno ih kosta imati "kucu" dok je ne otplate a kad je otplate onda ce ih samo kostati 900€ mozda se cijene podignu iznad 1.000€ mjesecno. Nemozes je imati nako kako neko zamislja platim sve i onda samo placam koliko potrosim struje, vode i telefona. Prepises je sinu haj placaj porez na poklon

Plati porez haj placaj mjesecnu ratu od cca. 1.000€ je i kazu tvoja je aha ali zato debelo placas pravo da mislis da je tvoja...

I na kraju krajeva samo je "vlasnik" kuce kao objekta - zemlje NIKADA! Po ovoj racunici bolje biti postanar za 1.000€ a savi mjesec u slajpek 1.300€ pa za koju godinu se nakupi.
"nesto je truhlo u zemlji danskoj..."
ako je tacno to sto pises, onda je svicarska oaza u pustinji zvanoj evropa.
koliko im je kamatna stopa, koliko su dali u kesu, kolika im je kuca kad imaju toliko troskova pored hipoteke? koliko uopste zaradjuju? koliko ja znam, danska ima visok zivotni standard. uostalom, u svakoj "sredjenoj" drzavi imas poreze. ti bi da zivis u bosni, da imas platu nekoliko hiljadarki, i da neplacas nista. kad nadjes gdje to ima javi mi, da se i ja selim.
stan u svicarskoj, 120-130 m2, oko 500-550000 hiljada franaka, kosta mjesecno oko 2000 fr. ovo podrazumijeva kamatu za hipoteku, amortizaciju za stan, osiguranje za stan, osiguranje za zgradu, troskove za upravitelja, fond za renovaciju, jednostavno sve. naravno, podrazumijeva se da das 20% u kesu. uostalom, nemozes bez toga ni dobiti hipoteku.
momentalno je, zbog veoma niskih kamata, jeftinije kupiti stan i zivjeti u njemu nego zivjeti pod kirijom. ovdje se samo ne isplati otkupiti stan u potpunosti jer poslije imas porez na imanje. najbolje prolazis kada su dvije trecine otplacene, a jedna pod hipotekom. znaci onaj ko se odluci na kupovinu i zivi u tom istom stanu za trideset godina je otplatio 300-350000. eh, sad mozes ostati u tom istom stanu i zivjeti sa mjesecnim troskovima jedne trecine hipoteke(sto dosta svicaraca radi), ili ga brate prodati i imas u dzepu 200-400000 franaka(niko ne moze predvidjeti kako ce se kretati cijene imobilija nakon tolikog vremena). inace su cijene u zadnjih 15 godina oko 12% otisle gore. znaci ko je kupio stan 2000-te dobar je 50-ak hiljada(bez da je bilo sta radio) + odplaceni dio hipoteke. prije par godina sam imo priliku pricati sa svicarcem koji je 70-ih kupio trosoban stan od 90-ak kvadrata za 60 hiljada franaka da bi ga 2000 i neke prodao za 350 000.