Lista propalih drzava

Post Reply
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#1 Lista propalih drzava

Post by Bobi »

Zauzimamo solidno 21. mjesto... :-? ...mozemo mi i bolje :-)
Image
Settler

Post by Settler »

Nidje veze :zzzz: . Al' solidan humoristički prilog, ne. Na osnovu čega su birani parametri (za neke se pitam kakve veze imaju s onim što pokušavaju da potkrijepe), kako se dijele ocjene i odakle se uzimaju podaci za formiranje ocjene? Iz podnaslova se vidi da se radi o navodnim "indikatorima nestabilnosti", a korak ka nečemu propalom je ipak velik.
Kako npr. u Rusiji i Afganistanu može biti isti koeficijent za "demographic pressures", ako se zna da Rusija ima priraštaj od -0,37% , a Afganistan 4,35%?
edin775

Post by edin775 »

Settler wrote:Nidje veze :zzzz: . Al' solidan humoristički prilog, ne...... Iz podnaslova se vidi da se radi o navodnim "indikatorima nestabilnosti", a korak ka nečemu propalom je ipak velik.
Evo pa pročitaj: http://www.foreignpolicy.com/story/cms. ... ry_id=3098

Stvarno mi nije jasno šta još kod nas treba da se desi da ljudi napokon shvate da smo mi dno evrope (a evo po ovom sada istraživanju i među zadnjima u svijetu) i da je krajnje vrijeme za promjene, one velike i ključne što bi moglo izvesti ovu državu na pravi put, a ne neka polovična rješenja i ustupci sprovedeni pritiscima i ostavkama!

PS: Ako pri dodjeli ocjena uzmeš u obzir naše predsjedništvo onda ti je sve jasno (3 kom) :lol: :lol: :lol:
Settler

Post by Settler »

Link ne daje odgovor na pitanja - pogotovo me zanima odakle uzimaju podatke za BiH? Gdje je na listi npr. susjed SCG (Kosovo, referendum u Crnoj Gori)? Kao što rekoh, nidje veze.
Ovo me podsjeća na strane televizije gdje uzmu svoje reportere i samo dodaju prefiks "ekspert za" i onda ih slušaš pola sata kako valjaju nebuloze, a metodologija me podsjeća na onu britansko-srpsku fondaciju, koja je prije par mjeseci davala ocjenu stanja na Balkanu (zna se u čiju korist).
Q: Who created the Failed States Index?

A: In addition to outside experts who helped the FfP develop the methodology during its years of testing and validation, the core FfP team consisted of Dr. Pauline H. Baker, president of the FfP; Krista Hendry, the project leader; and Jason Ladnier and Patricia Taft, who provided expert input. The developer and programmer of the CAST software was Mark Clark. The presentation of the index in FOREIGN POLICY was done in collaboration with its editors.
Sve proslavljeni stručnjak do stručnjaka. Možda i ja osnujem fondaciju pa napravim sličan indeks gdje će parametri biti broj oboljelih od HIV, procenat homoseksualnih brakova, procenat pedofila i samoubica, ...

Za zadnji komentar imam samo jedno ime - G.W. Bush, pa skontaj ko bi bio na dnu ljestvice.
Post Reply