Lionbridge Technologies - Web Evaluation Raters

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
bisera

#1 Lionbridge Technologies - Web Evaluation Raters

Post by bisera »

Nadjoh na Posao.ba oglas za web ratera, traze honorarce.

Ja imam stalni posao, ali ne bi mi bilo na odmet zaraditi koji euric tatrane :D , ionako surfam u slobodno vrijeme. Posaljem ja aplikaciju, oni se meni odmah jave, ponude cifru po satu, i sve udure.

Ali ima jedna zackoljica: traze dokaz da se lokalno placa porez na taj prihod.

E sad, ja sam trazila i trazila, ali ne nadjoh odgovor na sljedece pitanje:
kako ja kao zaposleno fizicko lice mogu imati dodatni prihod i na njega placati porez drzavi? Znam da se uvodi i novi sistem oporezivanja prihoda, to be in force od 1. januara 2008, ali ni za ovaj novi sistem nije nigdje objasnjeno kako neko ko je zaposlen moze ostvarivati dodatni prihod.

Ima li iko da mi pomogne? Ima li još iko da se prijavio za ovaj posao?
bisera

Post by bisera »

Iko? :sad:
bisera

Post by bisera »

up! :)
konyan

Post by konyan »

Mozes imati dodatni prihod na osnovu ugovora o djelu. :D Sad ne znam kakva bi bila priroda tvog odnosa sa tim web rater poslodavcem. :D
Liberalism

Post by Liberalism »

Jedino sto po vazecim zakonima mozes uraditi (bez obaziranja na pricu oko novog zakona jer je to jos uvijek u proceduri donosenja) je slijedeće:

Kad sklopis ugovor sa poslodavcem, na posebnom papiru uz ugovor (ili na poledjini istog) potrebno je napraviti kalkulaciju koliko ce se sredstava odvojiti za placanje poreza na ugovor o djelu. Tu kalkulaciju je neopodno da ovjeri nadlezna poreska uprava koja samo na taj ugovor stavi pecat i potpis da je to ok. Tada poslodavac je duzan da uplati taj iznos poreza zajedno sa isplatom naknade tebi.

Mozda neko ima neki primjerak kalkulacije obracuna poreza pa ti to moze poslati.
bisera

Post by bisera »

Hvala na odgovorima :)

Ugovor o djelu komplikuje stvari jer je kompanija u Irskoj :D pa bi prevođenje i ovjeravanje oduzelo vremena i živaca.

Šta je sa opcijom da registrujem dodatnu djelatnost za rad od kuce? Koliko poreza bi morala plaćati? Moram li voditi knjige?
Liberalism

Post by Liberalism »

bisera wrote:Hvala na odgovorima :)

Ugovor o djelu komplikuje stvari jer je kompanija u Irskoj :D pa bi prevođenje i ovjeravanje oduzelo vremena i živaca.

Šta je sa opcijom da registrujem dodatnu djelatnost za rad od kuce? Koliko poreza bi morala plaćati? Moram li voditi knjige?
To ti je isto kao da imas samostalnu djelatnost, samo je razlika sto dopunsku djelatnost mogu registrovati i zaposlena lica (manje vise). Ovo ti je 10 puta komplikovanije.

Imao sam ja negdje jedan takav ugovor o djelu, nije nista komplikovano, samo je stvar u vrsti ugovora. Ugovor o djelu ti valja ako ti oni isplacuju jednoktratno (npr svakih 6 mjeseci), a sve drugo tebi treba ugovor o radu (ako ce ti isplacivati mjesecno). Treca opcija je da za njih radis kao pravno lice. U tom slucaju moras imati registriranu djelatnost i tad bi ti bilo najbolja opcija dopunska djelatnost, jer druge opcije nemas (a da nije skuplja pita nego tepcija).

Kod dopunske djelatnosti ne placas nista. Nisi obveznik PDV-a tako da na promet ne placas nista. Sa racuna mozes skidati pare za troskove poslovanja, a ako dizes gotovinu u vidu dodatne plate mras placati doprinose kao i svi. Uglavnom nije komplikovano, mada moras voditi sve knjige (mislim neko da ti vodi za neku manju naknadu).
bisera

Post by bisera »

Liberalism, hvala najljepsa na objasnjenju.

S obzirom da su isplate mjesecno, vjerovatno cu ici na opciju dopunske djelatnosti.
The Nightwatchman

#9 Re: Lionbridge Technologies - Web Evaluation Raters

Post by The Nightwatchman »

bisera wrote:Nadjoh na Posao.ba oglas za web ratera, traze honorarce.

Ja imam stalni posao, ali ne bi mi bilo na odmet zaraditi koji euric tatrane :D , ionako surfam u slobodno vrijeme. Posaljem ja aplikaciju, oni se meni odmah jave, ponude cifru po satu, i sve udure.

Ali ima jedna zackoljica: traze dokaz da se lokalno placa porez na taj prihod.

E sad, ja sam trazila i trazila, ali ne nadjoh odgovor na sljedece pitanje:
kako ja kao zaposleno fizicko lice mogu imati dodatni prihod i na njega placati porez drzavi? Znam da se uvodi i novi sistem oporezivanja prihoda, to be in force od 1. januara 2008, ali ni za ovaj novi sistem nije nigdje objasnjeno kako neko ko je zaposlen moze ostvarivati dodatni prihod.

Ima li iko da mi pomogne? Ima li još iko da se prijavio za ovaj posao?
imas pm :-D
duudamdej

Post by duudamdej »

bisera, ako si skontala kako riješiti ovaj "problem" sa porezom molim te uputi i mene ;)
Post Reply