linux ubuntu
Moderator: Benq
- askeri
#26 Re: linux ubuntu
Probaj 12.04 LTS, nije velika razlika u odnosu na 14.04.
-
Spartanovski
#27 Re: linux ubuntu
Njemu je istekla podrška, a ne znam i mogu li zbog toga onda skidati programe za ubuntu 12.04.
- askeri
#28 Re: linux ubuntu
Nije istekla podrška, LTS verzije imaju 5 godina podrške, a programi idu sasvim normalno.Spartanovski wrote:Njemu je istekla podrška, a ne znam i mogu li zbog toga onda skidati programe za ubuntu 12.04.
Evo vidi 12.04.5 https://wiki.ubuntu.com/Releases
-
Spartanovski
#29 Re: linux ubuntu
Ne može da se pokrene instalacija ni preko VMware Playera. Pokušavao sam s ISO datotekom koja je na DVD-u i s onom koja je na mom HDD-u i opet ništa. Iako kad pokušavam s programom VMware instalacija ode mnogo dalje nego kad sam zaista pokušavao da ga instaliram na HDD.
Kad sam instalirao s DVD-a VMware je pokazao slijedeći error: VMware Player unrecoverable error: vmx.
A kada sam instalirao ISO s HDD-a VMware je pokazao slijedeću poruku: bio je crni ekran i ukratko pisalo je da se ubuntu instalira i da treba da sačekam, ali bilo je prošlo više od jednog sata i ista poruka je bila još uvijek tu.
Kad sam zaista htio instalirati Ubuntu na HDD, prije ovih pokušaja s VMwareom ISO datoteku sam spržio kao image na DVD s programom ImgBurn i na laptop sam instalirao ubuntu s tog DVD-a i sve odlično radi.
Grafička kartica je iz prahistorije: ATI Radeon 9250 (RV280). Možda je do nje?
Kad sam instalirao s DVD-a VMware je pokazao slijedeći error: VMware Player unrecoverable error: vmx.
A kada sam instalirao ISO s HDD-a VMware je pokazao slijedeću poruku: bio je crni ekran i ukratko pisalo je da se ubuntu instalira i da treba da sačekam, ali bilo je prošlo više od jednog sata i ista poruka je bila još uvijek tu.
Kad sam zaista htio instalirati Ubuntu na HDD, prije ovih pokušaja s VMwareom ISO datoteku sam spržio kao image na DVD s programom ImgBurn i na laptop sam instalirao ubuntu s tog DVD-a i sve odlično radi.
- askeri
#30 Re: linux ubuntu
Pokušaj po ovom tutorialu http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2083466Spartanovski wrote:Ne može da se pokrene instalacija ni preko VMware Playera. Pokušavao sam s ISO datotekom koja je na DVD-u i s onom koja je na mom HDD-u i opet ništa. Iako kad pokušavam s programom VMware instalacija ode mnogo dalje nego kad sam zaista pokušavao da ga instaliram na HDD.
Kad biraš jezik, stisni f6, odaberi nomodeset, ako prodje instalacija, onda pri sledećem dizanju sistema kad pokaže GRUB stisni e, pa nadji liniju sa "quiet splash" i dodaj nomodeset odmah iza. Poslije trebaš instalirati proprietary ATI driver.
-
kazo
#31 Re: linux ubuntu
Koji je najbolji linux za pocetnika ? instalirao sam na proslom kompu ubuntu, ali ga nisam dugo koristio morao formatirati komp
- guber90
#32 Re: linux ubuntu
Mozda da probas drugu distribuciju linux-a?Spartanovski wrote:Da ne bih otvatao novu temu pitat ću ovdje.
Instalirao sam na laptopu Ubuntu 14.04 zajedno na s Windowsom 8.1 i sve odlično radi, laptop je nov. Htio sam i na starijem kompjuteru instalirati Ubuntu, ali instalacija ne može da se pokrene. Čak sam pokušao instalirati i Lubuntu 14.04.2, ali pokaže mi samo na početku da izaberem jezik i nakon toga pojavi se crn ekran. Pokušavao sam sve - Ubuntu 32-bit, 64-bit, Lubuntu za AMD x64 i Intel x86 i ništa ne može.
Konfiguracija kompjutera:
AMD Athlon (tm) 64 Processor
3200+
2.00 Ghz, 1 GB RAM
80 GB HDD
Na njemu je instaliran Windows XP.
Zar je ovo preslaba konfiguracija i za Lubuntu?
Zna li neko u čemu je problem?
Mozda cinnamon, mislim da je priblizno jednako zahtjevan kao ubuntu:
http://cinnamon.linuxmint.com/
Ja sam imao problem slicne prirode sa jednim laptopom, kada je problem predstavljala kamera koja je iz nekog razloga ledila citav proces, pa sam morao unutar instalacije pokrenuti terminal i disable kameru, sto znaci da je vjerovatno i kod tebe neki hardver ometao samu instalaciju.
Takodjer na tu konfiguraciju ti preporucujem Lubuntu ili eventualno XUbuntu (pod uslovom da osposobis samu instalaciju), nema neke drasticne razlike, ali manje rama njihov desktop interface jede, pa bi ti on bio zgodniji, mada i ubuntu moze na tu konfiguraciju proc i, ali mislim da je na donjim granicama svega.
Last edited by guber90 on 29/04/2015 20:05, edited 3 times in total.
- guber90
#33 Re: linux ubuntu
Nije vise linux sto je nekada bio, samo za geekove i svemirce, danas 90% distribucija linuxa su dobre za pocetnike i nisu komplikovane, ubuntu se smatra jednim od boljih, a gore sam spominjao u postu i cinnamon ( http://cinnamon.linuxmint.com/), ciji desktop vise lici Windows-u (sto mozes vidjeti i na linku), na koga si pretpostavljam navikao.kazo wrote:Koji je najbolji linux za pocetnika ? instalirao sam na proslom kompu ubuntu, ali ga nisam dugo koristio morao formatirati komp