Linux ili Windows?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Maharadza

#201 Re: Linux ili Windows?

Post by Maharadza »

Qler wrote:Drag&Drop sa desnim klikom ne radi na mint-u.... moras desni/copy(cut) pa na odredistu desni/paste...
Mislio sam na to kako radi u windows-u! ;-)
Qler

#202 Re: Linux ili Windows?

Post by Qler »

znam, nego sam sad otkrio da na mintu to ne radi. Drzis ALT nakon klika da dobijes taj meni. Hajde ni to nije lose :)
sabanss

#203 Re: Linux ili Windows?

Post by sabanss »

Qler wrote:proradilo je sa ovim sudo, jer mi je trazio da pokrenem skriptu kao super user... e jebem ga ja ako je ovo jednostavnije od instalacije na windows-u. I ti da imas legalan corel ne bi imao probleme..
Pa sam si u postu rekao da znas ovaj sudo pa mi nije bilo jasno sta steka :D

Ne znam da moze jednostavnije sudo -> ukucas lozinku -> ./ime skripte

Sta ces, windows i linux su malo razlicite filozofije. Inace slazem se da Linux nije bas za desktopa - ljudi hoce da koriste racunar kao alat bez ikakvog znanja o operativnim sistemima.
Qler

#204 Re: Linux ili Windows?

Post by Qler »

isreno nisam znao za ovo ./ to me bunilo. Sta mu to znaci? Jel' to kao ukratko path tog direktorija? ili sta?
lelooo

#205 Re: Linux ili Windows?

Post by lelooo »

Skripta.sh znači pokreni skriptu iz sistema (mora biti u PATHu).
./skripta.sh znači pokreni skriptu iz ovog direktorija

Sent from my ST18i using Tapatalk 2
sabanss

#206 Re: Linux ili Windows?

Post by sabanss »

Qler wrote:isreno nisam znao za ovo ./ to me bunilo. Sta mu to znaci? Jel' to kao ukratko path tog direktorija? ili sta?
Kako kolega rece:

. - oznaka tekuceg direktorija (u tvom slucaju pokreni skriptu iz ovog direktorija)
.. - oznaka direktorija koji je parent direktorij tekucem direktoriju

Inace ovako je i u DOS-u :D
Qler

#207 Re: Linux ili Windows?

Post by Qler »

Ne sjecam se toga :) jebi ga, nisam koristio godinama. Nekad sam sam sebi crtao u Logo-u, pravio razne kvizove u basicu i pascalu.. nisam imao sta pametnije u ratu raditi :) pa uzmes enciklopediju, i pravis kviz :D
daors

#208 Re: Linux ili Windows?

Post by daors »

Mala pomoc onima koji zapnu sa shellom :)

http://www.linuxzasve.com/preuzimanje/L ... e_BASH.pdf
forris

#209 Re: Linux ili Windows?

Post by forris »

Pola vas MS fanatika pljuje linux samo zato sto linux nije windows. Jednom fali X u desnom cosku, jedan oce task manager na ctrl-alt-del, drugi opet kaze nemoze prosjecan korisnik popravit ubuntu kad se pokvari, eto nek popravi win. Ovaj sto mu smeta x u lijevom cosku nece da rijesi problem sa onim sto vec ima nego mora skinut app(ma moze i to, samo pitaj). Tip pod nickom "ExNihilo" kaze: "Driveri se automatski instaliraju još od Viste." - yeah right. Dobijes microsoftove drivere, eh sad skontaj jesul mogli napisat dobar driver sa svaki komad hardwera sto postoji, jer linuxasi jesu za 90% uredaja. A ja se kladim da je svaki driver koji dodje na ubuntu bolji od ekvivalentnog msovog. Steam je vec na linuxu, hl ima veci fps nego na windowsu, konzole ce uskoro sa linuxom izac, i da pitam Shiljka gdje su ti domintanti Win8 tableti?

Ako koristis racunar za Fb i multimediju (filmovi,muzika) sto vecina korisnika sa ovih prostora radi, linux je bolji od windowsa i to je cinjenica. Prosla su vremena kad si morao desktop environment, kodeke i drivere naknadno instalirati, linux je i vizuelno u najmanju ruku rame uz rame sa windowsima.
Hajvan

#210 Re: Linux ili Windows?

Post by Hajvan »

Mountain Lion.
febo_acm

#211 Re: Linux ili Windows?

Post by febo_acm »

+ Android je Linux...
daors

#212 Re: Linux ili Windows?

Post by daors »

KvaziExpert wrote:
Zhìxin wrote:+ Android je Linux...
+ ako hoćeš nadograditi taj isti Android Linux, a ne radi ti OTA update, il' ti treba Odin, sa Linux računarom se možeš slikat' :mrgreen:
Heimdall?
kojeime

#213 Re: Linux ili Windows?

Post by kojeime »

forris wrote: Dobijes microsoftove drivere, eh sad skontaj jesul mogli napisat dobar driver sa svaki komad hardwera sto postoji, jer linuxasi jesu za 90% uredaja. A ja se kladim da je svaki driver koji dodje na ubuntu bolji od ekvivalentnog msovog.a.

Moj Alesis ADC za snimanje muzike moze snimiti 4 instrumenta u isto vrijeme. Pod Win7 radi odlicno. pod Ubuntu rade samo 2 kanala i to u slabijem kvalitetu. I ne moze se nista uraditi da se to popravi.
Maharadza

#214 Re: Linux ili Windows?

Post by Maharadza »

Zhìxin wrote:+ Android je Linux...
Nebo i zemlja porediti PC sa mobilnim telefonom. Mada se slažem da je android tata-OS za mobilne, ali ipak mislim da je Win isto to za PC. ;-)

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
ζσκιγα ραήήα

#215 Re: Linux ili Windows?

Post by ζσκιγα ραήήα »

Kako samo volite svi pametovati i stavljate neke It izraze da bi zbunili ostale i ove koji žele nešto novo da nauče ovdje (govorim u njihovo ime). ZNAČI OVO:
- U LINUXU NE POSTOJE VIRUSI
- LINUX JE BESPLATNI OPERATIVNI SISTEM
- 9 OD 10 GLAVNIH SERVERA NA SVIJETU RADI NA LINUXU
- UKUCAJTE NA GOOGLEU "DISTRO WATCH" I PRONAĐITE KOJE SU NAJBOLJE DISTRIBUCIJE LINUXA, A TU SPADAJU UBUNTU, MINT, FEDORA, KUBUNTU I DRUGI
- LINUX IMA SVE ALTERNATIVNE PROGRAME KOJE SE KORISTE U WINDOWSU. TO MOGU POTVRDITI SAMO ONI KOJI RADE U LINUXU
- ZA DVIJE - TRI GODINE ĆE INSPEKTORI HODATI I PO KUĆAMA NE SAMO PO FIRMAMA I PROVJERAVATI DA LI KORISTITE LICENCIRAN OPERATIVNI SISTEM (ODNOSNO WINDOWS). VEĆINA LJUDI U BIH KORISTI NELICENCIRAN WINDOWS I ZBOG TOGA ĆE BITI KAŽNJENI.
- LINUX IMA LIBREOFFICE PROGRAM KOJI ZAMJENJUJE PAKET MICROSOFT OFFICE-A U POTPUNOSTI

I LJUDI NE LUPAJTE NEDEFINIRANE IZRAZE I NE BLEFIRAJTE SE PO FORUMU. PO SVEMU I U SVEMU JE LINUX BOLJI, ALI NEĆU REĆI DA WINOWS NEVALJA, ODNOSNO, AKO HOCETE LJUDI DA IGRATE IGRICA GTA5, FIFE I SOCCERE, SAN ANDREASE...OSIM WorldOfWarcrafta UZMITE WINDOWS, ZA SVE OSTALO LINUX JE ZAKON.....
marshall_bug

#216 Re: Linux ili Windows?

Post by marshall_bug »

- Windows je stabilniji od Linuxa znam iz iskustva sto je obicnim korisnicima jako bitno.
- Microsoft Office je svjetlosnu godinu ispred Libre officea.
- Te servere koje spominjes odrzavaju IT profesionalci a mi ovdje pricamo o obicnim korisnicima kojima IT nije struka.

Dakle ovdje je prica o tome koji OS je bolji za non IT ljude, a odgovor je Windows.

From Tapatalk4 Beta
Hajvan

#217 Re: Linux ili Windows?

Post by Hajvan »

marshall_bug wrote:- Windows je stabilniji od Linuxa znam iz iskustva sto je obicnim korisnicima jako bitno.
- Te servere koje spominjes odrzavaju IT profesionalci a mi ovdje pricamo o obicnim korisnicima kojima IT nije struka.

Dakle ovdje je prica o tome koji OS je bolji za non IT ljude, a odgovor je Windows.

From Tapatalk4 Beta

Dakle, onda MAC OS X :mrgreen:
marshall_bug

#218 Re: Linux ili Windows?

Post by marshall_bug »

Hajvan wrote: Dakle, onda MAC OS X :mrgreen:
Moze i Mac OS ko ima pare za Macbook Air/Pro ili Mac Pro.

From Tapatalk4 Beta
Hajvan

#219 Re: Linux ili Windows?

Post by Hajvan »

marshall_bug wrote:

From Tapatalk4 Beta
e jojj :sad:
u danasnjem vaktu nemreš ni trolat :D
odmah se slože s tobom :lol:
pogresan smjer

#220 Re: Linux ili Windows?

Post by pogresan smjer »

marshall_bug wrote:- Windows je stabilniji od Linuxa znam iz iskustva sto je obicnim korisnicima jako bitno.

From Tapatalk4 Beta
Windows stabilniji od linuxa :skoljka: ????? Nikad u životu

Za druge dvije konstatacije se slažem.
marshall_bug

#221 Re: Linux ili Windows?

Post by marshall_bug »

Hajvan wrote:
marshall_bug wrote:

From Tapatalk4 Beta
odmah se slože s tobom :lol:
Ko hoce stabilan OS nece naci bolji od Mac OS-a nemas tu sta trolat. Ali on nije u konkurenciji pogotovo kod nas gdje ljudi nemaju pare za to.

From Tapatalk4 Beta
Hajvan

#222 Re: Linux ili Windows?

Post by Hajvan »

marshall_bug wrote:

From Tapatalk4 Beta
odmah se slože s tobom :lol:[/quote]

Ko hoce stabilan OS nece naci bolji od Mac OS-a nemas tu sta trolat. Ali on nije u konkurenciji pogotovo kod nas gdje ljudi nemaju pare za to.

From Tapatalk4 Beta[/quote]

pa...istinu zboriš

neki dan nestade struje i kad ponovo dodje ukljucim komp, sistem se dize i sve applikacije ...samo je krahirao Win na virtualnoj mašini :(
Da mi ne treba TFS i visual Studio, definitivno ne bih uopce koristio Win.
Pokusavao sam preko Eclipsa se povezati na TFS, ima cak na MS stranici plug-in a i sve fino objasnjeno ali mi nikako nije polazilo za rukom...

Mada, i novi Windows je na pravom putu men' s' čini
Qler

#223 Re: Linux ili Windows?

Post by Qler »

Ali bitno je da se mi "blefiramo" po forumu :D:D:D
marshall_bug

#224 Re: Linux ili Windows?

Post by marshall_bug »

pogresan smjer wrote: Windows stabilniji od linuxa :skoljka: ????? Nikad u životu

Za druge dvije konstatacije se slažem.
Windows stabilniji od Ubuntua, da i to tvrdim iz iskustva.
Koristim Dell laptop sa i7 procesorom i dosao je Windows instaliran koji je radio besprijekorno.
Radi Ruby-a sam instalirao Ubuntu i onda je pocelo.
Prvo ne mozes preko dock-a nastimat 2 monitora da zapamti konfiguraciju nema sanse, cim restartujes moras ponovo stimati.
Drugo kad je ukljucen wireless desi mi se bar 2 puta dnevno da mi zaledi Ubuntu potpuno.

From Tapatalk4 Beta
xamp

#225 Re: Linux ili Windows?

Post by xamp »

Da postoji Visual Studio za Mac i kompajleri za C# nikad u zivotu ne bih upalio windows :)
Post Reply