Linux ili Windows?
Moderator: Benq
- suad-sarajevo
- Horoskop: sarajevski seljak
#1 Linux ili Windows?
Naime želim da promijenim računar na kojem je instaliran OS Linux, licencirani, naravno i interesuju me Vaša iskustva sa istim.
Našao sam na netu neke stvari http://www.vus-ck.hr/~tedo/radovi/10/Li ... ostaci.pdf
ali mene najviše interesuju informacije iz prve ruke. Znači Vaše uočene mane i nedostaci, eventualne nemogućnosti instalacije nekog programa an Linuxu itd. Hvala.
Našao sam na netu neke stvari http://www.vus-ck.hr/~tedo/radovi/10/Li ... ostaci.pdf
ali mene najviše interesuju informacije iz prve ruke. Znači Vaše uočene mane i nedostaci, eventualne nemogućnosti instalacije nekog programa an Linuxu itd. Hvala.
- aNTropocentrio
#2 Re: Linux ili Windows?
To već zavisi od toga za šta konkretno planiraš koristiti komp?
- suad-sarajevo
#3 Re: Linux ili Windows?
Pa, znači ništa profesionalno. Standardno, internet, slušanje muzike, obrada i pregled slika, ripovanje svih vrsta fileova, gledanje i obrada videa itd.
- aNTropocentrio
#4 Re: Linux ili Windows?
U svim tim oblastima Linux se i više nego dobro nosi sa Windowsima, osim u zadnjem (obrada videa). Btw, koju distribuciju koristiš?suad-sarajevo wrote:Pa, znači ništa profesionalno. Standardno, internet, slušanje muzike, obrada i pregled slika, ripovanje svih vrsta fileova, gledanje i obrada videa itd.
- suad-sarajevo
#5 Re: Linux ili Windows?
Kažem ništa prof. samo klasična obrada videa, znači isijecanje videa, spajanje dva ili više videa u jedan, pravljenje photo slideova itd.
Još me interesuje jedna stvar a to je kakav je sa igricama. Ne bih želio da mi malac ostane bez FIFE, FM Managera, UEFA CL i sl. Ne bi mi oprostio.
Još me interesuje jedna stvar a to je kakav je sa igricama. Ne bih želio da mi malac ostane bez FIFE, FM Managera, UEFA CL i sl. Ne bi mi oprostio.
- Neelix
#7 Re: Linux ili Windows?
evo gledam za sta koristis comp, i nikako da skontam sto si uopste u dilemi? sto ces dijete zbunjivat komplikovanim linux sranjima, pa da dodje kod jarana na win i ne zna dje je start menisuad-sarajevo wrote:Kažem ništa prof. samo klasična obrada videa, znači isijecanje videa, spajanje dva ili više videa u jedan, pravljenje photo slideova itd.
POGOTOVO ako je rijec o igrama, uopste nije uporedivo. windows, i to nemoj razmisljat uopste
- Maystor
#8 Re: Linux ili Windows?
1) Suade, nemoj me pogresno shvatiti, ali nije linux za tebe. To je fenomenalan operativni sistem, ali za prosjecnog korisnika je komplikovaniji za odrzavanje i koristenje od windowsa. Igre takodje mozes zaboraviti (izuzev rijetkih koje su uradjene i za linux, npr. Unreal Tournament). Na ovim prostorima ljudi jednostavno odu na pijacu, kupe za cvaju software vrijedan 20 hiljada dolara, tako da im cijena windows i linux platforme bude otprilike ista. Druga je stvar sto je softversko piratstvo krivicno djelo, to vrijedi samo u normalni zemljama. Ovdje se ni za ratne zlocine ne ide u zatvor.
2) A ovi sto linux nazivaju sranjem - to je odraz njihovog informatickog neznanja. Ako bi se neki operativni sistem trebao nazvati sranjem - bez ikakve dvojbe je to windows (i to svaki, ukljucujuci i XP i Vistu). To sto linux nije za svakoga, druga je prica.
3) Ako bas zelis da probas linux, predlozio bih ti dual-boot tj. da na jednoj particiji instaliras windows, a na drugoj linux. Tvoj sin bi se mogao igrati u windowsu, a ti bi mogao zakoraciti malo i u svijet linuxa. Pa ako ti se svidi - dogodine roknes windows skroz
2) A ovi sto linux nazivaju sranjem - to je odraz njihovog informatickog neznanja. Ako bi se neki operativni sistem trebao nazvati sranjem - bez ikakve dvojbe je to windows (i to svaki, ukljucujuci i XP i Vistu). To sto linux nije za svakoga, druga je prica.
3) Ako bas zelis da probas linux, predlozio bih ti dual-boot tj. da na jednoj particiji instaliras windows, a na drugoj linux. Tvoj sin bi se mogao igrati u windowsu, a ti bi mogao zakoraciti malo i u svijet linuxa. Pa ako ti se svidi - dogodine roknes windows skroz
-
malizeleni
#9 Re: Linux ili Windows?
Da sam tvoj post vidio prije 5 godina, mozda bih bio saglasan. Linux je za svakoga, i to je postao manje vise kad je ubuntu doshao na scenu. Upravo sada, za pocetnika koji zeli nauciti nesto novo, nema nikakve razlike hoce li to uciniti u windowsu ili linuxu (ubuntu). Uz malu pomoc googlea, uvijek ces naci program koji odgovara onome sto se koristi pod windowsima.Maystor wrote:
"Nidze veze"
Recimo video editing software. Napisah video editing linux u google, http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_vi ... g_software je prvi link koji dodje. Odesh u synaptic, upises ime, i instaliras. Uh, kazes, valja instalirat program na linuxu. Google, ubuntu install programs, rezultat http://monkeyblog.org/ubuntu/installing/. Imas cak i youtube video koji pokazuje kako se to radi. Gdje je komplikacija ? Nigdje drugo sem u tvojoj glavi...
Odrzavanje? U po frke se pojavi crvena zvjezdica kraj sata, pojavi se natpis, updates available. Kliknes, upises password, i zaboravis, sistem up to date.
Druga stvar, instaliras windows, ok hajmo traziti drajvere za wireless, zvuk, grafiku, mreznu i jos tonu kojekakvih gluposti. To sve fakin radi na live cdu od Ubuntu. Koliko jednostavnije moze biti...
Sto se igranja tice, tek sada kreche pohod linuxa u te vode. Vecina igara obicno radi pod cedega, ali to je pegla, kad nije native, nekad zvuk, nekad losija grafika, ima jos dosta peglanja da se to sve izgladi. Ako bas ne ide bez igranja, i tebi se neda cackat da to sve frcera na linuxu, onda je dual boot lakse rijesenje.
- G@ss
#10 Re: Linux ili Windows?
Ubuntu 8.04 je upravo izašao. Skinuo sam ga sa zvaničnog sajta. Radi kao dual boot sa XP.
Ma fantastika, probaj, toplo preporučujem.
Ma fantastika, probaj, toplo preporučujem.
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#11 Re: Linux ili Windows?
Obozavam ljude koji formatiraju sistemsku particiju svakih mjesec-dva i jos uvijek tvrde da je Linux sranje,samo zato sto se ne mogu igrati na njemu 
- boskoj
#12 Re: Linux ili Windows?
Ph... evo ti misljenje nekog ko se bavi tim dugi niz godina, profesionalno itd
Windows je za korisnicku upotrebu sta god da radis, ako upotrijebis 10% vremena pazeci i stimajuci windows kolko bi potrosio na linux sa nekim X Serverom koji glumi radnu stanicu, dobices bezprijekoran OS.
BSD,SunOS za serverske platforme, ima ih jos, ja spominjem najistaknutije i one koje najvise ja koristim
LINUX: SMECE nad SMECEM, koriste ga ljudi, ma ne znam vise ni za sta ga koriste, al eto, jos uvjek ga koriste oni i kuju u zvijezde sto se prave da nesto znaju i hoce nesto da dokazu nekome, realnu potrebu za njim nemas NIKAKVU, jedino ako nesto programiras i hoces da je na linux platformi, ali i za to ima rjesenje, server odvojeno imas negdje, pristupis mu remote i vjezbas i radis sta hoces, znaci kao radna stanica = sranje, doduse i kao server je sranje, dokazao se kao nestabilan, nepouzdan pa Windows 2003 Server je davno proglasen boljim od linuxa od svih svjetskih analiticara. Linuxu nevalja managment memorije, modularnost kojom je nekad prednjacio je otisla nizbrdo i, nemam sta vise reci, jer ionako vecina ne shvata sta pisem.
to ti ono dodje, koristi linux za eksperimentisanje, mozda malo da se naucis kako stvari rade u tom okruzenju, i cim budes mogao obrisi smece, da ne zauzima prostor na disku.
Windows je za korisnicku upotrebu sta god da radis, ako upotrijebis 10% vremena pazeci i stimajuci windows kolko bi potrosio na linux sa nekim X Serverom koji glumi radnu stanicu, dobices bezprijekoran OS.
BSD,SunOS za serverske platforme, ima ih jos, ja spominjem najistaknutije i one koje najvise ja koristim
LINUX: SMECE nad SMECEM, koriste ga ljudi, ma ne znam vise ni za sta ga koriste, al eto, jos uvjek ga koriste oni i kuju u zvijezde sto se prave da nesto znaju i hoce nesto da dokazu nekome, realnu potrebu za njim nemas NIKAKVU, jedino ako nesto programiras i hoces da je na linux platformi, ali i za to ima rjesenje, server odvojeno imas negdje, pristupis mu remote i vjezbas i radis sta hoces, znaci kao radna stanica = sranje, doduse i kao server je sranje, dokazao se kao nestabilan, nepouzdan pa Windows 2003 Server je davno proglasen boljim od linuxa od svih svjetskih analiticara. Linuxu nevalja managment memorije, modularnost kojom je nekad prednjacio je otisla nizbrdo i, nemam sta vise reci, jer ionako vecina ne shvata sta pisem.
to ti ono dodje, koristi linux za eksperimentisanje, mozda malo da se naucis kako stvari rade u tom okruzenju, i cim budes mogao obrisi smece, da ne zauzima prostor na disku.
-
Kjajević Majko
#13 Re: Linux ili Windows?
Zanimljivo da osoba koja koristi BSD i SunOS naziva Linux smećem.
Pardon, smećem nad smećem!

Pardon, smećem nad smećem!
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#14 Re: Linux ili Windows?
A to koliko je Bosko sve to dobro implementirao i koliko je majstor svog zanata najbolje znaju korisnici globalneta 
- baustelac
#16 Re: Linux ili Windows?
Nazalost, windoze su jos uvijek u prednosti. Dobra stvar je sto se sve vise ljudi stavlja u ovu dilemu koja je do prije par godina bila besmislena.
Problem je sto se treba imati volje nesto novo nauciti i navici se na to. Na stranu kvalitet i jednog i drugog sistema ali za internet, muziku, video oba su funkcionalna. Igre? Ma divota jedna sta ima lijepih logickih igara, pod linuxom naravno
Podignes windoze, ulogujes se, pojavi se desktop i treba par minuta dok bude spreman za upotrebu. Linux, pojavi se desktop i mozes odmah da zaLJegnes. Sta se brze dize? Linux, naravno! Vista na core2duo T5300 sa 1Gb rama, sporije se dize nego SuSe10.3 na semproncicu 3000+ sa 1Gb rama. Neko ce reci, da se vista optimizirati. Moze biti ali ja linux nisam tak'o!
Na windozama ne radis nista, nisi pokrenuo nikakav proram a disk grmi, rek'o bi racuna milioniti korijen nekog broja. Linux - tisina!
Virusi, restartovanje, upozorenja i slicne budalastinje, nema toga pod linuxom.

Problem je sto se treba imati volje nesto novo nauciti i navici se na to. Na stranu kvalitet i jednog i drugog sistema ali za internet, muziku, video oba su funkcionalna. Igre? Ma divota jedna sta ima lijepih logickih igara, pod linuxom naravno
Podignes windoze, ulogujes se, pojavi se desktop i treba par minuta dok bude spreman za upotrebu. Linux, pojavi se desktop i mozes odmah da zaLJegnes. Sta se brze dize? Linux, naravno! Vista na core2duo T5300 sa 1Gb rama, sporije se dize nego SuSe10.3 na semproncicu 3000+ sa 1Gb rama. Neko ce reci, da se vista optimizirati. Moze biti ali ja linux nisam tak'o!
Na windozama ne radis nista, nisi pokrenuo nikakav proram a disk grmi, rek'o bi racuna milioniti korijen nekog broja. Linux - tisina!
Virusi, restartovanje, upozorenja i slicne budalastinje, nema toga pod linuxom.
-
Elko
#17 Re: Linux ili Windows?
.....blago receno, mislim da pojma nemas ni sa BSD, SunOS, Win* ni sa pamecu....boskoj wrote:Ph... evo ti misljenje nekog ko se bavi tim dugi niz godina, profesionalno itd
nainstaraj Win2003 kao server i samo naprije...nisi ti ocima servera vidio ....toliko do mene
poz
- Maystor
#18 Re: Linux ili Windows?
Ja tebe licno ne poznajem, i ne znam sta od skole imas. Medjutim tvrdis da si profesionalac dugi niz godina. Volio bih znati koje to reference imas pa si profesionalac. Ovo sto si napisao pokazuje da ti pojma nemas o operativnim sistemima. Tvrdnja da nema realne potrebe za linuxom je smijesna. Osim programiranja linux je nezamjenjiv u edukaciji i istrazivanju (i mnogim drugim oblastima). Proveo sam neko vrijeme na poznatim u univerzitetima u Evropi i Kanadi i licno se uvjerio da vecina akademskog osoblja, istrazivaca, pa i mnogi studenti koriste linux (npr. pisanje radova, izvjestaja radi se u PostScript - linux okruzenju). To sto vecina ljudi ovdje ne zna sta je to LaTeX, .dvi .eps ssh i slicno je pokazatelj gdje smo, a ne argument da linux ne valja.boskoj wrote:Ph... evo ti misljenje nekog ko se bavi tim dugi niz godina, profesionalno itd
Kazes ne valja mu upravljanje memorijom. Ma ti pojma nemas ni sta je to. Prvo ne znas ni napisati kako treba, drugo, znas li npr. sta je CC-NUMA? Cache Coherent Non-Uniform Memory Access, ako nisi znao. Odakle to dolazi? Koji operativni to koristi godinama?
A ovo da je win server 2003 proglasen najboljim od stranih svih svjetskih analitacara je jednako tacno kao i tvrdnja da je Hasan Salihamidzic najbolji igrac koji je ikada igrao i njemackoj i talijanskoj ligi. Bilo je studija (koje je Microsoft narucio i finansirao) i koje su, kao, pokazale da je win server najsigurniji operativni sistem, ali to je daleko od istine. Da ista znas o racunarskim mrezama znao bi da je u svakom windowsu (recimo da krenemo od win95 pa sve do viste) mrezna komponenta (blago receno) lose izvedena.
-
Kruler
#19 Re: Linux ili Windows?
Što se korištenja Linuxa (neke od distribucija istog) kao korisničke platforme tiče, ukoliko se želite igrati, zaobiđite ga. Makar za sada, jer za ovu platformu se jednostavno ne razvijaju igre, makar ne one od vodećih proizvođača.
Za "poslovno" korištenje, s druge strane, Linux (neka od distribucija istog) je sasvim ok platforma. Sasvim solidno barata svim danas korištenim vrstama dokumenata i potpuno je dostatna za ovu svrhu. Naročito ukoliko uzmete cijenu u obzir. Međutim, jako mnogo kompanija danas koristi softver projektovan za određene zadatke i ovaj softver je u većini slučajeva pravljen da radi pod Windowsima. Ovo specifično važi za BiH gdje nisam siguran da uopšte možete naći kompaniju koja će vam razviti softver za neki drugi OS (osim u slučaju da se odlučite na crossplatform web aplikacije).
Oko programiranja pod Linuxom nemam baš mnogo iskustva. Jedino što znam da uz isti u jako mnogo slučajeva (ovisno o distribuciji) dolazi kompajler za C/C++(GCC). Ono što mi je kolega koji Linux koristi kao primarnu platformu za rad (programer po zanimanju) pokazao u vezi s ovim me impresioniralo, ali nisam siguran da bih se mogao navići na VIm kao alat za programiranje. Ja lično ne programiram pod Linux-om (još) i preferiram TextMate kao aplikaciju za razvoj (ne mogu je nazvati razvojnom platformom jer je u pitanju napredni text editor).
Na kraju, sve se svodi na lične preference kao i na korisničke zahtjeve od sistema. Naravno u ovom slučaju ne možemo posmatrati OS kao izolovanu komponentu (jer bi u ovom slučaju Linux pomeo Windows) nego i njegovu podršku za stvari koje korisniku stvarno trebaju. Po onome što si naveo da ti je potrebno od sistema, video i igranje, preporučio bih ti treću opciju, tj. Apple. Iako je podrška za igre nešto manja nego kod Windows sistema (koji se lako podigne pod boot campom ako je baš neophodan), rad sa videom je bolji nego kod Windows-a (kao i rad sa procesima). Međutim, uzmite u obzir da je cjena samog sistema nešto viša. Ovo se eventualno izjednači sa PC-jem ako namjeravate kupiti licencirani OS jer je Vista Ulitimate negdje oko 450KM, a Leopard dobijete uz sam sistem bez dodatnog plaćanja kao i programe za rad s videom, slikama.... Uz ovo softver je generalno jeftiniji za ovu platformu jer većinu aplikacija koje vam trebaju možete naći u cjenovnom rangu od oko 50KM.
Eto, valjda sam pokrio sve.
Po pitanju servera, iako se pitanje nije odnosilo na to (ali sam primjetio da se pominje)
Gledam kako govorite da je Windows server 2003 bolji od *nix servera. To je tačno, ali samo djelimično.
Samo sa napomenom da se serveri koriste za jako mnogo stvari. Tako je Windows 2003 bolji po pitanju directory servisa, DNS-a, bolje hardverske podrške, a s druge strane *nix serveri nemaju problema s virusima, stabilniji/robusniji su, prilagodljiviji različitim namjenama, brži, podržavaju cluster način rada, zahtjevaju minimalno održavanje jednom kada su postavljeni... Dakle, svaka od navedenih platformi ima svoje prednosti u ovisnosti od namjene.
P.S. Za Linux nije potrebno kupovati licence, besplatan je.
P.P.S. Ja se, uglavnom, ne bavim ovim profesionalno.
Za "poslovno" korištenje, s druge strane, Linux (neka od distribucija istog) je sasvim ok platforma. Sasvim solidno barata svim danas korištenim vrstama dokumenata i potpuno je dostatna za ovu svrhu. Naročito ukoliko uzmete cijenu u obzir. Međutim, jako mnogo kompanija danas koristi softver projektovan za određene zadatke i ovaj softver je u većini slučajeva pravljen da radi pod Windowsima. Ovo specifično važi za BiH gdje nisam siguran da uopšte možete naći kompaniju koja će vam razviti softver za neki drugi OS (osim u slučaju da se odlučite na crossplatform web aplikacije).
Oko programiranja pod Linuxom nemam baš mnogo iskustva. Jedino što znam da uz isti u jako mnogo slučajeva (ovisno o distribuciji) dolazi kompajler za C/C++(GCC). Ono što mi je kolega koji Linux koristi kao primarnu platformu za rad (programer po zanimanju) pokazao u vezi s ovim me impresioniralo, ali nisam siguran da bih se mogao navići na VIm kao alat za programiranje. Ja lično ne programiram pod Linux-om (još) i preferiram TextMate kao aplikaciju za razvoj (ne mogu je nazvati razvojnom platformom jer je u pitanju napredni text editor).
Na kraju, sve se svodi na lične preference kao i na korisničke zahtjeve od sistema. Naravno u ovom slučaju ne možemo posmatrati OS kao izolovanu komponentu (jer bi u ovom slučaju Linux pomeo Windows) nego i njegovu podršku za stvari koje korisniku stvarno trebaju. Po onome što si naveo da ti je potrebno od sistema, video i igranje, preporučio bih ti treću opciju, tj. Apple. Iako je podrška za igre nešto manja nego kod Windows sistema (koji se lako podigne pod boot campom ako je baš neophodan), rad sa videom je bolji nego kod Windows-a (kao i rad sa procesima). Međutim, uzmite u obzir da je cjena samog sistema nešto viša. Ovo se eventualno izjednači sa PC-jem ako namjeravate kupiti licencirani OS jer je Vista Ulitimate negdje oko 450KM, a Leopard dobijete uz sam sistem bez dodatnog plaćanja kao i programe za rad s videom, slikama.... Uz ovo softver je generalno jeftiniji za ovu platformu jer većinu aplikacija koje vam trebaju možete naći u cjenovnom rangu od oko 50KM.
Eto, valjda sam pokrio sve.
Po pitanju servera, iako se pitanje nije odnosilo na to (ali sam primjetio da se pominje)
Gledam kako govorite da je Windows server 2003 bolji od *nix servera. To je tačno, ali samo djelimično.
Samo sa napomenom da se serveri koriste za jako mnogo stvari. Tako je Windows 2003 bolji po pitanju directory servisa, DNS-a, bolje hardverske podrške, a s druge strane *nix serveri nemaju problema s virusima, stabilniji/robusniji su, prilagodljiviji različitim namjenama, brži, podržavaju cluster način rada, zahtjevaju minimalno održavanje jednom kada su postavljeni... Dakle, svaka od navedenih platformi ima svoje prednosti u ovisnosti od namjene.
P.S. Za Linux nije potrebno kupovati licence, besplatan je.
P.P.S. Ja se, uglavnom, ne bavim ovim profesionalno.
Last edited by Kruler on 09/04/2008 14:36, edited 1 time in total.
-
sabanss
#20 Re: Linux ili Windows?
Ako si ti u zivotu vidio serverski racunar ili racunar uopste ja potpisujem da zivim bez struje do kraja zivotaboskoj wrote:Ph... evo ti misljenje nekog ko se bavi tim dugi niz godina, profesionalno itd
Jebote, vise budalastina u manje teksta nisam procitao odavno...
- aNTropocentrio
#21 Re: Linux ili Windows?
Nisam upoznat sa dotičnim programom, al isprobam ga čim prijejOFLA wrote:Šta to fali Cinelerra programu, nelinarna video obrada koja se koristi u filmskoj i TV produkciji. Ima sve i radi sve što i druge aplikacije za video, pa i više od onih popularnih za Windows. Sve nastavke animiranog filma Shrek, u Hollywoodu su uradili Cinelerrom. I još je pod GPL-om. http://heroinewarrior.com/cinelerra.php3aNTropocentrio wrote:U svim tim oblastima Linux se i više nego dobro nosi sa Windowsima, osim u zadnjem (obrada videa).
- bug
#22 Re: Linux ili Windows?
de si ostri ljeljak mu hebemostro i na prvu wrote:suad-sarajevo wrote:Pa, znači ništa profesionalno. Standardno, internet, slušanje muzike, obrada i pregled slika, ripovanje svih vrsta fileova, gledanje i obrada videa itd.
sve sto si naveo gore mozes naci u linuxu cak i vise .
svi programi su besplatni kao i vecina linux distribucija od kojih ti preporucujem: ubuntu ili fedora .
ako hoces da zadrzis xp najbolja opcija kao sto je vec receno dual boot ili, da nabavis neki stariji racunar pa da probas .
linux kao i sve u zivotu ima svoje prednosti i falinke.
prednosti koje ja vidim su: stabilnost,nema virusa,spyware ,veliki izbor besplatnih programa koji se kroz linux system updejtuju sami ,ne iziskuje puno memorije,veliki broj foruma na kojima se moze dobiti pomoc .
falinke: nema![]()
ja licno koristim ubuntu vec duzi period dok sada imam instaliran hardy heron 8.04 i na drugom racunaru licenciranu vistu home premium.
sudo susa srecom !
linux je lijep
adekvatan
- bug
#23 Re: Linux ili Windows?
al da je lijep
lijep je

-
Ilija_Cvorovic
#24 Re: Linux ili Windows?
Na laptopu imam XP i Ubuntu. Ubuntu je besplatan ali je XP jednostavniji za koristenje. Za Linux ima dosta besplatnih programa ali se ipak ne mogu porediti sa onim za windows koji takodjer ima kamaru besplatnih programa. Moji izbor je windows. Ubuntu je samo dobra alternativa i nista vise.
-
dugacki
#25 Re: Linux ili Windows?
Windows za internet, igrice, muziku, slicice i ostale svakodnevne zaj...cije.
Linux za profesionalce i sve one koji u kompjuterima traze nesto vise
Linux za profesionalce i sve one koji u kompjuterima traze nesto vise