Linux i NFS

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
User avatar
baustelac
Posts: 1401
Joined: 16/07/2005 09:05
Location: AC-DE

Linux i NFS

Post by baustelac » 02/10/2006 11:34

Ima li neko iskustva sa konfiguracijom NFS servera?

Problem je u sljedecem:
/home direktorij i jos par nekih su exportovani na jos 10 linux masina.
Sve funkcionise kako treba osim sto NFS klijenti znacajno sporije rade kada montiraju ove direktorije. Npr. cesto treba i 10tak sekundi da izvrsi ls komandu. Posebno u slucaju kada se neka veca kolicina podataka zapisuje na montirani direktorij, cak i kada taj proces obavlja neki drugi klijent.
Mreza je 100 Mbit/s (optika) a od hardvera je najslabiji server - Dell PowerEdge1600SC (P4 Xeon)
NFS serfer je ujedno i NIS server a sve masine su na SuSe 10.1.

Da li je to normalno ili mozda NFS Client/Server nisu pravilno konfigurisani?


rashid
Posts: 932
Joined: 02/12/2005 01:21
Location: Sarajevo-Anarhija

Post by rashid » 03/10/2006 09:58

Hmmm ... radio sam dosta sa tim.

Prvo sta bi mogao da uradis:

"/home direktorij i jos par nekih su exportovani na jos 10 linux masina."

To izklopi, restartaj i pokusaj ponov samo sa jednog clienta. Ako ti radi brze, znaci jeste to. Inace promjeni malo konfig fajlove.

Nemogu ti natucati, jer tesko je ovako sta da se pomogne.

Priljepi mi export fajl i fstab da vidim kako se mounta.

User avatar
baustelac
Posts: 1401
Joined: 16/07/2005 09:05
Location: AC-DE

Post by baustelac » 03/10/2006 10:54

evo kako izgledaju konfiguracijski fajlovi
#export
/opt/ @intellinux(rw,no_root_squash,sync)
/home @intellinux(rw,no_root_squash,sync)
/software @intellinux(rw,no_root_squash,sync)
/no_backup @intellinux(rw,no_root_squash,sync)
# intellinux je definisan u netgroup
# fstab na klijent masini (samo nfs mounting points)
linux:/opt /opt/linux nfs defaults 0 0
linux:/home /home nfs defaults,nolock 0 0
linux:/software /swoftware nfs defaults,nolock 0 0
linux:/no_backup /no_backup nfs defaults,nolock 0 0

Istini za volju, za vecinu ovih opcija nemam pojma sta tacno znace. Ovo mi je samo dodatna obaveza na poslu a onaj koji bi ovo trebao da sve odradi jos je gori i njega ne hebe to sto meni masina sproro radi.
Sta sam jos primjetio, kada kopiram sa lokalne masine na montirani direktiriji, ide jedno 10x sporije nego kad kopiram sa scp?

rashid
Posts: 932
Joined: 02/12/2005 01:21
Location: Sarajevo-Anarhija

Post by rashid » 03/10/2006 11:38

Znas kako je:

Sta se tice optimiacije je tipicno za NFS da se uradi sljedece:

- promjenis host nejmove sa IP ... znaci tako nema poispitivanja preko DNS-a tako da pokusaj sve host-nejmove zamijeniti sa ip addresama

/opt/ @intellinux(rw,no_root_squash,sync)

promjeni u

/opt/ 192.168.1.123(rw,no_root_squash,sync) <- ip addresu stavi tvoju

- definisi i paket size koji se salje preko mreze, to procitaj na internetu ima dosta manuala

Pa opcije rw ti je read-write, no_root_squash ti je kad root kreira fajl da mu settuje ownera koji je definisan u configu, a sync ti je jedan od nacina koji NFS komunicira preko mreze, mada bi ja to stavi async.

Za svaki slucaj prelistaj ovo malo pod sekcijom performance.
http://nfs.sourceforge.net/nfs-howto/ar01s05.html

I definitivno tu netgroup izbaci.

A kao sve u linux ... uradi svega(config,export itd fajlova) backup :)
To je ono just in case.

Export neka izgleda ovako

#export
/opt/ ip_masine_intellinux(rw,no_root_squash)
/home ip_masine_intellinux(rw,no_root_squash)
/software ip_masine_intellinux(rw,no_root_squash)
/no_backup ip_masine_intellinux(rw,no_root_squash)

User avatar
baustelac
Posts: 1401
Joined: 16/07/2005 09:05
Location: AC-DE

Post by baustelac » 04/10/2006 08:12

Kao prvo hvala na savjetima. Oko export opcija se definitivno moze mnogo uradiit ali nemam sad puno vremena da experimentisem jer hoce ljudi da rade.
Napravio sam export po savjetu s time da nisam unosio pojedinacno klijente nego masku /opt/192.168.1.0/24(rw,no_root_squash,sync) - i za divno cudo fercera :)
Vidjet cu danas kako se sve ponasa kad se logiraju ostali korisnici i pocnu raditi. :roll:

rashid
Posts: 932
Joined: 02/12/2005 01:21
Location: Sarajevo-Anarhija

Post by rashid » 06/10/2006 09:55

baustelac wrote:Kao prvo hvala na savjetima. Oko export opcija se definitivno moze mnogo uradiit ali nemam sad puno vremena da experimentisem jer hoce ljudi da rade.
Napravio sam export po savjetu s time da nisam unosio pojedinacno klijente nego masku /opt/192.168.1.0/24(rw,no_root_squash,sync) - i za divno cudo fercera :)
Vidjet cu danas kako se sve ponasa kad se logiraju ostali korisnici i pocnu raditi. :roll:


Kako radi jaro?

User avatar
baustelac
Posts: 1401
Joined: 16/07/2005 09:05
Location: AC-DE

Post by baustelac » 07/10/2006 13:27

Radi, ali nisam imao vremena da testiram. Definitivno ima razlilke kada se pise na nfs particiju i na lokalnu. Koliko cijeli proces usporava i da li usporava ostale masine, nisam siguran. Imam vaznijih obaveza tako da nemam puno vremena da se ovim bakcem. Bitno je da sistam fercera i da je siguran, ali daleko je od optimalne konfiguracije.
Ima jos jedna stvar koja me handri a to je NIS. Server je ujedno i NIS server a na lokalne masine se loguje preko NIS-a.
Sve radi ali je problem u promjeni passworda. Ukoliko neko zeli da promijeni password moze da to ucini na serveru (mozda i sa lokalne masine, nisam probao) ali se novi password ne ditribuira na klijente sve dok se ne restartuje NIS server odnosno dok se ponovo ne kompajlira yp. Googlao sam ali nisam mogao nista naci sto opisuje ovaj problem.
Kako mi se cini, NIS clijenti traze passworde u /var/yp a novi pasword je spremljen u /etc/shadow. Tek kada se rekompajlira yp, passwordi iz /etc-a se aktualiziraju u /var/yp
Imas li s ovim iskustva?
Postiram kad i ako nesto skontam u vezi ovoga.
Pozdrav

rashid
Posts: 932
Joined: 02/12/2005 01:21
Location: Sarajevo-Anarhija

Post by rashid » 11/10/2006 12:05

Kako mijenjas password? Sa kojom komandom? A isto pogledaj permisione za mijenjanje pasworda, sad tacno sam zaboravio koji je fajl ... ali u njemu pise nesto kao ...

allow host localhost
allow net ip_addressa
deny all
...
..

Ja sam to radio na Debian i radilo mi je odmah.

Post Reply