Lingala jezik: Bosona=Voda za piće

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1 Lingala jezik: Bosona=Voda za piće

Post by PipiDugaDevetka »

Lingala se govori u velikom dijelu DR Konga-Kinšasa. To je trgovački jezik, vještački sastavljen od riječi više jezika: Ki-Kongo, svahili, francuski, grčki, hebrejski, arapski,...ima još, ali ne znam sve.
Sluge su mi donosile kupovnu vodu za piće, te sam tako naučio da je voda za piće: BOSONA!?
Ovi što im je maternji swahili za kozu kažu GOZA, a za makaze kažu MAKASA!?

Bosona = running water in Illyrian language. Bosona= Illyrian name of a river of todays Bosna river, Bosona= Illyrian tribe name of the same territory of Bosona/Bosna river.
So with simple logical thinking and even simplest "mathematics" we can proudly say the the name Bosna derives from Illyrian civilisation.
slavkoimamodilera

#2 Re: Lingala jezik: Bosona=Voda za piće

Post by slavkoimamodilera »

Svaki jezik je svakako gomila nasumicno nagomilanih slova/glasova koja oznacava odredjeni pojam ili predmet... pa je samim time vjerovatnoca pojave slicnih rijeci u prostorno i vremenski udaljenim jezicima prilicno ocekivana, rekao bih...
Mada je interesantno, nonetheless... ;-)
metastasio

#3 Re: Lingala jezik: Bosona=Voda za piće

Post by metastasio »

Zašto je baš voda "bosona", a koza "goza", to bi bilo interesantno istraživati. U slučaju makaza vrlo je lako da je riječ iz nekog od orijentalnih jezika ušla u swahili (kojim inače govore i muslimani u istočnoj Africi). "Makaze" su orijentalizam, u naš jezik došle iz turskog "makas". Jos će se kod starijih ljudi i u dijalektima našeg jezika čuti da ljudi umjesto "makaze" kažu "makase". Hrvati za to imaju "škare" koje su njemačka riječ (starija, dijalekatska forma od današnjeg oblika "Schere").
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4 Re: Lingala jezik: Bosona=Voda za piće

metastasio wrote:Zašto je baš voda "bosona", a koza "goza", to bi bilo interesantno istraživati. U slučaju makaza vrlo je lako da je riječ iz nekog od orijentalnih jezika ušla u swahili (kojim inače govore i muslimani u istočnoj Africi). "Makaze" su orijentalizam, u naš jezik došle iz turskog "makas". Jos će se kod starijih ljudi i u dijalektima našeg jezika čuti da ljudi umjesto "makaze" kažu "makase". Hrvati za to imaju "škare" koje su njemačka riječ (starija, dijalekatska forma od današnjeg oblika "Schere").
Pazi, ja ne znam da li je riječ BOSONA iz svahilija, a za makaze i kozu znam da jeste svahili i bilo mi je odmah jasno da su veza izmedju našeg/naših jezika Arapi, odnosno, Turci. Sa balkona sam u daljini vidio veoma staru džamiju, šiitsku. Muslimani su tamo u Kinšasi sada manjina. Zapravo, ta vjerska pripadnost im uopšt nije bitna, ali plemenska pripadnost,...uh,...do zla boga.

Da li je tačno da su u Butmiru nađene figurice ljudi crne rase iz doba neolita?
Bosanac sa dna kace

#5 Re: Lingala jezik: Bosona=Voda za piće

Post by Bosanac sa dna kace »

tobe jarrabi ja svasta!!!! :run:
PipiDugaDevetka

#6 Re: Lingala jezik: Bosona=Voda za piće

Image
Obrati pažnju figurina je crna. Ne tvrdim da je to žena crne rase,
nego samo pitam, da li je istina da su nadjene figurine crne rase ljudi?
putokaz1

#7 Re: Lingala jezik: Bosona=Voda za piće

Post by putokaz1 »

Bosona voda koja teče ilirska riječ,s engleske vikipedije
Delma ovca i nema više ilirskih riječi
znal ih ko?
Post Reply