Pozdrav ekipi,
u Penny-ju sam pronašao lijep linoleum koji planiram postaviti u stanu u trpezariji. Znam da je praktičan i može se uzeti povoljno (mislim 6,50 KM po kvadratu) ali sam kroz manje istraživanje saznao da je (baš kao i laminat) opasan po zdravlje.
Naime, riječ je o PVC materijalu kojem su nakon potrebne godine kako bi iz istog isparili razni spojevi koji štetno utiču na pluća?! E sad, mit ili istina? Nakon što mi je isti linoleum stajao samo 30 min. u autu, osjetio sam ta isparavanja i nakon toga sam morao auto izračiti.
Sve me to ponukalo da malo istražim, jer sam od ranije čuo da je laminat karcenogen te da je sve manje popularan.
Hvala unaprijed!
Adi
Lineoleum u stanu - štetno po zdravlje?
Moderator: anex
- walter kurtz
#2 Re: Lineoleum u stanu - štetno po zdravlje?
Kakav linoleum i laminat ja bi to zabranio 
-
merlinka37
#3 Re: Lineoleum u stanu - štetno po zdravlje?
Ma to ti je više psiha odradila svoje. To je zrno sumnje, npr. sad da neko kaže ako popiješ kafu sa smeđim šećerom zaboljet će te ruka ti ćeš cijeli dan čekati i "dočekati" taj bol. Za laminat sam i ja čula (mada šta je danas istina), a linoleum sam imala u špajzu i dobar je zbog održavanja. Eh sad sve je do ukusa (čitaj novčanika), ako već nećeš parket, onda je laminat deset puta bolji od šipoda, a i linoleum je bar za mene fino rješenje. Pozzz.
-
merlinka37
#4 Re: Lineoleum u stanu - štetno po zdravlje?
Samo još ovo da dodam, sve i da jeste kancerogen sigurno nije više od paradajza i grožđa koje su toliko naprskali da kad ispadne oskoči kao ping pong
. I opet ih svi kupujemo, ja već krenula praviti sendvič a nož mi otupio od paradajza.
- walter kurtz
#5 Re: Lineoleum u stanu - štetno po zdravlje?
mozes i plocice ako hoces naci za 6 km ako je do lovemerlinka37 wrote:Ma to ti je više psiha odradila svoje. To je zrno sumnje, npr. sad da neko kaže ako popiješ kafu sa smeđim šećerom zaboljet će te ruka ti ćeš cijeli dan čekati i "dočekati" taj bol. Za laminat sam i ja čula (mada šta je danas istina), a linoleum sam imala u špajzu i dobar je zbog održavanja. Eh sad sve je do ukusa (čitaj novčanika), ako već nećeš parket, onda je laminat deset puta bolji od šipoda, a i linoleum je bar za mene fino rješenje. Pozzz.
- Saian
- mayab
#7 Re: Lineoleum u stanu - štetno po zdravlje?
To o čemu ti pišeš je PVC podna obloga, jer LINOLEUM je nesto sasvim drugo i totalno zdravo!adi2012 wrote:Pozdrav ekipi,
u Penny-ju sam pronašao lijep linoleum koji planiram postaviti u stanu u trpezariji. Znam da je praktičan i može se uzeti povoljno (mislim 6,50 KM po kvadratu) ali sam kroz manje istraživanje saznao da je (baš kao i laminat) opasan po zdravlje.
Naime, riječ je o PVC materijalu kojem su nakon potrebne godine kako bi iz istog isparili razni spojevi koji štetno utiču na pluća?! E sad, mit ili istina? Nakon što mi je isti linoleum stajao samo 30 min. u autu, osjetio sam ta isparavanja i nakon toga sam morao auto izračiti.
Sve me to ponukalo da malo istražim, jer sam od ranije čuo da je laminat karcenogen te da je sve manje popularan.
Hvala unaprijed!
Adi
A sto se tice smrada i otrova, i itisoni su puni kemije, i smrde i otpustaju "otrove" u prvim danima, laminat čista sintetska stvar itd itd , uglavnom , za par dana se miris vise nece osjetiti
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#8 Re: Lineoleum u stanu - štetno po zdravlje?
Meni linoleum u kancelariji 
- vješalica
#9 Re: Lineoleum u stanu - štetno po zdravlje?
adi2012 wrote:Pozdrav ekipi,
Hvala unaprijed!
Adi
naravno smrdi jer si ga kupio u penny-u koji prodaje smeće kinesko
probaj kupiti u radnji koja prodaje isključivo itisone,i neće ti kandisati
bar moj ne kandiše