Lijepi primjeri ljudskosti u ratno vrijeme

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

TkoSmeta

#1 Lijepi primjeri ljudskosti u ratno vrijeme

Post by TkoSmeta »

Zdravo svima!!!

Rijetko sam na forumu, ali kad god dodjem na njega nailazim na teme koje izazivaju posredno ili neposredno medjunacionalnu netrepeljivost. Ovaj put zelim da postavim temu koja ce imati sasvim drugi smijer. Zelim da napisete neke primjere iz rata u kojima su ljudi razlicitih vjera i nacija pomogli jedni drugima. Jednostavno da napisete neki dogadjaj koji pokazuje ljudskost, a ne mrznju, ubijanja i sl. Evo ja cu da pocnem sa jednim primjerom. Jedna osoba iz mog ulaza, Muslimanske vjeroispovjesti, nazvala je Pravoslavca i rekla mu da dolaze da ga hapse iako nije bilo nikakvog razloga za hapsenje. Covjek je istog trena izasao iz stana i tako se spasio nepotrebnog maltretiranja, a mozda je spasao i zivot. Nikad nikom nije rekao ime tog covjeka u namjeri da ga sacuva od eventualnih problema, a milion puta je ispricao tu pricu u kojoj ga zove moj brat Musliman. Ni sad kad je mir nece da oda njegovo ime, jer kako on kaze u ovoj nasoj jebenoj zemlji se nikad ne zna sta je dobro, a sta ne. Mozda cu mu u buducnosti s tim napraviti probleme. Vazno je da moja djeca to znaju... Toliko i hvala.
margareta

Post by margareta »

Sumnjam da je demokracija u BiH na tom stupnju da SMIJEMO o tome josh uvijek govoriti.
Recimo da ja napisem ovdje a ne smijem reci ni u kom svojstvu mi je pomagao neko "drugi" POLA grada bi znalo ko sam ja samo na osnovu jednoga podatka.
Isto je rizicno interpretirati dogadjaje drugih - tako da osim lazi sumnjam da cte naici na pravoga sugovornika /cu.
Obzirom da ja obilujem tim "materijalom" upravo radi toga svi bi znali ko sam.

POZDRAV
margareta

Post by margareta »

Jesam li vam rekla da necete dobiti odgovor na postavljeno pitanje - temu. Voljela bih da nije tako.Povjerenje je jos uvijek neizgradjeno.
Magla vjerujte mi dvuda oko nas.Ostavite otvorenu neku mogucnost
emaila ili nesto sto nece ici direktno u eter.

LIJEP POZDRAV
cowboy

#4 Re: Lijepi primjeri ljudskosti u ratno vrijeme

Post by cowboy »

TkoSmeta wrote:Zdravo svima!!!

Rijetko sam na forumu, ali kad god dodjem na njega nailazim na teme koje izazivaju posredno ili neposredno medjunacionalnu netrepeljivost. Ovaj put zelim da postavim temu koja ce imati sasvim drugi smijer. Zelim da napisete neke primjere iz rata u kojima su ljudi razlicitih vjera i nacija pomogli jedni drugima. Jednostavno da napisete neki dogadjaj koji pokazuje ljudskost, a ne mrznju, ubijanja i sl. Evo ja cu da pocnem sa jednim primjerom. Jedna osoba iz mog ulaza, Muslimanske vjeroispovjesti, nazvala je Pravoslavca i rekla mu da dolaze da ga hapse iako nije bilo nikakvog razloga za hapsenje. Covjek je istog trena izasao iz stana i tako se spasio nepotrebnog maltretiranja, a mozda je spasao i zivot. Nikad nikom nije rekao ime tog covjeka u namjeri da ga sacuva od eventualnih problema, a milion puta je ispricao tu pricu u kojoj ga zove moj brat Musliman. Ni sad kad je mir nece da oda njegovo ime, jer kako on kaze u ovoj nasoj jebenoj zemlji se nikad ne zna sta je dobro, a sta ne. Mozda cu mu u buducnosti s tim napraviti probleme. Vazno je da moja djeca to znaju... Toliko i hvala.
Interesantan primjer.

Imam i ja jedan slican. Jedna osoba iz mog ulaza, Pravoslavac, je naprasno nestao, skupa sa porodicom, jednog svjezeg jutra u Martu '92. Ostale komsije, uglavnom Bosnjaci i Hrvati, provodili su prve dane rata slusajuci vijesti, i pitajuci se, izmedju ostalog, gdje li je onaj komsija Pravoslavac, fini gospodin, uvijek je imao lijepu rijec za svakoga. U medjuvremenu, pripadnici teritorijalne odbrane su dosli do liste lokalnih clanova SDS-a, na kojem se naslo i ime gorespomenutog komsije Pravoslavca. Naravno, usli su mu u stan, i nakon detaljne pretrage nasli skrivenu (u duplom zidu ormara): AK-47 sa 4 okvira, Papovku, municiju za istu, kao i 6 rucnih bombi. Kako oruzja i municije u to doba zaista nije bilo dovoljno na strani branioca Sarajeva, momci iz ove jedinice teritorijalne odbrane su bili vise nego zahvalni na nesebicnoj pomoci ovog komsije, jer im je ostavio svoje privatne zalihe, kao da je znao da je to upravo ono sto im treba. Doduse, ostaje pitanje koji ce mu qurac toliko naoruzanja u stanu, no to vjerovatno treba ostaviti za neku drugu temu.
Last edited by cowboy on 25/10/2004 03:25, edited 1 time in total.
pitt

Post by pitt »

Za lov, ja za sta ce mu drugo :D Tako je i tvrdio moj komso kome su nasli sijac smrti u podrumu :D Pored toga imao je i fine planove o pravljenu sabirnog centra u krugu obliznje firme kao i spisak muskaraca koje je trebalo tamo smjestiti iz sigurnosnih razloga :D
cowboy

Post by cowboy »

pitt wrote:Za lov, ja za sta ce mu drugo :D Tako je i tvrdio moj komso kome su nasli sijac smrti u podrumu :D Pored toga imao je i fine planove o pravljenu sabirnog centra u krugu obliznje firme kao i spisak muskaraca koje je trebalo tamo smjestiti iz sigurnosnih razloga :D
Evo, jos jedan primjer ljudskosti i paznje, naime oni koji pamte pocetak rata u BIH, sigurno se sjecaju koliko je znacio svaki komad oruzja snagama odbrane. Spisak muskaraca je vjerovatno bio sastavljen u humanoj namjeri da se muskarci odvoje na sigurno mjesto, zasticeno od djelovanja artiljerije i snajpera sa okolnih brda.
pitt

Post by pitt »

Upravo tako. Ne znam zasto se samo za zene nisu toliko brinuli al eto :D
Junacka posla :D :D
cowboy

Post by cowboy »

pitt wrote:Upravo tako. Ne znam zasto se samo za zene nisu toliko brinuli al eto :D
Njima su vjerovatno planirali "Bed & Breakfast" smjestaj, tipa "Kod Sonje", i slicno. Onako, kako samo komsije mogu.
pitt

Post by pitt »

Bili su sve fino zamislili al im se pokvareni teritorijalci popisase u cejf :D Nije im ostalo nista drugo neg da se igraju skrivaca po okolnim brdima i salju artiljerijske i snajperske pozdrave svojim bivsim komsijama :D
magnifico

Post by magnifico »

cowboy wrote:
pitt wrote:Upravo tako. Ne znam zasto se samo za zene nisu toliko brinuli al eto :D
Njima su vjerovatno planirali "Bed & Breakfast" smjestaj, tipa "Kod Sonje", i slicno. Onako, kako samo komsije mogu.
ja znam jedan divan komsijski smjestaj, sa lijepim imenom Sunce :oops:
nalazio se u dobrinji, ako neko ne zna :?
cowboy

Post by cowboy »

pitt wrote:Bili su sve fino zamislili al im se pokvareni teritorijalci popisase u cejf :D Nije im ostalo nista drugo neg da se igraju skrivaca po okolnim brdima i salju artiljerijske i snajperske pozdrave svojim bivsim komsijama :D
Ovih, nadasve plemenitih prica i primjera, ima zaista mnogo. Naravno, bez imena svih tih velikana ljudskosti i humanitarnog duha, pojedinci mozda posumnjaju u istinitost ovih navoda. Ali, ako im spomenemo imena, mozda im u buducnosti stvorimo probleme. Bitno je da ja i moja djeca znamo. Toliko i pozdrav.
pitt

Post by pitt »

Imena znaju oni koji i trebaju da znaju. Svjetski organi gonjenja se bave svim onim koji su se ogrijesili o nevine. Samo se treba nadati da ih ruka pravde stigne sto prije :)
TkoSmeta

Post by TkoSmeta »

Ne mogu da vjerujem! Lijepo sam napisao : "Zelim da napisete neke primjere iz rata u kojima su ljudi razlicitih vjera i nacija pomogli jedni drugima. Jednostavno da napisete neki dogadjaj koji pokazuje ljudskost, a ne mrznju, ubijanja i sl.", da bi dobio odgovore koji nemaju nikakve veze s temom. Zamolio bih vas da ako vec ne znate ni jedan primjer nemojte ni da se javljate ili otvorite drugu temu kao pandan ovoj pa se ispucavajte i lijecite svoje frustracije. Za ove koji miniraju temu samo jedno pitanjce. Da li ste ikad ucinili neko dobro djelo u svom zivotu ili barem culi za to? Da li uopste znate sta to znaci? Ako je odgovor negativan zapitajte se kakvi ste to ljudi, a pogotovo ukoliko ste vjernici. I jos samo da vam citiram onu narodnu : " Ne pada snijeg da pokrije brijeg, no da svaka zvijer pokaze svoj trag".

Za Margaretu

Ideja mi i nije bila da nekoga dovedem u bilo kakvu nepriliku. Kao sto vidite i ja nisam navodio ni imena, ni grad, ni dio grada, niti bilo sta sto bi moglo da se poveze eventualno s nekim. Bilo s pravim osobama, bilo s nekim ko nema veze s opisanim dogadjajem. Jednostavno sam mislio da u gradu od nekoliko stotina hiljada ljudi , a u drzavi od nekoliko miliona ljudi postoji i neka druga humana strana rata. Iako jos nisam dobio ni jedan pravi odgovor, jos uvijek se nadam da postoje takvi primjeri. Ukoliko niste u mogucnosti da opisete svoje dogadjaje, bolje je da ih i ne iznosite ovdje. A sto se tice email-a mogu ja da ostavim adresu, ali temu nisam pokrenuo da bih ja licno skupljao bilo kakve informacije. Temu sam pokrenuo iz revolta prema provokacijama i prepucavanja na forumu. Htjeo sam da se vidi jos uvijek ima dobrih ljudi. Uvijek ih je bilo i bice. Rijetki su, pogotovo u ratu, ali ih ima. Bez na to da li ce ovdje neko da napise neki lijep primjer ili ne.
fukara_tz

Post by fukara_tz »

......
Last edited by fukara_tz on 15/04/2008 01:37, edited 1 time in total.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

necu da se hvalim ali meni je komso bio Ostojic.... 8)
kad ga je neki frajer izbubao "bezbolnom" palicom pred rat kud ga nije ..... bolje da ne dovrsim...
kad se zaratilo covjek zbrisao iako smo bili u predgradju koji su drzali srbi...

no vratimo se na temu....
starog su mi bili odveli arkanovci u sabirni logor na ilidzi...
hvala komsijama pravoslavcima koji su uspjeli da mi starog izbave iz logora i da ga prebace u grad...
missA

#16 Re: Lijepi primjeri ljudskosti u ratno vrijeme

Post by missA »

TkoSmeta wrote: Evo ja cu da pocnem sa jednim primjerom. Jedna osoba iz mog ulaza, Muslimanske vjeroispovjesti, nazvala je Pravoslavca i rekla mu da dolaze da ga hapse iako nije bilo nikakvog razloga za hapsenje. Covjek je istog trena izasao iz stana i tako se spasio nepotrebnog maltretiranja, a mozda je spasao i zivot. Toliko i hvala.
To je nepatriotsko djelo i ometanje organa drzave u provodjenju reda. Petokolonasica, bez obzira na vjeroispovjest.
Nego, ova tvoja rijec - "spasao", cccccccccc i kad mi neko rekne da sam ja nepismena
Kadic Senad

Post by Kadic Senad »

fukara_tz wrote:U mojoj zgradi u Tuzlii zive sve tri nacionalnosti kako prije, tako i tokom a i poslije rata.
Bilo je stvarno teskih trenutaka kada se nije imalo sta jesti, kada sam sa prohom u stomaku isao do skole itd. Pomagao nam je najvise amidza,a ja bih za ovaj topic izdvojio konu Katicu. Ona je pored svoje porodice uvijek mojoj majci odvajala nesto i za nasu kucu. Oni su dobijali od Karitasa a ja nazalost nikad nista od Merhameta. Uglavnom ta zena me je znala obradovati jer sam bio zeljan svega.
Sad je vec malo drugacije vremena se mijenjaju al tu Katicu nikad necu zaboraviti upravo radi toga.

A da sam nekog morao da stitim zato sto je Srbin ili Hrvat u Tuzli toga nije bilo.
to ti vjerujem i ja mislim da je Tuzla jedini grad u bosni koji nije imao a ako i jeste onda u sasvim maloj mjeri medjunacionalnih problema
cowboy

Post by cowboy »

TkoSmeta wrote:...Za ove koji miniraju temu samo jedno pitanjce. Da li ste ikad ucinili neko dobro djelo u svom zivotu ili barem culi za to? Da li uopste znate sta to znaci? ...
Od svih dobrih djela koja sam ucinio, najdraze mi je sluzba u Armiji BIH, od '92 do '95.

Da i ja tebi citiram poslovicu : Da ti kapa fali - kupio bih ti. Ali-pamet ne mogu.
amra19

Post by amra19 »

bas mi je drago da se neko sjetio pisat o nekim lijepim stvarima koje se odnose na nacionalnu osnovu.
i ne znam zasto se konstantno pisu komentari o (ne)pismenosti jer vjerovatno svi brzo pisu i ne obracaju paznju na pravopis,a ponekad ni na gramatiku.

i mojoj porodici,a ponajvise meni su pomogle komsije pravoslavci.94-te godine sam bila bolesna-anemicna toliko da nisam mogla otic u dom zdravlja.komsija koji je inace radio u bolnici mi je svako jutro vadio krv i nosio na analizu u dom zdravlja,mada je radio u bolnici koja mu je pod nosom.covjeku jednostavno nije bilo tesko uraditi bilo sta jer je zelio pokazati da nije kao ljudi njegove vjeroispovjesti.
moji imaju veoma negativan stav prema pravoslavcima,jer nam je rat nanio puno boli i gubitaka,ali njih (komsije koji su pomogli) jednostavno stavljaju na drugu stranu.
margareta

Post by margareta »

Meni su pomogli Katolici i to mnogo.Imala sam malo trogodisnje dijete.Poslije hronicnoga bronhitisa dobio je jako zapaljenje pluca.U kuci nisam imala niti kapi ulja, ni brasna i bas nicega.Moj bivsi susjed mi je donio veliki paket sa mnogo namirnica. Najvise su mi pomagali Katolici ali i Pravoslavci. Pomagala sam i ja njima pa su me bili jedno vrijeme nasi domaci podrumasi zvali cetnikusom, ustaskinjom itd. Obzirom da sam ja Muslimanka , mogu reci sve najbolje , bez pretjerivanja o mojim komsijama/susjedima drugih vjeroispovijesti. Donosili su mi vodu, ne u pravilu,nego kadame sretnu da nosim.Jedan moj komsija na svojim rukama je odnio pjeske moga sina na reanimaciju jer se maleni bo poceo gusiti.Prstici mu poplavili,oko usta alka..strasno.Nikada tom covjeju Srbinu necu zaboraviti veliku covjecnost i jednu kulturu oinasanja i plemenitodt.Moje neke komsije su ga znale pitati sto ne ide za svojim cetnicima.Naravno da sam se sukobila sa njima zbog neljudskoga i krajnje primitivnoga provociranja covjeka koji je bio kao andjeo. Vodio je strogo racuna koliko imam cigareta i odakle god bi on dobio donosio je meni. Nije bio pusac ali je mogao prodati ili zamijeniti.Drugi svijetao primjer je da smo svi cuvali jednoga tek punoljetnoga Srbina skrivenoga i drugoga sa Cetinja. Bilo je mnogo takvih i boljih uzajamnih pomaganja. Npr. ja sam svojim komsijama Srbima pomagala oko ogrijevnoga materijala.
Svakako da je od losih ljudi bilo i losih iskustava.
To je samo malenkost u odnosu na duge 3,5 god. Jedan dr.pedijatar za moga sina dao je mlijekou prahu cemu se dijete obradovalo da ga pamti i danas i veoma voli.
Valjda ce se jos neko javiti jer bilo je toga mnogo vise nego se misli i zna.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

Pomagao sam, ... svima onima kojima sam mogao pomoci. Mozda cak i vise onima koji su se (kojeg li sranja - kriterija) razlikovali imenom od mene. I naravno, .... ponosim se time. :)
seas of cheese

#22 Re: Lijepi primjeri ljudskosti u ratno vrijeme

Post by seas of cheese »

missA wrote:
TkoSmeta wrote: Evo ja cu da pocnem sa jednim primjerom. Jedna osoba iz mog ulaza, Muslimanske vjeroispovjesti, nazvala je Pravoslavca i rekla mu da dolaze da ga hapse iako nije bilo nikakvog razloga za hapsenje. Covjek je istog trena izasao iz stana i tako se spasio nepotrebnog maltretiranja, a mozda je spasao i zivot. Toliko i hvala.
To je nepatriotsko djelo i ometanje organa drzave u provodjenju reda. Petokolonasica, bez obzira na vjeroispovjest.
Nego, ova tvoja rijec - "spasao", cccccccccc i kad mi neko rekne da sam ja nepismena
ma nemoj.

isto tako nije trebalo pomagati jevrejima u naci njemackoj, jer to bi bilo petokolonastvo, ometanje ss-ovaca u poslu, nepatriotsko djelo.

naravno da si nepismena.

i vrlo glupa.
margareta

#23 Re: Lijepi primjeri ljudskosti u ratno vrijeme

Post by margareta »

missA wrote:

Gospodicna misA
nije pogrijesila osoba koja je komentirala tvoju "pismenost".

Ja bi se samo nadoveyala i dodala da je beyosjecajnost karakterna odlika glupih osoba.

"TkoSmeta" izvinite na skretanju lijepe teme.
Pozdrav :)
Last edited by margareta on 25/10/2004 22:27, edited 1 time in total.
missA

#24 Re: Lijepi primjeri ljudskosti u ratno vrijeme

Post by missA »

seas of cheese wrote:ma nemoj.
isto tako nije trebalo pomagati jevrejima u naci njemackoj, jer to bi bilo petokolonastvo, ometanje ss-ovaca u poslu, nepatriotsko djelo.
naravno da si nepismena.i vrlo glupa.
Budalo smrdljiva, velika vecina ljudi je slavila i pjevala na Kristalnu noc. Hitler je ucinio ono sto je vecina ljudi zeljela. I normalno da je ometanje SS-ovaca bilo nepatriotsko djelo za vecinu. Vrlo si glup, i izbor nicka ti je namastovit, nekraetivan i smrdljiv. Izgleda da niko s tobom (od ovolikih ljudi) ne prica, pa si se meni okacio na zivce! Dodji ti malo cesce, da poracunamo! I da se vratim, tvom komentaru, mali, mali broj ljudi je pomagao zidove, a i taj malo broj je imao svoje interese (citaj zidovski novac, zlato, umjetnine...), i to naravno da ne mozemo svrstati u spontani altruizam i djela proizasla iz njega!
missA

Post by missA »

margareta wrote:Gospodicna misA
nije pogrijesila osoba koja je komentirala tvoju "pismenost".

Ja bi se samo nadoveyala i dodala da je beyosjecajnost karakterna odlika glupih osoba.

"TkoSmeta" izvinite na skretanju na lijepe teme.
Pozdrav
Mene ne gane tvoj citat (gore, gore margareta!). Ti se procitaj, i pored toga da ne znas upotrebljavati tipkovnicu, vlastitu, i pored toga da ne znas sloziti rijecu u recenicu, pored toga da sugovornika oslovljavas nekim imenima koja im sama dajes, i pored toga da blebeces bez kontrole i imas nehomogenizirane misli, sentimente i stavove ja ti ipak da se procitas, i da vec jednom popijes one tablete koje ti je doktor naredio da pijes! I slazem se s tobom, da je bezosjecajnost posljedica zakrzljalosti nekog mozdanog centra, vise sam te puta uopzorila na osustvo zdravih osjecaja u tvojim reakcijama.

Margareta, kako rjesavas klimakterijske teskoce?
Post Reply