Lijekovi za prevenciju malarije

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
lepsid

#1 Lijekovi za prevenciju malarije

Post by lepsid »

Pozdrav svima.

Uskoro bih trebao putovati u Afriku, u zonu visokog rizika za oboljenje od malarije. Trebao bih uzimati lijekove za profilaksu (prevenciju) malarije, prvenstveno od parazita Plasmodium falciparum.

Jedini lijek kojega sam uspio pronaći u BiH je resochin na kojeg je rezistentan parazit maralije u područje u kojem putujem.

Na listi adekvatnih lijekova koji su efektivni u tom području nalaze se oni koji sadrže:

Atovaquone-proguanil (Malarone, Malanil...), ili
Doxycycline (Vybramicin...), ili
Mefloquine hydrochloride (Lariam, Mephaquin, Mefliam...)

Da li iko zna da li je U BiH igdje moguće nabaiti bilo koji od ovih navedenih lijekova?

Hvala!
man_464

#2 Re: Lijekovi za prevenciju malarije

Post by man_464 »

U principu, do ovih lijekova se moze doci u BiH ali se moras javiti u bolje opskrbljene apoteke i lance tipa Apoteke SARAJEVO. Ali ovaj doksiciklin je klasicni tetraciklin kojeg ima uglavnom dostupnog, samo mislim da tebi treba ona suspenzija. Tj tableta za suspenziju. Javis se u neku od apoteka udarnih u gradu i trazis da se to poruci ili pitas za doksiciklin kojeg ima svugdje. Ali ti treba recept.

Licno ja bi tražio ove aminokinolone i kombinaciju aminoiknolon-bigvanid ili artemizin i njegove derivate nego doksiciklin. Ali ako se ne moze doci do njih ili su preskupi posluzice i doksiciklin.

Ipak doksiciklin ti dodje kao svojevrsna profilaksa i treba imati kinolon uz sebe jer je zaista jedini pravi anrimalarik.
DaffyDuck

#3 Re: Lijekovi za prevenciju malarije

Post by DaffyDuck »

Internet i telefon u ruke i pravac ZG. Obavis preventivnu vakcinaciju i nabavis ostalo od lijekova sta ti treba.
Post Reply