Lijekovi kojima je istekao rok trajanja
Moderator: anex
-
damirc_sa
#1 Lijekovi kojima je istekao rok trajanja
Pozdrav svim članovima foruma.
Želio bih pitati članove foruma i sve ostale koji su imali slična iskustva šta učiniti ako utvrdite da je nekom lijeku istekao rok upotrebe a to ustanovite tek nakon dva-do tri dana nakon sto ste vec popili određenu dozu tih lijekova.
Naime, supruga je u petak u jednoj sarajevskoj apoteci kupila tablete Cafetin cold, i pila ih je dva dana, i kada je željela da popije narednu tabletu primjetili smo da je tabletama istekao rok upotrebe jos u 10-tom mjesecu 2012, pošto nismo imali računa kod sebe kao dokaz da smo u toj apoteci kupili te tablete, sinoc smo otišli u tu apoteku i kupili iste tablete, a oni su nam dali tablete kojima je takođe istekao rok u 10-tom mjesecu 2012. Naravno taj smo račun sačuvali.
Interesuje me sta uraditi, kome se obratiti, da li Agenciji za zaštitu potrošača, da li ih tužiti, jer jednostavno ne mogu da vjerujem da je takva neozbiljnost i neodgovornost u apotekama.
Ovo je ujedno i savjet da obratite pažnju na rokove upotrebe na svim lijekovima a posebno na tablete Cafetin cold.
Želio bih pitati članove foruma i sve ostale koji su imali slična iskustva šta učiniti ako utvrdite da je nekom lijeku istekao rok upotrebe a to ustanovite tek nakon dva-do tri dana nakon sto ste vec popili određenu dozu tih lijekova.
Naime, supruga je u petak u jednoj sarajevskoj apoteci kupila tablete Cafetin cold, i pila ih je dva dana, i kada je željela da popije narednu tabletu primjetili smo da je tabletama istekao rok upotrebe jos u 10-tom mjesecu 2012, pošto nismo imali računa kod sebe kao dokaz da smo u toj apoteci kupili te tablete, sinoc smo otišli u tu apoteku i kupili iste tablete, a oni su nam dali tablete kojima je takođe istekao rok u 10-tom mjesecu 2012. Naravno taj smo račun sačuvali.
Interesuje me sta uraditi, kome se obratiti, da li Agenciji za zaštitu potrošača, da li ih tužiti, jer jednostavno ne mogu da vjerujem da je takva neozbiljnost i neodgovornost u apotekama.
Ovo je ujedno i savjet da obratite pažnju na rokove upotrebe na svim lijekovima a posebno na tablete Cafetin cold.
- Zovem se Zelena
#2 Re: Lijekovi kojima je istekao rok trajanja
Mislim da bi trebalo ići preko farmaceutske inspekcije...
Glavni kantonalni inspektor za sanitarne, zdravstvene i farmaceutske poslove
Senada Hadžijusufović
Adresa: Sarajevo, Bulevar Meše Selimovića broj do broja 12
Telefon: +387(0)33 770-120
Fax: +387(0)33 770-151
e-mail:
[email protected]
Baš me interesuje epilog ako se odlučite na prijavljivanje.
Glavni kantonalni inspektor za sanitarne, zdravstvene i farmaceutske poslove
Senada Hadžijusufović
Adresa: Sarajevo, Bulevar Meše Selimovića broj do broja 12
Telefon: +387(0)33 770-120
Fax: +387(0)33 770-151
e-mail:
[email protected]
Baš me interesuje epilog ako se odlučite na prijavljivanje.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#3 Re: Lijekovi kojima je istekao rok trajanja
u kojoj apoteci?
-
damirc_sa
#4 Re: Lijekovi kojima je istekao rok trajanja
Već sam poslao par mailova, tacnije obratio sam se Agenciji za zaštitu potrošača, Kantonalnoj i Federalnoj inspekciji, oni su tražili da im dostavim, omot od tableta i da im kopiram račun kako bi oni mogli provjeriti te moje navode.
Reći ću samo da su u pitanju Apoteke Sarajevo, što me je najviše i iznenadilo, ovakvo nesto bih prije očekivao od privatnih apoteka a ne od državnih.
Interesuje me slijedeće, da li postoji mogučnost da ja tužim navedenu apoteku, jer supruga vec dva dana ima mučnine i glavobolj, i konstantno povrača ( što je jedna od kontraindikacija na tablete koje je pila a kojima je istekao rok trajanja )išli smo doktoru a oni su je pregledali i rekli da je obična gripa i propisali su joj neke druge lijekove
Reći ću samo da su u pitanju Apoteke Sarajevo, što me je najviše i iznenadilo, ovakvo nesto bih prije očekivao od privatnih apoteka a ne od državnih.
Interesuje me slijedeće, da li postoji mogučnost da ja tužim navedenu apoteku, jer supruga vec dva dana ima mučnine i glavobolj, i konstantno povrača ( što je jedna od kontraindikacija na tablete koje je pila a kojima je istekao rok trajanja )išli smo doktoru a oni su je pregledali i rekli da je obična gripa i propisali su joj neke druge lijekove
- Hemera
#5 Re: Lijekovi kojima je istekao rok trajanja
meni koliko su objasnili lijekovi se mogu konzumrati jos 6 mjeseci nakon isteka roka na ambalazi 
- Hakuna Matata
#6 Re: Lijekovi kojima je istekao rok trajanja
Tacno tako, i ja sam cuo vec odavno to da se lijekovi 6 mjeseci nakon isteka roka mogu konzumirati, da je to max. granicaHemera wrote:meni koliko su objasnili lijekovi se mogu konzumrati jos 6 mjeseci nakon isteka roka na ambalazi
- Hemera
#7 Re: Lijekovi kojima je istekao rok trajanja
meni je to da ne bude zabune objasnio hemicar iz bosnalijeka,stara prijeratna skola tako da vjerujem 
- otherside
#8 Re: Lijekovi kojima je istekao rok trajanja
tacno.
ali apoteke ne smiju prodavati lijekove kojima je istekao rok trajanja oznacen na ambalazi.
ovo sa dozvoljenim prekoracenjem roka se moze primjeniti na lijekove u "kucnim apotekama", nikako na produkte iz javnih apoteka.
ali apoteke ne smiju prodavati lijekove kojima je istekao rok trajanja oznacen na ambalazi.
ovo sa dozvoljenim prekoracenjem roka se moze primjeniti na lijekove u "kucnim apotekama", nikako na produkte iz javnih apoteka.
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#9 Re: Lijekovi kojima je istekao rok trajanja
Ne drami. Ništa ti neće biti zbog "roka trajanja". Usput, tablete koje si kupio su inače propagandno smeće iz grupe miješanih preparata za prehladu. Oštećuju želudac, loše utiču na srce i krvotok.
Svi ti prašci sa cof ili caf u nazivu su odron i ne uzimajte ih često, te izbjegavajte kafu i crni čaj i alkohol dok ih koristite.
Ne znam zašto jednostavno nisi reklamirao lijek u apoteci, jer je najvjerovatnije riječ o grešci jedne jedine osobe koja je sortirala lijek.
Zvati inspekciju zbog toga je pretjerivanje
..mada kolege farmaceute treba povremeno protresti 
Svi ti prašci sa cof ili caf u nazivu su odron i ne uzimajte ih često, te izbjegavajte kafu i crni čaj i alkohol dok ih koristite.
Ne znam zašto jednostavno nisi reklamirao lijek u apoteci, jer je najvjerovatnije riječ o grešci jedne jedine osobe koja je sortirala lijek.
Zvati inspekciju zbog toga je pretjerivanje
-
damirc_sa
#10 Re: Lijekovi kojima je istekao rok trajanja
dr.gog wrote:Ne drami. Ništa ti neće biti zbog "roka trajanja". Usput, tablete koje si kupio su inače propagandno smeće iz grupe miješanih preparata za prehladu. Oštećuju želudac, loše utiču na srce i krvotok.
Zvati inspekciju zbog toga je pretjerivanje..mada kolege farmaceute treba povremeno protresti
Ja sam ustanovio da je lijeku rok istekao dva dana nakon sto je supruga vec pocela da pije te tablete, i kada smo opet otisli u istu tu apoteku opet su nam dali iste tablete kojima je istekao rok trajanja, dakle previlika je slučajnost da je neko greškom u dva dana meni prodao takve lijekove.
Namjerno drugi put nisam želio reklamirati jer ako je prvi put bilo slučajno drugi put nije sigurno i želim da preko inspekcija koliko-toliko ukažem sta se sve prodaje u apotekama
- Warhead
#11 Re: Lijekovi kojima je istekao rok trajanja
mali off topic
@dr.gog, možeš li dati još koji savjet šta obavezno izbjegavati i zašto? Nekih top 10 ili sl. Šta preporučuješ kao alternativu?
@dr.gog, možeš li dati još koji savjet šta obavezno izbjegavati i zašto? Nekih top 10 ili sl. Šta preporučuješ kao alternativu?
- graue_maus
#12 Re: Lijekovi kojima je istekao rok trajanja
je li bih drzava kupila lager reste sa zapada jeftino.......
- dr.gog
#13 Re: Lijekovi kojima je istekao rok trajanja
Razumijem te, ali ja sam uvjeren da je u tvom slučaju riječ o grešci pojedinačne smjene u apoteci koja nije kontrolisala lijekove prilikom sortiranja. Radna greška. Fer bi bilo da račun i lijek predočiš šefu apoteke, što će brže ukloniti isti sa policedamirc_sa wrote:dr.gog wrote:Ne drami. Ništa ti neće biti zbog "roka trajanja". Usput, tablete koje si kupio su inače propagandno smeće iz grupe miješanih preparata za prehladu. Oštećuju želudac, loše utiču na srce i krvotok.
Zvati inspekciju zbog toga je pretjerivanje..mada kolege farmaceute treba povremeno protresti
Ja sam ustanovio da je lijeku rok istekao dva dana nakon sto je supruga vec pocela da pije te tablete, i kada smo opet otisli u istu tu apoteku opet su nam dali iste tablete kojima je istekao rok trajanja, dakle previlika je slučajnost da je neko greškom u dva dana meni prodao takve lijekove.
Namjerno drugi put nisam želio reklamirati jer ako je prvi put bilo slučajno drugi put nije sigurno i želim da preko inspekcija koliko-toliko ukažem sta se sve prodaje u apotekama
- dr.gog
#14 Re: Lijekovi kojima je istekao rok trajanja
Nisam kompetentan da sastavim nešto "stručno" , niti je forum mjesto na kojem se može u potpunosti osloniti na nečije tekstove u tom smislu...Warhead wrote:mali off topic
Mogu napisati samo svoje lična zapažanja , a ostali neka prosude da li sam u pravu.
Naravno, za to mi treba malo vremena
- fatamorgana
- Warhead
#16 Re: Lijekovi kojima je istekao rok trajanja
Eh hvala. Vjerovatno niko i ne očekuje neke stručne referate na forumu. Mislio sam upravo na ta lična zapažanja i iskustvo ljudi koji su u "struci".dr.gog wrote:Nisam kompetentan da sastavim nešto "stručno" , niti je forum mjesto na kojem se može u potpunosti osloniti na nečije tekstove u tom smislu...Warhead wrote:mali off topic
Mogu napisati samo svoje lična zapažanja , a ostali neka prosude da li sam u pravu.
Naravno, za to mi treba malo vremena....
Inače, skoro sam počeo čitati knjigu "Bad Pharma" koja vrlo slikovito pokazuje koliko je današnja farmacija generalno u qrcu u pogledu mnogo čega. Ako je neko zainteresovan:
Autor je ljekar, evo i njegov site:
http://www.badscience.net/about-dr-ben-goldacre/
- Lacrosse
#17 Re: Lijekovi kojima je istekao rok trajanja
Datum isteka nekog ljeka ne znaci nista.damirc_sa wrote:Pozdrav svim članovima foruma.
Narucito ako je istekao prije par mjeseci.
Da se radi o ljeku koji je istekao prije 10 godina, i koji je pravi ljek, a ne nekakva tabletica jer si malo bolestan, to je nesto drugo.
Uglavnom nije fer da prodaju ljekove koji su istekli, ali takodje, sta bi ti uradio da si kupio ovaj ljek na vrijeme i da je istekao prije 2 mjeseca? Bacio ga? Ja redovno pijem ibuprofene, multivitamine i drugo sto je isteklo, sto znaci da ces ici i kupiti isti produk a onaj drugi baciti, zamisli da ja prodajem mljeko ili kruh danas koji ce isteci rok sutra, jelde nema boljeg biznisa?
Ljek nije keleraba, i ukoliko se sladisti u uslovima, dakle normalna ili hladna temperatura, bez velike vlage, taj datum isteka ne znaci nista. Ljek vecinom ne gubi na efikasnosti a takodje ne postaje toksican s vremenom.
Stavljanje roka na ljekovima je zapoceto prvo, u vojsci, koji su kupovali i skladistili tone i tone ljekova a da se nije znalo koliko dugo takvo nesto je u skladistu, kasnije se to prenjelo u privatni sektor, i postalo normalno biznis, jer se svi plase popiti isti taj ljek koji piju dan kasnije ako je istekao.
Ali slazem se da nije fer u farmaciji da vam prodaju ljek ako je istekao, to treba da je povuceno iz distribucije a oni moraju da snosne troskove, umjesto da vam uvaljuju "istekao ljek", iako, te iste table funkcionisu i danas koliko i u Oktobru 2012, to ti garantiram.
Sto se tice sirupa, masti i drugih stvari, to bih posmatrao malo drukcije, ali nijedan ljek nije bioloski aktivan, niti je supstanca koja se moze promjeniti u 10 dana pa postati nesto drugo. Ako se radi o vakcine npr. ne smiju se koristiti nakon datuma isteka, i to je nesto drugo.
Dakle, da li ti pijes mljeko kojem je istekao rok a koje ima normalan miris i okus?
Isto je i sa ljekom.
Ukoliko je istekao vise od godinu -> ne koristi ako se bojis.
I na kraju oguli zeni narandzu skuhaj caj ili kafu, i daj joj paracetamol, eto ti Caffetin...
Bitnije je pitanje sto tvoja zena pije ljekove koji su istekli kad joj ljekovi ne trebaju? Ima hunjavicu, ima grip, ima virozu, nije dobro? Neka ne pije nista osim rakije, voce, caj, supa, i ako to ne pomogne za 10 dana, neka ode ljekaru, a na svoju ruku se ljeciti nekim bobama obicno postane ovako -> veci problem nego sto si imao prije bobe.
Ja ne volim ljude koji piju ljek samoinicijativno, koji im ne treba i koji je kao flaster na njihove simptome, ako mi se kaslje, e de da ne kasljem, ako mi se kise, e de da ne kisem, ako sam zacepljen, e de da nisam zacepljan, ako imam malu temperaturu e de da nemam, a s ovim ljekovima samo zamaskiras simptome a bolest nastavlje dalje, svojim tokom, ili na bolje ili na gore.
- dr.gog
#18 Re: Lijekovi kojima je istekao rok trajanja
Lacrosse wrote:
I na kraju oguli zeni narandzu skuhaj caj ili kafu, i daj joj paracetamol, eto ti Caffetin...
Ja ne volim ljude koji piju ljek samoinicijativno, koji im ne treba i koji je kao flaster na njihove simptome, ako mi se kaslje, e de da ne kasljem, ako mi se kise, e de da ne kisem, ako sam zacepljen, e de da nisam zacepljan, ako imam malu temperaturu e de da nemam, a s ovim ljekovima samo zamaskiras simptome a bolest nastavlje dalje, svojim tokom, ili na bolje ili na gore.
Btw. bilo bi dobro da ti pošaljem svoj post vezan za "lijekove za izbjegavanje", jer su tu dvije glave pametnije, da nehotice ne napišem nešto netačno.Hvala i pozdrav!.