nije naucno dokazana. postoji vise od dvjesto godina i nije naucno dokazana. postoje pojedinacni izvjestaji koji se broje koliko ovo sto mi sad pricamo.
homeopatija je usla pod ono sto
vani podrazumijeva zdravstveno osiguranje ne zato sto je naucno dokazana (npr. akupunktura, inace TCM su mnogo vise plauzibilni, mjerljivi i dokazivi), nego zato sto je popularna. bukvalno zato sto je- unosna, isplativa. ne zato sto je djelotvorna. kapitalizam. sjeli celni ljudi i rekli-
ljudi, ovo se pravo trazi...hocemo li pokrivati ovo?cifre ne lazu... -
hocemo.
ako je neko oboljenje vise psihickog porijekla, posljedica dusevnog stanaj (termin je psihosomatika) onda lijek za to i ne mora uvijek biti naucno dokazan (psiholozi se mozda ne bi slozili sa ovim). jer psiha je...nesto drugo. a dobar dio bolesti jeste upravo cista psihosomatika.
znaci- naravno da se moze koristiti, i to sa uspjehom.
sada lijepo kazes da nisi protiv lijekova, ali u svom prvom postu si jasno imala alternativu lijekovima- homeopatiju.
homeopatija nije teska shvatiti zato sto nema hemijskog dejstva, nego zato sto nema logike.
ako ces o njihovom osnovnom principu...o pamcenju vode...mislim, ako voda ima pamcenje...pomisli samo sta ti je u casi iz pipe (ima tema

).
ja ne negiram
alternativnu medicinu- ni najmanje. prije svega jer medicinu ne smatram jednakom opravci auta. ne negiram ni psihosomatsko porijeklo mnogih oboljenja. ne negiram i duhovni i organski pristup lijecenju- ali negiram sarlatanstvo i lazne mesije.
a takvih je najvise medju onima koji propagiraju alternativnu medicinu. nula medicinskog znanja i
jaka prica. takvi odlazu necije lijecenje, takvi gube dragocjeno vrijeme, daju lazne nade i naravno- uzimaju pare. jer- s druge strane, organske- mi jesmo cista hemija...nasi geni su cista hemija...i sve...ama bas sve ima i nuspojave...sjedi i pojedi 1/2-1 kg mrkve pa ces vidjeti o cemu govorim...
ne mozes tek tako svima reci:
homeopatija
nasa zivotna filozofija nas cini prijemcivim na pricu o nekoliko kuglica, nema nuspojava, 100% prirodno...sve dobijes, nista ne rizikujes...i nista ne moras promijeniti kod sebe...
i nije meni problem sto se nekome to svidja, ne okreci teze...
problem mi je kad neko to sto mu se svidja, sto nije nigdje dokazano bez ikakve odgovornosti predstavlja kao alternativu protiv "zlih" kompanija...takve smione izjave nekoga mogu kostati previse.