Liječenje u Sarajevu: Sa "knjižicom" u privatnu ordinaciju

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#1 Liječenje u Sarajevu: Sa "knjižicom" u privatnu ordinaciju

Post by dr.gog »

Danas naletih na zanimljivu vijest:
Napisala: E. Halać

Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) Kantona Sarajevo[/i][/b][/color] priprema velika dva posla u sferi zdravstvene zaštite građana. Direktor ZZO-a Mahmut Đapo ističe da se radi o pravoj „maloj reformi“, čiji se početak provođenja može uskoro očekivati.

Sukob interesa

- Prvi posao odnosi se na porodičnu medicinu, a drugi podrazumijeva što veće uključivanje privatnih ordinacija u zdravstveni sistem, uključujući i privatne stomatologe. To možemo očekivati u naredna dva-tri mjeseca. Prošle godine u sistem smo uveli 10 privatnih ordinacija. Rezultati su dobri, tako da ćemo taj posao nastaviti i u 2011. godini, ali ga i proširiti - kaže Đapo.

Izjednačavanje privatnog i javnog sektora obavljat će se postepeno da ne bi došlo do zagušenja u zdravstvenom sistemu.

- Naravno, svi oni koji uđu u ovaj sistem imat će određene uvjete, a oni su da se posao neće moći obavljati u javnom zdravstvu, a poslijepodne u privatnoj ordinaciji. To je jedan do osnovnih uvjeta koji su predviđeni i zakonom, a ujedno smatramo da je to sukob interesa - kaže Đapo. Što se tiče reforme porodične medicine, tu se, prije svega, misli na uvođenje mogućnosti građanima da biraju ljekara kojeg žele sa spiska za određeno područje ili cijeli Kanton.

[i]Veće plaće[/i]

- Tako smo dogovorili s Ministarstvom zdravstva KS. U pripremi su svi prateći dokumenti koji će to omogućiti.

I to će vrlo brzo startati, najvjerovatnije, sredinom februara. Građani će moći izabrati ljekara, bilo gdje u Kantonu, za kojeg žele da ih liječi. No, svima je logičnije da se opredijele za ambulantu koja im je blizu, tako da vjerujemo da će izbor biti na tom principu, ali može i šire - pojašnjava Đapo.

U tom slučaju ljekari koji imaju više pacijenata bit će bolje plaćeni.

- Ulazimo u sistem kapitacije i onaj ko bude imao više opredijeljenih osiguranika naravno da treba imati veću plaću - kaže direktor ZZO-a.

Kontrola recepata

Lista lijekova u KS najveća je u BiH. U toku je revizija te liste, a planirano je da se na nju uvrste još neki lijekovi.

- Rezultati bi bili još bolji da nije povećan broj recepata. Istražujemo razloge zašto je to tako. Jedan od njih je i činjenica da smo za neke lijekove smanjili participaciju pa se interes ljudi za njih povećao. No, i dalje ćemo kontrolirati izdavanje recepata. Nikoga ne ograničavamo, ali nećemo dozvoliti da se lijekovi ne iskoriste na pravi način - ističe Đapo.

Milioni uštede

Đapo ističe da su, zahvaljujući odluci o nabavci lijekova po nižim cijenama iz marta prošle godine, ostvareni milioni uštede. - Troškovi za lijekove pretprošle godine bili su 63.348.000 KM, a prošle 55.787.000 KM - kaže Đapo.
Šta mislite da li će ovo da uspije, i kakva su vaša dosadašnja iskustva- ukoliko je neko već bio kod "doktora privatnika" sa zdravstvenom knjižicom?
Last edited by dr.gog on 31/01/2011 13:22, edited 1 time in total.
munevera44

#3 Re: Liječenje u Sarajevu: Sa "knjižicom" u privatnu ordinaciju

Post by munevera44 »

Puno pitanja:

Koliko nas zna koje usluge možemo dobiti "besplatno" a kod privatnika.

Naprimjer kod zubara: vadjenje zuba je besplatno ali injekcija se plaća.

Popravak zuba..... šta dobivaš "besplatno" a šta nadoplatiš.....

Mislim da to i neće biti tako loše, samo pod uslovom da svaki pacijent tačno zna šta je "besplatno" a šta plaćaš i naravno da ti privatnici za svaku pruženu uslugu ispostavljaju račun, jer je to jedini način konttrole. A šta u slučaju da je pacijent došao izvaditi zub..... a zubar od zdravstva naplati i one usluge koje nije ni obavio (napuhani računi)????? :?:
Ma.Le.Na

#4 Re: Liječenje u Sarajevu: Sa "knjižicom" u privatnu ordinaciju

Post by Ma.Le.Na »

ja se iskreno nadam da cemo dobiti mogucnost da biramo gdje cemo se lijeciti
mozda tada i usluga odnosno osoblje bude bolje i usluznije
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#5 Re: Liječenje u Sarajevu: Sa "knjižicom" u privatnu ordinaciju

Post by JoseMujica »

ovo djeluje obećavajuće....ja bih rekao potez za 10 :thumbup:
munevera44

#6 Re: Liječenje u Sarajevu: Sa "knjižicom" u privatnu ordinaciju

Post by munevera44 »

Ma.Le.Na wrote:ja se iskreno nadam da cemo dobiti mogucnost da biramo gdje cemo se lijeciti

Jel ti to misliš na porodičnog ljekara ma to je čist promašaj.

Imam majku koja ide često doktoru i to izgleda ovako:

Prvo telefonom nazvati dom zdravlja i pitati da li doktorica radi pola sata biranja telefonom
a impulsi idu..........................................................................................................???????? KM

Da bi starica otišla da zakaže termin, nemože uzbrdo nego taksijem........................................???????? KM

U zakazano vrijeme ide kod porodičnog doktora........... opet taksi........................................???????? KM

Dobije uputnicu za internistu pa sljedeći dan taksi pa zakaži termin ........................................???????? KM

Na zakazani termin ide kkod interniste opet taksi..............................................................???????? km

E ponovo zakaži termin kod porodičnog doktora taksi.........................................................???????? KM

Na zakazani termin nosi nalaze i dobiva recepte za ljekove opet taksi.....................................???????? KM

Apoteka nije daleko pa eto podizanje lijekova ide usput. Naravno većinu lijekova plaća jer nisu na listi llijekova.

E onda meni pukao film pa odem kod te dokorice i lijepo joj kažem da mi napiše recept za lijekove sa liste lijekova, a kao alternativu neka napiše i recept za lijek koji nije na listi lijekova pa da pacijent ima mogućnost izbora. Gleda žena u mene blijedo a ja njoj kažem da nemoram kupovati lijek i plaćati punu cijenu samo zato što se drugačije zove i zbog toga nije na listi lijekova ( kod magistrice farmacije se lijepo informirala kakva je razlika razlika je u imenu i proizvodjaču ).

E sad moja majka ima 77 godina, na insulinu je staricu bole noge, remuma ...... uvijek ista terapija, uvijek isti lijekovi ......

Naravno uz svoju starost i bolesti koje ima, MORA svaki mjesecc ići ovjeriti zdravstvenu knjižicu, MORA jedan put mjesečno iči kod tog porodičnog doktora da joj za sljedeći mjesec napiše recepte koja ide uz terapiju insulinom, pa onda ponova tamo gdje se ovjeravaju knjižice da kod njih dobije insulin ...... To mora svaki mjesec........

PS nemojte mi samo napisati da može ići i pješice doktoru, nemože to je definitivno. Sve ono što mogu ja odradim, ali veći dio mora sama.

I na kraju zaključujem medicinsko osoblje koje radi sa porodičnim doktorom su samo kontrolori da li je zdravstvena knjižica ovjerena, i popunjavaju recepte koje napiše porodični doktor. I da ne zaboravim s vremena na vrijeme taj porodični doktor osim što napiše recept ( isključivo i samo ono što je internista ili neki drugi specijalista napisao u nalazu a ponekad se udostoji i izmjeri tlak.

Sve ovo sam napisala kao lično iskustvo :dance:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#7 Re: Liječenje u Sarajevu: Sa "knjižicom" u privatnu ordinaciju

Post by JoseMujica »

dobro ti spomenu ovjeravanje knjižice svaki mjesec...wtf???...ko da smo u kamenom dobu

to sranje treba ukinuti odmah...a idioti su dugo godina to i naplaćivali
MAN-lion's coach

#8 Re: Liječenje u Sarajevu: Sa "knjižicom" u privatnu ordinaciju

Post by MAN-lion's coach »

JoseMujica wrote:dobro ti spomenu ovjeravanje knjižice svaki mjesec...wtf???...ko da smo u kamenom dobu

Slažem se.Vade se da im se ne plaća redovno,a u suštini im se plati zdravstveno u mnogim firmama sa zakašnjenjem,oni ipak uzmu taj novac a ne pruže uslugu. :-D
braca

#9 Re: Liječenje u Sarajevu: Sa "knjižicom" u privatnu ordinaciju

Post by braca »

Ja ovo vidim kao mogućnost da korupcija u zdravstvu bukvalno PREKO NOĆI nestane !!! Eto im ga na! :dance:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10 Re: Liječenje u Sarajevu: Sa "knjižicom" u privatnu ordinaciju

Post by Truba »

plaćaš 10 godina dok si zdrav
i jednom ne plate
razboliš se ne možeš doktoru

:?
Dr.Mr.Fr.

#11 Re: Liječenje u Sarajevu: Sa "knjižicom" u privatnu ordinaciju

Post by Dr.Mr.Fr. »

super bi to bilo ali nešto nisam optimist :roll:
Alkos

#12 Re: Liječenje u Sarajevu: Sa "knjižicom" u privatnu ordinaciju

Post by Alkos »

braca wrote:Ja ovo vidim kao mogućnost da korupcija u zdravstvu bukvalno PREKO NOĆI nestane !!! Eto im ga na! :dance:
Kako ocekivati da korupciju iskorijene oni koji su i sami korumpirani, koji godinama nemilosrdno pljačkaju zdravstvene osiguranike!? Djapo? Pih!
sjever76

#13 Re: Liječenje u Sarajevu: Sa "knjižicom" u privatnu ordinaciju

Post by sjever76 »

sto se tice UZ pregleda u SANASA-i se moze sa uputnicom iz doma zdravlja uraditi samo UZ abdomena i srca. ostalo nemere :D
kurty

#14 Re: Liječenje u Sarajevu: Sa "knjižicom" u privatnu ordinaciju

Post by kurty »

munevera44 wrote:
Ma.Le.Na wrote:ja se iskreno nadam da cemo dobiti mogucnost da biramo gdje cemo se lijeciti

Jel ti to misliš na porodičnog ljekara ma to je čist promašaj.

Imam majku koja ide često doktoru i to izgleda ovako:

Prvo telefonom nazvati dom zdravlja i pitati da li doktorica radi pola sata biranja telefonom
a impulsi idu..........................................................................................................???????? KM

Da bi starica otišla da zakaže termin, nemože uzbrdo nego taksijem........................................???????? KM

U zakazano vrijeme ide kod porodičnog doktora........... opet taksi........................................???????? KM

Dobije uputnicu za internistu pa sljedeći dan taksi pa zakaži termin ........................................???????? KM

Na zakazani termin ide kkod interniste opet taksi..............................................................???????? km

E ponovo zakaži termin kod porodičnog doktora taksi.........................................................???????? KM

Na zakazani termin nosi nalaze i dobiva recepte za ljekove opet taksi.....................................???????? KM

Apoteka nije daleko pa eto podizanje lijekova ide usput. Naravno većinu lijekova plaća jer nisu na listi llijekova.

E onda meni pukao film pa odem kod te dokorice i lijepo joj kažem da mi napiše recept za lijekove sa liste lijekova, a kao alternativu neka napiše i recept za lijek koji nije na listi lijekova pa da pacijent ima mogućnost izbora. Gleda žena u mene blijedo a ja njoj kažem da nemoram kupovati lijek i plaćati punu cijenu samo zato što se drugačije zove i zbog toga nije na listi lijekova ( kod magistrice farmacije se lijepo informirala kakva je razlika razlika je u imenu i proizvodjaču ).

E sad moja majka ima 77 godina, na insulinu je staricu bole noge, remuma ...... uvijek ista terapija, uvijek isti lijekovi ......

Naravno uz svoju starost i bolesti koje ima, MORA svaki mjesecc ići ovjeriti zdravstvenu knjižicu, MORA jedan put mjesečno iči kod tog porodičnog doktora da joj za sljedeći mjesec napiše recepte koja ide uz terapiju insulinom, pa onda ponova tamo gdje se ovjeravaju knjižice da kod njih dobije insulin ...... To mora svaki mjesec........

PS nemojte mi samo napisati da može ići i pješice doktoru, nemože to je definitivno. Sve ono što mogu ja odradim, ali veći dio mora sama.

I na kraju zaključujem medicinsko osoblje koje radi sa porodičnim doktorom su samo kontrolori da li je zdravstvena knjižica ovjerena, i popunjavaju recepte koje napiše porodični doktor. I da ne zaboravim s vremena na vrijeme taj porodični doktor osim što napiše recept ( isključivo i samo ono što je internista ili neki drugi specijalista napisao u nalazu a ponekad se udostoji i izmjeri tlak.

Sve ovo sam napisala kao lično iskustvo :dance:

Jestel bi ikada vidjeli doktora koji daje injekciju, ili ukljucuje infuziju???
Ako mislite da je posao medicinske sestre samo da cita jel knjizica ovjerena i da popuni recept, onda vam svaka cast :roll:
munevera44

#15 Re: Liječenje u Sarajevu: Sa "knjižicom" u privatnu ordinaciju

Post by munevera44 »

Jestel bi ikada vidjeli doktora koji daje injekciju, ili ukljucuje infuziju???
Ako mislite da je posao medicinske sestre samo da cita jel knjizica ovjerena i da popuni recept, onda vam svaka cast :roll:[/quote]

Nisi me razumjela govorim o onom osoblju koje radi na šalteru ono prije nego što dodješ kod porodičnog ljekara ( prijem knjižica, i popunjavanje recepata i udaranje pečata)
kurty

#16 Re: Liječenje u Sarajevu: Sa "knjižicom" u privatnu ordinaciju

Post by kurty »

munevera44 wrote:Jestel bi ikada vidjeli doktora koji daje injekciju, ili ukljucuje infuziju???
Ako mislite da je posao medicinske sestre samo da cita jel knjizica ovjerena i da popuni recept, onda vam svaka cast :roll:
Nisi me razumjela govorim o onom osoblju koje radi na šalteru ono prije nego što dodješ kod porodičnog ljekara ( prijem knjižica, i popunjavanje recepata i udaranje pečata)[/quote]

Razumjeo. Moja mama je medicinska sestra i tek od nedavno imaju te saltere...Prije ih nijebilo pa je bilo svakakvog narucivanja, ulazaka, i slicno...

I od kako imaju saltere, njih dvije su sada i na salteru i u ambulanti i u kucnoj....

Oki, nisam znao da imaju radnici koji su samo na salteru...
Emcavi

#17 Re: Liječenje u Sarajevu: Sa "knjižicom" u privatnu ordinaciju

Post by Emcavi »

super, samo da to bude sve uredu bez ikakvih zavrzlama... I da hoće uvesti besplatnu lasersku depilaciju bilo bi extra :D
kamen spoticanja

#18 Re: Liječenje u Sarajevu: Sa "knjižicom" u privatnu ordinaciju

Post by kamen spoticanja »

sad je samo vazno da nevladin sektor pritisne da se ovo odradi kako treba...posebno ovo za privatne stomatoloske...valjat ce nam :D
salu na stranu...vjerovatno ce biti austrijski sistem...kojim ce drzava placati primarnu stomatolosku zastitu,set osnovnih tretmana(tipa ekstrakcije zuba,amalgamske restoracije,profilakticki pristup,dio protetike i sl.)neke trermane ce placati pacijenti...
e sad da bude pameti pa se pacijenti uslove redovnim stomatoloskim pregledima...to bi bilo idealno...za 50tak godina ne bi bilo krezavih na cesti :)
mayab

#19 Re: Liječenje u Sarajevu: Sa "knjižicom" u privatnu ordinaciju

Post by mayab »

JoseMujica wrote:dobro ti spomenu ovjeravanje knjižice svaki mjesec...wtf???...ko da smo u kamenom dobu

Sada ovjeravaju za 3 mjeseca unaprijed, i to ne samo za zaposlene u drzavnim (sigurnim :-) ) firmama-organima, evo ja sam u privatnoj firmi, sve uplate idu redovno vec godinama, pa sada overavaju za 3 mjeseca
Post Reply