Lijecenje u inostranstvu!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Cvjetka

#1 Lijecenje u inostranstvu!

Post by Cvjetka »

Gledajuci portal svki dan, primjetih da skro takode,nema dana,da se ne pojavi clanak,gdej potrebna pomoc za lijecenje/operacije u inostranstvu!

A lijecenje/operacije su jako previsokih cijena, ne znam dokle ce vise to trajati,kada ce to prestati i lijecenje biti u zemlji bolesnika!Zar Bosnai Hercegovina nema doktore,bolnice adekvatne za to???

Zar nema mogucnosti da nesto uradi po tom pitanju?!Zar ministrima za zdravstvo nije ovo prioritetan problem,nakon svih drugih?!

Bolesnicima zar nije dovoljna bolest,jos takvi moraju da cekaju milost drugih humanitarne akcije i slicno,da bi konacno bili operisani ili izlijeceni,.Neki cak nazalost i ne uspiju primiti prvu terapiju,ne stignu u zemlju gdje operacija predvidena,vec bude prekasno!

Zaista steta sto se ne radi nista po tom pitanju,a bolesnika svaki dan sve vise i vise!
H@R!$L@v

#2 Re: Lijecenje u inostranstvu!

Post by H@R!$L@v »

Slazem se prijatelju..........Mislim da bi se moglo uraditi nesto....Mislim da ljekari nisu problem oni bi se osposobili za tako komlikovane operacije(cak mislim da imamo najbolje ljekare), ali je problem sto nemamo opremu. Silni novac se daje za lijecenje u inostranstvu.......Da se prikupe sredstva za nabavku tih aparata ne bi bilo potrebe ici u italiju u Njemacku il ko zna gdje to bi raditi na Kosevu ili recimo u Opstoj bolnici...........
Cvjetka

#3 Re: Lijecenje u inostranstvu!

Post by Cvjetka »

Da, razumijem,ali i ti "najbolji ljekari" mogli bi nesto pokrenuti da zele!!!Izgleda ima hitnijih stvari, a ovo moze cekati, bolesnici i onako "nemaju predstavu vremena" "nista ne znaju",osim cekati milost drugih!
lavic

#4 Re: Lijecenje u inostranstvu!

Post by lavic »

[quote="H@R!$L@v"]Slazem se prijatelju..........Mislim da bi se moglo uraditi nesto....Mislim da ljekari nisu problem oni bi se osposobili za tako komlikovane operacije(cak mislim da imamo najbolje ljekare), ali je problem sto nemamo opremu. Silni novac se daje za lijecenje u inostranstvu.......Da se prikupe sredstva za nabavku tih aparata ne bi bilo potrebe ici u italiju u Njemacku il ko zna gdje to bi raditi na Kosevu ili recimo u Opstoj bolnici...........[/quote
Za tvoju informaciju, kod nas nisu problem oprema ili nesto drugo vec ne znanje, i nemanje petlje.
Kod nasih ljekara cim imas neki problem malo ozbiljniji oni te sutaju jedan drugom kao loptu, a najvise vole kad imas rak ili nesto slicno ne izljecivo, onda te samo skinu u stilu nema ti pomoci pa oni ne moraju s tobom trositi svoje dragocjeno vrijeme.
Iz licnog iskustva znam da cak su vecina pregleda i lijecenja vani jeftinija nego na Kosevu.
Cvjetka

#5 Re: Lijecenje u inostranstvu!

Post by Cvjetka »

lavic wrote: Kod nasih ljekara cim imas neki problem malo ozbiljniji oni te sutaju jedan drugom kao loptu, a najvise vole kad imas rak ili nesto slicno ne izljecivo, onda te samo skinu u stilu nema ti pomoci pa oni ne moraju s tobom trositi svoje dragocjeno vrijeme.
Iz licnog iskustva znam da cak su vecina pregleda i lijecenja vani jeftinija nego na Kosevu.
Pa sa takvim ljekarima,onda nije ni cudno sto bolest stigne do tog stepena!
Brus Lee

#6 Re: Lijecenje u inostranstvu!

Post by Brus Lee »

Cvjetka wrote:
lavic wrote: Kod nasih ljekara cim imas neki problem malo ozbiljniji oni te sutaju jedan drugom kao loptu, a najvise vole kad imas rak ili nesto slicno ne izljecivo, onda te samo skinu u stilu nema ti pomoci pa oni ne moraju s tobom trositi svoje dragocjeno vrijeme.
Pa sa takvim ljekarima,onda nije ni cudno sto bolest stigne do tog stepena!
Koje to "inostranstvo" lijeci neizljecivo?
Cvjetka

#7 Re: Lijecenje u inostranstvu!

Post by Cvjetka »

Brus Lee wrote:
Koje to "inostranstvo" lijeci neizljecivo?
Gdje i ko je rekao da"inostrandtvo lijeci neizljecivo"?????
Brus Lee

#8 Re: Lijecenje u inostranstvu!

Post by Brus Lee »

Nema Drzave i zdravstvenog sistema koji lijeci sve bolesti jednako uspjesno. SFRJ se raspala, a s njom i zdravstv. sistem koji je postojao. Npr. za teske oblike bolesti srca bila je "zaduzena" bolnica u Sremskim Karlovcima kod Novog Sada. Najjaca radiologija i onkologija je bila u Sarajevu, cak je i Bosnalijek proizvodio vecinu tadasnjih citostatika. Referentni centar za infektivne bolesti je bio Zagreb. Sada je sav sistem poremecen i sada svaka mahala misli da moze da ima sve. Dok se ne pocnu praviti specijalizirane bolnice i referentni centri po cijeloj BiH, necete ni citati kako je u BiH uspjesno ili ne obavljena transplantacija jetre, srca i sl. Tome svemu treba da predhodi zakonska regulativa, medijska podrska i sl. Ovdje se ne radi o odnosu zdravstv. radnik - pacijent, vec o sposobnosti i parama koje Drzava ima na raspolaganju za zdravstvenu zastitu. I jedno pitanje, usput, koliko je nas spremno ili koliko je nas u BiH razmisljalo ili razmislja da donira neki svoj organ? Kako ces nekome izvrsiti transplantaciju jetre (taman i da imas gdje i da je zakonski ta oblast regulirana) ako nemas istu? U Bosni je problem i dobrovoljno davanje krvi, hiljadu razloga zasto ne dati, a osnovni zasto dati krv se gura pod cilim. Sve u svemu, daleko smo mi od nekakve "ozbiljne" medicine. Ne valja Sistem. Mito i korupcija su samo jedna od manifestacija loseg sistema zdravstv. zastite.
Cvjetka

#9 Re: Lijecenje u inostranstvu!

Post by Cvjetka »

Brus Lee wrote:Nema Drzave i zdravstvenog sistema koji lijeci sve bolesti jednako uspjesno. SFRJ se raspala, a s njom i zdravstv. sistem koji je postojao. Npr. za teske oblike bolesti srca bila je "zaduzena" bolnica u Sremskim Karlovcima kod Novog Sada. Najjaca radiologija i onkologija je bila u Sarajevu, cak je i Bosnalijek proizvodio vecinu tadasnjih citostatika. Referentni centar za infektivne bolesti je bio Zagreb. Sada je sav sistem poremecen i sada svaka mahala misli da moze da ima sve. Dok se ne pocnu praviti specijalizirane bolnice i referentni centri po cijeloj BiH, necete ni citati kako je u BiH uspjesno ili ne obavljena transplantacija jetre, srca i sl. Tome svemu treba da predhodi zakonska regulativa, medijska podrska i sl. Ovdje se ne radi o odnosu zdravstv. radnik - pacijent, vec o sposobnosti i parama koje Drzava ima na raspolaganju za zdravstvenu zastitu. I jedno pitanje, usput, koliko je nas spremno ili koliko je nas u BiH razmisljalo ili razmislja da donira neki svoj organ? Kako ces nekome izvrsiti transplantaciju jetre (taman i da imas gdje i da je zakonski ta oblast regulirana) ako nemas istu? U Bosni je problem i dobrovoljno davanje krvi, hiljadu razloga zasto ne dati, a osnovni zasto dati krv se gura pod cilim. Sve u svemu, daleko smo mi od nekakve "ozbiljne" medicine. Ne valja Sistem. Mito i korupcija su samo jedna od manifestacija loseg sistema zdravstv. zastite.
Pa krajnje je vrijeme da se pocne raditi po tom pitnju.Moglo bi se mnogo sta promjeniti na bolje,ali,izgleda nikom od onih koji bi mogli odluke donijeti,najbitnije ne smeta!!!!Na zalost!!!!!!!!
H@R!$L@v

#10 Re: Lijecenje u inostranstvu!

Post by H@R!$L@v »

Neko Spomenu "Yugoslaviu", pa i Amerika je "ukrala" zdrvastveni sistem kakav je Yugoslavia imala.......Znaći bio je odličan......
Brus Lee

#11 Re: Lijecenje u inostranstvu!

Post by Brus Lee »

H@R!$L@v wrote:Neko Spomenu "Yugoslaviu", pa i Amerika je "ukrala" zdrvastveni sistem kakav je Yugoslavia imala.......Znaći bio je odličan......
Ako u Americi svi imaju besplatno zdravstv. osiguranje, kao sto je bilo u SFRJ, onda je u USA stanje odlicno. Mislim da je u Kanadi sistem slican sa bivsom Jugom, tj. svi imaju neku vrstu osiguranja, po bilo kojem osnovu, samo sto je tamo daleko veci nivo usluge. Problem onog sistema (SFRJ) je bio sto nije mogao da se finansira, jer pola korisnika nije nista placalo za zdravstv. osiguranje, a koristili su u punom obimu (mali privatnici, zemljoradnici...). Svima je sve bilo djaba i svi su imali ista prava. U Kanadi svi placaju doprinose za zdravstv. osiguranje, a ko nema plati Drzava za njega plati preko socijalne sluzbe. Koliko si platio, srazmjerno tome imas tzv "paket" usluge koji ti sljeduje besplatno, a za nesto vise moras doplatiti. To je bitna razlika. Sto rek'o nas narod, ne moze pita da se pravi od g....a. Medjutim, ovo sto je danas u BiH, nema nigdje u svijetu (normalnom). Svi su uvedeni u pravo, lista besplatnih lijekova je kao u NJemackoj, bolnicke pretrage i usluge uglavnom besplatne, a uplate za osiguranje skoro nikakve (vidjeti pod GRAS). I nagradno pitanje za kraj, koliko je rahmetli Bajramovic Celo izdvojio od svojih primanja za svoje zdravstveno osiguranje, koje je obilato koristio (sjetimo se samo operacija na srcu svjetski priznatog kardiohirurga iz Austrije dr Voloneka)? Gdje li je on "ovjeravao" zdravstvenu knjizicu? Ko je to na kraju sve platio? Koliko trenutno ima u BiH takvih i slicnih? Koji zdravstveni sistem to moze podnijeti i usput kupovati novu opremu, graditi nove objekte, zaposljavati nove radnike, slati ih na dodatne edukacije....? Zato smo tu gdje jesmo.
and

#12 Re: Lijecenje u inostranstvu!

Post by and »

problem je što u našem zdravstvu politika vodi glavnu riječ,a ne znanje.ljudi na rukovodeća mjesta dolaze političkom direktivom,a guše se ljudi koji bi da poboljšaju svoje znanje i koji znaju više od šefova,tj.političkih komesara.mnogim stručnjacima koji bi možda mogli raditi komplikovane zahvate i koji su željeli raditi kod nas je rečeno da nema potrebe za takvim kadrom.ljudi su skontali gdje su došli i vratili se da budu šefovi klinika u civilizovanim zemljama.
Post Reply