Lijecenje psihodelicima - depresija anksoiznost

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Emirpitanje

#1 Lijecenje psihodelicima - depresija anksoiznost

Post by Emirpitanje »

Sve cesce se upotreba psihodelika povezuje s lijecenjem nekih mentalnih poteskoca poput depresije.

Interesuje me da li neko ima iskustva s ovim metodama. Posebno me interesuje psilocibin.
studiorum_tuzlaensis

#2 Re: Lijecenje psihodelicima - depresija anksoiznost

Post by studiorum_tuzlaensis »

Anksioznost se uveliko liječi medicinskim kanabisom na zapadu. Sorte kanabisa sa srednjom količinom THC-a (10-15%) i malo podignutim nivoom CBD-a (cca 3%), djeluju najbolje protiv anksioznosti, depresivnih stanja i slično. Neke od sorti ako što su AK47 ili White Widow mogu biti zamjena medinicskoj marihuani.

Što se tiče psilobicinskih gljiva, to je siva zona jer efekti su dosta različiti na različitim uzorcima. S obzirom da sam ih rekreativno konzumirao, moj prijedlog je da se to izbjegava, jer koliko god bio siguran u dobar trip, ako te odnese na drugu stranu, za tren možeš završiti sa bipolarnim poremećajem, šizofrenijom ili još gorom depresijom.

S obzirom da je i jedno i drugo kod nas ilegalno, preporučujem ti antidepresive, bromazepam, seroxat i diazepam tramadol i sl., pa se javi kako ćeš proći. :mrgreen: :mrgreen: Inače najveća žalost je što je farmaceutska industrija toliko jaka da nas truje ovim sranjima, samo radi profita.
Emirpitanje

#3 Re: Lijecenje psihodelicima - depresija anksoiznost

Post by Emirpitanje »

Ja bih ipak da probam alternativnije, citao sam o mnogo slucajeva gdje psilocibin pozitivno djelovao u slucajevima okp-a, depresije, anksioznosti i sl. U manjim dozama, na granici tripa.
Kanabis sa prevazisao i nista dobro nisam dobio.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#4 Re: Lijecenje psihodelicima - depresija anksoiznost

Post by dr.gog »

Djeluje, ali je veoma opasno bez nadzora i prethodne pripreme.

Ne postoji ništa jače od LSD-a, što može bukvalno razbiti ljudsku psihu i za trenutak izvući čovjeka iz najgore depresije. Slično je, samo slabije i više nuspojava, sa gljivama. Upamti, ipak je to dvosjekli mač koji te najvjerovatnije neće iščupati iz nevolje na duže od dan-dva, a kasnije možeš imati epizode nestabilnosti koje te mogu koštati puno živaca. Te supstance, dakle, nisu za inače nestabilne osobe, ili one čija depresija ima duboke i bolne uzroke. Halucinogeni nisu definitivni lijek.

Temelj liječenja je drastična promjena životnih navika, uz što češću promjenu sredine (odlazak u mirnu prirodu šume ili obale). Otklanjanje loših navika u ponašanju i karakteru, prehrani i priklanjanje pozitivnim navikama i druženju sa pozitivnim osobama je ključ za početak.

Lijekovi su izrazito složena tema koju je nemoguće obraditi u malo riječi. U svakom slučaju, pojednostaviću: Lijek je nešto poput štake za invalida, privremeno sredstvo kojim izbjegavaš veće nevolje i omogućavaš da funkcioniraš normalno tokom dana. Zato je lijek, antidepresiv, propisan u pravoj dozi i na vrijeme, spasonosan, jer pomaže ljudima da ne propadnu u bezdan. Nakon značajnog poboljšanja, potrebno je imati čeličnu disciplinu u procesu skidanja sa lijekova. Greške i samovolja nisu dopušteni, jer povrat depresivne epizode nakon mirnog perioda može otjerati slabije osobe u smrt.

Većina lijekova mijenja hemijske procese u mozgu na svega par načina,a koji će se odabrati , ovisi o znanju i vještini ljekara. Pažljivo odaberite ljekara i ne ustručavajte se pitati, te što češće konsultovati ljekara. Onaj ljekar koji vas pregledava na brzinu i površno, neće vam pomoći.

Od prirodnih lijekova porijeklom od biljki, do sada su definitivno najefikasniji preparati od KANTARIONA (gospina trava, st.John's wort, Johanniskraut) u dozi od po 3 x 300 mg (ili nešto nižoj, ovisno od proizvođača tablete/kapsule). Tu dozu treba uzimati minimalno 14 dana , jer se djelovanje pokazuje tek nakon 2-3 sedmice. Zatim se liječenje nastavlja uzimanjem jedne do dvije tablete dnevno u periodu od 6 mjeseci do 1 godine. Pri kraju, doza se smanjuje postepeno unutar mjesec dana, ovisno o stepenu depresije.

Kantarion je efikasniji i od Prozaca i od Zolofta, uz napomenu da se teži slučajevi moraju ipak tretirati kombinovano pod strogim nadzorom ljekara neuropsihijatra.

Drugi prirodni lijek je Pasiflora incarnata (Gospodinova kruna), prekrasan cvijet iz kojeg se dobija ekstrakt velike snage. Kod nas se prodaje standardizirani provjereni preparat po nazivu Belmiran-Dan, te se uzima 2-3 tablete dnevno najmanje 14 dana. Treba napomenuti da Pasiflora ne uspavljuje, te da oni koji imaju problem sa spavanjem moraju koristiti preparat sa dodatkom valerijane (Belmiran-San).

I opet, sve ovo mora imati jaku potporu na duhovnom nivou i temeljite promjene u svakodnevnici. Kloniti se loših ljudi i navika je prva samopomoć.
Emirpitanje

#5 Re: Lijecenje psihodelicima - depresija anksoiznost

Post by Emirpitanje »

dr.gog wrote:Djeluje, ali je veoma opasno bez nadzora i prethodne pripreme.

Ne postoji ništa jače od LSD-a, što može bukvalno razbiti ljudsku psihu i za trenutak izvući čovjeka iz najgore depresije. Slično je, samo slabije i više nuspojava, sa gljivama. Upamti, ipak je to dvosjekli mač koji te najvjerovatnije neće iščupati iz nevolje na duže od dan-dva, a kasnije možeš imati epizode nestabilnosti koje te mogu koštati puno živaca. Te supstance, dakle, nisu za inače nestabilne osobe, ili one čija depresija ima duboke i bolne uzroke. Halucinogeni nisu definitivni lijek.

Temelj liječenja je drastična promjena životnih navika, uz što češću promjenu sredine (odlazak u mirnu prirodu šume ili obale). Otklanjanje loših navika u ponašanju i karakteru, prehrani i priklanjanje pozitivnim navikama i druženju sa pozitivnim osobama je ključ za početak.

Lijekovi su izrazito složena tema koju je nemoguće obraditi u malo riječi. U svakom slučaju, pojednostaviću: Lijek je nešto poput štake za invalida, privremeno sredstvo kojim izbjegavaš veće nevolje i omogućavaš da funkcioniraš normalno tokom dana. Zato je lijek, antidepresiv, propisan u pravoj dozi i na vrijeme, spasonosan, jer pomaže ljudima da ne propadnu u bezdan. Nakon značajnog poboljšanja, potrebno je imati čeličnu disciplinu u procesu skidanja sa lijekova. Greške i samovolja nisu dopušteni, jer povrat depresivne epizode nakon mirnog perioda može otjerati slabije osobe u smrt.

Većina lijekova mijenja hemijske procese u mozgu na svega par načina,a koji će se odabrati , ovisi o znanju i vještini ljekara. Pažljivo odaberite ljekara i ne ustručavajte se pitati, te što češće konsultovati ljekara. Onaj ljekar koji vas pregledava na brzinu i površno, neće vam pomoći.

Od prirodnih lijekova porijeklom od biljki, do sada su definitivno najefikasniji preparati od KANTARIONA (gospina trava, st.John's wort, Johanniskraut) u dozi od po 3 x 300 mg (ili nešto nižoj, ovisno od proizvođača tablete/kapsule). Tu dozu treba uzimati minimalno 14 dana , jer se djelovanje pokazuje tek nakon 2-3 sedmice. Zatim se liječenje nastavlja uzimanjem jedne do dvije tablete dnevno u periodu od 6 mjeseci do 1 godine. Pri kraju, doza se smanjuje postepeno unutar mjesec dana, ovisno o stepenu depresije.

Kantarion je efikasniji i od Prozaca i od Zolofta, uz napomenu da se teži slučajevi moraju ipak tretirati kombinovano pod strogim nadzorom ljekara neuropsihijatra.

Drugi prirodni lijek je Pasiflora incarnata (Gospodinova kruna), prekrasan cvijet iz kojeg se dobija ekstrakt velike snage. Kod nas se prodaje standardizirani provjereni preparat po nazivu Belmiran-Dan, te se uzima 2-3 tablete dnevno najmanje 14 dana. Treba napomenuti da Pasiflora ne uspavljuje, te da oni koji imaju problem sa spavanjem moraju koristiti preparat sa dodatkom valerijane (Belmiran-San).

I opet, sve ovo mora imati jaku potporu na duhovnom nivou i temeljite promjene u svakodnevnici. Kloniti se loših ljudi i navika je prva samopomoć.
Ukloniti vanjske uzrocnike nije lako napraviti ovdje i sada, u BIH, u Sarajevu. Gotovo neizvodivo.

Sto se tice antidepresiva dugo sam konzumirao fluoxetine medjutim bez mnogo uspjeha, takodjer sam isao i na kb terapiju, meditiram cesto, koristio biljne preparate i sve to je malo pomoglo (osim ovog zadnjeg) ali nedovoljno.
Dosao sam do tog da bi probao sve pa i psihodelike, naravno u kintrolisanim uvjetima i manjim dozama. Gljive se cine najmanje opasnim.
dr.gog

#6 Re: Lijecenje psihodelicima - depresija anksoiznost

Post by dr.gog »

Emirpitanje wrote:
Ukloniti vanjske uzrocnike nije lako napraviti ovdje i sada, u BIH, u Sarajevu. Gotovo neizvodivo.

Sto se tice antidepresiva dugo sam konzumirao fluoxetine medjutim bez mnogo uspjeha, takodjer sam isao i na kb terapiju, meditiram cesto, koristio biljne preparate i sve to je malo pomoglo (osim ovog zadnjeg) ali nedovoljno.

Dosao sam do tog da bi probao sve pa i psihodelike, naravno u kintrolisanim uvjetima i manjim dozama. Gljive se cine najmanje opasnim.

Shvatam da je gotovo neizvodivo, posebno ako se uzmu u obzir razne teške životne okolnosti-ponajčešće nedostatak novca i vremena, mnogo obaveza...

Ipak, čovjek može pokušati ono što je trenutno izvodivo...najbolje je sam razmisliti i jednostavno posložiti stvari po principu neizbježnog.
Sve što je u korijenu depresije mora biti ili uklonjeno, ili se na njega treba priviknuti na način da bude podnošljivo. Tu je ključna lična volja depresivne osobe da promijeni vlastiti način razmišljanja. To jeste veoma teško, ali ne i nemoguće.

U tom procesu pomažu lijekovi koji uklanjaju vanjske simptome depresije, ali realno liječenje je rezultat dva faktora, ne samo tih tableta i preparata ma koliko oni bili efikasni u jednom momentu ili kraćem periodu.Ono što rješava problem je stvar duhovne snage koja se postiže drastičnim potezima. Čovjek se ne treba igrati sa vlastitim živcima i pretjerivati- istina je da u liječenju treba pomoć drugih ljudi. Usamljenom čovjeku je najteže, a traženje pomoći od drugih-pa i ljekara, je normalan postupak. Treba početi od malih svakodnevnih stvari.

Fluoxetin jeste efikasan do jednog stepena, i samo u slučaju blažih depresija, ali njegove nuspojave i proces skidanja terapije su teški i zamorni za pacijenta. Potrebno je često kontrolirati efikasnost terapije. Činjenica da sasvim normalno analiziraš problem kaže da imaš i dobre izglede da ga se riješiš, da se trud isplatio :izet:

Samo ti kažem lično mišljenje na osnovu dosadašnjeg čitanja i susretanja sa tim problemom- Ne žuri na izlet sa psihodelicima jer, zaista, ne znaš gdje će te odvesti. Praktično rečeno, i kada bi imao način da uzmeš neko psihoaktivno sredstvo, ovdje u Sarajevu i BiH nema osobe koja bi te mogla "srtučno ispratiti" kao pacijenta.

Ljekar može znati mnogo o drogi, čak je i sam isprobavati, ali nema zakonsku osnovu da akademski precizno uradi svoj posao, tj. da ti pomaže ili da te nadzire tokom terapije.Imaš izbor da se igraš sa vlastitom glavom, hazarderski, ili da ideš u neku zemlju gdje postoji legalno tretiranje tom drogom.

Ja sam do sada saznao da je ta vrsta tretmana dostupna samo u plemenskim zajednicama Latinske Amerike, tj. kod njihovih plemenskih liječnika/vračeva. I tamo je opet strogo kontrolisano, unutar same zajednice, koga će "narodni vidar" primiti i sprovesti ga kroz takav postupak koji je mučan i izrazito psihološki naporan.Nema tu mitologije o čarobnoj gljivi, već samo ono što mi kod nas nazivamo "travarstvom", tj. ono što farmakologija naziva "fitoterapija". Sve ima svoje velike rizike. Čak su i strogo kontrolisani i obimno dokumentovani američki i nacistički tajni experimenti bili jako loše ocjenjeni u prošlosti, bez obzira na mitove koji su kasnije nastali. Rezultati su bili nepredvidivi i često pogubni.

Zbog toga mislim da imaš mnogo lakše načine, samo je pitanje da primjeniš novi pristup svemu..
KIseljak12

#7 Re: Lijecenje psihodelicima - depresija anksoiznost

Post by KIseljak12 »

Poslusaj doktora, istinu zbori. Psihodelici su zajebana stvar ljudima koji su psihicki zdravi (ili tako djeluju), a kamo li nekome s postojecim problemima. Licno sam imao izvrsna iskustva s kantarionom, te ga preporucujem svakome ko nije pokusao.
berenice

#8 Re: Lijecenje psihodelicima - depresija anksoiznost

Post by berenice »

Emirpitanje wrote:Sve cesce se upotreba psihodelika povezuje s lijecenjem nekih mentalnih poteskoca poput depresije.

Interesuje me da li neko ima iskustva s ovim metodama. Posebno me interesuje psilocibin.
Odmah da ti rechem da to ne valja. :mrgreen:

Salim se. Nemam nekog iskustva po pitanju lijecenja tom metodom, ali mi je blisko sve ostalo sto si kasnije naveo.

Fluoxetin iltiga Prozac sam uzimala ca. 1 godinu i nakon sto sam primijetila da je izgubilo smisao, skinula sam se za tri mjeseca (sve ljekarski kontrolisano). Uzimala sam najvisu dnevnu dozu - 60 mg, ako se ne varam. U to vrijeme sam imala i terapiju - KBT, jednom sedmicno, godinu i po. Sad uzimam samo kantarion. Kazu da je dobar, ali ni ja licno ne primjecujem neko posebno poboljsanje... No, mislim da je to zato sto sam prije uzimala jace stvari - prije negoli sam i znala da moje stanje ima medicinski naziv - Borderline.

Moje pitanje, ako smem, je: koliko dugo si radio KBT?

Za mene licno, to je bila jedna od najispravnijih odluka u mom zivotu, jer, kao sto rece @dr.gog, najbitnije je promijeniti pristup stvarima i samom sebi. A bas to se nauci kroz ovu terapiju.

Ne znam, mozda nije prava stvar za depresivce, a mozda nisi imao pravog terapeuta. Tu dolazim do mozda i najvaznije tacke u pobjedi protiv osjecaja uzasa - moras naci, ako nisi, pravog covjeka. Ako hemija izmedju doktora i pacijenta ne stima, mosh sve zaboraviti. Onda ne mozes biti ni iskren s njim, sto je kljucna stvar za uspjesnu terapiju.

Sad, nakon terapije, opet je dosao neki cudan period gdje ja ne znam sta bih sa sobom, ali nije isto kao prije. Sad prepoznajem osjecaje i znam kako da se postavim i sta da napravim kako bih se iscupala.

Moj savijet, ako smijem, je da se ne uzdas previse u psihoaktivne supctance, nego u trajno rjesenje problema.
Ne, taj problem nikad nece nestati, uvijek je tu, u tebi, ali moras nauciti kako da se nosis s njim. Umrtviti ga medikacijom ne znaci da nece ozivjeti ponovo.

I jos nesto: i kad mislis da si ga savladao, a on se opet pojavi i raznese te ko oluja brvnaru, znaj da je i to OK, jer i najbolji padnu, ali je bitno ponovo ustati, kao Feniks iz pepela :mrgreen:

@dr.gog :thumbup:
Vipsilon

#9 Re: Lijecenje psihodelicima - depresija anksoiznost

Post by Vipsilon »

Emirpitanje wrote:Sve cesce se upotreba psihodelika povezuje s lijecenjem nekih mentalnih poteskoca poput depresije.

Ti da imaš neku žešću depru, uzimao bi legitimne lijekove i liječio je. Tebi je stalo do drogiranja, hoćeš da haluciniraš, da ti bude fino u tom tripu i sebe da uvjeriš kako ti je pomoglo. Neće ti pomoći, ja ti kažem. Tebi samo može degenek pomoći i posao.
berenice

#10 Re: Lijecenje psihodelicima - depresija anksoiznost

Post by berenice »

Vipsilon wrote:

Ti da imaš neku žešću depru, uzimao bi legitimne lijekove i liječio je. Tebi je stalo do drogiranja, hoćeš da haluciniraš, da ti bude fino u tom tripu i sebe da uvjeriš kako ti je pomoglo. Neće ti pomoći, ja ti kažem. Tebi samo može degenek pomoći i posao.
:lol: :lol: Jes, jes, Emir nas malo zezi, nebil' otkrio sta najbolje puca. Jer uraditi KBT i samo je uzgred pomenuti... Nije bas uvjerljivo.

Ali mozda price pomognu nekome ko slucajno naleti na ovo, a stvarno mu treba pomoc.
broj dva

#11 Re: Lijecenje psihodelicima - depresija anksoiznost

Post by broj dva »

Psihodelici nisu bas za ljecene, makar ne u amaterskoj reziji - za takvo sta treba izuzetno dobar doktor inace su samo za tripanje i rekreativno drogiranje...
Znam da se mogu koristiti u medicinske svrhe ali samo u saradnji sa (dobrim) doktorom..
dr.gog

#12 Re: Lijecenje psihodelicima - depresija anksoiznost

Post by dr.gog »

berenice wrote:
Vipsilon wrote:

:lol: :lol: Jes, jes, Emir nas malo zezi, nebil' otkrio sta najbolje puca. Jer uraditi KBT i samo je uzgred pomenuti... Nije bas uvjerljivo.

Ali mozda price pomognu nekome ko slucajno naleti na ovo, a stvarno mu treba pomoc.
Ko zna...znam samo da ako nekoga to muči..to je kao rak duše. Ne treba prisjedati na muku, a čovjek u muci se i slamku(pa i gljivu) hvata :-?
Vipsilon

#13 Re: Lijecenje psihodelicima - depresija anksoiznost

Post by Vipsilon »

dr.gog wrote: Ko zna...znam samo da ako nekoga to muči..to je kao rak duše. Ne treba prisjedati na muku, a čovjek u muci se i slamku(pa i gljivu) hvata :-?
Znam, ali kada sve legitimne i provjerene opcije ispucaš, trebaš da koristiš alternative, a ne ovako napamet postupati. Neki ljudi recimo koji su zaista oboljeli od depresije i kojima ništa ne pomaže odlučuju se za hiruške intervencije. Ako ti jedan ili deset tripova pomogne, onda ti uopšte problema nisi ni imao.
Post Reply