Lijecenje dzumbirom

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

asrna

#1 Lijecenje dzumbirom

Post by asrna »

U posljednje vrijeme mnogo slusam o raznim receptima sa dzumbirom i lijecenju istim. Kakva su vasa iskustva ??
Sephora

#2 Re: Lijecenje dzumbirom

Post by Sephora »

Pa jedino sto mogu nazvati lijekom je to sto , napravim smjesu od dzumbira , da medom i limunom..Super , bude od pomoci za kasalj..Nista drugo ne uzimam i ne dajem malenoj osim toga,..Jedna kafena kasika, ribanog dzumbira + 1 kk meda +1 kk soka od limuna 1 x dnevno..! Protiv kaslja nista drugo ne koristim !

Preporucujem !

A inace volim dzumbir i u kuhinji..desertima, u marinadi za piletinu itd..
pirpa

#3 Re: Lijecenje dzumbirom

Post by pirpa »

Pratim... :D
P308

#4 Re: Lijecenje dzumbirom

Post by P308 »

Djumbir je dobar za zeludac i mucninu koliko ja znam.
Last edited by P308 on 23/07/2013 22:31, edited 1 time in total.
Sephora

#5 Re: Lijecenje dzumbirom

Post by Sephora »

Za đumbir kažu da je lijek - tonik za cijeli probavni sustav, naročito za želudac i crijeva. Kao omiljeni začin i lijek zadužen je za jačanje imuniteta i obranu organizma
Za đumbir kažu da je lijek - tonik za cijeli probavni sustav, naročito za želudac i crijeva. Osobno rado i često začinim hranu, posebice krem juhe od povrća, kombinacijom začina kurkume i đumbira. Kao omiljeni začin i lijek (aromatik, antioksidans, digestiv) danas se uvelike rabi u pučkoj medicini u kojoj đumbir predstavlja namirnicu koja je zadužena za jačanje imuniteta i obranu našeg organizma. U jelima začinjenim đumbirovim praškom pojačava se probava i prerada hrane u želucu te to koristi osobama s poremećajem u radu želuca (slabog rada želuca, slabe probave, uzima se kod prevencije čira na želucu, kod oštećenja od konzumiranja alkohola, erozivnoga gastritisa, zamjena za - ibuprofen itd.). Stimulativne funkcije na želudac se prenose na crijeva u kojima đumbir kao jak antiseptik uravnotežuje crijevnu floru jer uništava bakterije truljenja a pomaže u razvoju bakterijama kiselog vrenja te potiče crijevnu peristaltiku.
Takvim ljekovitim djelovanjem pomaže kod: nadutosti i slabog rada crijeva a ujedno i pojačava pražnjenje crijeva; pomaže probavi, kod izgubljenog teka, prehlađenog želuca, jutarnjih mučnina, kod povraćanja, nadutosti, kod raznih tegoba nakon uzimanja steroida - kortikosteroida, kod ameba (Entamoeba histolytica ), raznih parazita u crijevima i bakterija. Smanjuje i smiruje grčeve (antispazmodik).
Pripravci koji se rade od đumbira najviše su namijenjeni za liječenje reume, reumatoidnog artritisa, gihta i kod kostobolje - đumbir djeluje na smanjivanje boli. U preventivi dobrog zdravlja znanost danas preporučuje đumbir kao antitumorno svojstvo - kemoterapiju. Od đumbira u ljekovite svrhe možemo izraditi tinkturu, a ulje od đumbira kupujemo u ljekarnama.
Među raznim preparatima od đumbira popularni su ekstrakt, sirup, tinktura, prašak, kapsule, ulje, itd. Preparati s medom su omiljeni u Indiji i Kini tako da se đumbirov sok miješa s medom a može se dodati i sok bijelog luka i sve pomiješati te rabiti za liječenje astme i kašlja (respiratornih organa ili za jačanje, čišćenje i pročišćavanje pluća). Ajurvedska medicina đumbir rabi kao analgetik, antiemetik, aromatik, afrodizijak, karminativ, diaforetik, digestiv, ekspektorant, nervin, stimulant, za liječenje mučnine i povraćanja, za sve digestivne tegobe, grčeve, tegobe s mjesečnicom, za čišćenje organizma, protiv šećerne bolesti, za smanjenje kolesterola, lipida i triglicerida, kod neuralgije, dermatitisa, kontaktnog dermatitisa, migrene, glavobolje, kožnih bolesti, stimulira gušteraču na rad, kod tumora mokraćnih mjehura, artritisa, osteoartritisa, za nadoknađivanje kalcija i željeza, za jačanja periferne cirkulacije, za hladne ruke i noge, za znojenje, prehladu, nazeb, reumatske tegobe itd.
Trudnice te osobe s komplikacijama zgrušavanja krvi ne smiju uzimati đumbir u bilo kojem obliku.
Tinktura za želudac

Sastojci: 200 g đumbira, 1 l alkohola 60-postotnog. Uputa za pripremu: đumbir namočimo u alkohol i pustimo 21 dan na toplom ali tamnom mjestu. Uzimamo 10-20 kapi prije jela za jačanje želuca, apetita i protiv želučanog katara.

Tinktura za masažu

Sastojci: 40 g tinkture đumbira, 2 g ulja origana, 60 g tinkture ružmarina. Izmiješajmo sve sastojke. Trljajmo bolna mjesta s tinkturom kod reumatskih bolesti.

Med i đumbir

Sastojci: 1 kg meda, 500 g đumbira. Sitno naribani đumbir pomiješamo s medom.Za liječenje kašlja uzimamo 1-3 žličice na dan.

Homeopatija

Homeopatski pripravak Zingiber officinale rabi se za liječenje digestivnog trakta, seksualnog sustava, respiratornog sustava, bubrežnih bolesti itd.

Ivan LESINGER
Glas Istre (www.glasistre.hr)
terremoto

#6 Re: Lijecenje dzumbirom

Post by terremoto »

Ja obozavam ovaj caj od djumbira

Image
Sephora

#7 Re: Lijecenje dzumbirom

Post by Sephora »

Ja napravim sebi od svjezeg , pa ga zasladim medom..dodam koju kapljicu limuna..i uzitak pravi !:)
Nokija

#8 Re: Lijecenje dzumbirom

Post by Nokija »

Meni je najbolji svjez, par listica tanko narezanih zalijes vrelom vodom i prodje kasalj i grlo za sekundu. Ljeti je super staviti u hladnu vodu, super osvjezava.
graue_maus

#9 Re: Lijecenje dzumbirom

Post by graue_maus »

rendani djumbir previjala na noge protiv gljivica na tabanu i izmedju prstiju ......prvi put nezaboravno , mislim da me nista nije bolilo kao ta obloga .........ali mi je pomoglo nakon sedmicu dana se pocelo cistiti i zarastati ......nakon 3 sedmice ko da nisam nista imala .......inace sam to vukla preko 3 godine , neznam koliko puta sam isla doktorima i dobijala kreme, sprejeve i tablete .........nista nije trajno pomoglo ko djumbir ....... i vrlo jeftino .......
Sephora

#10 Re: Lijecenje dzumbirom

Post by Sephora »

Osvježavajuća 'sassy voda' nije jedan od onih neukusnih i neprijatnih okusa koje ćete morati ispijati začepljenog nosa. Osim što će vas razbuditi, osvježit će vaše tijelo i temeljito ga istuširati iznutra.

Sassy voda:

8 čaša vode
1 sk naribanog korijena đumbira
1 svježi krastavac srednje veličine, oguljen i narezan na tanke ploške
1 limun srednje veličine, narezan na ploške (ukoliko se ne radi o limunu iz ekološkog uzgoja preporučljivo je ukloniti koru)
12 listića mente
Navedene sastojke pomiješajte s vodom. Ostavite preko noći kako bi se opustile arome te konzumirajte tijekom sljedećeg dana.

Ovaj napitak neće napraviti čuda, ali uz umjerenu prehranu podijeljenu u pet manjih obroka te redovitu fizičku aktivnost, vaš će struk postati tanji, a trbuh ravniji bez ijednog dana gladovanja.
P308

#11 Re: Lijecenje dzumbirom

Post by P308 »

terremoto wrote:Ja obozavam ovaj caj od djumbira

Image

Gdje kupiti ovaj caj?
shmizlica

#12 Re: Lijecenje dzumbirom

Post by shmizlica »

ja volem čaj od đumbira......narežem svježi na kriškice, prokuham 10-tak minuta i ostavim da odstoji malo (što duže stoji to je oporiji okus) kad se ohladi ucijedim malo limuna i extra me osvježi :zoka:
una_bo

#13 Re: Lijecenje dzumbirom

Post by una_bo »

Ja pravim sirup od djumbira sa limunom i to pijemo cijelu godinu.

Sent from my iPhone using Tapatalk
una_bo

#14 Re: Lijecenje dzumbirom

Post by una_bo »

Ja sam nasla na netu recept za taj sirup ali sam ga sebi prilagodila
2,5 l vode
Sok od 1,5 kg limuna
Korijen djumbira (ja ga narendam i onda ga procijedim kroz gazu i taj sok stavim sa strane, ostatak djumbira stavim u tu kljucalu vodu)
Kuham kako kad, nekad 20 min, nekad 30.
Kad se ohladi, procijedim tu vodu i u nju dodam onaj sok sto sam ga procijedila i dodam limun
Ne stavljam nikakav secer jer bijeli secer nije zdrav, ali mozes staviti agavu ako bas volis slatko
I to je to

Pijem ga tako sto stavim 1/3 sirupa i ostatak voda. ako sam bolesna pijem ga sa vrucom vodom a ako je vruce sa hladnom i bas osvjezi. Mene je spasio kad sam kasljala kao luda i nista mi nije pomagalo

Hercegoviina

#15 Re: Lijecenje dzumbirom

Post by Hercegoviina »

asrna wrote:U posljednje vrijeme mnogo slusam o raznim receptima sa dzumbirom i lijecenju istim. Kakva su vasa iskustva ??
poradi malo na pravopisu.
Đumbir se kaže.
una_bo

#16 Re: Lijecenje dzumbirom

Post by una_bo »

Neces pogrijesiti i svidjece ti se, mi smo postali ovisni i pijemo svaki dan :) javi kako je ispalo :)

asrna

#17 Re: Lijecenje dzumbirom

Post by asrna »

Sephora wrote:Osvježavajuća 'sassy voda' nije jedan od onih neukusnih i neprijatnih okusa koje ćete morati ispijati začepljenog nosa. Osim što će vas razbuditi, osvježit će vaše tijelo i temeljito ga istuširati iznutra.

Sassy voda:

8 čaša vode
1 sk naribanog korijena đumbira
1 svježi krastavac srednje veličine, oguljen i narezan na tanke ploške
1 limun srednje veličine, narezan na ploške (ukoliko se ne radi o limunu iz ekološkog uzgoja preporučljivo je ukloniti koru)
12 listića mente
Navedene sastojke pomiješajte s vodom. Ostavite preko noći kako bi se opustile arome te konzumirajte tijekom sljedećeg dana.

Ovaj napitak neće napraviti čuda, ali uz umjerenu prehranu podijeljenu u pet manjih obroka te redovitu fizičku aktivnost, vaš će struk postati tanji, a trbuh ravniji bez ijednog dana gladovanja.

Ovo znam da je provjereno, piju moje kolegice s posla, i znatno su izgubile na tezini, i cijeli organizam 'osvjezile', poboljsale probavu.... Probala sam i bas je pitko, osvjezavajuce, samo je ta sama procedura oko pripreme svakodnevna obaveza :)
Sephora

#18 Re: Lijecenje dzumbirom

Post by Sephora »

Meni nije tesko nista, ako rezultat se pokaze uspjesan !
asrna

#19 Re: Lijecenje dzumbirom

Post by asrna »

Sephora wrote:Meni nije tesko nista, ako rezultat se pokaze uspjesan !
Slazem se :), ubjedile su me i krecem sa ' ciscenjem' vec od vikenda ;)...
Sephora

#20 Re: Lijecenje dzumbirom

Post by Sephora »

Kreni pa javi rezultat i ti !:) Pohvali nam se !
asrna

#21 Re: Lijecenje dzumbirom

Post by asrna »

Sephora wrote:Kreni pa javi rezultat i ti !:) Pohvali nam se !
Obavezno :), jos ako mi aktivira moja lijena crijeva, bicu presretna :)
A_R

#22 Re: Lijecenje dzumbirom

Post by A_R »

sherbett wrote:
una_bo wrote:Ja sam nasla na netu recept za taj sirup ali sam ga sebi prilagodila
2,5 l vode
Sok od 1,5 kg limuna
Korijen djumbira (ja ga narendam i onda ga procijedim kroz gazu i taj sok stavim sa strane, ostatak djumbira stavim u tu kljucalu vodu)
Kuham kako kad, nekad 20 min, nekad 30.
Kad se ohladi, procijedim tu vodu i u nju dodam onaj sok sto sam ga procijedila i dodam limun
Ne stavljam nikakav secer jer bijeli secer nije zdrav, ali mozes staviti agavu ako bas volis slatko
I to je to

Pijem ga tako sto stavim 1/3 sirupa i ostatak voda. ako sam bolesna pijem ga sa vrucom vodom a ako je vruce sa hladnom i bas osvjezi. Mene je spasio kad sam kasljala kao luda i nista mi nije pomagalo

Hvala! Javim kako je ispalo :-D
mislila sam umjesto bijelog šećera staviti steviju...ili bez slatkog, sa malo metvice
molim za info - gdje ima da se kupi stevija? hvala puno! :)
una_bo

#23 Re: Lijecenje dzumbirom

Post by una_bo »

makrovita
A_R

#24 Re: Lijecenje dzumbirom

Post by A_R »

una_bo wrote:makrovita

hvala! :kiss:
staradis

#25 Re: Lijecenje dzumbirom

Post by staradis »