Lijecenje dzumbirom
Moderator: anex
-
asrna
#1 Lijecenje dzumbirom
U posljednje vrijeme mnogo slusam o raznim receptima sa dzumbirom i lijecenju istim. Kakva su vasa iskustva ??
- Sephora
#2 Re: Lijecenje dzumbirom
Pa jedino sto mogu nazvati lijekom je to sto , napravim smjesu od dzumbira , da medom i limunom..Super , bude od pomoci za kasalj..Nista drugo ne uzimam i ne dajem malenoj osim toga,..Jedna kafena kasika, ribanog dzumbira + 1 kk meda +1 kk soka od limuna 1 x dnevno..! Protiv kaslja nista drugo ne koristim !
Preporucujem !
A inace volim dzumbir i u kuhinji..desertima, u marinadi za piletinu itd..
Preporucujem !
A inace volim dzumbir i u kuhinji..desertima, u marinadi za piletinu itd..
- P308
#4 Re: Lijecenje dzumbirom
Djumbir je dobar za zeludac i mucninu koliko ja znam.
Last edited by P308 on 23/07/2013 22:31, edited 1 time in total.
- Sephora
#5 Re: Lijecenje dzumbirom
Za đumbir kažu da je lijek - tonik za cijeli probavni sustav, naročito za želudac i crijeva. Kao omiljeni začin i lijek zadužen je za jačanje imuniteta i obranu organizma
Za đumbir kažu da je lijek - tonik za cijeli probavni sustav, naročito za želudac i crijeva. Osobno rado i često začinim hranu, posebice krem juhe od povrća, kombinacijom začina kurkume i đumbira. Kao omiljeni začin i lijek (aromatik, antioksidans, digestiv) danas se uvelike rabi u pučkoj medicini u kojoj đumbir predstavlja namirnicu koja je zadužena za jačanje imuniteta i obranu našeg organizma. U jelima začinjenim đumbirovim praškom pojačava se probava i prerada hrane u želucu te to koristi osobama s poremećajem u radu želuca (slabog rada želuca, slabe probave, uzima se kod prevencije čira na želucu, kod oštećenja od konzumiranja alkohola, erozivnoga gastritisa, zamjena za - ibuprofen itd.). Stimulativne funkcije na želudac se prenose na crijeva u kojima đumbir kao jak antiseptik uravnotežuje crijevnu floru jer uništava bakterije truljenja a pomaže u razvoju bakterijama kiselog vrenja te potiče crijevnu peristaltiku.
Takvim ljekovitim djelovanjem pomaže kod: nadutosti i slabog rada crijeva a ujedno i pojačava pražnjenje crijeva; pomaže probavi, kod izgubljenog teka, prehlađenog želuca, jutarnjih mučnina, kod povraćanja, nadutosti, kod raznih tegoba nakon uzimanja steroida - kortikosteroida, kod ameba (Entamoeba histolytica ), raznih parazita u crijevima i bakterija. Smanjuje i smiruje grčeve (antispazmodik).
Pripravci koji se rade od đumbira najviše su namijenjeni za liječenje reume, reumatoidnog artritisa, gihta i kod kostobolje - đumbir djeluje na smanjivanje boli. U preventivi dobrog zdravlja znanost danas preporučuje đumbir kao antitumorno svojstvo - kemoterapiju. Od đumbira u ljekovite svrhe možemo izraditi tinkturu, a ulje od đumbira kupujemo u ljekarnama.
Među raznim preparatima od đumbira popularni su ekstrakt, sirup, tinktura, prašak, kapsule, ulje, itd. Preparati s medom su omiljeni u Indiji i Kini tako da se đumbirov sok miješa s medom a može se dodati i sok bijelog luka i sve pomiješati te rabiti za liječenje astme i kašlja (respiratornih organa ili za jačanje, čišćenje i pročišćavanje pluća). Ajurvedska medicina đumbir rabi kao analgetik, antiemetik, aromatik, afrodizijak, karminativ, diaforetik, digestiv, ekspektorant, nervin, stimulant, za liječenje mučnine i povraćanja, za sve digestivne tegobe, grčeve, tegobe s mjesečnicom, za čišćenje organizma, protiv šećerne bolesti, za smanjenje kolesterola, lipida i triglicerida, kod neuralgije, dermatitisa, kontaktnog dermatitisa, migrene, glavobolje, kožnih bolesti, stimulira gušteraču na rad, kod tumora mokraćnih mjehura, artritisa, osteoartritisa, za nadoknađivanje kalcija i željeza, za jačanja periferne cirkulacije, za hladne ruke i noge, za znojenje, prehladu, nazeb, reumatske tegobe itd.
Trudnice te osobe s komplikacijama zgrušavanja krvi ne smiju uzimati đumbir u bilo kojem obliku.
Tinktura za želudac
Sastojci: 200 g đumbira, 1 l alkohola 60-postotnog. Uputa za pripremu: đumbir namočimo u alkohol i pustimo 21 dan na toplom ali tamnom mjestu. Uzimamo 10-20 kapi prije jela za jačanje želuca, apetita i protiv želučanog katara.
Tinktura za masažu
Sastojci: 40 g tinkture đumbira, 2 g ulja origana, 60 g tinkture ružmarina. Izmiješajmo sve sastojke. Trljajmo bolna mjesta s tinkturom kod reumatskih bolesti.
Med i đumbir
Sastojci: 1 kg meda, 500 g đumbira. Sitno naribani đumbir pomiješamo s medom.Za liječenje kašlja uzimamo 1-3 žličice na dan.
Homeopatija
Homeopatski pripravak Zingiber officinale rabi se za liječenje digestivnog trakta, seksualnog sustava, respiratornog sustava, bubrežnih bolesti itd.
Ivan LESINGER
Glas Istre (www.glasistre.hr)
Za đumbir kažu da je lijek - tonik za cijeli probavni sustav, naročito za želudac i crijeva. Osobno rado i često začinim hranu, posebice krem juhe od povrća, kombinacijom začina kurkume i đumbira. Kao omiljeni začin i lijek (aromatik, antioksidans, digestiv) danas se uvelike rabi u pučkoj medicini u kojoj đumbir predstavlja namirnicu koja je zadužena za jačanje imuniteta i obranu našeg organizma. U jelima začinjenim đumbirovim praškom pojačava se probava i prerada hrane u želucu te to koristi osobama s poremećajem u radu želuca (slabog rada želuca, slabe probave, uzima se kod prevencije čira na želucu, kod oštećenja od konzumiranja alkohola, erozivnoga gastritisa, zamjena za - ibuprofen itd.). Stimulativne funkcije na želudac se prenose na crijeva u kojima đumbir kao jak antiseptik uravnotežuje crijevnu floru jer uništava bakterije truljenja a pomaže u razvoju bakterijama kiselog vrenja te potiče crijevnu peristaltiku.
Takvim ljekovitim djelovanjem pomaže kod: nadutosti i slabog rada crijeva a ujedno i pojačava pražnjenje crijeva; pomaže probavi, kod izgubljenog teka, prehlađenog želuca, jutarnjih mučnina, kod povraćanja, nadutosti, kod raznih tegoba nakon uzimanja steroida - kortikosteroida, kod ameba (Entamoeba histolytica ), raznih parazita u crijevima i bakterija. Smanjuje i smiruje grčeve (antispazmodik).
Pripravci koji se rade od đumbira najviše su namijenjeni za liječenje reume, reumatoidnog artritisa, gihta i kod kostobolje - đumbir djeluje na smanjivanje boli. U preventivi dobrog zdravlja znanost danas preporučuje đumbir kao antitumorno svojstvo - kemoterapiju. Od đumbira u ljekovite svrhe možemo izraditi tinkturu, a ulje od đumbira kupujemo u ljekarnama.
Među raznim preparatima od đumbira popularni su ekstrakt, sirup, tinktura, prašak, kapsule, ulje, itd. Preparati s medom su omiljeni u Indiji i Kini tako da se đumbirov sok miješa s medom a može se dodati i sok bijelog luka i sve pomiješati te rabiti za liječenje astme i kašlja (respiratornih organa ili za jačanje, čišćenje i pročišćavanje pluća). Ajurvedska medicina đumbir rabi kao analgetik, antiemetik, aromatik, afrodizijak, karminativ, diaforetik, digestiv, ekspektorant, nervin, stimulant, za liječenje mučnine i povraćanja, za sve digestivne tegobe, grčeve, tegobe s mjesečnicom, za čišćenje organizma, protiv šećerne bolesti, za smanjenje kolesterola, lipida i triglicerida, kod neuralgije, dermatitisa, kontaktnog dermatitisa, migrene, glavobolje, kožnih bolesti, stimulira gušteraču na rad, kod tumora mokraćnih mjehura, artritisa, osteoartritisa, za nadoknađivanje kalcija i željeza, za jačanja periferne cirkulacije, za hladne ruke i noge, za znojenje, prehladu, nazeb, reumatske tegobe itd.
Trudnice te osobe s komplikacijama zgrušavanja krvi ne smiju uzimati đumbir u bilo kojem obliku.
Tinktura za želudac
Sastojci: 200 g đumbira, 1 l alkohola 60-postotnog. Uputa za pripremu: đumbir namočimo u alkohol i pustimo 21 dan na toplom ali tamnom mjestu. Uzimamo 10-20 kapi prije jela za jačanje želuca, apetita i protiv želučanog katara.
Tinktura za masažu
Sastojci: 40 g tinkture đumbira, 2 g ulja origana, 60 g tinkture ružmarina. Izmiješajmo sve sastojke. Trljajmo bolna mjesta s tinkturom kod reumatskih bolesti.
Med i đumbir
Sastojci: 1 kg meda, 500 g đumbira. Sitno naribani đumbir pomiješamo s medom.Za liječenje kašlja uzimamo 1-3 žličice na dan.
Homeopatija
Homeopatski pripravak Zingiber officinale rabi se za liječenje digestivnog trakta, seksualnog sustava, respiratornog sustava, bubrežnih bolesti itd.
Ivan LESINGER
Glas Istre (www.glasistre.hr)
-
terremoto
#6 Re: Lijecenje dzumbirom
Ja obozavam ovaj caj od djumbira

- Sephora
#7 Re: Lijecenje dzumbirom
Ja napravim sebi od svjezeg , pa ga zasladim medom..dodam koju kapljicu limuna..i uzitak pravi !:)
-
Nokija
#8 Re: Lijecenje dzumbirom
Meni je najbolji svjez, par listica tanko narezanih zalijes vrelom vodom i prodje kasalj i grlo za sekundu. Ljeti je super staviti u hladnu vodu, super osvjezava.
- graue_maus
#9 Re: Lijecenje dzumbirom
rendani djumbir previjala na noge protiv gljivica na tabanu i izmedju prstiju ......prvi put nezaboravno , mislim da me nista nije bolilo kao ta obloga .........ali mi je pomoglo nakon sedmicu dana se pocelo cistiti i zarastati ......nakon 3 sedmice ko da nisam nista imala .......inace sam to vukla preko 3 godine , neznam koliko puta sam isla doktorima i dobijala kreme, sprejeve i tablete .........nista nije trajno pomoglo ko djumbir ....... i vrlo jeftino .......
- Sephora
#10 Re: Lijecenje dzumbirom
Osvježavajuća 'sassy voda' nije jedan od onih neukusnih i neprijatnih okusa koje ćete morati ispijati začepljenog nosa. Osim što će vas razbuditi, osvježit će vaše tijelo i temeljito ga istuširati iznutra.
Sassy voda:
8 čaša vode
1 sk naribanog korijena đumbira
1 svježi krastavac srednje veličine, oguljen i narezan na tanke ploške
1 limun srednje veličine, narezan na ploške (ukoliko se ne radi o limunu iz ekološkog uzgoja preporučljivo je ukloniti koru)
12 listića mente
Navedene sastojke pomiješajte s vodom. Ostavite preko noći kako bi se opustile arome te konzumirajte tijekom sljedećeg dana.
Ovaj napitak neće napraviti čuda, ali uz umjerenu prehranu podijeljenu u pet manjih obroka te redovitu fizičku aktivnost, vaš će struk postati tanji, a trbuh ravniji bez ijednog dana gladovanja.
Sassy voda:
8 čaša vode
1 limun srednje veličine, narezan na ploške (ukoliko se ne radi o limunu iz ekološkog uzgoja preporučljivo je ukloniti koru)
12 listića mente
Navedene sastojke pomiješajte s vodom. Ostavite preko noći kako bi se opustile arome te konzumirajte tijekom sljedećeg dana.
Ovaj napitak neće napraviti čuda, ali uz umjerenu prehranu podijeljenu u pet manjih obroka te redovitu fizičku aktivnost, vaš će struk postati tanji, a trbuh ravniji bez ijednog dana gladovanja.
- P308
#11 Re: Lijecenje dzumbirom
terremoto wrote:Ja obozavam ovaj caj od djumbira
Gdje kupiti ovaj caj?
- shmizlica
#12 Re: Lijecenje dzumbirom
ja volem čaj od đumbira......narežem svježi na kriškice, prokuham 10-tak minuta i ostavim da odstoji malo (što duže stoji to je oporiji okus) kad se ohladi ucijedim malo limuna i extra me osvježi 
- una_bo
#13 Re: Lijecenje dzumbirom
Ja pravim sirup od djumbira sa limunom i to pijemo cijelu godinu.
Sent from my iPhone using Tapatalk
- una_bo
#14 Re: Lijecenje dzumbirom
Ja sam nasla na netu recept za taj sirup ali sam ga sebi prilagodila
2,5 l vode
Sok od 1,5 kg limuna
Korijen djumbira (ja ga narendam i onda ga procijedim kroz gazu i taj sok stavim sa strane, ostatak djumbira stavim u tu kljucalu vodu)
Kuham kako kad, nekad 20 min, nekad 30.
Kad se ohladi, procijedim tu vodu i u nju dodam onaj sok sto sam ga procijedila i dodam limun
Ne stavljam nikakav secer jer bijeli secer nije zdrav, ali mozes staviti agavu ako bas volis slatko
I to je to
Pijem ga tako sto stavim 1/3 sirupa i ostatak voda. ako sam bolesna pijem ga sa vrucom vodom a ako je vruce sa hladnom i bas osvjezi. Mene je spasio kad sam kasljala kao luda i nista mi nije pomagalo
2,5 l vode
Sok od 1,5 kg limuna
Korijen djumbira (ja ga narendam i onda ga procijedim kroz gazu i taj sok stavim sa strane, ostatak djumbira stavim u tu kljucalu vodu)
Kad se ohladi, procijedim tu vodu i u nju dodam onaj sok sto sam ga procijedila i dodam limun
Ne stavljam nikakav secer jer bijeli secer nije zdrav, ali mozes staviti agavu ako bas volis slatko
I to je to
Pijem ga tako sto stavim 1/3 sirupa i ostatak voda. ako sam bolesna pijem ga sa vrucom vodom a ako je vruce sa hladnom i bas osvjezi. Mene je spasio kad sam kasljala kao luda i nista mi nije pomagalo
- Hercegoviina
#15 Re: Lijecenje dzumbirom
poradi malo na pravopisu.asrna wrote:U posljednje vrijeme mnogo slusam o raznim receptima sa dzumbirom i lijecenju istim. Kakva su vasa iskustva ??
Đumbir se kaže.
- una_bo
#16 Re: Lijecenje dzumbirom
Neces pogrijesiti i svidjece ti se, mi smo postali ovisni i pijemo svaki dan
javi kako je ispalo
-
asrna
#17 Re: Lijecenje dzumbirom
Sephora wrote:Osvježavajuća 'sassy voda' nije jedan od onih neukusnih i neprijatnih okusa koje ćete morati ispijati začepljenog nosa. Osim što će vas razbuditi, osvježit će vaše tijelo i temeljito ga istuširati iznutra.
Sassy voda:
8 čaša vode
12 listića mente
Ovo znam da je provjereno, piju moje kolegice s posla, i znatno su izgubile na tezini, i cijeli organizam 'osvjezile', poboljsale probavu.... Probala sam i bas je pitko, osvjezavajuce, samo je ta sama procedura oko pripreme svakodnevna obaveza
- Sephora
#18 Re: Lijecenje dzumbirom
Meni nije tesko nista, ako rezultat se pokaze uspjesan !
-
asrna
#19 Re: Lijecenje dzumbirom
Slazem seSephora wrote:Meni nije tesko nista, ako rezultat se pokaze uspjesan !
- Sephora
#20 Re: Lijecenje dzumbirom
Kreni pa javi rezultat i ti !:) Pohvali nam se !
-
asrna
#21 Re: Lijecenje dzumbirom
ObaveznoSephora wrote:Kreni pa javi rezultat i ti !:) Pohvali nam se !
- A_R
#22 Re: Lijecenje dzumbirom
molim za info - gdje ima da se kupi stevija? hvala puno!sherbett wrote:Hvala! Javim kako je ispalouna_bo wrote:Ja sam nasla na netu recept za taj sirup ali sam ga sebi prilagodila
2,5 l vode
Sok od 1,5 kg limuna
I to je to
Sent from my iPhone using Tapatalk![]()
mislila sam umjesto bijelog šećera staviti steviju...ili bez slatkog, sa malo metvice
- A_R
#24 Re: Lijecenje dzumbirom
una_bo wrote:makrovita
hvala!
-
staradis
#25 Re: Lijecenje dzumbirom
Stevija u DM pakovanje od 6 i 9 km.
Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2