Liga bivse nam "juge"

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Meho Kodro

#76 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by Meho Kodro »

-LIBERO- wrote:
Nikada necu zaboraviti,mislim da je bila neka varijanta "skola na moru" ili tako nesto, neka mini exkurzija,i potrefi se datum kada je Zvezda igrala za prvaka Evrope protiv Olimpika Maseja.
Naredba je bila da se u velikom holu tog hotela gleda "nas" predstavnik,i isli su logikom da svi moramo navijati za "nase". Logicno,tj.nasa logika :D ,je bila takva da nema sanse da navijamo za Zvezdu bez obzira na sve. U pola frke ,skupio se pun hol raje,stolice prepune,stoji se,sala krcata,nastavnici,direktor skole svi usplahireni zbog te utakmice.
I onda ,na dogoovr,nas 20 ustaje i pocnemo da urlicemo Marsej,Marsej..svi u soku ,ne mogu da vjeruju sta radimo. Onda kao ovi levati sto su navijali za Zvezdu,a sve mahom iz periferije sjevernog dijela nasega grada,krecu nesto kao oni bi se obracunavali,sto mi jedva docekasmo..ali eto ulecu nastavnici prekidaju sve,nas izbacuju iz sale i dobijamo(poslije ,kada smo se vratili u Sarajevo)ukor pred izbacivanje iz skole.
:thumbup:

Za mene je svaka simpatija (u smislu da se "navija" za njih kad igraju u Evropi) prema Zvezdi, Partizanu prestala negdje 1988/89 pojavom Slobe Milosevica i cetnikovanja po tribinama
Navijao i za Bajern i za Mancester i za Sampdoriju... kad su igrali sa Zvezdom u to doba
veran

#77 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by veran »

bih imala najviše prvoligaša posle srbije,sarajevo,željezničar,sloboda,velež,čelik,iskra bugojno,borac,bile su to lepe godine.
Jack Be Nimble

#78 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by Jack Be Nimble »

U BL je isto bilo izaberi Zvezdu, Partizan, Hajduk i Dinamo pa navijaj. Medjutim u mom naselju stariji to nisu dali pa bi obicno palili klepke nama malima ako bi izasli vani u crno ili crveno bijelom dresu. Borac mi je znacio kao simbol grada, u naselju (kao u svim drugim gradovima koji su imali svoje timove) na svakoj garazi pisalo je VB ili vultures borac. Mislim da je vultures prva rijec koju sam naucio da izgovorim na engleskom ne znajuci sta znaci :D Medjutim Borac je obicno bio u drugoj ligi tako da nisam odrastao prateci taj klub na tv-u, sem kada smo kao drugoligasi uzeli Kup Marsala Tita 88-te protiv Zvezde na JNA (1:0 Senad Lupic, Stojkovic meni se cini promasio penal).

I onda je dosao dan da sam gledao Zvezdu protiv Milana. Taj Milan mi se dopao prvo po imenu, jer sam mislio 'auu dali ime kluba po nekom Milanu, taj mora da je bio heroj rata' :D. Misleci da je Milan iz Juge prekrstio sam Rud Gulita u Gulit Rudic, ali skraceno ga zovemo Rud. Nakon 2, 3 godine, kada sam poceo da se stvarno interesujem za fudbal skontao sam odakle je Milan i tako poceo navijati za njih. Danas jos pratim (jednom u cetiri mjeseca provjerim rezlutate) Borac kao simbol proslosti :skoljka:
Obuca9

#79 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by Obuca9 »

veran wrote:bih imala najviše prvoligaša posle srbije,sarajevo,željezničar,sloboda,velež,čelik,iskra bugojno,borac,bile su to lepe godine.
Poslije Srbije i Hrvatske, ako ćeš već računati i te što su samo po jednu godinu proveli u Prvoj ligi (Iskra) ;)
veran

#80 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by veran »

hz__semir wrote:
veran wrote:bih imala najviše prvoligaša posle srbije,sarajevo,željezničar,sloboda,velež,čelik,iskra bugojno,borac,bile su to lepe godine.
Poslije Srbije i Hrvatske, ako ćeš već računati i te što su samo po jednu godinu proveli u Prvoj ligi (Iskra) ;)
NABROJ PRVOLIGAŠE IZ HRVATSKE
winabike

#81 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by winabike »

veran wrote:
hz__semir wrote:
HR:
Dinamo ZG, Hajduk, Rijeka, Osijek. Povremeno Zagreb, a u jednom navratu i Dinamo Vinkovci. Nista specijalno.

BiH:
Zeljo, Velez, Sloboda, Sarajevo. Povremeno Celik i Borac BL, a u jednom navratu i Iskra Bugojno.

Srbija:
CZ, Partizan, Radnicki Nis, Vojvodina. Povremeno OFK Beograd i Rad BG, u jednom navratu i Spartak Subotica.

Tu je to negdje bilo... sorry ako sam koga zaboravio.
Obuca9

#82 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by Obuca9 »

veran wrote:
hz__semir wrote:
Hajduk (Split), Dinamo (Zagreb), Rijeka, Osijek, Zagreb, Lokomotiva (Zagreb), Dinamo (Vinkovci), Borac (Zagreb),
Split, Trešnjevka (Zagreb).

Opet ti kažem, ovo je ako već hoćeš da računaš klubove koji su odigrali samo jednu ili par sezona u Ligi, a ako hoćeš da računaš one standardne onda je BiH naravno ispred Hrvatske...
riko-ga

#83 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by riko-ga »

veran wrote:
hz__semir wrote:
IZ BiH standardni Zeljeznicar,Sarajevo,Velez,Sloboda povremeni Celik,Borac BL i Iskra

Iz Hrvatske standardni su bili Dinamo,Hajduk,Rijeka i Osijek povremeni Zagreb,Dinamo Vinkovci,Lokomotiva Zagreb..........

Iz Srbije C.Zvezda,Partizan i povremeni ili vise povremeni OFK Beograd,Rad,Galenika,Radnicki Nis,Napredak Krgujevac,Bor....

Vojvodina:standardni Vojvodina povremeni Spartak Subotica,Proleter Zrenjenin,Novi Sad.

Kosovo standardni nije bilo ali je bilp povremeni Pristina,Trepca

Makedonija standardni Vardar povremeni Teteks Tetovo

C.Gora standardni Buducnost povremeni Sutjeska Niksic

Slovenija standardni Olimpija povremeni Mariboro

Znaci ako bi pravili neku listu standardni to jeste oni koji su najvise igrali u YU ligi to bi izgledalo ovako

Zeljeznicar
Sarajevo
Velez
Sloboda
Dinamo
Hajduk
Rijeka
Osijek
C.Zvezda
Partizan
Vojvodina
Vardar
Buducnost
Olimpija

To je 14 timova a ostali su se vecinom rotirali.Ako bi gledali vjecnu tabelu YU lige 18 timova prvi na njoj(ako bi po tome gledali ko bi se takmicijo u toj YU ligi) onda bi to izgledalo ovako:

Crvena Zvezda Beograd
Partizan Beograd
Dinamo Zagreb
Hajduk Split
Vojvodina Novi Sad
Sarajevo
Velez Mostar
Zeljeznicar Sarajevo
OFK Beograd
Radnicki Nis
Vardar Skoplje
Rijeka
Sloboda Tuzla
Buducnost Podgorica
Olimpija Ljubljana
Celik Zenica
Borac Banja Luka
Zagreb

Po ovoj tabeli bi to po tadsa republikama a sada drzavama izgledalo ovako:

BiH-6 timova
Srbija-4 tima
Vojvodina-1 tim
Kosovo-0 timova
Hrvatska-4 tima
Slovenija-1-tim
C.Gora-1 tim
Makedonija-1 tim
veran

#84 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by veran »

iz srbije priština,proleter zrenjnanin,napredak kruševac,zemun
veran

#85 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by veran »

zanimljivo da razdvajaš vojvodinu i srbiju,onda je borac iz republike mrske
Point.

#86 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by Point. »

Hante ljudi pa gdje su ovi klubovi sa (h)istorijom Sirogi Brijeg, Zrinjski.... :D
veran

#87 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by veran »

hadžibegić,jozić,baljić,baždarević ivica osim ih je baš gotivio,mihajlović,škoro,tuce,predrag jurić,dragan jakovljević sve su to bili reprezenatativci krajem osamdesetih.
winabike

#88 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by winabike »

veran wrote:hadžibegić,jozić,baljić,baždarević ivica osim ih je baš gotivio,mihajlović,škoro,tuce,predrag jurić,dragan jakovljević sve su to bili reprezenatativci krajem osamdesetih.
Verane, jarane, Predrag Jurić je jedan sjajan lik, špic napada jedne od legendarnih generacija kluba za kojeg navijam, miljenik mostarske publike, član prve (legendarne) reprezentacije BiH iz 1993. godine...

Predrag Jurić je svašta, samo jedno nikada nije bio - na žalost. Nije bio član reprezentacije SFRJ nikada. Bez obzira na sve moje simpatije i prema Veležu i prema njemu, mora se priznati da je u tom trenutku bilo boljih napadača u bivšoj Jugi, evo ja bih samo Darka Pančeva spomenuo...

E, ali bila su to vremena... Ubitačni, ubitačni, ubitačni trio Tuce, Jurić, Kajtaz. Ubice. Iskonske. :thumbup: :bih:
riko-ga

#89 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by riko-ga »

veran wrote:zanimljivo da razdvajaš vojvodinu i srbiju,onda je borac iz republike mrske
Ma nije mi to bila namjera vec dase vidi po tadasnjim republikama i pokrainama kako je izgledalo.Znaci Vojvodina je dijo Srbije i to niko nespori a dali je i Kosovo :? :roll:
radostan dan

#90 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by radostan dan »

winabike wrote:
veran wrote:hadžibegić,jozić,baljić,baždarević ivica osim ih je baš gotivio,mihajlović,škoro,tuce,predrag jurić,dragan jakovljević sve su to bili reprezenatativci krajem osamdesetih.
Verane, jarane, Predrag Jurić je jedan sjajan lik, špic napada jedne od legendarnih generacija kluba za kojeg navijam, miljenik mostarske publike, član prve (legendarne) reprezentacije BiH iz 1993. godine...

Predrag Jurić je svašta, samo jedno nikada nije bio - na žalost. Nije bio član reprezentacije SFRJ nikada. Bez obzira na sve moje simpatije i prema Veležu i prema njemu, mora se priznati da je u tom trenutku bilo boljih napadača u bivšoj Jugi, evo ja bih samo Darka Pančeva spomenuo...

E, ali bila su to vremena... Ubitačni, ubitačni, ubitačni trio Tuce, Jurić, Kajtaz. Ubice. Iskonske. :thumbup: :bih:
Ovo je tačno. Kao Cigana, još me žulja katastrofa s kraja osamdesetih u Mostaru, vidim niko je ne pominje, pa neću ni ja :-D
djani s

#91 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by djani s »

radostan dan wrote:
winabike wrote:

Ovo je tačno. Kao Cigana, još me žulja katastrofa s kraja osamdesetih u Mostaru, vidim niko je ne pominje, pa neću ni ja :-D

Bio sam na utakmici :) kad je C.Zvezdi pala petarda, jos su dobro i prosli.
winabike

#92 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by winabike »

radostan dan wrote:Ovo je tačno. Kao Cigana, još me žulja katastrofa s kraja osamdesetih u Mostaru, vidim niko je ne pominje, pa neću ni ja :-D
Bio ja na stadionu, ali eto, neću na muku da ti pristajem :D

Podsjeti me, ko ono bijahu strijelci, onih 5 komada? :D :D :D :D
Gusztav

#93 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by Gusztav »

riko-ga wrote:
veran wrote:zanimljivo da razdvajaš vojvodinu i srbiju,onda je borac iz republike mrske
Ma nije mi to bila namjera vec dase vidi po tadasnjim republikama i pokrainama kako je izgledalo.Znaci Vojvodina je dijo Srbije i to niko nespori a dali je i Kosovo :? :roll:
Ovo je za nepovjerovati. Kako to da ni jedna tema (pa čak ni sportska) ne može, a da se bar malo ne oboji politikom.
Mislim da bi i tema o pingvinima završila sa RS ili Kosovom. Fuj.
riko-ga

#94 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by riko-ga »

@ gusztav ako mislis na moj post vjeruj da mi to nije bila namjera.Cak sta vise ovu temu cesto posjetim jer sam pratijo YU ligu i drago mi je kad se malo posjetim neki detalja.

Pokusao sam napisati ko je najvise imao timova iz tadasnji republika i Pokrajina u YU ligi.I kada sam napisao odvojeno Vojvodinu i Kosovo od Srbije nisam to mislijo na politicki vec cisto na neki teritorijalni princip koji je postojao tada u YUG-i.Izvinjavam se ako je to neko pogresno razumijo.Namjere su bile u sto boljoj raspravi na ovoj temi.

Pozdrav.
veran

#95 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by veran »

kad je reprezentacija igrala,najbolja atmosfera je bila u sarejevu bez obzira igralo se na koševu il grbavici,sećate li se kako je mirsda baljić stalno imao žvaku u ustima kad se svira himna
palermo

#96 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by palermo »

winabike wrote:
radostan dan wrote:Ovo je tačno. Kao Cigana, još me žulja katastrofa s kraja osamdesetih u Mostaru, vidim niko je ne pominje, pa neću ni ja :-D

Prvi go Dadža Prskalo, sa ivice šesnaesterca, dva gola Peđe Jurića, go Tuce, i ne mogu biti siguran ko je još jedan gol dao, da li je bio het trik Peđe Jurića ili je i Tuce dao dva gola. Inače, bilo je utakmica kada je Velež igrom više rasturio Zvezdu nego tada, to je bila utakmica od onih kada sve što šutneš uđe u go. A ja se recimo sjećam, kraj sedamdesetih, 3:1 za Velež, Olja Petrović dobija ocjenu deset u svim novinama.Kakva je to bila rasturačina.............
winabike

#97 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by winabike »

winabike wrote:
palermo wrote:Podsjeti me, ko ono bijahu strijelci, onih 5 komada? :D :D :D :D
Prvi go Dadža Prskalo, sa ivice šesnaesterca, dva gola Peđe Jurića, go Tuce, i ne mogu biti siguran ko je još jedan gol dao, da li je bio het trik Peđe Jurića ili je i Tuce dao dva gola. Inače, bilo je utakmica kada je Velež igrom više rasturio Zvezdu nego tada, to je bila utakmica od onih kada sve što šutneš uđe u go. A ja se recimo sjećam, kraj sedamdesetih, 3:1 za Velež, Olja Petrović dobija ocjenu deset u svim novinama.Kakva je to bila rasturačina.............
Tuce je dao peti, nije Peđa uspio upisati het-trik :D

A bilo je moćnoooooo :D

Te utakmice iz 1978 (mislim) se ne sjećam, imao sam 4 godine :lol: Navodno su me i tada na stadion vodili (ali ne na tu utakmicu), ali moje prve svjesne posjete Bijelom Brijegu počinju kada sam imao 9-10 godina, i kada sam ja tjerao prvo starog da me vodi, a poslije išao sa rajom...

E da.
radostan dan

#98 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by radostan dan »

winabike wrote:

Hajd' ti, ja ne mogu... od muke :lol: . :thumbup:
fakat

#99 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by fakat »

Nedavno sam citao i procitao da je JUgoslavija bila finalista prvenstva Evrope u nacijama 1950 i 1958-e, jednom uzela (1950) i jednom izgubila (od SSSR-a 1958-e). Sa danjasnjeg stanovista, nije mala stvar?! Isto tako, koliko pamtim, u sedamdesetim Jugoslavija je bila domacin prvenstva Evrope u fudbalu u Beogradu. Probao sam traziti ove podatke po google-u i wikipediji ali slabo sta izadje. Dalje, koliko znam zenicki Celik je jednom uzeo neki evropski kup, kao i zagrebacki Dinamo, protiv Leeds-a u sezdesetim ili sedamdesetim, tadasnji Kup sajamskih gradova, kasnije Kup UEFA. Na sve to dodajmo Partizanovo finale Kupa sampiona u sezdesetim protiv Reala (2:1 za Real), kao i Zvezdino finale kupa UEFA sedamdesetih protiv Borussia Monchengladbach (izgubili). Plus, naravno Zvezda i Bari. Koliko ja znam o fudbalu, to je kada se sve skupi impozantan skor, barem statisticki, za bivsu nam domovinu, mislim da je to i dalje bolje od bilo koje istocno-evropske zemlje?

EDIT: Ovo je sve bilo dok se fudbal igrao nogama, a ne cekovnim knjizicama. Zaboravio sam i banjalucki Borac, uzeo isti kup k'o i Celik ali u devedesetim, mislim da se zvao Inter konti, tako nesto?
Lakat Jebić

#100 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by Lakat Jebić »

fakat wrote:Nedavno sam citao i procitao da je JUgoslavija bila finalista prvenstva Evrope u nacijama 1950 i 1958-e, jednom uzela (1950) i jednom izgubila (od SSSR-a 1958-e). Sa danjasnjeg stanovista, nije mala stvar?! Isto tako, koliko pamtim, u sedamdesetim Jugoslavija je bila domacin prvenstva Evrope u fudbalu u Beogradu. Probao sam traziti ove podatke po google-u i wikipediji ali slabo sta izadje. Dalje, koliko znam zenicki Celik je jednom uzeo neki evropski kup, kao i zagrebacki Dinamo, protiv Leeds-a u sezdesetim ili sedamdesetim, tadasnji Kup sajamskih gradova, kasnije Kup UEFA. Na sve to dodajmo Partizanovo finale Kupa sampiona u sezdesetim protiv Reala (2:1 za Real), kao i Zvezdino finale kupa UEFA sedamdesetih protiv Borussia Monchengladbach (izgubili). Plus, naravno Zvezda i Bari. Koliko ja znam o fudbalu, to je kada se sve skupi impozantan skor, barem statisticki, za bivsu nam domovinu, mislim da je to i dalje bolje od bilo koje istocno-evropske zemlje?

EDIT: Ovo je sve bilo dok se fudbal igrao nogama, a ne cekovnim knjizicama. Zaboravio sam i banjalucki Borac, uzeo isti kup k'o i Celik ali u devedesetim, mislim da se zvao Inter konti, tako nesto?
taj kup koji je celik osvojio, nisam siguran, al mislim da su igrali prvaci drugih liga
Post Reply