Dozer wrote:Ali sam i musliman... Onda sam djikan na kvadrat?
A posto sam i katolik, to znaci da sam djikan na kub?
Ti si tzv. "mijesani', narodski receno, "poluvlah".
Ne zamijeri, jebaji ga, ganjaj ono hare krisna, sta li vec.
Dozer wrote:Ali sam i musliman... Onda sam djikan na kvadrat?
A posto sam i katolik, to znaci da sam djikan na kub?
To ti je odredio otac svojim mjestom rodjenja a i ti svojim mjestom rodjenja znaci vrijeme i mjesto ti odredjuju nacionalnost i pripadnost naroduHugo Chavez wrote:Zavrzlama:
Otac ateista od oca ateiste i majke muslimanke;
Majka ateista od oca katolika i majke pravoslavke (oboje rođeni u Hrvatskoj);
Ja državljanin Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
Koja je moja nacija, a koja nacionalnost?
Da li mi to neko drugi treba određivati ili ja sam?
Narod ne mozes promijeniti i da hocesILVIIR wrote:tesko je ocekivati od naroda da je pametan i konta razliku izmedju nacionalnosti i naroda, kad mu je sama drzava glupa..
"24. etnicko/nacionalno izjasnjavanje"
http://www.bhas.ba/Popis%202013/BOS%20P1.pdf
.. mislim hej, lik gore napisa, da nacija i nacionalnost ne mozes povezivati
ima jos par bisera, ali ovo samo pokazuje u kakvom je stanju prosjecni covjek.promijeniti naciju ne znaci automatski da promijenis i nacionalnost
sigurno isto tako tvrdi, ako promjenis narod, da ne znaci da promjenis narodnost.
(ako se ista moze mjenjati naravno.)
ali kao sto sam napisao, sta ocekivati od prosjecnog covjeka, kad nas drzava i javne institucije zbunjuju.
inace, zahvaljujuci ovakvim popisnicama, naravno da ce ljudi misliti da je nacionalnost i etnija jedno te isto. zato neki dan lik napisa na drugoj temi, da imamo "u bosni hrvatsku, srpsku i bosnjacku naciju, a hrvati iz bosne i hrvati iz hrvatske su jedna te ista nacija". a to da li su hrvati iz bosne i hrvatske ustvari jedan te isti narod nije odgovorio, niti razliku izmedju nacije i naroda.
jesi ovo izbrisao sto sam citiraosupercali wrote:Narod ne mozes promijeniti i da hocesILVIIR wrote:tesko je ocekivati od naroda da je pametan i konta razliku izmedju nacionalnosti i naroda, kad mu je sama drzava glupa..
"24. etnicko/nacionalno izjasnjavanje"
http://www.bhas.ba/Popis%202013/BOS%20P1.pdf
.. mislim hej, lik gore napisa, da nacija i nacionalnost ne mozes povezivati
ima jos par bisera, ali ovo samo pokazuje u kakvom je stanju prosjecni covjek.promijeniti naciju ne znaci automatski da promijenis i nacionalnost
sigurno isto tako tvrdi, ako promjenis narod, da ne znaci da promjenis narodnost.
(ako se ista moze mjenjati naravno.)
ali kao sto sam napisao, sta ocekivati od prosjecnog covjeka, kad nas drzava i javne institucije zbunjuju.
inace, zahvaljujuci ovakvim popisnicama, naravno da ce ljudi misliti da je nacionalnost i etnija jedno te isto. zato neki dan lik napisa na drugoj temi, da imamo "u bosni hrvatsku, srpsku i bosnjacku naciju, a hrvati iz bosne i hrvati iz hrvatske su jedna te ista nacija". a to da li su hrvati iz bosne i hrvatske ustvari jedan te isti narod nije odgovorio, niti razliku izmedju nacije i naroda.
Al vidim ja da si i ti povrsan i da nisi citao sta sam pisao
sve je to ok. kani se ti engleskih rijeci. to se ne moze prevoditi bukvalno, to je svima jasno.supercali wrote:Ja nikad ne brisem svoje postove cak i kad pogrijesim slovo dodam ps
Ako se vratis nazad vidjet ces da se to nacija i nacionalnost odnosi za termin u anglosaksonskom svijetu sto sam objasnjavao dozeru
Jer kod njih je nationality vezano iskljucivo za drzavu pa se izjednacava nacionalnost i drzavljanstvo
Ovo se posebno odnosi na ameriku
Poznavajuci njihovu istoriju i logicno je da se tako i tumace ti pojmovi
Za europu je vec druga prica jer istorija naroda i pripadnosti nekoj od strana je vrlo stara pa tako se i ne moze poistovjetiti sa americkim tumacenje
Upravo zato sto su nacije nastale krajem 19-og stoljeca ima razlike u terminu nacija i nacionalnost
Uzmi primjer velikih drzava europe i vidjet ces da su i prije tog nastanka razni narodi se udruzivali i de facto pravili nacije prije postojanja nacionalnih drzava
Takodjer sam dao primjer sa sportistima kako je rj brener ili kako se vec zove i dalje amerikanac iako igra za bih i ima pasos bih i po tome je naturalizovani bosanac (naglasak na naturalizovani)
Posto je u pitanju sport i nema mjesta politici a i obicne ljude dok gledaju kosarku ne zanimaju objasnjenja naziva ga se po nacionalnosti bosancem jer nosi nacionalni dres bih
Ne mogu dalje pisati jer sam na telefonu pa je malo nezgodno
i to i dalje nisi objasnio kakva je tu razlika. kako se promjeni nacija, a kako nacionalnost (ocigledno 2 razlicite stvari po tebi)promijeniti naciju ne znaci automatski da promijenis i nacionalnost
samo sto nije isto. mislim ljui bi htjeli da je tako al nijehAZNADAR wrote:U vecini drzava na svijetu je to isto. Nacionalnost vezana za ime drzave, a takodjer i etnika koja je istoimena.
Kod nas komplikovanije. 4 nacionalnosti i tri etnije.
Etnije - Bosnjacka, Hrvatska, Srpska.
Nacionalnost - Bosnjacka, Hrvatska, Srpska i Bosanskohercegovacka.
Pa po volji i izboru. Naravno da je sve licni odabir.
Moj identet i opredjeljenje i bosnjacko i bosanskohercegovacko. Kako vrijeme prolazi - to dvoje mi je sve vise jedno te isto.
da, ali naturalizovani bosanci (kosarkasi) su najdebilniji naziv koji mislim postoji samo u nasem jeziku. po meni cak zvuci poprilicno diskriminirajuci, jer imam osjecaj da se to uglavnom govori za one sto imaju tamniju kozu. ima dosta primjera kao sto je emir spahic, sto su rodjeni i odrasli u drugim drzavama, ali igraju za bosnu i hercegovinu. nikome ne pada na pamet, da spahica zovu naturalizovani bosanac. znaci tu se radi samo o promjeni sportskog drzavljanstva, koje cesto uopste ne mora biti povezano sa promjenom pasosa, medjuostalim ako npr vec ima dvojno drzavljanstvo!supercali wrote:Engleski sam koristio jer je dozer stavio definiciju nationality i sve se odnosi na to
Ps razliku sam objasnio primjerom brenera ili kako se vec zvao taj kosarkas
Pitanje o izjašnjavanju meni lično ne predstavlja, niti može stvoriti neki problem,dok mogućnost izbora smatram prednošću, a ne nedostatkom.Fudo387 wrote:Kako god se izjasnis, zajebaces se.Hugo Chavez wrote:Zavrzlama:
Otac ateista od oca ateiste i majke muslimanke;
Majka ateista od oca katolika i majke pravoslavke (oboje rođeni u Hrvatskoj);
Ja državljanin Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
Koja je moja nacija, a koja nacionalnost?
Da li mi to neko drugi treba određivati ili ja sam?
A jesu ti ga zakomplikovali...
Kakogod, moje mišljenje je da se sve svodi na lični izbor, a jedino sam siguran da pripadam evropskom narodu.supercali wrote: To ti je odredio otac svojim mjestom rodjenja a i ti svojim mjestom rodjenja znaci vrijeme i mjesto ti odredjuju nacionalnost i pripadnost narodu
Nema tu niko nista odredjivati sve ostalo sam biras uz naravno prije toga ispunjenje nekih normi i sl al uglavnom sve je do tebe osim 3 stvari
Nacija i nacionalnost je jedno te isto...supercali wrote: Narod ne mozes promijeniti i da hoces
Al vidim ja da si i ti povrsan i da nisi citao sta sam pisao
Da, to je ono sto ja i pricam - u BiH ne postoje 3 konstitutivne nacije, nego 3 konstitutivna naroda, i ta 3 naroda, zajedno sa svima ostalima, cine BH naciju.supercali wrote:Uzmi primjer velikih drzava europe i vidjet ces da su i prije tog nastanka razni narodi se udruzivali i de facto pravili nacije prije postojanja nacionalnih drzava
Takodjer sam dao primjer sa sportistima kako je rj brener ili kako se vec zove i dalje amerikanac iako igra za bih i ima pasos bih i po tome je naturalizovani bosanac (naglasak na naturalizovani)
A ispravno bi bilo - promijeniti narodno/etnicko izjasnjavanje ne znaci da si automatski promijenio i nacionalnost.promijeniti naciju ne znaci automatski da promijenis i nacionalnost
Nemoj zajebavat'. Nisam se uvrijedio, ali si ti svojim pitanjem u sve uvrstio i vjeru/religiju, a nje u anketi nema ni na mapi jer ona, realno, nema i ne mora imati nikakve veze s nacionalnoscu i etnijom/narodnoscu.ILVIIR wrote:sto se tice promjene naroda, ja nigdje nisam napisao da se moze narod mjenjati. upitao sam sasvim ozbiljno dozera kako je zamisljena anketa, a on mi odgovorio kao da sam ga uvrijedio.
Ovo je pogresno, jer B/H/S u BIH nisu nacionalnosti, nego samo etnije. To sto domaci politicari forsiraju da se B, H i S u BIH zovu nacijama, upravo ih i cini etno-nacionalistima.hAZNADAR wrote:Etnije - Bosnjacka, Hrvatska, Srpska.
Nacionalnost - Bosnjacka, Hrvatska, Srpska i Bosanskohercegovacka.
Ne. Znaci samo da ne razumijes sta je sta.ExNihilo wrote:Ako nacija nije lični izbor...znači li to da sam ja stvarno Jedi?
Dozer wrote:Ja se unaprijed izvinjavam sto su se vezati za vise ucesnika u diskusiji, ali jednostavno moram.
Nacija i nacionalnost je jedno te isto...supercali wrote: Narod ne mozes promijeniti i da hoces
Al vidim ja da si i ti povrsan i da nisi citao sta sam pisao![]()
Ako nije, budi ljubazan i pojasni nam kako i po cemu se to tacno razlikuju...
A narod mozes promijeniti kad god ti padne na pamet. Promijenis ime (iako ni to ne moras, ali eto, radi raje), i ako si do jucer bio Ahmed, Bosnjak, musliman, od sutra si Mario, Hrvat, katolik. Ili Milorad, Srbin, pravoslavac.
A sve ovo moze i bez vjerske odrednice. Dakle, etnicka pripadnost je stvar licnog odabira, bukvalno. Isto kao sto je i religija stvar iskljucivo licnog (ne)izbora.
Poenta je da ne postoji nacin dokazivanja etnicke pripadnosti. Jednostavno kazes "to sam", tako se izjasnis, i to je to.
Nacionalnost vec ne mozes tako promijeniti, ali to sam vec ranije objasnio.
Nemoj zajebavat'. Nisam se uvrijedio, ali si ti svojim pitanjem u sve uvrstio i vjeru/religiju, a nje u anketi nema ni na mapi jer ona, realno, nema i ne mora imati nikakve veze s nacionalnoscu i etnijom/narodnoscu.ILVIIR wrote:sto se tice promjene naroda, ja nigdje nisam napisao da se moze narod mjenjati. upitao sam sasvim ozbiljno dozera kako je zamisljena anketa, a on mi odgovorio kao da sam ga uvrijedio.
Cak ni ovo dvoje ne moraju imati nikakve medjusobne veze, ali da ne idemo preduboko. Pitanja su jasna - sta se moze, a sta ne moze birati na licnoj osnovi - nacionalnost i/ili etnija. Fakat ne znam sta tu nije jasno...
Mislim, vidim ja sta tebi konkretno nije jasno, jer se vezes na ovu nasu "default" nebulozu po kojoj je B=m, S=p, H=k. A to nije i uopste ne mora biti tako, jer moze biti i S=m, ili H=p, ili B=k, zar ne?
Zbog ovakvih komentara već postoje pravila foruma. Imaš opomenu zbog vrijedjanja.ExNihilo wrote:Zbog ovakvih kao Dozer fakat treba uvesti u pravila foruma: ban zbog zaglupljavanja populacije.
Pa to pomislih s obzirom da si utrpao vjeru u sve.ILVIIR wrote:
pa to je samo bio primjer. sam si u istom postingu naveo primjer, gdje zatim kazes da to "moze i bez vjerske odrednice". u mom primjeru je identicno, moze se izbaciti vjerska odrednice.
i naravno, nacionalnost - narodnost/etnija - vjera/religija nemaju nikakve veze jedno s drugim. odakle ti ovo da ja vezem B=m, S=k, H=k? totalno pogresnja tvrdnja. svaki pojedinac koji pripada bilo kojem narodu moze izabrati sebi u sta ce vjerovati ili nece.
sto se nacije tice, po meni je to sasvim jasna stvari. svi sto zive u bih, njihova nacionalnost je bosasnko-hercegovacka (ili skraceno bosanska). ipak, svako moze za sebe reci da pripada naciji marsovca, a da mu je narodnost klingonska. to je bila sustina mog pitanja u vezi ankete. znaci naravno, da svako za sebe moze definisati pitanje bilo koje identiteta kako god hoce, ali stvar je sasvim drugacija kako gleda drustvo na te identitete pojedinca!!!!!!
Suprotno promijenili su naciju a nacionalnost nisuILVIIR wrote:da, ali naturalizovani bosanci (kosarkasi) su najdebilniji naziv koji mislim postoji samo u nasem jeziku. po meni cak zvuci poprilicno diskriminirajuci, jer imam osjecaj da se to uglavnom govori za one sto imaju tamniju kozu. ima dosta primjera kao sto je emir spahic, sto su rodjeni i odrasli u drugim drzavama, ali igraju za bosnu i hercegovinu. nikome ne pada na pamet, da spahica zovu naturalizovani bosanac. znaci tu se radi samo o promjeni sportskog drzavljanstva, koje cesto uopste ne mora biti povezano sa promjenom pasosa, medjuostalim ako npr vec ima dvojno drzavljanstvo!supercali wrote:Engleski sam koristio jer je dozer stavio definiciju nationality i sve se odnosi na to
Ps razliku sam objasnio primjerom brenera ili kako se vec zvao taj kosarkas
ako sam te dobro shvatio, ti tvrdis, da ti naturalizovani bosanci su promijenili nacionalnost, a nisu promijenili naciju. to je po meni glupost, kao sam protiv toga, da samo taj jedan papir (pasos) odlucuje koja ti je nacionalnost. imamo bruku ljudi koji uopste nemaju pasos niti drzavljanstvo. isto tako imamo dvojna drzavljanstva. po meni se nacionalnost odredjuje po tome gdje zivis i radis. znaci ti odes sad da radis i zivis u njemacku, onda automatski pripada njemackoj naciji (nacionalnost = njemacka), iako ne mjenjas pasos odma, nego mozda tek za nekih 10 godina, a pripada i dalje svom bosnjackom/hrvatskom/sprkom narodu.