Licimo li jedni na druge?

Post Reply
klif

#1 Licimo li jedni na druge?

Post by klif »

Pokusao sam jednom, pa nije islo. Evo, pokusacu opet, jer mislim da smo razlike medju nama i sve ono sto nas razdvaja elaborirali sa svih mogucih strana.

Zanima me da li izmedju naroda BiH postoje i slicnosti - na koje bi se bilo vrijedno pozivati i unaprijedjivati ih - i koje bi mozda nama svima posluzile kao temelj za zejednicko definisanje "kulturnog identiteta BiH"?

Prema nekim anketama dobar dio Srba, Hrvata i Muslimana/Bosnjaka smatraju BiH svojom domovinom.

Licimo li jedni na druge, i ako da po cemu?
Vodenjak

#2 Re: Licimo li jedni na druge?

Post by Vodenjak »

klif wrote:Pokusao sam jednom, pa nije islo. Evo, pokusacu opet, jer mislim da smo razlike medju nama i sve ono sto nas razdvaja elaborirali sa svih mogucih strana.

Zanima me da li izmedju naroda BiH postoje i slicnosti - na koje bi se bilo vrijedno pozivati i unaprijedjivati ih - i koje bi mozda nama svima posluzile kao temelj za zejednicko definisanje "kulturnog identiteta BiH"?

Prema nekim anketama dobar dio Srba, Hrvata i Muslimana/Bosnjaka smatraju BiH svojom domovinom.

Mislim da bi bilo lakse odgovoriti na pitanje koje su razlicitosti medju nama, izuzimajuci religije i obicaje proizisle iz istih...
novel

Post by novel »

Prema nekim anketama dobar dio Srba, Hrvata i Muslimana/Bosnjaka smatraju BiH svojom domovinom
iz dana u dan sve veci broj srba, hrvata, bosnjaka smaraju BiH svojom domovinom.....sjeti se kako je bilo recimo 96. 97-8........znaci da iz dana u dan sve vise licimo jedni na druge....
vesela

Post by vesela »

ma bezbeli da licimo! :D ...kazu za mene i mog srbina da, sto smo duze u braku sve vise licimo jedno na drugo :roll: :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

vesela wrote:ma bezbeli da licimo! :D ...kazu za mene i mog srbina da, sto smo duze u braku sve vise licimo jedno na drugo :roll: :D
Postajete ko brat i sestrica, ha? :lol: :lol:

:D :D
senada

#6 Re: Licimo li jedni na druge?

Post by senada »

klif wrote:Pokusao sam jednom, pa nije islo. Evo, pokusacu opet, jer mislim da smo razlike medju nama i sve ono sto nas razdvaja elaborirali sa svih mogucih strana.

vjerovatno po tome sto smo samo ljudi.

...druga stvar je sto samo nasa djela govore o nama samima koliko se kao ljudi razlikujemo jedni od drugih....
Last edited by senada on 18/04/2006 07:56, edited 1 time in total.
vesela

Post by vesela »

Vodenjak wrote:
vesela wrote:ma bezbeli da licimo! :D ...kazu za mene i mog srbina da, sto smo duze u braku sve vise licimo jedno na drugo :roll: :D
Postajete ko brat i sestrica, ha? :lol: :lol:

:D :D
sta ti radis ovdje na sabahu? :D
BECHO

Post by BECHO »

Prema Bosni i Hercegovini njezini gradani imaju razlicite osjecaje ovisno o nacionalnoj pripadnosti, potvrduje istraživanje koje je, na uzorku od 1000 ispitanika, starijih od 18 godina, provela sarajevska agencija Prism Research.
Najsnažnije osjecaje pripadnosti BiH imaju Bošnjaci. Cak 99 posto smatra je svojom domovinom, a 70 najljepšom zemljom na svijetu. Velika vecina slavi dan državnosti (81,4 posto), dok bi se samo 7,6 posto Bošnjaka odreklo bh. državljanstva.

Premda u manjem postotku i vecina Hrvata 59,8 posto Bosnu i Hercegovinu doživljava svojom domovinom. Trecina ih smatra da je njihova domovina i najljepša zemlja na svijetu Hrvatska, a jednako toliko (33,5 posto) bi ih se odreklo bh državljanstva.

Bosnu i Hercegovinu svojom domovinom doživljava manje od polovice Srba (46,4posto). Zanimljivo je da više bh.Srba svojom domovinom smatra nepostojecu državu SFRJ 29,7 posto (SFRJ svojom domovinom smatra i 5,8 posto Hrvata) nego postojecu SCG. Medu gradanima koji bi se odrekli bh državljanstva Srbi su najbrojniji (38,3 posto).

Dok vecina Bošnjaka slavi dan državnosti BiH, ogromna vecina Srba (cak 91,2 posto) i Hrvata (63,8) ga ne slavi, što se može objasniti i time da 25. studeni (dan obilježavanja ZAVNOBIH-a) i nije državni praznik, jer zakon o državnim blagdanima u BiH još nije donesen.
Fair Life

Post by Fair Life »

Nece se zabaviti... mislices da ti je sestra.
vesela

Post by vesela »

jezik pregrizo, dabogda ti nista ne bilo :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

BECHO wrote:
Prema Bosni i Hercegovini njezini gradani imaju razlicite osjecaje ovisno o nacionalnoj pripadnosti, potvrduje istraživanje koje je, na uzorku od 1000 ispitanika, starijih od 18 godina, provela sarajevska agencija Prism Research.
Najsnažnije osjecaje pripadnosti BiH imaju Bošnjaci. Cak 99 posto smatra je svojom domovinom, a 70 najljepšom zemljom na svijetu. Velika vecina slavi dan državnosti (81,4 posto), dok bi se samo 7,6 posto Bošnjaka odreklo bh. državljanstva.

Premda u manjem postotku i vecina Hrvata 59,8 posto Bosnu i Hercegovinu doživljava svojom domovinom. Trecina ih smatra da je njihova domovina i najljepša zemlja na svijetu Hrvatska, a jednako toliko (33,5 posto) bi ih se odreklo bh državljanstva.

Bosnu i Hercegovinu svojom domovinom doživljava manje od polovice Srba (46,4posto). Zanimljivo je da više bh.Srba svojom domovinom smatra nepostojecu državu SFRJ 29,7 posto (SFRJ svojom domovinom smatra i 5,8 posto Hrvata) nego postojecu SCG. Medu gradanima koji bi se odrekli bh državljanstva Srbi su najbrojniji (38,3 posto).

Dok vecina Bošnjaka slavi dan državnosti BiH, ogromna vecina Srba (cak 91,2 posto) i Hrvata (63,8) ga ne slavi, što se može objasniti i time da 25. studeni (dan obilježavanja ZAVNOBIH-a) i nije državni praznik, jer zakon o državnim blagdanima u BiH još nije donesen.
Ovo je samo jos jedan dokaz koliko su ogromnu vecinu Srba izradili njihovi politicari koji su ih, duboko ih hipnotishuci, ubijedili da s puskom u ruci uperenom u djecu, starce i nemocne civile u stvari brane SFRJ! :oops: :(

Stvarno su za zaliti... :sad:
klif

Post by klif »

Sudeci po nacinu vodjenja nasih diskusija na forumu smo, cini mi se, svi jednaki bez obzira na narodnu pripadnost. Svi volimo da budemo u pravu i uglavnom vecina nas posjeduje monopol na istinu. Lako se uvrijedimo i spremni smo do beskraja zastupati stavove za koje i sami znamo da nisu ispravni. Rijetko se obaziremo na argumente i prebrzo donosimo sud o drustvenim pojavama i drugim ljudima. O vaznim problemima formiramo stavove na osnovu misljenja onih koje, po ko zna kakvim kriterijima, licno cijenimo. Divimo se ljudima koji su bez napora ili slucajem (demagogijom, prevarama???) napravili kapital. Rado bi se mjenjali s njima.

I nekako mi se cini da se smijemo istim stvarima. Uglavnom kod onog drugog.

I niko od nas ni za sta nije kriv. Uvijek su nam drugi zaprzili corbu.

Polazim od toga da se na forumu pojavljuju pripadnici svih konstituvnih naroda. Za ostale nas i onako nije briga.

Da se neko ne bi nasao pogodjen, sve ovo se odnosi na mene.
milton

Post by milton »

Slicni smo u knjigama !!! Na pitanje "koliko ste knjiga u zadnja 3 mjeseca CITALI" 71% odgovorio je da nije niti jednu knjigu procitao u tom periodu !!! Brez razlike na koju "narodnost" pripadali....

Na pitanje "a koliko ste knjiga u zadnja 3 mjeseca KUPILI" cak 85% odgovora je da nije niti jednu knjigu kupio u tom periodu !!! I opet, brez razlike na "narodnost" ....

Tako(g)dje, kad je u pitanju vozilo koje nasi gradjani voze ili imaju nema vecih razliko op "nacionalnoj" osnovi.

Ostale slicnosti:
- Izbor mjesta za odmor
- Koliko vam je vjera vazna u zivotu
- U kojoj mjeri ste zadovoljni sa sexom (tj. slicno se jebemo, hmmmm ?)
.....
sule_krug

#14 Re: Licimo li jedni na druge?

Post by sule_krug »

nelicimo nimalo jedni lice na ovce
drugi na koze a treci na krave. gdje je tu slicnost

uh ipak ima jedna cobani nam upravlja zivotima

hehhehehehehhehheheheheheheeh

pa svi smo ljudi , mozda nemamo ista misljenja li smo svi isti i imamo samo jedan dom a to je zamlja
ako se ona raspadne odesmo mi svi .............. materinu
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Pa vecinom je izgled isti. Jezik u BiH je isti(bosanski mada ga neki na druge nacine nazivaju), porijeklo gradzana BiH je isto(bosnjacko mada to sada je proslo i trebamo gledat naprijed, znaci danas imamo i Srbe i Hrvate), neki imaju zajednicku (ne)vjeru-ateizam. Mnogi dijele ista politicka opredjeljena. Sto se tice sporta i ukusa muzike ja nevidim razlike osim sto Bosnjaci mozda malo vise furaju sevdalinke od drugih a sami furaju ilahije. Kosto rece Vodenjak osim kultura i vjera vecinom smo isti ali mnogi to odbijaju jer zele nesto drugo. Mnogi Srbi iz BiH ovdje u Svedskoj su uvijek odbijali rec da su iz Bosne nego su uvijek govorili da su iz Jugoslavije dok su Bosnjaci uvijek ponosno dizali ljiljane. Ima takvih i Srba(a i Hrvata) ali nazalost danas manje. Ali ako sve ove tri nacije uporedimo sa Romima totalno smo isti. Eto to je to sto se ja mogu sjetit.
"Vazno je da svako bude Bosnjak, Srbin i Hrvat ali je najvaznije da prije svega budemo Bosanci..."
spongebob

Post by spongebob »

mr__bosnjak wrote: Ali ako sve ove tri nacije uporedimo sa Romima totalno smo isti. Eto to je to sto se ja mogu sjetit.
"Vazno je da svako bude Bosnjak, Srbin i Hrvat ali je najvaznije da prije svega budemo Bosanci..."
A sta je to..s Romima...ako moze elaboriraj :oops:
senada

Post by senada »

sta je sa hercegovcima? oni k'o slovenci u ex ju.poseban separe za njih? zasto svi uvijek samo bosanci ... mijenjam smajlije ove :lol: za ove :-x
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Izvlacis se na slamku spongebob.
klif

Post by klif »

herc

Ja mislim da nas u BiH to najvise i spaja,sto smo ublehasi bez obzira na naciju.

Preneseno sa teme Gospa, Troja, piramide. Jako interesantno zapazanje.
Post Reply