Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
daors wrote:
@dragan.s
Koliko cesto radis na Linuxu?
Dzaba ti bilo kakav sistem na bilo kojem OS-u ako nije dobro ustiman. Nije tema ove price, ali vjerovatno statistika nesto znaci - link
Ne radim pretjerano često, ali mi nije nepoznat. Naprosto mi je klijentela takva da su manje više svi na Win-u. To će se sada vjerovatno malo promijeniti sa legalizacijom. Mi već nudimo klijentima i opciju Linux-a, ali su ljudi dosta sumnjičavi i boje se prelaska.
Znam ja za tu statistiku po serverima, samo sam reagovao na tvrdnju da su svi serveri na Linuxu.
Kao i na tvrdnju da će sve što su do sada radili na Win raditi i na Linuxu. To je za dosta stvari tačno, ali postoji i dosta stvari za koje nije.
Šta sa firmom koja koristi aplikaciju koja opet koristi MS SQL Server? Ili ne mora SQL Server, dovoljno je i samo MS Access. Ne možete samo reći ljudima ma nema frke samo vi pređite na inx, sve će to raditi. To je neozbiljno. Za takvu firmu je možda jeftinije da kupi licence Win-a i nastavi raditi nego da ganja novi knjigovodstveni softver sa rizikom da izgubi prijašnje podatke. Svako je slučaj za sebe.
RIOP wrote:da nevalja linux nebi se svi serveri vrtili na njemu, nesekiras se oko antivirusa, imas sve ko na windovsu i gotovo...
E što ga lupi pa osta živ. Pa nije kompjuter svakome sprava za gubljenje vremena. I slažem se, za gubljenje vremena sasvim je svejedno koji OS imaš, jednako ćeš ga efikasno izgubiti.
Kompjuteri ljudima služe i da obave neki ozbiljan posao na njemu, a tu Linux nekad može dobro poslužiti, a nekad ne. Svako ima svoju specifičnu situaciju i to ljudi na temi pokušavaju da objasne.
A serveri? Pa džaba ti server na ne znam kakvom Linux-u ako taj ko ti hostuje server ne zna svoj posao. I da, ne vrte se svi serveri na Linux-u, masa servera vrti neki MS server sistem, ali to opet nema veze sa temom.
Da priložim na servere se instalira linux minimal bez desktopa, samo da se do njih može pristupiti preko ssh ili direktno preko konzole. A linux se koristi zbog sigurnosti i mnoštvo aplikacija koje se koriste za servere npr. cpanel.
Nermin_BH wrote:
Da priložim na servere se instalira linux minimal bez desktopa, samo da se do njih može pristupiti preko ssh ili direktno preko konzole. A linux se koristi zbog sigurnosti i mnoštvo aplikacija koje se koriste za servere npr. cpanel.
I MS Server se može instalirati bez GUI-a.
Na Linux serverima su glavne dvije aplikacije, web server, najčešće Apache i SQL server, najčešće MySQL.
jOFLA wrote:
Kako misliš "sprava za gubljenje vremena" ? Šta gubljenje vremena ?
jaskonet wrote:"Da li ima ikakve šanse da se ovakva aplikacija vrti pod Linuxom?"
Drug i ja sam programer sve te alpikacije vrte se i na linuxu.
Ja sam malo tražio informacije oko ove tvoje konstatacije i jedino što sam našao je da postoji MONO preko koga se mogu vrtiti ovakve aplikacije, ali samo do .NET 2.0 frameworka, što bi značilo da 3.5 i 4.0 još uvijek nisu podržani. Ili negdje griješim? Šta je sa fiskalnom kasom, tj. sa softverom za fiskalnu kasu?
Obzirom da si ti autor tog softvera i imaš source code može se sve. Mono podržava i do Net4 zavisno od biblioteke, a imaš besplatni MonoDevelop koji pomaže (i donekle automatizira) portovanje Windows .Net aplikacija u cross-platform Mono aplikacije.
Softver za mnoge fiskalne kase se može pokretati pod Wineom, za neke ne.
DJUltra wrote:
...
Cista matematika za 50 racunara sa Windowsima, od kojih cca 30 treba Office, samo software:
50 x Windows = 50 x cca 400 KM = 20.000 KM
30 x Office = 30 x cca 700 KM = 21.000 KM TOTAL 41.000 KM
...
Napisah svega i svaceg, vecina nabacano onako "na prvu", nemojte zamjeriti, cijeli dan dumam sta i kako uraditi, glava puca, a kofadon ne pomaze
50x340 =17k KM a možda bi se dalo malo šta i stesati
30 Office jednako 30x http://www.openoffice.org =0 KM
Eto ga sa 41 000 KM smo spustili na 17k KM. Nadam se da sam pomogao
Postoje razne verzije licenciranja kod Microsoft-a, samo se treba raspitati malo kod distributera. Ukoliko imate 8 i više računara, postoji opcija sklapanja ugovora na tri godine i plaćanja godišnje pretplate za računare na kojima koristite Microsoft-ove aplikacije. Nakon tri godine možeš i otkupiti sve to što si plaćao tri godine za razliku u cijeni, ili jednostavno nastaviti plaćati naredne tri godine. Također, dobro je znati, za vijeme trajanja pretplate, možeš koristiti aktualnu vrstu software-a ili bilo koju stariju, a ukoliko se odlučite za kupovinu, samo onu koju ste kupili...
DJUltra wrote:
...
Cista matematika za 50 racunara sa Windowsima, od kojih cca 30 treba Office, samo software:
50 x Windows = 50 x cca 400 KM = 20.000 KM
30 x Office = 30 x cca 700 KM = 21.000 KM TOTAL 41.000 KM
...
Napisah svega i svaceg, vecina nabacano onako "na prvu", nemojte zamjeriti, cijeli dan dumam sta i kako uraditi, glava puca, a kofadon ne pomaze
50x340 =17k KM a možda bi se dalo malo šta i stesati
30 Office jednako 30x http://www.openoffice.org =0 KM
Eto ga sa 41 000 KM smo spustili na 17k KM. Nadam se da sam pomogao
Postoje razne verzije licenciranja kod Microsoft-a, samo se treba raspitati malo kod distributera. Ukoliko imate 8 i više računara, postoji opcija sklapanja ugovora na tri godine i plaćanja godišnje pretplate za računare na kojima koristite Microsoft-ove aplikacije. Nakon tri godine možeš i otkupiti sve to što si plaćao tri godine za razliku u cijeni, ili jednostavno nastaviti plaćati naredne tri godine. Također, dobro je znati, za vijeme trajanja pretplate, možeš koristiti aktualnu vrstu software-a ili bilo koju stariju, a ukoliko se odlučite za kupovinu, samo onu koju ste kupili...
Jeste ali ta trogodisnja pretplata te dodje za jedno 50% skuplja od GGWA kupovine, da ne pricam jos cijena otkupa nakon te tri godine. Kad skontas sta ti nude i po kakvim uslovima, vidis da je isto kao prica s bankama & kreditima. Dugorocno te opale po usima a kratkorocno mislis da manje placas.
Hajlac wrote:
Jeste ali ta trogodisnja pretplata te dodje za jedno 50% skuplja od GGWA kupovine, da ne pricam jos cijena otkupa nakon te tri godine. Kad skontas sta ti nude i po kakvim uslovima, vidis da je isto kao prica s bankama & kreditima. Dugorocno te opale po usima a kratkorocno mislis da manje placas.
Nije istina to što pričaš jer moja firma još od 99 pod ovim tipom licence. Na kraju te tri godine ostaje još otprilike oko 25% cijene koju treba platiti za trenutno aktuelnu verziju software-a, ukolio želiš da je otkupiš. Dakle, ako je cijena Win 7, kako neko napisa, 400 KM, ti već otplatio 300 KM za tri godine i ostaje 100 KM. Ako ne želiš da otkupiš, produžiš ugovor. Mislim, ako već nisi siguran u ono što pričaš, nemoj ni da širiš dezinformacije...
udrch wrote:Sjećam se da su stariji radnici po ovim našim nekadašnjim firmama govorili kako je prije u računovodstvu radila bruka ljudi..a sad izmisliše kompjuter i jedan čovjek radi što je nakad radilo desetina..
Jedan knjigovođa danas vodi nekoliko firmi..
Zar nije očito da su ljudi koji su napravili određene alate u mnogome smanjili troškove svakom vlasniku neke firme..
Zašto onda govorimo da je software skup..
nije softver skup koliko je skupo ometati privrednike ovim inspekcijama. očekujte sad zastoje koji će u nekim granama privrede imati domino efekat, i to u ova tri ključna mjeseca kad treba da startuje sezona. bravo za američku ambasadu i federalnu vladu .
udrch wrote:Sjećam se da su stariji radnici po ovim našim nekadašnjim firmama govorili kako je prije u računovodstvu radila bruka ljudi..a sad izmisliše kompjuter i jedan čovjek radi što je nakad radilo desetina..
Jedan knjigovođa danas vodi nekoliko firmi..
Zar nije očito da su ljudi koji su napravili određene alate u mnogome smanjili troškove svakom vlasniku neke firme..
Zašto onda govorimo da je software skup..
nije softver skup koliko je skupo ometati privrednike ovim inspekcijama. očekujte sad zastoje koji će u nekim granama privrede imati domino efekat, i to u ova tri ključna mjeseca kad treba da startuje sezona. bravo za američku ambasadu i federalnu vladu .
Pa kada nije skup zašto ga ne plate mimo inspekcija...
Moze li mi netko odgovorit..Kupio sam Microsoft Office 2010 orginal i dobio kutiju u kojoj je key a za software mi kaze da ga skinem sa microsoft stranice. Kada odem da skinem software to jest Microsoft Office 2010 trazi mi taj key da li smijem da ga unesem i tako skinem taj Office a da ga ne instaliram na postojecem racunaru na kojem sa kontao sprziti taj isti office na DVD medij. Treba mi za jedan drugi racunar bojim se ako unesem ovaj key da ne bude da ce radit samo na ovom PCu na kojem je i skinut sa unesenim tim kljucem. Ima li tko iskustva vec ??
arminicos wrote:Moze li mi netko odgovorit..Kupio sam Microsoft Office 2010 orginal i dobio kutiju u kojoj je key a za software mi kaze da ga skinem sa microsoft stranice. Kada odem da skinem software to jest Microsoft Office 2010 trazi mi taj key da li smijem da ga unesem i tako skinem taj Office a da ga ne instaliram na postojecem racunaru na kojem sa kontao sprziti taj isti office na DVD medij. Treba mi za jedan drugi racunar bojim se ako unesem ovaj key da ne bude da ce radit samo na ovom PCu na kojem je i skinut sa unesenim tim kljucem. Ima li tko iskustva vec ??
On ce ti kljuc traziti prilikom instalacije, sada trazi vjerovatno da bi provjerio da li zaista imas kljuc. Slobodno upisi, imas pravo da ga instaliras gje hoces, na tom ga samo download-ujes.
arminicos wrote:Moze li mi netko odgovorit..Kupio sam Microsoft Office 2010 orginal i dobio kutiju u kojoj je key a za software mi kaze da ga skinem sa microsoft stranice. Kada odem da skinem software to jest Microsoft Office 2010 trazi mi taj key da li smijem da ga unesem i tako skinem taj Office a da ga ne instaliram na postojecem racunaru na kojem sa kontao sprziti taj isti office na DVD medij. Treba mi za jedan drugi racunar bojim se ako unesem ovaj key da ne bude da ce radit samo na ovom PCu na kojem je i skinut sa unesenim tim kljucem. Ima li tko iskustva vec ??
Radit ce ti samo na tom PC-u gdje uneses prvi put... Ako hoces na drugi kompjuter onda to uradi na tom drugom.
Ti bi kupio jednu licencu pa instaliro na 10 kompjutera ne mere to
Hajlac wrote:
Nije istina to što pričaš jer moja firma još od 99 pod ovim tipom licence. Na kraju te tri godine ostaje još otprilike oko 25% cijene koju treba platiti za trenutno aktuelnu verziju software-a, ukolio želiš da je otkupiš. Dakle, ako je cijena Win 7, kako neko napisa, 400 KM, ti već otplatio 300 KM za tri godine i ostaje 100 KM. Ako ne želiš da otkupiš, produžiš ugovor. Mislim, ako već nisi siguran u ono što pričaš, nemoj ni da širiš dezinformacije...
Prenio sam informacije koje sam dobio od 'partnera' M$a
Posto vidim da si upucen, znas li iz sljedece stavke u punudi izvuci informaciju na koliko vrijedi doticna licenca za iznajmljivanje:
WinPro ALNG UpgrdSAPk OLV NL 1Y Ent FQC-02142 120KM
Da li ovo 1Y znaci po jednoj godini 120KM ili je pak ovo cifra za sve tri godine po jednoj licenci, tj. ukupno 120KM?
Slobodno tu unesi ključ, to je samo za provjeru kod download-a. Ključ ćeš stvarno "potrošiti" kod aktivacije na računaru na kojem instaliraš Office.
LibreOffice je odlicna zamjena za Microsoft Office 2010 na racunarima gdje nema orginal Office 2010 ubacio sam bas ovaj LibreOffice i prezadovoljan sam ! zamjenu za Nero program nasao sam zamjenu ImgBurn koji je odlicna zamjena za Nero.
realna do boli wrote:Koliko logike ima u ideji da je isplatnije kupiti nove racunare sa licenciranim programim, nego kupiti samo licence za starije kompjutere.
Ako su ti stari, neko vam nudi veći popust, isplati se.